Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc kobiety z gustem

IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 29.10.03, 14:42
Zmieniam wystrój mojego pokoju. Chciałam zrobić gruntowny remont, zmienić
wszystko. Tj. meble,kolor ściany, kanapę, firanki.Wszystko. Meble napewno
będą jasne sosnowe, a ściany marzą mi się czerwone lub bordowe. Teraz
potrzebny do tego kolor kontastowy rolet, dywanu, łóżka. Co proponujecie? Ja
myślałam o kremowym ale czy nie będzie za mdło?

I proszę o podanie linków do stron i urządzaniu mieszkania. Oprócz ikei
oczywiście bo to już mam.
Obserwuj wątek
    • kro.meczka Re: proszę o pomoc kobiety z gustem 29.10.03, 14:46
      czerwony nie jest najlepszym pomyslem na kolor scian w pokoju w ktorym bedziesz
      spedzac duzo czaasu i tez sypiac
      podobno rozdraznia, pobudza, nie sposob sie w nim skupic i dobrze spac
      jesli zalezy ci na czerwonym to troche to odwroc, dodatki czerwone a sciany w
      jakims spokojniejszym kolorze
      • Gość: Marcyś Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 29.10.03, 15:01
        ale to będzie taka spokojna czerwień, takie bordo. Ale ok skoro sugerujesz...
        to w takim razie jaki kolor ścian byś mi doradziła do czerwonych dodatków?
        • Gość: basia Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: 62.233.214.* 29.10.03, 15:29
          żółty, albo granatowy. Oczywiście jeżeli lubisz mocne kontrasty, a nie łagodne
          przejścia.
          • lolyta Re: proszę o pomoc kobiety z gustem 29.10.03, 20:27
            Zolty nie... jakos dziwnie by wygladal z tymi sosnowymi meblami ktore z natury
            sa zoltawe. Poza tym to kolor mocno pobudzajacy wiec raczej nie do miejsca, w
            ktorym sie spi.
            • Gość: basia Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: *.krakow.pl / 62.233.214.* 30.10.03, 09:14
              Ale są różne odcienie żółtego. Nie chodziło mi o żółty a la kurczak.
      • Gość: mi Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 15:07
        Moj kolega zrobil sobie czerowona lazienke (a wiec niby pomieszczenie, w ktorym
        sie tyle nie przebywa) i tez mial juz dosyc po jakims czasie, wiekszosc
        znajomych natomiast nie potrafila wyjsc z niej bez slowa komentarza, wiec.. o
        ile nie odradzam zupelnie, to lepiej rzeczywiscie sie zastanow. Moze lepiej jak
        pisze kromeczka odwrocic, i na sciany dac cos jasnego. Mi sie, jesli czerwien
        ceglasta lub/a najlepiej i z ciemnym bordo, dobrze komponuja z blado rozowym,
        no i oczywiscie bialym i czarnym albo mieszankami tych wszystkich. Do sosnowych
        mebli pasuje, lozko tez bym dala sosnowe. Dywan moze we wzorki, a rolety w
        jednym kolorze.
    • pajdeczka Jak w burdelu? 29.10.03, 14:48
      Gość portalu: Marcyś napisał(a):

> Zmieniam wystrój mojego pokoju. Chciałam zrobić gruntowny remont, zmienić
      > wszystko. Tj. meble,kolor ściany, kanapę, firanki.Wszystko. Meble napewno
      > będą jasne sosnowe, a ściany marzą mi się czerwone lub bordowe.

Kobieto, zmień kolor na morelowy, albo zielony tylko nie bordowy!

Teraz potrzebny do tego kolor kontastowy rolet, dywanu, łóżka. Co
      proponujecie? Ja
      > myślałam o kremowym ale czy nie będzie za mdło?
      >
      > I proszę o podanie linków do stron i urządzaniu mieszkania. Oprócz ikei
      > oczywiście bo to już mam.
      • Gość: Marcyś Re: Jak w burdelu?- to może doradzisz? IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 29.10.03, 15:04
        Skoro morelowy lub tym podobny to jakie kolory kontrastowe?
        • Gość: mi Re: Jak w burdelu?- to może doradzisz? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 15:08
          Moim zdaniem morelowy bez sensu. No chyba, ze wmieszac troche do wszystkich
          wymienionych, ale troche i gdyby byly np w dywanie we wzorki rozne pomarancze i
          im podobne.
          • Gość: mi Re: Jak w burdelu?- to może doradzisz? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 15:13
            A jak bardzo chcesz ten kremowy to raczej z bordo, gdyby bylo mdlo to dodaj
            nawet wlasnie chocby gdzie neigdzie tego pomaranczu - klosz od lampy czy cos
            takiego.
            • Gość: mi Re: Jak w burdelu?- to może doradzisz? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.10.03, 15:17
              Ewentulanie np. soczysta zielen, ale to trzeba by sprawdzic przy konkretnych
              odcieniach i gdzie co ile. Moze tez np zloty bylby niezly, ale to chyba
              bardziej dla kobiety, zreszta... ach takie rzeczy to zaleza od tego kto jaki
              jest. Napisz cos o sobie to sie urzadzi.
              • Gość: Marcyś Re: Do mi !!! - to co chciałaś. IP: *.pl / *.ns.slesz.pl 29.10.03, 20:48
                O sobie ? No więc jestem młodą osobą, studiuję i pracuję. Czekam na mieszkanie,
                mam mieć w 2005, a więc do tej pory muszę się przemęczyć z rodzicami. Jestem
                energiczna, wesoła, jestem opytmistką, ale przy okazji trzeźwo patrzę na świat,
                jestem realistką, jestem kompletnie nie-romantyczna, minimalistka, lubię się
                wyrózniać z tłumu i dlatego marzę o niepowtarzalnym kolorze. Lubię kolory-
                biały, czarny, czerwony ,kremowy, lubię szkło, metal, drzewo, nie lubię jak
                jest zbyt dużo gratów. Mój pokój jest dość duży, prostokątny, ale nieustawny.
                Chciałabym go najpierw pomalowac, potem kupić szafę i komodę, potem łóżko,
                następnie firanki,lampę i wykładzinę.
        • pajdeczka Re: Jak w burdelu?- to może doradzisz? 29.10.03, 15:35

> Skoro morelowy lub tym podobny to jakie kolory kontrastowe?

Sosna pasuje. Tylko to ma być nasycona morela, nie pastelowa.
    • Gość: Gosc Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: *.as1.tre.dublin.eircom.net 29.10.03, 15:23
      sporo ogladam programow o dekoracji domow w telewizji brytyjskiej - uzywajac
      kolorow ciemnych (czerownych/czarnych itd) maluja jedna/dwie sciany, pozostale
      czyms jasnym. Lub pasy w roznych kolorach.
      • Gość: Lena Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: 80.48.96.* 29.10.03, 15:45
        Mnie z kolorem morelowym pasuje niebieski. Jak morelowy mdły to niebieski może
        wpadać w szafir a jak morelowy intensywny to niebieski raczej taki wpadający w
        szarość. Do morelowych ścian dopasowałabym właśnie niebieską kanapę i fotele,
        zasłony lub firanki morelowo-niebieskie. Piekne szklane niebieskie wazony na
        sosnowym stoliku lub niebieskie świece. Trzeba "złapać" jeden odcień
        niebieskiego.
    • Gość: i Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: 57.66.48.* 29.10.03, 15:32
      moze tam cos znajdziesz: www.dulux.co.uk (szczegolnie 'mouse painter' jest
      fajne)
      ps. mam bordowe sciany w sypialni i kremowy dywan i wyglada to fajnie + sporo
      kwiatow doniczkowych - pokoj jest spory, ok 18m2 i wysoki (sciany pomalowane do
      4/5 wysokosci) wiec nie czuje sie jak zamknieta w puszce...
      • Gość: niki Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: *.class144.petrotel.pl 29.10.03, 16:30
        a może pomaluj ściany na dwa kolory, np. część pomarańczowa, a część groszkowa,
        w zależności od tego gdzie masz łóżko, a gdzie jest część "dzienna"
        • Gość: ami Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: 80.51.237.* 29.10.03, 16:51
          Jeśli chcesz pomalować ściany i dobrać do tego jakiś kolor (kolory)
          przeplatające - proponuję Ci mała wycieczkę w krainę chromoterapii (leczenie
          kolorami).
          Tam znajdziesz odpowiedzi i podpowiedzi. Wrzuć do wyszuwarki "chromoterapia".
          Powodzenia!
    • diab.lica Re: proszę o pomoc kobiety z gustem 29.10.03, 16:55
      moze granat?
      • Gość: Monika Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: *.tele2.pl 29.10.03, 17:38
        Nie wiem czy nie za pożno odpisuje, ale wydaje mi sie ze kolor bordowy, czy
        ciemnej czerwieni, fajnie bedzie wygladal na jednej scianie pokoju, na ktora
        pada swiatlo od okna. Reszte scian mozesz pozostawic biala i udekorowac sciany
        ramkami w kolorze wlasnie bordowym badz czerwonym np. pare pionowo zawiszonych
        ramek z czarno bialymi badzi kolorowymi zdjeciami. Jesli zas chodzi o meble to
        poszukaj raczej w cieplym miodowmy kolorze czy w kolorze buku bedzie
        przytulniej. Wydaje mi sie ze do takiego zestawu swietnie bedzie wyglada kolor
        szary, ciemny badz jasny, zalezy ktory tobie bardziej pasuje, czyli kanapa moze
        byc szara na bordowej scianie i moze te ramki szara i bordowe pokombinuj.
        Rolety szare.
    • Gość: samantna 6 Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: 64.202.17.* 29.10.03, 17:55
      Nie zgadzam sie ,ze kolor bordo nie jest dobry.Jest swietny na sciany,
      oczywiscie nie super ciemny, czy jaskrawy tylko ladnie stonowany, do tego
      zgnila zielen i pokoj wyglada bogato i z charakterem. Morelowy i inne kremowe
      sa nudne i nijakie ,tyle, ze bezpieczne.Kremowe kolory i jasne meble
      beznadzieja,troche kontrastu i zycia nalezy wprowadzic.Tutaj bordo kolor na
      sciany nazywaja " cranberry' zurawinowy.
      • Gość: Marcyś Re: Dzięki IP: *.pl / *.ns.slesz.pl 29.10.03, 20:55
        dzieki wielkie!!!!!!
        Jednak zostanę przy kolorze bordo, kremowych dodatkach, a kontrastowym kolorem
        będzie granat albo zieleń. Co ja poradze że ja potrzebuje tego borda by lepiej
        się czuć?????
        • Gość: lola Re: Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.03, 21:33
          Jak duzy ten pokój? Bo jak niewielki to kolory jasne, wierz mi.Sciany i meble
          jasne, natomiast dodatki ozywiajace-bordo zaserwuj w dodatkach typu zasłony,
          poduchy, abazur, wszystkie sciany bordo - gdybys miała wiele przestrzeni.Tak a
          propos.Kiedys miałam okazje obejrzec 2 mieszkania urzadzone jak z zurnala-
          jedno w kolorystyce granatów, róznych odcieni niebieskiego w połączeniu z
          pomaranczem- rzucało na kolana, ale tylko na krótki czas.Za mocne, za
          kanciaste, agresywne, meskie, drugie to łączenie seledynu i ecru, bez
          kontrastów, bardzo kobiece, delikatne, z klasą.Wybieram to 2.
          • Gość: Marcyś Re: już postanowiłam ! IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 30.10.03, 09:02
            Zrobię odwrotnie. Ściany i rolety będą kremowe, takie waniliowe, a łożko, dywan
            i dodatki - bordo.
            • Gość: observatorka Re: już postanowiłam ! IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 30.10.03, 09:21

> Zrobię odwrotnie. Ściany i rolety będą kremowe, takie waniliowe, a łożko,
              dywan
              >
              > i dodatki - bordo.

nie!!! na boga, nie!!! te bordowe sciany i sosna i do tego kremowe
              zaslony/rolety i cala reszta to swietny pomysl!!!!!!!!!!! ( oczywiscie jesli
              bedziesz mogla sobie pozwolic na malowanie za powiedzmy 5 lat)
              Te kremowe/sosnowe dodatki rownie dobrze zaadoptuja sie przy granatowych,
              pomaranczowych(sic!), zimno-zielono - ciemnych scianach i paru jeszcze innych
              tlach -( Nasyconych zieleniach, czrwieniach, brazach, szarosciach...itd).

Zawsze wydawalo mi sie ze latwiej (i taniej) jest zmienic kolor scian zniz
              wszystkie meble i dodatki. - Na Najswietsza panien... tylko nie mdlw
              sciany , chyba, ze biale lub kosc sloniowa ( jesli oczywiscie stac cie na
              zmiane mebli co 2-3 lata)
    • Gość: ledka Re: proszę o pomoc kobiety z gustem IP: 217.153.53.* 30.10.03, 09:46
      Ja tez zachecam Cie do scian/sciany bordo! Zwlaszcza, ze widze, zes podobny
      temperament do mnie. Ja tam wlasnie dlatego tez mam odwazne awangardowe kolory
      w chacie, bo pasuje to do mojego typu osobowosci, bo mnie odpowiednio nastraja
      i wcale nie jest prawda, ze intensywne kolory mecza!! Przyklad: salon mam
      soczyscie zielone sciany i pomoranaczowe wneki przy oknach i pomaranczowe
      dodatki. Czyli zestaw mocno kontrastujacy ale wysmienicie sie w nim czuje!
      Zapewnieam ze wcale nie meczy, nie irytuje i inne tego typu bajki od tych,
      ktorzy w takich kolorach nie mieszkali i nie wiem skad biora takie opinie. A
      sypialnie mam w kolorze pokrewnym do bordo. Wcale nie bardzo blady
      przydymiony/brudny roz. Nie daj sie tym wszystkim perwsazjom, ze sciany to
      tylko jasne, bo meczy itp. Nie badz zachowawcza, bo "wszyscy" tak mowia i
      wiedza lepiej! Kolor scian latwiej i taniej zmienic niz dodatki, meble itd. Ew.
      zrob wlasnie poesperymentuj tak, ze tylko np jedna/trzy sciany pomaluj a
      pozostale biale lub bez.. i wtedy na tej jasnej jakis dodatek bordo/ramka. Albo
      dwie sasiadujace sciany w bordo na ktorych beda staly te meble. Ja tak np mam w
      sypialni z tym rozem. Jedna biala sciana zachowuje mi rownowage zeby ten roz z
      pozostalych trzech nie przytlaczal. Ew. dwie sciany naprzeciwlegle te bordo a
      dwie pozostale te same bordo ale rozrobione z biala farba czyli tonacja
      zachowana, ale duzo jasniejsza i bardzo ciekawy efekt i nie tak przytlaczajacy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka