Dodaj do ulubionych

praca w radio

30.05.09, 20:38
w przyszłym roku kończę studia, zielonego pojęcia nie mam co bym chciała w
życiu robić... dzisiaj stwierdziłam ze koniecznie muszę zacząć działać, muszę
coś wymyślić bo wiem jedno- nie chcę wylądować w moim miasteczku, pracować w
jakimś urzędzie i do końca życia żałować że nie zaryzykowałam. moim marzeniem
jest praca w radio, chciałabym zobaczyć jak to wszystko wygląda. chciałabym
odbyć jakiś staż czy coś w tym rodzaju, jednak zielonego pojęcia nie mam jak
się za to zabrać. przechodząc do meritum, chciałam zapytać czy ktoś z was ma
jakieś doświadczenie w tym rodzaju i mógłby mi podpowiedzieć od czego mogłabym
zacząć.

"Dziękuję Panie, że mieszczę sie w standardzie, że nie wystaję za nawias...
Dziękuję Panie, że mieszczę się w szeregu, za średni wzrost, letnie ciało...
Dziękuję Panie za średni temperament, uniwersalne poglądy..."
Obserwuj wątek
    • jan_hus_na_stosie Re: praca w radio 30.05.09, 20:47
      ja osobiście nie mam, ale swego czasu mieszkałem z kolegą w akademiku podczas
      wakacji, który studiował polonistykę i dziennikarstwo na UJ ale na wakacje
      przyjechał na bezpłatne praktyki do Warszawy w Antyradiu. Bardzo był zadowolony
      z tego co pamiętam. Poznał wielu ciekawych ludzi, przeprowadził kilka wywiadów w
      tym jeden z Michałem Wiśniewskim w jego chacie ;)

Jakby Cię to zainteresowało to możesz spróbować i Ty:
      warszawa.antyradio.pl/index.html?id=157&m=1
      Tyle, że on był raczej wygadaną osobą, tzw. duszą towarzystwa. A na te praktyki
      choć bezpłatne to podobno wcale nie tak łatwo się dostać. Ale spróbować zawsze
      warto :)
    • kora3 Re: praca w radio 30.05.09, 20:50
      nie wiem w jakiego rodzaju rozgłosni chciałabyś pracowac, ale
      poządane byłoby, zebyś miała niekoeczmie bardzo wysoki głos i dobra
      dykcję.
      Poza tym o ile miałabyś tam nie tylko czytać pożądane byłoby byś
      umiała pisac informacje "pod radio" - czyli proste, krókie zdania i
      kwintesencja bez dygresji, cos jak notki prasowe.
      Nie wykluczam, ze jesteś wyjatkowo utalentowana, ale za reportaże
      radowe nie brałabym się bez zadnego doświadczenia, bo sa b. odmienne
      od tych w TV i prasie - z powodu braku obrazu :) i koniecznoscią
      grania dzwieków, co nie zawsze jest bardzo proste.
      Mozesz popytać o mozliwosc stazu w ym czy tamtym radiu, ale jesli
      nie masz kierunkowego wykształcenia raczej moze być trudno o
      praktyki, czy staz, taki oficjalny. czkolwiek spróbuj, do odwaznych
      i optymistów swiat należy - powodzenia
    • weekenda Re: praca w radio 30.05.09, 21:14
      czemu nie tylko przygotuj się na mega układy. bez szerokich pleców
      jesteś przynieś-wynieś-pozamiataj. chyba, że staniesz się wszą

i tam wciąż sprawy załatwia się przez łóżko albo wódę - zależy od
      upodobań

reszta ok
      • muzyka_pop Re: praca w radio 30.05.09, 21:27
        jestem na III roku studiów, uczę się 300 km od domu rodzinnego, w Warszawce nie
        mam żadnych układów, pracowałam już na kilku portalach internetowych, a
        aktualnie - w redakcjach dwóch tytułów prasowych. nie zamiatam i nie robię kawy
        - dla jasności. wódkę pijam ze znajomymi, a seks uprawiam ze swoim chłopakiem.
        zatem...

do autorki: najpierw naucz się współczesnej odmiany: "praca w radiu", nie "w
        radio" ;) to na pewno pomoże.

jak się do tego zabrać? ja wysyłałam swoje CV do ponad setki wydawnictw (ale nie
        chciałam stażu, tylko normalną pracę, więc to jeszcze gorzej). więc do roboty:)
        i niech nie zniechęca Cię to, że odpowie 10 osób (w porywach). jak nie chcą
        wpuścić drzwiami, ładuj się oknem. i dawaj z siebie wszystko od samego początku,
        nawet ze świadomością, że nie zapłacą Ci ani złotówki.

kiedyś zatrudniono mnie tylko na jedno miesięczne zlecenie - i tak zostałam na
        kolejne 8;) powodzenia
    • pani.smith Re: praca w radio 30.05.09, 21:18
      jestem bojowo nastawiona, czuję, że muszę coś zrobić i zrobię to!
      udowodnię sobie że potrafię:) trzeba wierzyć w siebie oraz w to że marzenia się
      spełniają:)

"Dziękuję Panie, że mieszczę się w standardzie, że nie wystaję za nawias...
      Dziękuję Panie, że mieszczę się w szeregu, za średni wzrost, letnie ciało...
      Dziękuję Panie za średni temperament, uniwersalne poglądy..."
    • grassant Re: praca w radio 30.05.09, 21:26
      zacznij od miejscowego radiowęzła.
      • bugmenot2008_2 Re: praca w radio 30.05.09, 22:23
        grassant napisał:

> zacznij od miejscowego radiowęzła.

najlepiej szkolnego
        • vincentyna Re: praca w radio 30.05.09, 22:34
          Mozesz zaczac od radia w necie. Sa takie "spoleczne", zglaszasz sie, oni robia
          przesluchanie i sprawdzaja, czy masz predyspozycje. Nic za to nie dostajesz, ale
          szansa na szkolenie warsztatu niezla. Idz do logopedy na poprawienie dykcji i
          innych przypadlosci (akcentu walesy, szczekoscisku, seplenienia).
          Jestes pewna, ze chcesz gadac do mikrofonu? Moze lepiej zasuwac na zapleczu,
          adrenalina tez niezla ;)
          Pracowalam w radiu dwa lata, ciezka orka, mimo, ze radio regionalne. Czasem
          totalna panika na widok lampy "on air", nieprzespane noce, wyjazdy, naciski z
          rozych stron, przeciwstawne wymagania...Radio na kreskach jedzie, dasz rade?
          • pani.smith Re: praca w radio 30.05.09, 22:45
            ależ ja nigdzie nie napisałam, że chcę gadać do mikrofonu;) mnie bardziej
            interesuje właśnie zaplecze:)

"> Pracowalam w radiu dwa lata, ciezka orka, mimo, ze radio regionalne.
            Czasem totalna panika na widok lampy "on air", nieprzespane noce, wyjazdy,
            naciski z rozych stron, przeciwstawne wymagania...Radio na kreskach jedzie, dasz
            rade?"

co nas nie zabije to nas wzmocni:)
            dziękuję wszystkim za rady, postaram się je jak najlepiej wykorzystać.

"Rozpaczliwie łakniesz nocy, tych bez ruchu kilku chwil..."
            • vincentyna Re: praca w radio 30.05.09, 22:50
              Moze masz idealny sluch? Jest jakis tam procent ludzkosci, co slyszy zmiane
              decybeli znacznie lepiej. Z czyms takim to najlepiej zostac realizatorem
              dzwieku, ktory wlasciwie czesto jest wazniejszy, niz sam dziennikarz.
            • stedo Re: praca w radio 30.05.09, 23:05
              To w jakim charakterze chcesz pracować w radiu? Chcesz być dziennikarzem,
              pracować w realizacji czy w administracji? Dziennikarzem można być mając b.
              różne wykształcenie tylko trzeba mieć predyspozycje, realizacja- trzeba mieć
              specjalistyczne, a administracja - to taka sama praca jak w innych biurach.
              Jakie studia kończysz?
          • sir.vimes zęby też warto wyprostować 31.05.09, 12:11
            bo to wpływa na sposób mówienia, ludzie z nieprawidłowym zgryzem często
            strasznie szeleszczą.
    • zloty.strzal Re: praca w radio 30.05.09, 23:19
      Do Radia Kampus cały czas szukają
      studentów. Teraz ich rzadziej słucham, ale fajną muzykę puszczają.
    • iberia.pl Re: praca w radiU-jeśli już, n/t 31.05.09, 08:46

• real.becwal Praca w RADIU! Napisz 100 razy 31.05.09, 09:37
      choćby z tego powodu masz marne szanse :(((((((
      • ktosiekja Re: Praca w RADIU! Napisz 100 razy 31.05.09, 10:38
        przecież obie formy są poprawne "w radiu" i "w radio". gdyby ktoś napisał "w
        radiu" to od razu znalazłby się osoby które by przekonywały ze ma być ta druga
        forma...
    • sir.vimes no to startuj do radia 31.05.09, 12:09
      może nie od razu do jakiegoś najpopularniejszego (chociaż czemu nie spróbować?).
      Napisz ładny list - wyłuszcz o co ci chodzi, że może być staż bezpłatny, że to
      twoje marzenie, że umiesz to i owo a robiłaś takie i owakie rzeczy i z pewnością
      umiejętności X i Z będziesz mogła wykorzystać w takiej pracy. Zrób sobie stronę
      w necie, wklejaj link do niej w CV, może nagraj jakby demo audycji? Np. wywiad z
      kimś ciekawym z twojego miasta czy coś podobnego. Jasne, ze nikt ci nie da od
      razu własnego programu prowadzić ale będzie widać, ze starasz się i masz pomysły.

Spróbuj też poszukać ogłoszeń na stronach z praca w mediach, jak grapevinejobs itp.

A poza tym idź na parę lekcji emisji głosu, przyda się.
    • 2szarozielone Re: praca w radio 31.05.09, 13:06
      Spędziłam 2 lata w radiu studenckim. Przyjmowali wszystkich chętnych studentów,
      oczywiście na warunkach wolontariatu ;) Ale nauczyłam się bardzo dużo - byłam
      reporterką, wydawcą serwisu informacyjnego, poranną spikerką, a w końcu zajęłam
      się w całości wydarzeniami teatralnymi w audycji kulturalnej (co było
      najfajniejsze, masa premier, ciekawych rozmów, gorączki festiwalowe, to mnie
      chyba najbardziej rozwinęło :) ). Nauczyłam się też podstaw realizacji audycji,
      miałam warsztaty wymowy, parę wykładów na temat reportażu radiowego, zaliczyłam
      podejście do tworzenia słuchowiska radiowego :)

Fantastycznie wspominam ten czas - ale jednak doszłam do wniosku, że radio to
      nie dla mnie. Za dużo stresu, nie nadaję się do tego (ale warto było to zrobić
      choćby po to, żeby się tego bezboleśnie dowiedzieć). Ale wielu moich znajomych z
      tamtego czasu pracuje teraz w Polskim Radiu, w komercyjnych rozgłośniach, w
      TVN24 itd... Studenckie radio, choć nie prestiżowe (to moje nawet nie leciało w
      eterze, tylko w akademikach i w necie ;) ) - daje możliwość opanowania
      warsztatu, sprzętu, realiów pracy radiowca, poznania wielu ludzi. No i jakiegoś
      zawodowego portfolio - potencjalnemu pracodawcy można się pochwalić dokonaniami
      i umiejętnościami :)

Więc jeśli tylko masz możliwość - to polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka