mrs.g 12.01.09, 19:22 Dziewczyny, jak ktoras schudla dawac diete. Bylam dzis w centrum handlowym,ledwo mi d. w 42 wlazla. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mowika Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:30 Staraj się jeść według zasady: białko najważniejsze, potem tłuszcze (najlepiej nienasycone), a na końcu węglowodany złożone (o niskim indeksie glikemicznym). Unikaj jak ognia cukrów prostych. Dzięki temu dieta MŻ jest dużo prostsza, bo faktycznie mniej się żreć chce, no i człowiek mniej mięśni spala podczas chudnięcia :-) Ja schudłam 30kg, z czego jedynie 6kg to były mięśnie. Tak więc efekt jojo mało prawdopodobny. Wypróbuj któryś z tych przepisów (np. placki robi się w 10 minut - idealne na śniadanie): po-rny.jogger.pl/kategoria/przepisy/ Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:34 A no i jeszcze błonnik do tego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:35 dziekuje bardzo. ja zawsze bylam bardzo szczupla, cos mi sie w organizmie porobilo jak zmienilam prace na 3 zmianowa i zaczelam tyc. Robilam badania, genetycznie ponoc. Ale nie bede wygladac jak wszystkie slonice w mojej rodzinie!!!!!!!!!! Palenie rzucilam, teraz czas sie odchudzic !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:47 W takim razie ważne, żebyś jadła regularnie, w kilkugodzinnych odstępach i nie pozwalała sobie na gwałtowne wahania cukru we krwi (bo powodują one wilczy głód, szczególnie po rzuceniu palenia). Trochę wysiłku to kosztuje, bo trzeba sobie jedzenie przygotować i zabrać ze sobą, ale warto. Bo jak sobie przygotujesz i zjesz to, co powinnaś, to potem w desperacji nie sięgasz po jakieś batoniki czy ciasteczka, po których za godzinę masz 2 razy większą ochotę na "małe conieco" ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 22:18 a kto ci wmowil ze to jest dobra i zdrowa dieta? Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:35 Najsensowniej pójść do dietetyczki, ustawi ilość kalorii na dzień, powie co można jeść i zdyscyplinuje. Polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:43 Tak, tyle że kalorie to nie wszystko... Niestety osoby odchudzające się bardzo często o tym zapominają. I potem jakaś anemia ("no zjadłam dzisiaj tylko 1000kcal! Tylko dwa snickersy!) albo kamienie w woreczku żółciowym ("bo przecież na diecie jestem, to jem tylko produkty -200% tłuszczu!") albo efekt jojo (bo chudną głównie przez spalanie własnych mięśni i spowalniają sobie spoczynkową przemianę materii). Odpowiedz Link Zgłoś
janela Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:46 i właśnie dlatego najlepiej jest korzystać z porad dietetyka, który przygotuje dietę np. 1000 kalorii odpowiednio zbilansowaną. Korzystałam, więc polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mowika Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:49 Jeśli dziewczyna zawsze była szczupła, to 1000kcal to może być za mało... Poza tym lepiej uzyskać ujemny bilans energetyczny przez dodatkowe wydatki energetyczne (w postaci ćwiczeń), niż poprzez ograniczanie jedzenia. Wtedy jest mniejsze prawdopodobieństwo, że organizm wpadnie na jakieś durne pomysły w stylu "ojoj, ona się głodzi! trzeba oszczędzać i zmniejszyć przemianę materii!" Odpowiedz Link Zgłoś
janela Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 20:03 akurat dietę 1000 kalorii podałam jako przykład, bo to czy 1000 kalorii to za mało akurat zależy od zapotrzebowania organizmu na energię, a nie od tego, czy ktoś był szczupły. Zależy to od wieku i trybu życia. Zupełnie inne są potrzeby osoby, która jest młoda i prowadzi siedzący tryb życia, np. praca biurowa, a zupełnie inne osoby, która pracuje fizycznie. Dlatego dieta dostosowana przez dietetyka byłaby najlepsza, oczywiście wsparta ćwiczeniami fizycznymi. Wszystko w granicach rozsądku :) Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 19:59 nie no musze ze soba cos zrobic,jest coraz gorzej. mam brzuch jak stary babsztyl. Wstyd mi. KUpie jeszcze orbitreka. Beda cwiczyc. Madrze piszesz najgorzej ze ja nie mam zbyt pojecia co jest co, tzn wiem,ze np makaron to weglowodany, a ryby - bialko. Ale to byloby natyle. Odpowiedz Link Zgłoś
halev Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 20:00 Właśnie :-) Wystarczy w googla wrzucić "poradnia dietetyczna". Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Pani Anna Pietrych Wam cos mówi 12.01.09, 20:07 wrzucilam w google i wyskoczylo. Deita kosztuje ok 400 zlotyc miesiecznie.W moim miescie nikogo nie ma, Odpowiedz Link Zgłoś
green-tynka Re: Pani Anna Pietrych Wam cos mówi 20.01.09, 13:05 mrs.g, ja rowniez znalazlam w necie kontakt do pani A. Pietrych, napisalam do Niej maila i dostalam bardzo wyczerpujaca odp. Za program diety placi sie 350 PLN i jest to calkowity koszt, a wiec nie za miesiac. Czy jest dobrym dietetykiem to sie okaze, na podstawie otrzymanego maila sadze, ze jest mila osoba i profesjonalna w tym co robi. Odpowiedz Link Zgłoś
green-tynka Re: Pani Anna Pietrych Wam cos mówi 20.01.09, 13:08 Acha i zapomnialam dodac, ze mozna korzystac z uslug tej za posrednictwem internetu, czyli poprzez kontakt mailowy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
kamyk-zielony Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 20:08 Do dietetyka! Moja koleżanka z pracy, po wielu męczących głodówkach własnego pomysłu, w końcu zrezygnowana poszła do dietetyka. Potrzebna jest generalnie samodyscyplina w przestrzeganiu diety oraz pór posiłków. Na efekty też nieco dłużej się czeka niż po kilkudniowej "kuracji herbatkami przeczyszczającymi", ale warto. Dziewczyna jest 3 m-c na diecie, zgubiła już około 10kg, ma kolory na twarzy i nie jest apatyczna jak to zwykle ma miejsce przy głodowaniu. Jednym słowem polecam:) Odpowiedz Link Zgłoś
yoko0202 a "żp" próbowałaś?:) 12.01.09, 20:44 Kilka koleżanek zmobilizowało się wspólnie i zgubiły po ok. 6 kg w miesiąc - ja to na własne oczy widziałam, wiele wiele miesięcy temu, zero efektu yoyo, zero głupich diet w trakcie których wypadałoby non- stop w kuchni siedzieć i pichcić bo to albo łosoś z grilla z jakimiś przyprawami o których nikt nie słyszał, albo duszone jabłka, koktajle itp itd. Dziewczyny jadły w zasadzie wszystko, ale o połowę mniej i o sensownych porach + w sensownych ilościach. Przykładowo (pracowałyśmy razem więc obserwowałam:) - rano tuż po wstaniu jogurcik lub owoc, drugie śniadanie ok. g. 11.00 - mała grahamka lub 2 kromki razowego z minimalną ilością masła, chuda szynka czy jajko na twardo, pomidor/ogórek, ewentualnie talerz zielonej sałaty, rukoli z pomidorkami, garstką orzechów, garstką sera pleśniowego itp., ok. 15.00 odgrzewały ugotowany w domu niepracochłonny obiad (np. garstka ryżu - można ugotować sobie na dwa/trzy dni + pieczona pierś kurza, albo dwa upieczone ziemniaki w mundurkach, do tego warzywa gotowane, lub po prostu duża porcja warzyw, ewentualnie jakaś zupa - ale nie taka staropolska z 5 łyżkami śmietany:), w domu ok. g. 18-19 jadły już tylko owoce, ew. np. pokrojoną w paseczki paprykę, marchewkę itp. Czasami chodziły na obiad do kantyny pracowniczej i jadły pierogi! - ale uwaga, nie 8 czy 10 tylko 4 szt. Parę razy zamawiałyśmy pizzę na babskie spotkania - zjadały po 1 kawałku (a potem marcheweczka:). Żelazne zasady - stałe pory posiłków, zero podjadania pomiędzy posiłkami, zero słodyczy (jak którąś przycisnęło to zjadała parę biszkoptów), zero słodkich napojów, soków (wyłącznie woda, herbata, kawa jak ktoś lubi - bez śmietanki!). W chwilach kryzysowych można sięgnąć np. po gorący kubek (ok. 90 kalorii, a dość sycący). Naprawdę nie chodziły głodne, wściekłe, stale myślące o jedzeniu. Autentycznie już po tygodniu jest luźniej w spodniach, po miesiącu ewidentnie widać było skutki. A do tego jakbyś czasami przeszła się przystanek zamiast jechać, i powłaziła po schodach - to efekt murowany! Odpowiedz Link Zgłoś
gazetowy.mail Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 20:52 Zajrzyj na stronę www.vitalia.pl Dietetyk i dziewczyny Ci pomogą. Tez tam jestem i chudne systematycznie okolo 1 kg tygodniowo chodzac z pelnym brzuchem :-) Też zaczelam sie odchudzać gdy 4 litery w 42 mi sie nie miescily. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 12.01.09, 22:21 zmienić dietę na stałe, innej skutecznej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 13.01.09, 13:47 Trzeba odstawi jasne pieczywo i jesc penoziarniste (wazne, zeby w sklepie patrzec na sklad, chleb nie moze bzc barwiony slodem, karmelem itp) Odstawic slodzcze, niestety ale zrezygnowac do minimum (to chyba najwazniejsze) Od tluszczy sie mniej tyje niz od slodyczy! Jesli wiesz, ze sie czyms nie najadasz nie jedz tego! np. zamiast slodkiej bulki jako przegryzajki zjedz jablko albo marchewke (unikaj wpychania w siebie kalorii ktorych mozna uniknac) No i banalna zasada zeby schudnac trzeba wiecej sapalc niz jesc wiec polecam RUCH (moze spacerem czesc drogi do pracy?) No i jesc nie zrec i sie nie glodzic bo to daje odwrotnz skutek w dalsszej persektzwie Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.g Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 13.01.09, 19:47 stara-a-naiwna napisała: > Trzeba odstawi jasne pieczywo i jesc penoziarniste (wazne, zeby w > sklepie patrzec na sklad, chleb nie moze bzc barwiony slodem, > karmelem itp) - od roku nie jem bialego, wogole odwyklam od jakiegokolwiek pieczywa > > Odstawic slodzcze, niestety ale zrezygnowac do minimum (to chyba > najwazniejsze) Od tluszczy sie mniej tyje niz od slodyczy! - tu przyznaje mam problem.. ale nie wpierniczam tyle slodyczy > > Jesli wiesz, ze sie czyms nie najadasz nie jedz tego! np. zamiast > slodkiej bulki jako przegryzajki zjedz jablko albo marchewke (unikaj > wpychania w siebie kalorii ktorych mozna uniknac) - no tu jest problem - patrz ponizje > > No i banalna zasada zeby schudnac trzeba wiecej sapalc niz jesc wiec > polecam RUCH (moze spacerem czesc drogi do pracy?)- jestem przedstawicielem handlowym, mysle ze spacer 200 km dziennie moglby przyniesc zaje... efekty > > No i jesc nie zrec > i sie nie glodzic bo to daje odwrotnz skutek w dalsszej persektzwie - wlasie chyba ja zre, bo erano jem sniadanko normalnie, potem niewiele albo w aucie w biegu, a potem obiado-kolacje..... Dzis byl kalafior gotowany - okropnosc. Jeszcze bez buleczki tartej.... Siedze i jem nadarynki - glodna jestem dzieki za rady, trza sie opamietac, boje sie tylko,ze to oje tycie t wynik jakiejs choroby, ktorej wynalezc lekarze nie moga Odpowiedz Link Zgłoś
dzielna_traktorzystka Re: Skuteczna dieta- potrzebna PILNIE 20.01.09, 13:18 Moze niezbyt to zdrowe, ale sprobuj zestaw kola-kawa-tusipekt. To chyba jedyna "skuteczna" dieta. Jesli cie nie przekonuje, to olej to. Diety sa beznadziejne. Odpowiedz Link Zgłoś
kochanica-francuza Żryj połowę 20.01.09, 15:25 Działa. Wyrazy zazdrości, ja tam bym chciała mieścić dupę w 42. Odpowiedz Link Zgłoś