e-daria 31.10.08, 10:44 Moja młodsza siostra postanowiła dać imie Pola dla swojej córeczki. Nie powiem oryginalne imię. Zreszta ona cale zycie to chodzący oryginał. Co sadzicie o takim imieniu dla dziewczynki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marouder.eu Pola- zdrobnienie od Apolonia. 31.10.08, 10:47 Np. taka Apolonia Chalupiec, jako aktorka niemego kina znana pod pseudo Pola Negri. Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: Pola- zdrobnienie od Apolonia. 31.10.08, 10:49 Pola i Apolonia to dwa różne imiona;) Pola - bardzo mi się podoba;) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Mialem ciotke Pole (swiec Panie nad jej dusza!).. 31.10.08, 10:52 ...wiec wiem:) Poza tym: pl.wikipedia.org/wiki/Pola Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: Mialem ciotke Pole (swiec Panie nad jej dusza 31.10.08, 10:55 www.bazy.hoga.pl/imiona.asp?znak=P&ilosc=2 www.bazy.hoga.pl/imiona.asp?znak=A&ilosc=6 To dwa różne imiona;)Co nie oznacza, że skrót od Apolonia to właśnie Pola może być:) Odpowiedz Link Zgłoś
marouder.eu Istotnie Pola staje sie samodzielnym imieniem..ale 31.10.08, 11:05 ...ale ja osobiscie wolalbym, by zostalo po staremu, czyli jako zdrobnienie od Apolonii, lub Polixeny (Πολυξενη), czyli w wolnym tlumaczeniu wielce obcej:) Odpowiedz Link Zgłoś
e-daria Re: Pola- zdrobnienie od Apolonia. 31.10.08, 10:52 marouder.eu napisał: > Np. taka Apolonia Chalupiec, jako aktorka niemego kina znana pod pseudo Pola Ne > gri. Ale to chodzi o imię Pola, tez tłumaczyłam ze to zdrobnienie i powiiedziała zebym sobie sprawdzila - i ma tutaj racje - jest imię Pola Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Pola- zdrobnienie od Apolonia. 31.10.08, 10:56 Tak, imię Pola funkcjonuje już jako imię samodzielne, a nie tylko zdrobnienie, trochę jak Magdalena i Magda. Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 10:49 Bardzoładne wg mnie! Super! Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 10:50 TAk ma na imie córka Gretkowskiej jak sie nie myle? Zdrobnienie - Polka? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 10:50 Czy oryginalne? Od jakiegoś dziesięciolecia dość popularne. Moda chyba zaczęła się od Lisa i Rusin, którzy tak nazwali córeczkę. Mnie się to imię nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_mini26 Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:06 Imię bardzo mi się podoba. A przy okazji, co myślicie o imieniu Sara? Odpowiedz Link Zgłoś
liliana_17 Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:10 Sara? Kojarzy mi się tylko z beznadziejnym filmikiem made in PL;) Tak mogłabym nazwac ew.psa;) Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:30 liliana_17 napisała: > Sara? Kojarzy mi się tylko z beznadziejnym filmikiem made in PL;) Każdy ma takie skojarzenia, na jakie zasługuje ;-) Co do imienia, to takie samo stare i "porządnie" osadzone w tradycji żydowskie imię jak Anna, Elżbieta, Maria, Józef etc. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:07 Pola fajne, mnie sie tez podoba Nina :) Odpowiedz Link Zgłoś
8n Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:08 mi sie nie podoba. jak Pola z pola. Odpowiedz Link Zgłoś
sabriel Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:14 Pola? co to za imię,nie podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:15 Podoba mi się i Pola i Nina i Sara też, ale ta ostatnia najmniej:P Odpowiedz Link Zgłoś
ursz-ulka Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:31 Mi się ostatnio Nora podoba, ale ten mój kręci nosem... Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:41 Nory bym nie nadawała - niezachęcający przykład literacki. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:15 podatwowe sparwa : nie nadaje sie imienia DLA córeczki tylko nadaje sie imię córeczce język polska trudna jest ! Odpowiedz Link Zgłoś
e-daria Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:29 ale zrozumiałas pytanie, prawda. Czy DLA Ciebie/Tobie powtórzyć pytanie poprawnie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:34 e-daria napisała: > ale zrozumiałas pytanie, prawda. Jak toś mówi "poszłem" i " ja bynajmniej lubię śledzie", to też jest rozumiany. Szukasz imienia DLA CÓRKI. Nadajesz imię CÓRCE. I niech koniecznie będzie ta urocza Pola:) Odpowiedz Link Zgłoś
e-daria Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 11:44 macie racje -całe zycie czlowiek sie uczy. Tylko ze ja mam umysł scisly i bardziej zwracam uwage na to aby lewa strona z prawa "grała" niz na formy gramatyczne/stylistczne i wogóle. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka OT - umysł ścisły i humanistyczny 31.10.08, 11:53 Zawsze mnie trochę bawi, gdy tekst "ja mam umysł ścisły" ma tłumaczyć błedy językowe, a "jestem humanistą" - nieumiejętność policzenia pola trójkąta. BTW jesteś z Podlasia? Odpowiedz Link Zgłoś
e-daria Re: OT - umysł ścisły i humanistyczny 31.10.08, 11:57 jestem. To znaczy ze jestem usprawiedliwiona? a tak na marginesie: czy są tu osoby które nie popełnia błedów językowych? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: OT - umysł ścisły i humanistyczny 31.10.08, 12:06 > jestem. To znaczy ze jestem usprawiedliwiona? Poniekąd tak :) Bo w takim układzie to regionalizm, a nie błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
rosa_de_vratislavia Bardzo ładne... 31.10.08, 11:27 ...i zaraz będzie na fali, tak jak Marysie i Antoniny. Moja córka ma na imię Janka (po prababci - Janinie). Mówimy na nią Jana, Janeczka. W przedszkolu i szkole bywa też Janinką. Imię, choć archaiczne i rzadkie ("No co Wy? TAKIE imię? Moja ciotka/babka tak się nazywała)okazało się strzałemw dziesiątkę. W szkole i przedszkolu było uznane za normalne. Teraz co druga dziewczynka to Julka, reszta Paulinki i Wiktorie. Za 50 lat te imiona będa kojarzone z ciotką z naftaliny:D Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Bardzo ładne... 31.10.08, 11:31 Janka - bardzo ładne imię :) W życiu bym go nie krytykowała. Odpowiedz Link Zgłoś
feminasapiens Re: Bardzo ładne... 31.10.08, 11:31 "Pola" ładnie. Ale bardziej podoba mi się Paula. Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: Bardzo ładne... 31.10.08, 11:33 ja miałam mieć na imię Krystyna ( jestem rocznikiem '84):P Taki pomysł miała babcia...A Janka, imię bardzo stare, ale brzmi miło;) Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: Bardzo ładne... 31.10.08, 11:39 moja siostra chciala bym miala na imie Eliza, na szczescie rodzice dla kompromisu dali mi je na drugie. strasznie mi sie nie podoba... brrr Odpowiedz Link Zgłoś
badsaulgau Re: DLA 31.10.08, 11:58 Tak mowi sie na wschodzie Polski - powiedziala dla taty, dala imie dla corki itp. Poprawnie to nie jest... Imie ladne. Odpowiedz Link Zgłoś
e-daria Re: DLA 31.10.08, 12:05 no to odchodzimy od tematu.... DLA - fakt ze jestem ze wchodu Polski i zdaje sobie sprawe ze czasami człowiek zlapie sie powiedzmy na "regionalnym slangu". Ale w kazdym regionie naszego kraju są takie kwiatki jezykowe i to "trzeba przekazywac z pokolenia na pokolenie aby tradyjca nie umarła:)".pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kr_ka_11 Re: DLA 31.10.08, 12:39 na pomorzu i w centralnej Polsce czesto mowia "Spojrzalem sie" - co tez nie jest poprawne. mozna popatrze sie ale spojrzec na. wszedzie znajdziemy jakies ciekawostki. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Re: Bardzo ładne... 31.10.08, 12:05 rosa_de_vratislavia napisała: > ...i zaraz będzie na fali, tak jak Marysie i Antoniny. > Moja córka ma na imię Janka (po prababci - Janinie). Mówimy na nią > Jana, Janeczka. Jana, Janeczka, Jasia, Janinka, Ninka. Super! Bardzo mi sie podoba:))). Odpowiedz Link Zgłoś
mell24 Re: Bardzo ładne... 31.10.08, 12:15 taka historyjka a propos imion, których nie lubimy ( własnych). Siedzę sobie na komisji wojskowej - ja i jeszcze kilka dziewczyn ode mnie z roku. Jest też dziewczyna, która ma na imię Antonina ( mało ją znam, tylko imię mi zapadło w pamięć) - koleżanka chciała do niej zagadać i pyta mnie jak ona ma na imię. "Antonina" mówię. No to koleżanka zaczyna ją wołałać " Antonina, Antonina..." a dziewczyna nic;) Koleżanka głośniej "ej, Antonina...." no i się w końcu dziewczyna odwraca i mówi:" właśnie się zastanaiwałam kto ma takie głupie imię:D, a to ja:)))" ( bo na nią od zawsze mówią Tośka:)))) To tak ku przestrodze dla rodziców, żeby nie wymyślali dziwacznych imion ( choć imienia Antonina za takie nie uważam;)) Odpowiedz Link Zgłoś
wiarusik Re: " Pola" - imię dla dziewczynki 31.10.08, 13:27 lepsiejsze jest KAROLINA Odpowiedz Link Zgłoś