nolus 16.06.08, 21:33 czy ktoś mógłby mi pomóc w jednym zadaniu? byłabym wdzięczna :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kontik_71 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:34 A jakies blizsze informacje sa? Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:41 arkusz kalkulacyjny w open office, mam podane obrót i koszty muszę i obliczyć zyski, koszty w procentach obrotu i średni zysk. no i wykres jeszcze muszę w open office zrobić, ale tu nikt mi nie pomoże raczej, więc byłabym wdzięczna o ckolwiek do pierwszego, ja jestem noga informatyczna :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:42 Gdyby to byl Excel to bym Ci pomogl.. a tak to doopa :( Sorry Odpowiedz Link Zgłoś
nolus Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:44 np. mam wartości obrót:105 koszty:13 i muszę teraz obliczyć zysk, koszty w procentach obrotu i średni zysk. już to zroiłam w zasadzie, ale chce się upewnić. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:50 chyba zartujesz:))) ale ok, co mi tam ale jesli chodzi o merytoryke: obrot (105) -koszty (13) =zysk (92) Koszty stanowia 13/105 obrotu = 0,12381 = 12,381% obrotu Do tego dodam, ze rentownosc tego przedsiebiorstwa (?) jest rowna zysk/obrot = 87,619%. Super dobra rentownosc btw, w rzeczywistosci sie nieczesto zdarza (w firmie gdzie pracuje oscylujemy kolo 20%). Natomiast nie rozumiem pojecia "sredni" zysk w tym zadaniu. Rozumialabym gdyby byly ilosci sprzedanych sztuk albo jakis horyzont czasowy. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:55 średni zysk, to pewnie formuła 'average' z całej kolumny pewnie dane są podane latami Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:59 no wlasnie - jakis horyzont czasowy. a btw Ty mowisz o excelu:) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:01 w Calcu też jest funkcja ŚREDNIA Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:02 powiem więcej: # Funkcja ŚREDNIA # Funkcja ŚREDNIA.A # Funkcja ŚREDNIA.GEOMETRYCZNA # Funkcja ŚREDNIA.HARMONICZNA # Funkcja ŚREDNIA.WEWN Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:08 spoko, ja tylko excela znam Odpowiedz Link Zgłoś
pawel1940 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:00 No i do tego jeszcze jakas mediana i liczenie rozkladu statystycznego by sie przydalo, bez tego arkusz kalkulacyjny bedzie czul sie niespelniony ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:04 pawel1940 napisał: > No i do tego jeszcze jakas mediana i liczenie rozkladu > statystycznego by sie przydalo, bez tego arkusz kalkulacyjny bedzie > czul sie niespelniony ;-). I badanie przebiegu zmienności funkcji z pięuknym wykresikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 21:58 nolus napisała: > ja jestem noga informatyczna :)))) Dziwne te szkoły teraz... Od razu karzą robić dziwne wykresy nawet nie wyjaśniając wcześniej, co to jest Calc ;P Pokazali chociaż jak wygląda komputer?? Odpowiedz Link Zgłoś
saturnv.as508 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:24 Widze, ze niektorzy nauczyciele to masochisci. Kaza dzieciom uczyc sie w tym pseudoarkuszu kalkulacyjnym. Paranoja!! Wspolczuje Tobie. Do obliczen roznego rodzaju polecam profesjonalny program Origin. Moge Ci podeslac link na moim serwerze do wersji 7. Excel przy tym programie to taka zabaweczka dla dzieci w przedszkolu. Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:26 saturnv.as508 napisał: > profesjonalny program Origin a przełknie te 3 skomplikowane formuły potrzebne autorce wątku? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
saturnv.as508 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:31 nie takie rzeczy sie w nim robilo;) Odpowiedz Link Zgłoś
i.nes Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:33 ja myślę, że on się może zatchnąć... w końcu to odejmowanie, dzielenie, mnożenie i - o laboga! - uśrednianie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kontik_71 Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:33 A jaki jest udzial tego produktu na rynku? tak z ciekawosci pytam :) Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 23:33 Jeśli chodzi o rynek zastosowań naukowych - to spory. Taki Excel nadaje sie tylko do robienia wykresów pod publiczkę (dział marketingu itd.). Odpowiedz Link Zgłoś
silic Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 23:31 Origin to nie jest program dla osób, dla których problemem jest obliczenie procentów z liczby A. Skoro napisałeś, że to program profesjonalny to zrozumiałe, że nie będzie się na nim uczyć dzieci. Ale przynajmniej była okazja zabłysnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:35 daj to zadanie z opisem co masz zrobić. Kisdys robiłem coś takiego w oo . Odpowiedz Link Zgłoś
diabel-tasmasnki Re: zadanie z informatyki - help :( 16.06.08, 22:36 na maila oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś