Gość: Sikorka IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 21.10.03, 11:00 Wybieram się za 2 tyg na Słowacje,czy ktos moze mi polecic jakies fajne miasto,miejscowosc gdzie mozna mile spedzic pare dni,zabawic sie,pozwiedzac, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: uncja Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.10.03, 11:26 Nie nastawiaj się zbytnio na dyskotekowe szaleństwa. Jakoś nigdy nie udało mi się zabawić na Słowacji... mam wrażenie, że z pojęciem zabawy to oni zatrzymali się na wczesnych latach 70-tych... Pozwiedzać można (góry mają ładne - choć według mnie u nas ładniejsze i infrastruktura gastronomiczna lepsza), odpocząć też, ale wieczorami niespecjalnie jest co robić, chyba, że ktoś ma na tyle zacięcia, żeby tańczyć do hitów w stylu Deniss Russos po słowacku. Ja nie miałam tyle samozaparcia - pozostawały wieczory w knajpach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: 81.210.27.* 21.10.03, 11:35 absolutnie sie nie zgadzam co do gastronomii. Na słowacji człowiek dobrze sie naje, wypije , a jak przyjdzie do rachunku to sie zdziwi czemu tak tanio. Góry mają o wiele fajniejsze niż u nas i co najważniejsze nie czujesz sie tam jak w hipermarkecie w niedzielne popołudnie. Polecam gorące źródła koło Liptovskiego Mikulasa oraz lodowe jaskinie, które sie tam znajdują Odpowiedz Link Zgłoś
anussska Re: gdzie na Słowacje-poleccie 21.10.03, 11:49 ja bylam w takiej fajnej miejscowosci Zdiar, 30 km od Zakopca bardzo sympatycznie swojsko, klimatycznie:) wszedzie blisko:) niedaleko jest hotel (chyba) MAGURA gdzie sa dyskoteki, co prawda nie czesto, ale sa! niedaleko do jaskin, wiec i pozwiedzac mozna a kuchnia na prawde jest ekstra! duzo, smacznie i tanio :))) ja bylam bardzo zadowolona Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncja Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.10.03, 11:52 Tanio owszem jest, ale coś za coś - jest to wprost proporcjonalne do jakości. Nie lubię tej kuchni, a właściwie to mam wrażenie, że mało gdzie potrafia gotować. Nie wiem, jakim cudem z polędwicy wołowej (najdelikatniejszego mięska) można zrobić nie dającą się pokroić podeszwę? Albo dostałam np. mięsko samo w sobie zjadliwe, miał być do tego soso tatarski (prosiłam żeby był obok - kelner mi na to, że się nie da!!!). Na tym mięsku była położona połówka brzoskwini - i to wszystko polane sosem tatarskim - naprawdę dość szokująca kombinacja. Albo podali obiad - surówkę stanowiła cebula polana musztardą... Na Słowacji byłam kilkakrotnie i żywiliśmy się wyłącznie w knajpach - i to bynajmniej nie tanich. Smakował mi pstrąg w Tatrzańskiej Łomnicy i polędwica z rusztu w Koszycach - na europejska modłę. Ja mam takie a nie inne doświadczenia - ty mogłeś trafić lepiej, albo masz innego "smaka". Ja np. nie znoszę organicznie kminku (częsta przyprawa), knedliczków, mięs obficie polanych rzadkim sosem - dość typowe na Słowacji - dla mnie to danie jak z dworcowego baru. Wkurza mnie dziadowskie jedzenie w teoretycznie porzadnych hotelech (śniadanie - mortadela i salceson, zimna jajecznica, herbata albo owocowa, albo coś gatunku naszej popularnej, a taki Lipton naprawdę nie jest szczytem luksusu). Gorące żródła ok, z tym, że niektóre są koloru gnojówki, więc lepiej zabrać jakiś stary kostium i mieć swoje ręczniki, bo na miejscu nieźle sobie liczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mgawlik Re: gdzie na Słowacje-poleccie 21.10.03, 12:03 niektórym to nigdy nic nie pasi. Trzeba było jechać do Aspen. twe wyrafinowane gusta i podniebienia miałyby o czym pisać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncja Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.10.03, 12:16 Ja po prostu w 4 gwiazdkowym hotelu chciałabym się napić porządnej herbaty, a nie jakiejś lury jak w barze na kempingu. I zjeść coś smacznego na śniadanie - a do wyboru był jak już wspomniałam salceson, mortadela, zimne parówki, zimne jajka sadzone, ser żółty, dżemik i czerstwe pieczywo (po polsku piszę). Istotnie jest tanio - jakieś 150 zł za dobę, ale czegoś można chyba w zamian oczekiwać? To naprawdę takie widzimisię? Dajmy sobie spokój z kuchnią, bo każdemu smakuje co innego. Z ciekawości spytam - gdzie się na Słowacji bawiliście, bo nam udało się raz - kiedy nieomal siłą zmusiliśmy didzeja do skorzystania z naszych kompaktów z nowszą muzyką... Nawet jak się trafił jakiś lokal z muzyczką, to było to coś w stylu Karell Gott czy inna Vondrackova - w sam raz dla emerytów, nas jakoś odrzucało od takiej rozrywki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ron Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: 81.210.27.* 21.10.03, 12:28 jak sie wybiera lokal dla emerytów to sie ma muzykę dla emerytów. chyba nie wierzysz w to ze mlodzi Słowacy słuchają Karela Gotta. Kto szuka ten znajdzie. A tak swoją drogą co ty jadasz na śniadania : bigos, nereczki, trufle, kawiorek (niepotrzebne skreślić)? i zapewne popijasz to wszystko Chablis lekko schłodzonym Odpowiedz Link Zgłoś
mgawlik Re: gdzie na Słowacje-poleccie 21.10.03, 12:41 płaci 150 zł na dobę a wymagania ma godne Ritz'a. Trzeba było znaleźć hotel za 500 zł za dobe to by ci śniadanko do łóżka przynieśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uncja Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 21.10.03, 13:02 Nie było innych lokali - przynajmniej tam gdzie bylismy czyli w lomnicy. Co do młodych Słowaków to nie wiem czego słuchają, ale można coś wywnioskować z tego co leci w radiu i telewizji. Cudem można znaleźć stację, która puszcza inną muzykę. A leci to co leci czyli w przeważającej cześci disco polo po słowacku. Gdyby nie było popularne, to chyba by tego nie puszczali w takich ilościach? A na śniadanie chciałabym np. świeżą bułeczkę z szynką. I herbatę. Prawdziwą, a nie jakieś letnie popłuczyny. I to by wystarczyło. Naprawdę za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lena Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: 80.48.96.* 21.10.03, 12:39 Na Słowację zwykle jeżdżę na zimowe weekendy na narty- Chopok, Strbskie Pleso. Najczęściej zatrzymujemy się w Liptowskim Mikulaszu skąd do Jasnej blisko a po nartach wieczorem jeździmy do Beszenowej potaplać się w ciepłych źródłach. Wyciągi /karnety/ tanie, jedzenie tanie i dobre. Ostatnio, w sierpniu będąc w Szczawnicy robiłam rowrowe wypady na Słowcję, a nawet do Nidzicy przez Słowację. Zatrzymywaliśmy się na jedzenie w jakiejkolwiek restauracji po drodze i - muszę przyznać - wszędzie było smacznie i niedrogo. Teraz, niestety jest zimno. Sama chciałam na kilka dni wyjechać - planowałam Czechy. Na portalu lato.rainbowtour.pl znalazłam 5 - dniową wycieczkę i opisem trasy. Oczywiście, nie mam zamiaru wybierać się tam z biurem turystycznym ale własnym samochodem ale trasę mam opisaną i byłaby ciekawa. Niestety sprawdziłam na CNN pogodę i na Słowacji ma być mróz i opady śniegu. Przeglądam dalej oferty innych biur i tęsknym okiem spoglądam na cieplejsze kraje. Basen Morza Śródziemnego jest już zimny. Najbliżej jest Egipt /byłam tam już 4 razy/ ale jak sobie pomyślę o ciepłej plaży, promieniach słoneczka na twarzy, nurkowaniu to może choć do tej Beszenowej pojadę - tam chociaż woda gorąca. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.03, 21:55 Cześć. Ja byłam w sierpniu w Liptowskim Mikulaszu. Świetna baza do wypadów w góry- Chopok 2024 mnpm, trasa ładna. Trzeba przyznać, że Słowacja ma o wieeeeele większe Tatry, nasze to przy nich maleństwo- choć dla nas nasze są najpiękniejsze:)Ale wracając do wątku. Noclegi bardzo tanie, warunki bardzo przyzwoite- kwatery prywatne 180-250 koron ( musisz zobaczyć kilka zanim podejmiesz decyzję bo mnie dopiero trzecia spodobała się najbardziej i okazała się najtańszą!!!)Na budynkach mogą być tabkiczki UBYTOWNIA, często są napisy POKOJE. W Liptowskim Mikulaszu jest -Mikulaszowa Katownia- miejsce więzienia i tortur Janosika. W pobliżu 2 jaskinie- Lodowa i Swobody. Ja byłam w Lodowej. Piękna, z podziemną rzeką.Warto też odwiedzić Aqua Park - Tatralandia. Podobało mi się w termalnych basenach w Basenovej. Woda fakt ciemno brązowa, ale stroju (a był jasno niebieski) nie miałam zabrudzonego. Woda fantastycznie gorąca, szczególnie teraz w październiku wrażenia muszą być niezapomniane!) a jakie widoki!!! Byłam również na kąpielisku w Oravicach - baseny mniejsze i woda trochę chodniejsza oprócz tego sami emeryci hehe. Piękny jest też zamek Orawski niedaleko Dolnego Kubina. A jeśli chodzi o jedzenie to trzeba przyznać , że jest "oryginalne". Ja uwielbiam knedliki! i jadłam je ze wszystkim, gulaszem, pieczenią itp. Bardzo smakowała mi zupa czosnkowa z grzankami!Oczywiście wszystko smakuje lepiej z super Słowackim piwem i świetnym towarzystwem. A najlepsze jest to,że wszystko jest dużo tańsze niż W Polsce. Co do "zabawy" to nie byłam w klubach nocnych, dyskotekach. Ale jesli chodzi o muzykę to chyba nie jest z nimi tak źle. Słuchałam Słowackich stacji radiowych, i leci muzyka taka jak u nas. BYŁO Świetnie, w przyszłym roku tez planuje spędzić 5 dni na Słowacji.To są moje subiektywne spostrzeżenia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isk Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: 212.14.48.* 25.10.03, 09:25 Polecam na teraz strbe tatrzańską lub tatrzańską łomniće, waruneczki narciarskie extra i niedrogo Odpowiedz Link Zgłoś
limes1 Re: gdzie na Słowacje-poleccie 25.10.03, 12:12 Nie potrzebuję 5-gwiazdkowego hotelu i dyskoteki, a na Słowację jeżdżę od kilku lat. Polecam Rajecke Teplice niedaleko Ziliny - mają świetne kryte baseny termalne (ważne przy tej pogodzie). Pozwiedzać można też w Bańskiej Bystricy i wokół niej. Tam też jest na starówce więcej pubów i dyskotek. Najbardziej rozrywkowa jest Bratysława, ze względu na studentów, którzy gdzieś muszą się bawić. Jeżeli masz do dyspozycji samochód, to kup sobie przewodnik i zwiedzaj ciekawe miejsca. Ja zawsze tak robię, a po sezonie taniej i spokojniej, chociaż np., część jaskiń jest już jesienią zamknięta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga A moze jakies sprawdzone kwatery??? IP: *.stolica.pl / *.stolica.pl 25.11.03, 11:56 intersuje mnie Tatranska Lomnica dla 6 osob okres pomiedzy swietami a Sylwetrem Aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sroka Re: gdzie na Słowacje-poleccie IP: *.artnet.com.pl 25.11.03, 13:02 ja nigdzie nie odlatuję, zostaję tu na zimę Odpowiedz Link Zgłoś