Dodaj do ulubionych

CHAMSKIE STARSZE PANIE.

16.11.03, 11:32
Wczoraj byłem świadkiem sytuacji, kiedy weszła do autobusu młoda dziewczyna(z
18 miała) w zaawansowanej ciąży. Grupka przekup, które jechały autobusem
(panie w wieku 68-7) pofolgowały sobie! Uczepiły się dziewczyny,
że "dzisiejsza młodzież zamiast się uczyć robi sobie dzieci. Dobrze tak
smarkuli!" No to się rozsierdziłem! Ustąpiłem miejsca małej, która ledwo
stała. A wredne staruchy objechałem, że najpierw stoją w autobusie, a pot5em
wypisują różne głupoty na forum. A jak przychodzi co do czego, to tylko
obgadują, a grubej, wypoczętej i wymalowanej dupy nie ma kto ruszyć jak
dziewczyna w potrzebie do autobusu wchodzi. Dlatego kochane babcie, nie
liczcie, że jak taka panna w?as kiedyś spotka to ustąpi.
Obserwuj wątek
    • Gość: chris Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: *.icpnet.pl 16.11.03, 12:03
      A co powiesz na komenarz starszego pana (patrzacego na dwie mlode dziewczyny, w
      krotkich spodniczkach z papierosami): "I to ma byc, kurwa, mloda polska
      inteligencja?"
      Nie ma to jak 'kulturalny' komentarz.
      • permanentna Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 16.11.03, 13:01
        No i o tym właśnie mówię! Wymagają od młodzieży kultury, ale skąd te dzieci
        mają brać przykład?
        • Gość: Wrr Stare pudernice do odstrzalu :)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 14:58
      • Gość: rudeboy Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: *.chello.pl 19.11.03, 17:08
        Gość portalu: chris napisał(a):

> A co powiesz na komenarz starszego pana (patrzacego na dwie mlode dziewczyny,
        w
        >
        > krotkich spodniczkach z papierosami): "I to ma byc, kurwa, mloda polska
        > inteligencja?"
        > Nie ma to jak 'kulturalny' komentarz.

przy odpowiedniej dawce dystansu to jest calkiem zabawna sytuacja

tylko trzeba sie zdobyc na ten dystan drogie dziatki
    • sugarhoney Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 16.11.03, 21:42
      Ahhh, a najlepsze jest to, jak te "nieszczęśliwe i połamane reumatyzmem"
      kobieciska pchają się na chama do pierwszego wolnego miejsca w autobusie,
      tratując i obijajac łokciami resztę współpasażerów i mrucząc pod nosem
      inwektywy.
      Kiedyś jechałam z koleżanką, która była wówczas w ciąży, autobusem. Pan ok. 40
      wstał, żeby kolezanka mogła usiąśc. W tym momencie zakotłowało się, i baba (50
      l. około) wryła się dosłownie pod pupę mojej kolezance. Nie ma to jak starsza
      pani z klasą.
      • soczewica Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 16.11.03, 22:09
        sugarhoney napisała:

> l. około) wryła się dosłownie pod pupę mojej kolezance. Nie ma to jak starsza
        > pani z klasą.

mhe mhe mhe, nie ma to jak ekstremum :)
        a ja pozwolę sobie nawiązać do poprzedniego wątku, w którym takim oburzeniem
        zostały przyjęte sugestie o wyartykułowanie swojej prośby o miejsce.

moja mama jest chora od wielu lat na zwyrodnienie stawów - kiedy była w moim
        wieku już miała problemy z wodą w kolanach i reumatyzmem. dzisiaj - kiedy
        jeżdzi do pracy na drugi koniec miasta, spędza w autobusie około godziny w
        jedną stronę. jest siwa, ma po pięćdziesiątce, ale mało kto jej tyle daje.
        i pomimo że mogłaby w autobusie stanąć nad kimś młodszym i psykać, nie traktuje
        jak plamy na honorze pytania o ustąpienie, nie robi z tego wielkiej sprawy,
        tylko prosi, siada, jedzie.
        każdy człowiek powinien znać swoje prawa i świadomie z nich korzystać, a nie
        unosić się idiotyczną w tym przypadku dumą: nie poproszę smarkacza bo on ma
        ustąpić i już. stary czy młody człowiek czuje agresję i wyższość i tego nie
        lubi. akcja-reakcja.

a tak na marginesie - świetnie się czuję doprawdy, kiedy panie z jednej strony
        broniące biednych staruszek co to nie potrafią wyciągnąć ręki o swoje, z
        lubością obrażają i mnie, i mojego ojca.
        czy to że wprost nie padło stwierdzenie "soczewica, tobie i twojemu ojcu z
        butów wystaje słoma" świadczy o większej kulturze? dęte balony...
        klasa, klasa, klasa...
        • sugarhoney Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 16.11.03, 22:16
          Ależ tu nie chodzi o osoby które są chore i dlatego własnie powinnno im się
          należeć miejcse w autobusie, tylko o takie osoby, ktore na widok wolnego
          krzesełka dostaja turbodoładowania i takiego speeda, że nigdy nie
          powiedziałabyś, że sa chore , starsze czy co. Poszturchają łokciami, zwyzywają
          itd. Można poprosic o miejsce grzecznie, i przeważnie sie je dostaje.
          • wasza_bogini Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 16.11.03, 22:21
            Poszturchają łokciami, zwyzywają
            > itd. Można poprosic o miejsce grzecznie, i przeważnie sie je dostaje.

w tym momencie troche sie nie dziwie tym starszym babkom- zostaly wychowane w
            komunie, a w komunie nie mozna bylo o nic prosic. to sa kobiety, ktore nie
            potrafia inaczej. a Polacy sa rozni - nawet jaks ei poprosi tez nie zawsze
            uwzgledniaja prosby- tak jest w w- wie. ludzie sa rozni a chamstwo u
            frustracja dominujaw naszym spoeczenstwie.
            tacy jestesmy - troche wiejscy;)
            • soczewica Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 16.11.03, 22:41
              wasza_bogini napisała:

> tacy jestesmy - troche wiejscy;)

hej hej, nie galopuj w tą stronę. jestem uczulona na tym punkcie ;-)
              "wiejski" pejoratywnie - mocno mnie irytuje.
              • kochanica29 Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 21:02
                soczewica napisała:

> wasza_bogini napisała:
                >
                > > tacy jestesmy - troche wiejscy;)
                >
                > hej hej, nie galopuj w tą stronę. jestem uczulona na tym punkcie ;-)
                > "wiejski" pejoratywnie - mocno mnie irytuje.
                >
                >
                > Wiejskość moja droga ma się w mózgu a nie w metryce.
                Tak ze nie przejmuj się nic.
                Znam świetne osoby z małych ośrodków i straszliwych dupków z metropolii.
                A swoją droga określenie jakieśmusi być - co proponujesz w zamian?
            • kociamama Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 08:07
              wasza_bogini napisała:

> Poszturchają łokciami, zwyzywają
              > > itd. Można poprosic o miejsce grzecznie, i przeważnie sie je dostaje.
              >
              > w tym momencie troche sie nie dziwie tym starszym babkom- zostaly wychowane
              w
              > komunie, a w komunie nie mozna bylo o nic prosic. to sa kobiety, ktore nie
              > potrafia inaczej. a Polacy sa rozni - nawet jaks ei poprosi tez nie zawsze
              > uwzgledniaja prosby- tak jest w w- wie. ludzie sa rozni a chamstwo u
              > frustracja dominujaw naszym spoeczenstwie.
              > tacy jestesmy - troche wiejscy;)
              >

Oj wasza-bogini, nie zwalaj chamstwa na komune, bo go nic nie usprawiedliwia.

Pozdrawiam,
              Kociamama.
              • wasza_bogini Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 23:34
                >
                >
                > Oj wasza-bogini, nie zwalaj chamstwa na komune, bo go nic nie usprawiedliwia.

no wlansie usprawiedliwia go komuna. ludzie sa tak samochamscy w czechach, u
                ruskich, jak i u nas ale we francji juz mniej. chamstwo ma rowniez czytse
                przelozenie w ekonomii. frustracja, bieda, chamstwo.
    • Gość: Lena Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: 80.48.96.* 17.11.03, 08:55
      Nie wierzę w opisywaną przez autora wątku sytuację. Dziewczyna wyglądająca na
      18 lat równie dobrze może mieć ich 25 jak i odwrotnie i NIKT nie komentuje
      wyglądu i wieku kobiety w ciąży. Spreparowana na potrzeby forum sytuacja ma
      znów rozgrzać dyskusję nt. zachowań starszych ludzi. Bo starsi ludzie są tak
      bezczelni, że jeżdżą środkami lokomocji miejskiej w porach zawsze niedogodnych
      i jeszcze oczekują ustąpienia miejsca bez poproszenia. A powinni prosić i -
      obawiam się, wytłumaczyć sie dlaczego muszą siedzieć. Żenujące.
      Mnie z domu tak nauczono by pomagać. Pomóc wyjść z dziecięcym wózkiem, ustąpić
      miejsce i jakoś tak rozejrzeć się wokół czy ktos obok mnie pomocy nie
      potrzebuje. Słowa "mam zwyczaj w tramwaju siedzieć i czytać" świadczą o
      piszącej. Młody człowiek obsługiwany w domu przez matkę, babcię jest już tak
      zmęczony życiem, że musi usiąść. Proszony w domu o to by zrobił cokolwiek czeka
      na poproszenie. Nie ma obowiązku. Takiego wewnętrznego, moralnego. Lepiej
      zasłonić sie gazetą lub popatrzeć w okno.
      Jeszcze nie tak dawno temu mieszkałam w moim rodzinnym Krakowie, jeździłam
      środkami lokomocji miejskiej. Gdy byłam w ciąży zwykle ktoś ustepował mi
      miejsca a w godzinach szczytu wolałam przejść kawałek Krakowa/z AGH pod Ogród
      Botaniczny/ pieszo. Moja koleżanka, mieszkająca w Nowej Hucie a pracująca w
      Krakowie skarżyła się, że widać różnicę w postępowaniu ludzi w różnych
      dzielnicach Krakowa. W Nowej Hucie, jej, będącej w ciąży nikt nie ustąpił
      miejsca a ludzie jakby zmieniali się po dojeżdzie do AWF-u i tam zawsze ktoś
      wstawał. Soczewico, mam nadzieję, że dziś Kraków nie jest Nową Hutą.
      • tomciaj Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 09:07
        Droga Lena! dzięki,ze napisałas te parę słów,bo już myślałam,ze nikt nie myśli
        tak jak ja!Myślę,że STARSZE PANIE mają prawo czasami być troszke złośliwe.Jak
        sie ma 70 lat to bardzo trudno być wyrozumiałą,radosną staruszką.Pomyślcie
        MŁODZIAKI jak BÓG da też dożyjecie tego wieku i dopiero wtedy przekonacie sie
        jaka to jest RADOŚĆ.Pozdrawiam-rycząca czterdziestka:).
        • anulex Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 10:17
          Nastolatki maja burze hormonow. Mlode kobiety moga byc w ciazy.
          Czterdziestolatkowie przechodzic kryzys wieku sredniego. A ja mam babcie,
          ktora ma 70 lat i nie jest ani troche opryskliwa - wniosek, ze jednak sie da.
          Kazdy wiek ma swoje plusy i minusy. I zawsze mozna sobie znalezc
          usprawiedliwienie na nieodpowiednie zachowania.
          • tomciaj Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 10:30
            anulex napisała:

A ja mam babcie,
            > ktora ma 70 lat i nie jest ani troche opryskliwa - wniosek, ze jednak sie da.
            A może nie kazda babcia ma wnuczke?:(.
            • anulex Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 10:38
              A moze nie kazda mloda dziewczyna ma babcie...?
      • sagan2 amen n/txt 17.11.03, 10:15
      • lilaa Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 11:18
        Jestem w ciazy i to widocznej i zauwazylam, ze starsi i mlodsi panowie sa o
        wiele sympatyczniejsi i bardziej wrazliwi na kobiety w ciazy. To oni podnosza
        tylki w autobusach, nie kobiety!!! To koledzy w pracy pytaja jak samopoczucie
        nie kolezanki!!! I to dotyczy kobiet w kazdym wieku, tylko starsze sa o wiele
        bardziej dokuczliwsze.
        Mi sie wydaje ze to jest zazdrosc jaka jest w kobietach.
      • bubster Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 18.11.03, 12:41
        a ja wierzę,
        miałam kiedyś problemy z kręgosłupem
        bolało tak bardzo, że ubierałam się rycząc
        wygramoliłam się do tramwaju, żeby dojechać do szpitala (głupio z mojej strony,
        powinnam zadzwonić po karetkę ale byłam zbyt ogłupiała z bólu)
        nie było żadnego miejsca wolnego
        przy każdym, najmniejszym nawet, szarpnięciu, łzy leciały mi ciurkiem po twarzy
        może i mogłam poprosić o miejsce, ale bałam się że wtedy się rozpłacze na głos
        nikt nie ustąpił....
        teraz mnie przekonaj że mam współczuć "starszym" paniom 40 - 50 letnim... które
        uważają się za dostatecznie stare, by posadzić tłuste dupsko...
        gdy widzę trzęsącą się staruszkę to ustepuję
        ale jak paniusia w średnim wieku uważa że jej się należy... to niech sobie uważa
        i to głównie o takie baby chodzi - nie najmłodsze, ale jeszcze pełne siły,
        które uważają że im sie należy...
        i oczywiście nie pójdą z pretensjami do jakiegoś dryblasa o ponurym siedzeniu
        który spokojnie siedzi rozparty na siedzeniu, ale jakiejś dziewczynki...
        słabszych łatwiej zgnieść... a według prawideł savoir - vivre ten chłopak
        ma "większy obowiązek" ustapienia jej miejsca
    • pajdeczka Hallo. 70latki! Co uwas słychać? 17.11.03, 10:37
      Wg autora tego wątku jest tu was sporo, przyłączcie się do dyskusji.
      Zdegustowana 80latka.
      Ps. A swoją drogą popieram te panie. Małolata otrzyma niezlą szkołę życia i
      pożałuje, że nie sl€chała rodziców.
      • Gość: Marta Już niedługo do nich dołączysz IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.11.03, 10:45
        Nie potrafię wyobrazić sobie Pajdy jako takiej babci. Jakaż ona będzie
        dokuczliwa, zgryźliwa, złośliwa... Wtedy chyba będzie się rzucała z pazurami na
        młodsze...
        • twoj_aniol_stroz Re: Już niedługo do nich dołączysz 17.11.03, 10:47
          Jak sobie wyobrażasz siebie, kiedy będziesz miała 70 lat?
        • soczewica Re: Już niedługo do nich dołączysz 17.11.03, 10:56
          Gość portalu: Marta napisał(a):

> Nie potrafię wyobrazić sobie Pajdy jako takiej babci. Jakaż ona będzie
          > dokuczliwa, zgryźliwa, złośliwa... Wtedy chyba będzie się rzucała z pazurami
          na
          >
          > młodsze...

oczami wyobraźni widzisz ją jako swoje lustrzane odbicie znaczy się?
          • Gość: Marta Re: Już niedługo do nich dołączysz IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.11.03, 11:01
            Nie, po prostu wnioskuję po jej teraźniejszym zachowaniu, a na starośc
            najczęściej się umacnia to. Ja akurat nie sądze bym miała problem z zazdrością,
            zgryźliwością, a Pajda ma, no ma. Poza tym Pajde czeka to już niedługo...
            • soczewica Re: Już niedługo do nich dołączysz 17.11.03, 11:07

> Nie, po prostu wnioskuję po jej teraźniejszym zachowaniu, a na starośc
              > najczęściej się umacnia to. Ja akurat nie sądze bym miała problem z
              zazdrością,
              >
              > zgryźliwością, a Pajda ma, no ma.

dziewczyno, czy ty naprawdę rozumiesz to co piszesz?
              nie masz problemu ze zgryźliwością i złośliwością?
              rozumiem że sugerowanie mi posiadania penisa to czysta uprzejmość
              że nazywanie dziewczyn babochłopami to kurtuazja

> Poza tym Pajde czeka to już niedługo...

popełniasz tutaj błąd logiczny. jeśli zdanie wcześniej twierdzisz, że nie ma w
              tobie złośliwości, to nie powinnaś natychmiast potem twierdzić czegoś takiego.

a jeśli uważasz że Pajdeczkę za chwilę czeka coś takiego, to sama lepiej szykuj
              się już dzisiaj na klimakteryjne ataki gorąca. lata lecą dla wszystkich
              jednakowo.
        • pajdeczka Re: Już niedługo do nich dołączysz 17.11.03, 11:15

> Nie potrafię wyobrazić sobie Pajdy jako takiej babci. Jakaż ona będzie
          > dokuczliwa, zgryźliwa, złośliwa... Wtedy chyba będzie się rzucała z pazurami
          na młodsze...

Ty nawet starości nie doczekasz, bo cię wcześniej żółć zaleje, albo jad zeżre.
          • Gość: Marta Re: Już niedługo do nich dołączysz IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 17.11.03, 11:56
            jasne jasne, pocieszaj się czym możesz ..
      • Gość: Bubster Re: Hallo. 70latki! Co uwas słychać? IP: *.zapora / 217.96.25.* 18.11.03, 15:52
        o czym Ty piszesz??!!!
        szkoła życia?!
        kobiecie w ciąży?
        skąd w Tobie tyle jadu i nienawiści dla - nieznanej Ci przecież - dziewczyny?
        jesteś pewna że to taka małolata? nie znasz jej przecież
        może jest już szacowną żoną a tylko młodo wygląda
        a nawet gdyby, skąd wiesz że zaszła w ciąże z głupoty?
        może była zgwałcona?
        ludzie! mniej nienawiści do siebie nawzajem!
    • twoj_aniol_stroz Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 10:44
      Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe! Taki sam wątek można stworzyć na temat
      chamskiej, rozwrzeszczanej młodzieży na podwórku, chamskich młodych kierowców
      itp. Po co?
      • annb Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 10:49
        twoj_aniol_stroz napisała:

> Nie czyń drugiemu co tobie nie miłe! Taki sam wątek można stworzyć na temat
        > chamskiej, rozwrzeszczanej młodzieży na podwórku, chamskich młodych kierowców
        > itp. Po co?

dobre pytanie
        bo my wogole warczymy na siebie, zapominając że czynność ta bardziej przystoi
        psom niż ludziom....
        • twoj_aniol_stroz Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 10:56
          Życie nie jest łatwe - ciągle biegiem, ciągły stres w pracy, domu, na przyjęciu
          u koleżanki lub w rodzinie. Ale trzeba się zatrzymać i zadać sobie właśnie to
          pytanie: po co? Co jest tak naprawdę ważne? Wiem proste pytania,
          pseudofilozofia, ale na te pytania najtrudniej odpowiedzieć. A kiedy już
          znajdziemy na nie odpowiedź - czasem pod koniec życia - wtedy okazuje się, że
          moja zgryźliwość, czepialstwo, chamstwo na niewiele się zdało, poraniło tylko
          ludzi wokół, skrzywdziło, nie wniosło tak naprawdę nic dobrego w życie...
          • pajdeczka Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 11:00

> Życie nie jest łatwe - ciągle biegiem, ciągły stres w pracy, domu, na
            przyjęciu
            >
            > u koleżanki lub w rodzinie. Ale trzeba się zatrzymać i zadać sobie właśnie to
            > pytanie: po co? Co jest tak naprawdę ważne? Wiem proste pytania,
            > pseudofilozofia, ale na te pytania najtrudniej odpowiedzieć. A kiedy już
            > znajdziemy na nie odpowiedź - czasem pod koniec życia - wtedy okazuje się, że
            > moja zgryźliwość, czepialstwo, chamstwo na niewiele się zdało, poraniło tylko
            > ludzi wokół, skrzywdziło, nie wniosło tak naprawdę nic dobrego w życie...

Jesteś prawdziwym aniołem tego forum. Tyle że ziarno, które tutaj rzucasz i tak
            nie trafia na właściwy grunt.
            • twoj_aniol_stroz Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 11:07
              A może już do kogoś trafiło? Może już ktoś się zatrzymał i zastanowił :))) A
              może zastanowi się kiedyś i przypomni sobie którąś z prostych rad?
              • annb to nie takie proste 17.11.03, 11:10
                ale trzymam kciuki
                • twoj_aniol_stroz Re: to nie takie proste 17.11.03, 11:12
                  Ale nikt nie powiedział, że wszystko musi być proste! Za kciuki dziękuję :))
                  • annb Re: to nie takie proste 17.11.03, 11:16

> Ale nikt nie powiedział, że wszystko musi być proste! Za kciuki dziękuję :))

metoda mojżesza była jednak najskuteczniejsza....
                    • twoj_aniol_stroz Re: to nie takie proste 17.11.03, 11:20
                      :)))))
            • anulex Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 11:10
              Pajdeczko, chcialam Ci tylko napisac, ze coraz bardziej zaczynam rozumiec
              Twoja skorupe "nie do przebicia". Cos w tym moze jest.
              • pajdeczka Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 11:20
                anulex napisała:

> Pajdeczko, chcialam Ci tylko napisac, ze coraz bardziej zaczynam rozumiec
                > Twoja skorupe "nie do przebicia". Cos w tym moze jest.

:)))) jestem raczkiem zodiakalnym,a więc skorupiakiem, może to o to chodzi?
                • anulex Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. 17.11.03, 11:26
                  Koziorozec zodiakalny skorupiakiem nie jest, w kazdym razie z nazwy, wiec nie
                  o to :)
    • pajdeczka Pozdrawiam staronautki:)) 17.11.03, 11:04
      onnnnnnn napisał:

> wredne staruchy objechałem, że najpierw stoją w autobusie, a pot5em
      > wypisują różne głupoty na forum.

Jednak to nieprawda, że w wieku 70 lat nie można się nauczyć obsługi komputera.
      Sądząc po tym, co napisał autor wątki, babcie w internecie przodują.
      Ps. Popopieram babcie z autobusu.
      • Gość: olek Re: Pozdrawiam staronautki:)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.03, 11:18
        chciałam zabrać głos w tej dyskusji, ale...
        przeczytałam wypowiedzi Pajdeczki i mi się odechciało...
        szkoda, że to forum jest przez Ciebie zdominowane...
        nie chodzi mi o to, że masz odmienne od kogoś zdanie, ale ten Twój autorytarno -
        cyniczny ton...
        uniemożliwiasz, przekreślasz jakąkolwiek dyskusje...
        dlaczego?
        Ola
        • pajdeczka Re: Pozdrawiam staronautki:)) 17.11.03, 12:57
          Gość portalu: olek napisał(a):

> chciałam zabrać głos w tej dyskusji, ale...
          > przeczytałam wypowiedzi Pajdeczki i mi się odechciało...
          > szkoda, że to forum jest przez Ciebie zdominowane...
          > nie chodzi mi o to, że masz odmienne od kogoś zdanie, ale ten Twój
          autorytarno - cyniczny ton...
          > uniemożliwiasz, przekreślasz jakąkolwiek dyskusje...
          > dlaczego?

żeby nie było za łatwo:)))))
          a co do cynizmu...to słowo jest mi obce, może masz jeszcze jakieś skojarzenia?
          > Ola
    • Gość: sss CHAMSCY STARSI LUDZIE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 11:25
      I niestety - fakt jest faktem !
      I niech się przestana czepiac mlodych, bo ta mlodziez nie ma brac skad
      przykladu, skoro spotyka na swojej drodze takich niewychowanych staraszych
      ludzi, ktorzy niejako powinni byc juz wychowani i kulturalni.

• soczewica że tak sobie zajadowicę z cicha 17.11.03, 11:29
        Gość portalu: sss napisał(a):

> I niestety - fakt jest faktem !
        > I niech się przestana czepiac mlodych, bo ta mlodziez nie ma brac skad
        > przykladu, skoro spotyka na swojej drodze takich niewychowanych staraszych
        > ludzi, ktorzy niejako powinni byc juz wychowani i kulturalni.

ale okazywanie kultury jest traktowane jako coś upokarzającego, nieprawdaż.
    • Gość: Lena Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: 80.48.96.* 17.11.03, 11:29
      Nie uważam, że wiek usprawiedliwia czyjeś chamskie zachowanie. Ani młody ani
      stary. Ludziom w każdym wieku można zwrócić uwagę na niestosowność zachowania
      byle w kulturalny sposób. Do tego wcale nie wiek czyni człowieka
      zgryźliwym /pomijając menopauzę - ponoć burza hormonów ale do opanowania przez
      lekarza/. Młody człowiek mający wszystkim coś za złe nie będzie innym
      staruszkiem, pogodny młody człowiek będzie życzliwym starszym. Mam Mamę dobrze
      po sześćdziesiątce, która w innych widzi LUDZI, ciocia mojego mężą - pani 83-
      latnia w ludziach widzi samo dobre i jest taka, że trafia na tak samo dobrych
      ludzi, moja tesciowa widzi dookoła nieżyczliwych i złośliwych bo sama tak jest.
      Każdy sądzi według siebie i widzi to co chce widzieć. Złośliwemu człowiekowi
      mogę tylko współczuć - nie jest mu dobrze nawet samamu ze sobą.
    • Gość: ssss Chamscy starsi ludzie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.11.03, 11:35
      I niestety - fakt jest faktem ! ;(
      I niech się przestana czepiac mlodych, bo ta mlodziez nie ma brac skad
      przykladu, skoro spotyka na swojej drodze takich niewychowanych staraszych
      ludzi, ktorzy niejako powinni byc juz wychowani i kulturalni.
      • Gość: Bilala Re: Chamscy starsi ludzie IP: *.uz.zgora.pl 18.11.03, 11:49
        Znowu wraca sprawa ustępowania miejsc w komunikacji publicznej. Młodzi ludzie -
        powinniście zrozumieć, że płacąc za bilet, nie płacicie za miejsce siedzące,
        tylko za sam fakt przejazdu (zwłaszcza że z reguły macie bilet ulgowy, ale
        mniejsza z tym). Nie wybierajcie spośród osób, którym jest trudniej stać niż
        Wam, tych, które na to zasługują" lub nie. Nie zmuszajcie ich do próśb o
        ustąpienie miejsca - bo nie każdy się na to zdobędzie. Nie patrzcie w okno, nie
        czytajcie gazety, jeśli nad Wami stoi ktoś stary, inwalida, kobieta w ciąży czy
        z maleńkim dzieckiem, a nawet po prostu z ciężkim bagażem. Wam jest łatwiej
        stać i tylko to trzeba brać pod uwagę. Usiądziecie, gdy będzie pełno wolnych
        miejsc.
        A gdy chodzi o chamskie odzywki starszych osób - chamstwo zdarza się w każdej
        grupie wiekowej. I co z tego? Czy stosujecie odpowiedzialność zbiorową? Jedna
        staruszka była niegrzeczna, to już żadnej nie pomogę?
        • ann.k Re: Chamscy starsi ludzie 18.11.03, 14:15
          Ale bzdura <hahaha>. Jeśli młodzi muszą cokolwiek zrozumieć, to dlaczego nie
          muszą tego robić ludzie nie-młodzi (zakładam od 40 lat wzwyż)? Znaczy, że nie-
          młody jak kupuje bilet na autobus, to do razu z miejscówką?

A tak btw czasami mnie rozwalają takie osoby (bywa, że obu płci), które pędzą
          do mnie jak po swoje z żądaniem ustapienia miejsca. Zazwyczaj wtedy wyjaśniam
          długo i zawile arkana swojej choroby, która uniemożliwia mi stanie. Większość
          kulturalnie odchodzi. Ale zazwyczaj coś mamrocząc pod nosem.
        • sugarhoney Chamstwo trzeba tępić u wszystkich 18.11.03, 19:00
          Droga Bilalo. Wiemy, że chamstwo to cecha zdarzająca się u ludzi w kazdym
          wieku. Ja osobiście w autobusie, pociąguetc zawsze ustępuję miejsca osobom
          starszym (bez proszenia!) bo wychowano mnie w myśl zasady że tak trzeba.
          Ale uważam, że chamstwo trzeba piętnować i jak jakaś baba pędzi do wolnego
          miejsca rozpychając się łokciami i wyzywajac współpasażerów od najgorszych,
          względnie ryje się pod tyłek mojej koleżance, której specjalnie ustąpił
          miejsca pan, to krew mi się w żyłach burzy.
          Ludzie raczej ustępuja miejsca starszym i kobietom w ciąży, przynajmniej w moim
          mieście, więc nie trzeba się dodatkowo pchać, a mimo to niektóre panie
          zachowują się jak w kolejce do delikatesów za głębokiej komuny. Co ciekawe,
          nigdy nie widziałam takiego czegoś u starszych mężczyzn.
    • Gość: ABI Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.03, 15:04
      to zadziwiajace jak takie kobiety gadaja na mlodych ludzi a same nie sa lepsze.
      od nas mlodych wymagaja grzecznosci i wychowania a same jak diably i czarownice
      sie zachowuja (oczywiscie nie wszystkie).
      • Gość: Ewa Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: *.chello.pl 19.11.03, 09:01
        Moim zdaniem trzeba kierowac sie zdrowym rozsądkiem i nie odpowiadać agresją na
        agresje. Rzadko poruszam się komunikacja miejska ( jeśli już to metrem, w
        którym % nie jeździ specjalnie dużo starych ludzi). Jestem w wieku, w którym
        moge siedziec, ale nie męczy mnie stanie. Oczywiście wole siedzieć, bo i
        wygodniej i mogę, bez pilnowania torebki , przeczytać gazetę, ale nie robię
        tragedii, gdy: wsiądzie ktoś komu jest trudniej niż mnie. Wtedy po prostu
        ustępuje mu miejsca. I nie ma znaczenia czy jest to starsza osoba, której
        trudno zachować równowagę, czy pani z dzieckiem, czy uczeń w wieku mojego syna
        z ciężkim plecakiem. Nie wstaję natomiast gdy widzę dobrze zakonserwowaną osobę
        w podeszłym wieku, która sie na mnie kładzie. Kierujmy się rozsądkiem!
        • Gość: Bilala Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: *.uz.zgora.pl 19.11.03, 11:45
          Ciągle wraca ten sam motyw - wybieranie, komu ustąpić, komu nie. Po prostu,
          ktoś, kto ma "swoje lata", zawsze jest mniej sprawny od młodego człowieka,
          częściej na coś choruje, nie ma zbyt wiele siły fizycznej (wyłączam oczywiście
          przypadki, gdy młody człowiek też jest schorowany albo kontuzjowany, bo mimo
          wszystko choroby mniej dotyczą ludzi młodych). I nie ma tu co oceniać, czy
          starsza pani jest "dobrze zakonserwowana", czy nie; chyba nikt nie sądzi, że
          farbowanie włosów i staranny makijaż chronią przed osteoporozą, reumatyzmem,
          chorobami serca lub Parkinsonem. Młodzi ludzie znajdują pretekst, by nie
          ustępować miejsca, w tym, że te starsze panie bywają chamskie. Po pierwsze: nie
          wszystkie (większość, gdy stoi w autobusie/tramwaju, widząc siedzących młodych
          ludzi, nie tylko nie odzywa się, ale nawet nie patrzy w ich stronę); po drugie:
          część z nich po prostu na skutek właśnie takiego zachowania młodych ludzi tak
          się - niejako z góry - nastawia, uznając, że wszyscy młodzi są źle wychowani;
          gdyby po jej wejściu do autobusu zaraz ktoś się poderwał i z miłym uśmiechem
          zaproponował miejsce, niejedna zaraz by powiedziała, jaka ta dzisiejsza
          młodzież jest wspaniała...; po trzecie: nie stosujcie odpowiedzialności
          zbiorowej - jak jedna staruszka niemiła, to żadnej nie ustąpię, bo to się w
          końcu przeciw Wam może obrócić.
          • Gość: Ewa Re: CHAMSKIE STARSZE PANIE. IP: *.chello.pl 19.11.03, 13:01
            Przeczytaj dokładnie mój post. Wcale nie wrzucam do jednego worka wszystkich
            starszch pań. Jednak idac Twoim tokiem rozumowania miejsca siedzące w środkach
            komunikacji miejskiej byłyby przeznaczone tylko dla ludzi po........ no właśnie
            po którym roku zycia?
            Apeluje o rozsądek. Naprawdę, nie widze niczego złego, aby 70 letnia zdrowa
            osoba postała ( wiem cos na ten temat, moja mama jest w tym wieku, czuje sie
            dobrze, na nic nie choruje, pracuje jako profesor na jednej z uczelni),a 12
            latek obarczony 10 kg teczka po 7 lekcjach, w okresie intensywnego wzrostu
            siedział ( tez cos na ten temat moge powiedziec- mam syna w tym wieku).
            Oczywiście nie powinno to byc reguła. Regułą natomiast powinien być zdrowy
            rozsądek i wzajemna tolerancja. W obie strony!
            Pozdrawiam - Ewa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka