zielonytulipan 08.05.09, 10:13 Witam:) mam trochę głupie pytanie:) za parę dni zaczynam brać tabletki antykoncepcyjne i nie dopytałam się lekarza- jaki czas musi upłynąć od zażycia pierwszej tabletki abym mogła sie bezpiecznie kochac:) ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sadosia75 Re: Tabletka antykoncepcyjna 08.05.09, 10:16 na ulotce powinno byc napisane, zazwyczaj pisza, ze od pierwszej tabletki ale praktycznie kazdy ginekolog, u ktorego bylam mowil, ze najleppiej odczekac miesiac. i po miesiacu i pierwszym krwawieniu z odstawienia mozna juz zrezygnowac z dodatkowych zabezpieczen. Odpowiedz Link Zgłoś
delayla Re: Tabletka antykoncepcyjna 13.09.09, 21:32 sadosia75 napisała: > na ulotce powinno byc napisane, zazwyczaj pisza, ze od pierwszej > tabletki ale praktycznie kazdy ginekolog, u ktorego bylam mowil, ze > najleppiej odczekac miesiac. i po miesiacu i pierwszym krwawieniu z > odstawienia mozna juz zrezygnowac z dodatkowych zabezpieczen. Ale głupota!! Ja poczekałam jakieś 3-5 dni i w ciąży nie jestem, a pigułki biorę od 2 lat. Na ulotce zaś nie ma takiej informacji, bo tez miałam ten problem. Zapytałam mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
karcia382 Re: Tabletka antykoncepcyjna 13.09.09, 18:13 mama problem proszę o jak najszybsza odpowiedz biorę tabletki antykoncepcyjne Yaz juz 5mc pierwszy raz zapomniałam tabletki zauważyłam to dzisiaj nie wiem dokładnie kiedy jej zapomniałam wydaje mi się ze 15-24 dnia nie zauważyłam ze ja pominęłam wiedz brałam wszystkie po kolei dzis gdy otwieralam blister mialam tabetki z sob.i niedzieli ale w sobte wielam piatkowa dlatego zostaa mi sobotnia i niedzielna Mam tylko ta niedzielna co powinnam wziac o 20stej i już 4 palcebo. . nie wiem czemu ale ta jedna co zapomniałam połknęłam dziś od razu gdy zauważyłam ze o niej zapomniałam czy mam dokończyć blister. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Tabletka antykoncepcyjna 13.09.09, 18:19 Jeśli rozpoczniesz opakowanie w 1 dniu cyklu, czyli 1 dniu miesiączki - jesteś zabezpieczona od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
madzioreck Re: Tabletka antykoncepcyjna 13.09.09, 21:24 madzioreck napisała: > Jeśli rozpoczniesz opakowanie w 1 dniu cyklu, czyli 1 dniu miesiączki - jesteś > zabezpieczona od razu. Aha, mówię o pigułce dwuskładnikowej, jednofazowej, a nie o innych wynalazkach, bo się nie znam na innych :) Odpowiedz Link Zgłoś
karolina.p1985 Re: Tabletka antykoncepcyjna 13.09.09, 21:20 Zazwyczaj jest to 7 dni, czyli po przyjęciu siódmej tabletki można już bezpiecznie współżyć, przeczytaj ulotkę, tam na pewno będzie zawarta taka informacja:) Odpowiedz Link Zgłoś
zawszezabulinka Re: Tabletka antykoncepcyjna 14.09.09, 09:00 bzdura. zachowanie anty jest juz od 1 tabletki! Odpowiedz Link Zgłoś
twojabogini Re: Tabletka antykoncepcyjna 14.09.09, 10:10 A czy pani doktor ci powiedziała, żebyś zbadała sobie watrobę, zanim zaczniesz brać tabsy (Próby wątrobowe ASPAT i ALAT - wykonuje je się z badania krwi, około 15 zł za jedno, czyli razem 30 zeta, w kazdej prywatnej przychodni ci pobiorą z rana i nie trzeba być na czczo). Po trzech miesiącach trzeba powtórzyc, zeby sprawdzic jak wątroba radzi sobie z hormonami. Koniecznie rzuc palenie przy tabsach. I jesli pani doktor przepisała ci tabletki na oko, bez wczesniejszych badań hormonów (w Polsce większość ginów tak robi), to jesli spadnie ci libido, zmieni się waga, pojawią bóle głowy - zgłoś się do lekarza, zeby zmienił ci tabletki na inne, z inną zawartością hormonów a nie inna nazwą ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś