Dodaj do ulubionych

Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową?

26.08.08, 10:33
Wiem, że może nie powinnam przychodzić z tym problemem na to forum, ale
szczerze mówiąc nie wiem kogo jeszcze mogę o taką sprawę zapytać.
Niestety moje życie ułożyło się nieciekawie i najprawdopodobniej dojdzie do
rozwodu pomiędzy mną, a moim obecnym mężem.
Wczoraj rozmawiałam z adwokatem. Rzucił mi niebagatelną sumą 3 tysięcy złotych
i teraz sęk w tym, że nie mam rozeznania. Nie wiem czy jest to dużo czy też
mało. Dla mnie jest to duży wydatek, ale być może to jest taki standard. Czy
orientujecie się jak mniej więcej kształtują się stawki za takie sprawy? Jak
to wygląda w rożnych miastach? I czy powinnam szukać innego adwokata?
Jakie są Wasze doświadczenia i Waszych znajomych? A może sami prowadzicie
takie sprawy i orientacyjnie możecie powiedzieć jaka powinnam być stawka?

Będę wdzięczna za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam.

:)
Obserwuj wątek
    • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 10:39
      1. ważne czy rozwodzicie się zgodnie czy będziecie iść na udry?
      2. dzieci
      3. majątek

bo jeśli wszystko jest obgadane podzielone to adwokat Ci zbyteczny

jeśli natomiast jest spory majątek do podziału i opieka nad dziecmi to lepiej
      nie żałować i brac dobrego a nie taniego
      • ayelet1 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 10:43
        Rozwód jest za zgodą obu stron. Bez dzieci i bez majątku, ale jestem bardzo
        niewygadaną osobą i czuję, że potrzebuję jednak adwokata. Jeżeli chodzi o pozew
        to jestem pewna, że nie jestem w stanie napisać go sama.

A orientujesz się jakie są najniższe stawki w takim razie? I ile średnio bierze
        się za takie sprawy?
        • trypel Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 10:47
          Nawet w Warszawie znajdziesz spokojnie adwokata od spraw rodzinnych co
          poprowadzi sprawę za 1000 pln
          • simon_r Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:10
            ooo.......!!!!... gdzie??!!!!
            bo mnie moja papuga skasowała na 6kpln.. ale sprawa była z gatunku trudniejszych :)
        • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 10:47
          to nie film ani program w TVN nie trza mieć gadanego, nie jeśli nie wniesie
          facet u "winie" to adwokat Ci nie potrzebny, pozew albo będzie trzeba poprawiać
          albo skorzystaj z pomocy jakiejkolwiek fundacji/organizacji pomagającej kobietom
          - wszędzie tego masę
          jak adwokat mówi 3.000 to będzie kosztowało 6.000 szkoda kasy jak nie masz za
          formalności
        • emilla18 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 10:49
          Ja rozwoiodłam się trzy lata temu. Podobnie bez dzieci i bez
          podziału majątku, ogólnie bez orzekania o winie. Wniosek pisałam
          sama, mogę udzielić Ci kilku wskazówek na maila
          gwiazdeczka112@autograf.pl Nie korzystałam z adwokata, dostałam
          rozwód na drugiej rozprawie, z byłym mężem nie wnieśliśmy odwołania,
          nie było też przesłuchania świadków (rodziny, sąsiadów itp). I ma to
          z głowy.
          • f.l.y Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:01
            nie bierz adwokata, to zdziercy, biorą pieniadze a często nie stawiaja sie na
            sprawy (ze slyszenia wiem, dziewczyny narzekaly na takich)

ja tez rozwiodlam sie za porozumieniem stron
            taki napisalam pozew, ze strony chca uniewaznienia malzenstwa za porozumieniem,
            ze nie maja wobec siebie roszczen i zeby opieke nad dzieckiem sad przydzielil
            obojgu, bo co do tego sa zgodni

sprawa trwala 20 min

jedna sprawa!

sedzina czy sedzia pyta o Twoje dane, o przebieg malzenstwa i powody decyzji
            rozstania -odpowiadasz na zadawane pytania, nie musisz snuc opowiesci
            potem pytaja meza - pare minut i po sprawie

naprawdę nie wyrzucaj w błoto tych 3 tysiecy, przydadzą się na nowy start w
            życiu, na wakacje, na cokolwiek - nie karm adwokata, nie warto..

• f.l.y Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:05
              a sprawa rozwodowa normalnie kosztuje 600 zł, kupujesz znaczki skarbowe, potem
              sad dzieli oplatę na Was dwoje, u mnie koniec koncem sprawa kosztowala 300 zł i
              300 zł mi zwrocili przekazem, a ja połowę z tego zwróciłam exowi.
              • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:43
                i np po to jest adwokat, żeby nie wprowadzać ludzi w błąd. Gdyby forumowiczka
                skorzystała z twojej rady, to wydałaby bez sensu 600 zł na znaczki skarbowe,
                podczas gdy pisma procesowe opłaca sie znakami opłaty sądowej (znaczki skarbowe
                to zupełnie inna bajka)
                • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:45
                  nie przesadzaj to jej każdy powie przy wniosku
                  a 3000 za taka informacje :)
                  olać adwokatów
                  • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:54
                    pozew, nie wniosek. Dużo ludzi którzy mają podobny stosunek do adwokatów pewnie
                    sie zdziwiło, że ich pozew o rozwód został przez sąd oddalony (a często tak bywa
                    nawet przy zgodnym wniosku stron)
                    • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:57
                      ales upierdliwa z tymi tekstami,
                      pisałam zamiast płacić złodziejom, może pójść do kogoś kto za darmo jej pomoże i
                      powie co jak się nazywa i jak co wypełnić od metra jest pomocy zwłaszcza kobietom
                      i nikt nie twierdzi że ma wypełniać i kupować coś na podstawie forum:)
                      • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:01
                        adwokaci to złodzieje?

a wiesz że w internecie wcale nie jesteś anonimowa? Radziłbym daleko idąca
                        ostrożność w naruszaniu dóbr osobistych adwokatów, czy też adwokatury w ogóle.
                      • avital84 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:01
                        A kto świadczy takie usługi za darmo?

Bez przesady. Adwokaci to nie złodzieje. To normalny zawód i służy temu, by
                        ludziom pomagać. Inaczej nie miałby racji bytu. :)
                        • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:07
                          A kto świadczy takie usługi za darmo?
                          co druga wyższa uczelnia z kierunkami prawnymi, koła przy uczelniach
                          setki organizacji kobiecych, za grosze przez internet (jak ktoś ze wsi)

a wiesz ja jak na przykład nie mam zielonego pojęcia o temacie to się nie
                          wypowiadam - jak mnie ktoś zapyta czy lać beton przy minus 30 stopniach to nie
                          muszę koniecznie pisać odpowiedzi na forum Tobie też tak radzę
                          • ayelet1 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:10
                            Ale właśnie o to chodzi Moniko, że ja też nie mam pojęcia i nie pytałam o to czy
                            potrzebuję adwokata czy też nie, ale o to ile tacy adwokaci biorą. Jestem już
                            taką osobą, że potrzebuję adwokata, by mieć komfort psychiczny. Poza tym jestem
                            bardzo zapracowana, mam mnóstwo obowiązków i nie mam czasu na to by się w to
                            wgłębiać od strony prawnej, chodzić po kółkach itd.
                            • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:12
                              a to inna sprawa,... musisz tylko napisać miasto
                              bo to robi różnicę
                              bezproblemowy i bezwnioskowy rozwód w średnim mieście to ok 1000 zł
                              • ayelet1 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:14
                                Miasto to Bydgoszcz.
                                A na czym opierasz te informacje? Doświadczenia znajomych czy może jesteś jakoś
                                związana z tym zawodowo?

Tak czy inaczej dziękuję za konkretną odpowiedź, bo to mi chodziło.
                                • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:20
                                  a pytałaś o wszyskie koszty adwokat to nie wszystko:

W skrócie koszty rozwodu pierwszej instancji, które mogą zaistnieć, bez
                                  alimentów, można by podsumować:

- wpis 600,00 zł.- możliwe jest zwolnienie
                                  - orzeczenie o eksmisji 200,00 zł
                                  - orzeczenie w przypadku podziału majątku 1.000,00 zł., w przypadku zgodnego
                                  projektu podziału majątku –300,00 zł.
                                  - orzeczenie o alimentach 5% ich rocznej wartości
                                  - mogą dojść jeszcze koszty stawiennictwa świadków i opinii biegłych

tak na przykład

mam doświadczenie "prawnicze" choć nie mam wykształcenia prawniczego w tym kierunku

i wiem że adwokaci różnie się cenią i znalezienie takiego co:
                                  - będzie miał czas dla Ciebie
                                  - nie złupi
                                  a do tego łaskawie nie pozapomina terminów
                                  to czasem problem i najlepiej szukać w swoim mieście z polecenia
                                  albo po prostu usiąść i obdzwonić

podając koniecznie bezproblemowe parametry

podsumowując wcale nie oznacza to że zaoszczędzisz czas bo w zasadzie potrzebne
                                  Ci wypełnienie/złożenie/opłacenie bez błędów formalnych i wsio
                                  • ayelet1 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:34
                                    Ok, dziękuję Ci.

Zaintrygowało mnie to Twoje doświadczenie prawnicze bez wykształcenia w tym
                                    kierunku. Ciekawie zabrzmiało. :)

Dziękuję, bo trochę rozjaśniłaś mi sprawę.

A sądzisz, że przez telefon prawnik będzie mówił o stawkach?
                                    Słyszałam, że tak nie robią, ale może to nie jest prawda?
                                    • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:40
                                      to proste, nie musisz mieć wykształcenia i być "adwokatem" a praktyka się liczy
                                      a nie historia prawa wryta na pamięć, oczywiście kodeksy trzeba znać i
                                      "orzecznictwo" tak naprawdę to prosta maszynka (przy prostych sprawach - bez
                                      karnych itp) większość opiera się na pisaniu i składaniu

• aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:48
                                        jakie to są "proste sprawy" ?

czemu piszesz orzecznictwo w cudzysłowie?

myślisz, że historia prawa jest bez znaczenia w procesie stosowania prawa?

czemu już nie piszesz Adwokat z dużej literki :( ?

Jakie są konieczne przesłanki do orzeczenia rozwodu i jak go przeprowadzić w
                                        najszybszym tempie?

• dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:09
                                          rozumiem że się zezłościłaś/eś:)
                                          niema nic piękniejszego niż mina adwokaciny rozłożonego przez młodą blondynkę w
                                          mini i na szpilkach bez wykształcenia prawniczego:)

to są chwile dla których warto żyć:)

hihihihiihiihi

• aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:12
                                            nie odpowiedziałaś na żadne pytanie (same proste kwestie), faktycznie rozłożyło
                                            mnie to na łopatki.
                                            • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:15
                                              > nie odpowiedziałaś na żadne pytanie (same proste kwestie), faktycznie rozłożyło
                                              > mnie to na łopatki.

a po co ? żebyś choć lepiej się poczuł/a?
                                              czekoladę zjedz - odstresuje :)
                                              • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:22
                                                myślałem, że wiesz o czym piszesz i chciałem żebyś się podzieliła ze mną swoją
                                                wiedzą (stojąc na stanowisku, że sie mylisz). Pytania nie były retoryczne,
                                                naprawdę byłem ciekawy ich odpowiedzi, uznałem, ze może rzeczywiście czegoś nie
                                                wiem i mój zawód pozbawiony jest racji bytu.

Nie rozumiem tego uspokajania, przecież jestem spokojny :)
                                                • wanilinowa Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:24
                                                  daj spokój, to takie nasze tutejsze trollątko :)
                                                  • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:28
                                                    nakarmię trolla :D, niech ma coś z życia
                                            • dzika_monika po co 26.08.08, 14:19
                                              równie dobrze możesz zapytać o dowolny paragraf dowolnego kodeksu by poczuć się
                                              lepiej - bo niby coś wiesz
                                              a nie wo rycie na pamięć chodzi tylko o myślenie - czego adwokaciny w większości
                                              nie używają :)

a pytania - gdzieś tak 1-2 sekundy na wygooglowanie
                                              bo nie jesteś w stanie wymyślić pytania na które w 2 sekundy nie znajdzie się
                                              odpowiedzi

myśl - to nie boli
                                              -
                                              • max.kolankoo Re: po co 26.08.08, 14:23
                                                Monia, przecież to Ty trollujesz i nie masz o niczym pojęcia.
                                                Odpowiedz temu adwokacinie chociaż na jedno pytanie, a może udowodnisz, że mimo
                                                braku wiedzy w tym zakresie potrafisz myśleć.

Piszesz, że się na tym znasz. Każdy tu może znać się na wszystkim i używać
                                                argumentów o wpływie czekolady na walkę ze stresem. Dietetykiem też jesteś czy
                                                może psychologiem?
                                              • aszel666 Re: po co 26.08.08, 14:25
                                                wygoogloj mi te odpowiedzi :)

powinno ci pójść łatwo z twoim doświadczeniem, pytania nie dotyczą paragrafów,
                                                ich zakres obejmuje tylko praktykę i orzecznictwo
                                        • swinia_i_cham Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 16:57
                                          > Jakie są konieczne przesłanki do orzeczenia rozwodu

google rzadzi: przeslanki.

Do prostych spraw nie potrzebni sa zlodzieje z twojego fachu - tak samo jak do korzystania z tego forum niepotrzebna jest znajomosc roznic pomiedzy protokolem HTTP 1.0 i 1.1 :D
                                          • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:07
                                            cała wiedza "fachowca" opiera się na znajomości jak nazywa się znaczek - a po co
                                            każą kupić "w tamtym okienku" kupujesz i z bani i nie musisz płacić 3000 zł żeby
                                            posiąść wiedzę tajemną o nazwie znaczka :)
                                          • avital84 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:12
                                            Odczep się od Aszela. ;D
                                            • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:17
                                              i wszystko jasne
                                              doczep się !!!
                                              • avital84 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:24
                                                Co wszystko jasne? ;D
                                                Aszel jest fajny i nie lubię jak się go wyzywa od złodziei. ;)
                                                • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:27
                                                  > Co wszystko jasne? ;D
                                                  > Aszel jest fajny i nie lubię jak się go wyzywa od złodziei. ;)

są ludzie co piszą nie "co napisali" tylko "kto napisał" to napisz do lubionego
                                                  prawniczka może trochę pary mu zejdzie
                                                  i to na maila bo naprawdę nie jest pasjonujące kogo lubisz
                                                  • avital84 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:29
                                                    ...
                                                  • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 17:50
                                                    masz racje
                                          • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 20:49
                                            co wy z tymi złodziejami? Kurcze no, nie znam żadnego adwokata-złodzieja,
                                            poważnie :)

Sęk w tym, że nie ma czegoś takiego jak prosta sprawa, adwokat przy pozornie
                                            prostych sprawach jest gwarancją klienta, że podczas postępowania nie zostaną
                                            naruszone jego interesy, co zawsze się może zdarzyć. Podczas procesu różne
                                            rzeczy mogą się zdarzyć i wtedy dobrze jest jak strona ma wsparcie w
                                            profesjonalnym pełnomocniku (który pilnuje czy protokół rozprawy oddaje
                                            rzeczywisty przebieg posiedzenia sądu, który w razie potrzeby na bieżąco może
                                            sformułować odpowiednią tezę dowodową, który wie, jakie są przesłanki i tryb
                                            chociażby do wyłączenia sędziego).

Oczywiście, zastępstwo strony przez profesjonalnego pełnomocnika nie jest
                                            konieczne, ale rozwód jest sprawą dosyć poważną a linia orzecznicza sądów bywa
                                            naprawdę rożna :)))))

• dzika_monika za górami za lasami 27.08.08, 09:44
                                              za górami za lasami
                                              żył uczciwy adwokat co martwił się o jednorazowego klienta....
                                              • aszel666 Re: za górami za lasami 27.08.08, 10:27
                                                twój kolejny merytoryczny głos w dyskusji, szkoda ze na poziomie bajdurzenia :)
                                                • dzika_monika cd bajki 27.08.08, 10:28
                                                  i jeszcze był inteligentny ......
                                                  • aszel666 Re: cd bajki 27.08.08, 10:44
                                                    hehehe
                            • dzika_monika Dla mnie jest to duży wydatek 26.08.08, 13:13
                              Dla mnie jest to duży wydatek

tak napisałaś to chciałam Ci pomóc bo trochę mam o tym pojęcia
                              • ayelet1 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 26.08.08, 13:16
                                Ok, rozumiem dobre intencje. 3000 to duży wydatek, ale skoro mówisz, że uda się
                                to załatwić za 1000 zł. W sumie to jest tak, że rozwód wiąże się z pewnymi
                                konsekwencjami, a finansowe też należy brać pod uwagę.
                                • dzika_monika Re: Dla mnie jest to duży wydatek 26.08.08, 13:24
                                  a pytałaś o wszyskie koszty adwokat to nie wszystko:

W skrócie koszty rozwodu pierwszej instancji, które mogą zaistnieć:

- wpis 600,00 zł.- możliwe jest zwolnienie
                                  - orzeczenie o eksmisji 200,00 zł
                                  - orzeczenie w przypadku podziału majątku 1.000,00 zł., w przypadku zgodnego
                                  projektu podziału majątku –300,00 zł.
                                  - orzeczenie o alimentach 5% ich rocznej wartości
                                  - mogą dojść jeszcze koszty stawiennictwa świadków i opinii biegłych

tak na przykład

mam doświadczenie "prawnicze" choć nie mam wykształcenia prawniczego w tym kierunku

i wiem że adwokaci różnie się cenią i znalezienie takiego co:
                                  - będzie miał czas dla Ciebie
                                  - nie złupi
                                  a do tego łaskawie nie pozapomina terminów
                                  to czasem problem i najlepiej szukać w swoim mieście z polecenia
                                  albo po prostu usiąść i obdzwonić

podając koniecznie bezproblemowe parametry

podsumowując wcale nie oznacza to że zaoszczędzisz czas bo w zasadzie potrzebne
                                  Ci wypełnienie/złożenie/opłacenie bez błędów formalnych i wsio
                              • aszel666 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 26.08.08, 13:20
                                jeszcze jedna refleksja mnie naszła (a propos nazwania przez ciebie adwokatów
                                "złodziejami"), jak ktoś będzie upierdliwy to złoży do prokuratury wniosek o
                                podejrzeniu popełnienia przez ciebie przestępstwa, ewentualnie wystąpi z
                                powództwem o naruszenie jego dóbr osobistych. Ciekawe czy skorzystasz z pomocy
                                adwokata i jak będziesz mu w razie czego referować swoją sprawę :DDDDDDDD.
                                • dzika_monika Re: Dla mnie jest to duży wydatek 26.08.08, 13:22
                                  śmiało wiem co pisze i nie da rady:) - poczytaj jak to napisałam :)
                                  za stara wyga jestem :)

Przecież nigdy i nigdzie nie nazwałam Adwokatów Złodziejami i proszę mi niczego
                                  nie sugerować.
                                  • aszel666 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 26.08.08, 13:25
                                    fajnie, że zaczęłaś pisać Adwokat z dużej litery. doceniam gest. pozdrawiam
                                • vandikia Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 10:46
                                  pomijajac cala dyskusje i to kto ma racje, to nie chrzań mówiąc lekko, mamy
                                  wolność słowa ostatecznie tak? dopóki ona nie napisze na publicznym forum, ze XY
                                  jest złodziejem adwokatem, to nie ma o co jej posądzać, bez brawury może,
                                  młodzieńczej fantazji i nadgorliwości
                                  • aszel666 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 10:52
                                    ale to była ocena krzywdząca i nieuzasadniona żadnymi faktami. Nie wykluczam, ze
                                    jestem nadgorliwy, jak kogoś uraziłem to przepraszam :)
                                    • dzika_monika Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 10:56
                                      > ale to była ocena krzywdząca i nieuzasadniona żadnymi faktami. Nie wykluczam, z
                                      > e
                                      > jestem nadgorliwy, jak kogoś uraziłem to przepraszam :)

misiek jest mały prawnik i straszy tu sadem wszystkich
                                      aaaaaaaaaaaaaaaa jak się boimy
                                      • aszel666 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 11:01
                                        nie bój sie, wszystko będzie dobrze :DDDD
                                        • operatorkoparki Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 14:55
                                          Tu masz przykład CZŁOWIEKA a nie dupka jak Ty warto pouczyć się:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16&w=83840120&a=83882704
                                          • avital84 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 14:58
                                            Uważaj co mówisz Operatorze. :) Licz się ze słowami. ;D

Nie rozumiem jakim prawem nazywacie kogoś dupkiem czy złodziejem tylko dlatego,
                                            że wierzy w to co robi i broni tego co robi.
                                            • avital84 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 14:59
                                              Poza tym przykład człowieka nie odesłał by kobiety samej sobie tylko po prostu
                                              na przykład zaproponował mniejszą stawkę niż 1000 zł.
                                              • avital84 Re: Dla mnie jest to duży wydatek 27.08.08, 15:00
                                                A koparką operujesz za darmo?
                                              • ida-sierpniowa Re: Dla mnie jest to duży wydatek 28.08.08, 08:55
                                                Ta stawka była dla mnie do przyjęcia, ale nie o to chodzi. Doceniam
                                                po prostu, że wspomniany przeze mnie adwokat zachował się bardzo w
                                                porządku mówiąc, że według niego spokojnie dam sobie radę sama, bez
                                                jego pomocy jako adwokata, dzięki czemu zaoszczędziłam ten tysiąc
                                                złotych.
                    • avital84 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 12:59
                      To prawda. Mam znajomą, która trafiła na jakąś moherową sędzinę, która oddaliła
                      wniosek.

Poza tym może rzeczywiście 3000 to trochę wygórowana cena, chociaż to oczywiście
                      zależy od miasta, od konkretnego klienta;) i sprawy. No i od rangi adwokata. Być
                      może to ktoś ze znaczącym nazwiskiem, a tacy wiadomo się cenią.

Z pewnością jednak jeżeli autorka poszuka znajdzie adwokata, który zażąda
                      mniejszą stawkę. Ale z adwokata chyba nie należy rezygnować. :)
                      • dzika_monika Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 13:01
                        Ale z adwokata chyba nie należy rezygnować. :)

głupota, ludzie przestańcie oglądać sądy w TV i zapytajcie tych co się zgodnie
                        rozwodzili a nie "chyba nie należy" za a nawet przeciw
        • rak_75 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:51
          Ja się rozwiodłem na takich zasadach:
          Za porozumieniem stron,
          bez podziału majątku( załatwiliśmy to między sobą)
          bez dzieci

Wpłacić musieliśmy 600 zł (całkowitej opłaty), ale skończyło się na jednej
          sprawie-300 zł.
          Zawsze możesz powiedzieć ze chcesz następnej rozprawy ( np. że kochasz męża i
          rozprawa wstępna nie jest ostateczną)i zabrać ze sobą adwokata.
          • aszel666 Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 15:13
            nie byłoby drugiej rozprawy, sąd od razu by wydał wyrok oddalający powództwo
    • wanilinowa Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 14:01
      tu znajdziesz wszystko o rozwodzie, wiele osób musiało się z tym zmierzyć:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24087

forum kobieta średnio się do tego nadaje, tu zdarzają się wszechstronni eksperci
      od chirurgii naczyniowej, przez budowlankę aż po prawników amatorów, którzy
      częściej mogą wprowadzić w błąd niż pomóc
    • nr33ci Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 26.08.08, 15:08
      ok 600 zł zapłacisz
      ja zapłaciłam 300 zł
      nie miałam adwokata (2 dni szukania i kompletna strata czasu i pewnie pieniędzy)
      rozprawa pól godziny i po balu

Jeśli myślisz że to wielkie halo i wszyscy będą śledzić przebieg a ława
      przysięgłych wyda wyrok (ja tak myślałam) to się zdziwisz.
      To przypomina kupienie cocacoli z automatu wrzucasz pieniążek naciskasz i po
      sprawie.
      I tak ślub wesele - pól roku przygotowań rozwód 30 minut, parę standardowych
      pytań i odpowiedzi... i następny...

A jeśli masz na zbyciu 1000-3000 zł to lepiej zapłać 300zł a za resztę kup buty
      - na poprawę humoru.
      Trzymaj się .

PS. Jeśli potrafisz sama złożyć wniosek o dowód rej. i przylepić odpowiedni
      znaczek to sobie poradzisz - nie daj się naciągaczom,
      mi prawnicy przed oczami budowali obraz niekończących się rozpraw, wniosków i
      walki. Musisz znać ze 2-3 formułki które są zapisywane i po których nie ma
      więcej pytań.
      • ida-sierpniowa Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 27.08.08, 08:47
        Ja też miałam wątpliwości - korzystać z pomocy adwokata czy nie.
        Poszłam więc porozmawiać do kogoś poleconego. Opowiedziałam, jak
        wygląda sytuacja (bez orzekania, choć wcale nie rysowało się różowo)
        i adwokat sam stwierdził, że jeśli chcę, to on proszę bardzo, za
        1000 zł (średnie miasto), ale widzi, że jestem inteligentna i dam
        sobie radę sama.
        I rzeczywiście poszło gładko. A może miałam też trochę szczęścia. W
        każdym razie teraz, z perspektywy, mogę powiedzieć, że jeśli rozwód
        jest bez orzekania, są duże szanse na to, że poradzisz sobie i Ty.
        Powodzenia :)
    • demonii.larua Re: Ile będę musiała zapłacić za sprawę rozwodową 28.08.08, 09:25
      Wpis wynosi (o ile się nie zmieniły stawki) od 30 do 600 zł. Jeśli nie masz kasy
      to możesz napisać wniosek o zwolnienie od wpisu. Jeśli nie macie dzieci i nie
      dzielicie majątku oraz oboje zgadzacie się na rozwód, to nie sądzę żeby
      potrzebny był Ci adwokat.
      Ja się rozwiodłam bez nakładów finansowych (nie licząc wydatków na ksero pozwu i
      opłaty za odpis aktu małżeństwa).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka