duchess85 27.06.09, 14:44 Czy wypada na pierwszym spotkaniu poprosić rodziców faceta, żeby mówili do mnie po imieniu, a nie per pani? (jesteśmy oboje dorośli). Doradźcie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
murzynier Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 14:45 duchess85 napisała: > jesteśmy oboje dorośli dorośli ludzie mówią sobie per "pan/pani" i nie zdają takich pytań :) Odpowiedz Link Zgłoś
duchess85 Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 14:48 ale ja bym chciała, żeby oni mi mówili po imieniu:) Tylko nie jestem pewna, czy to ok na pierwszym spotkaniu. Ech życie jest ciężkie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
wanilinowa Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 14:49 jak są luźni to wypada, a jak nie będą otwarci od samego początku to samo przyjdzie z czasem. co z tego że jesteście dorośli? przecież nie jesteś panią w kiosku tylko partnerką ich syna Odpowiedz Link Zgłoś
duchess85 Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 14:51 z tym, że jesteśmy dorośli, to chodziło mi o to, że na pewno zaczną od mówienia per pani. CZyli jakby co to uważasz że faux pas nie popełnię? Odpowiedz Link Zgłoś
wanilinowa Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 14:56 generalnie z inicjatywą przejścia na "ty" wychodzi osoba starsza, kobieta, lub osoba na wyższym stanowisku, ale jak sprostujesz "pani" na swoje imię to nic się nie stanie Odpowiedz Link Zgłoś
duchess85 Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 15:03 to, że osoba starsza wychodzi z taką inicjatywą, to wiem. Chodzi o to, że ja przecież nie chcę mówić im po imieniu, tylko może jakoś niezręcznie będzie jak oni mi będzie na pani mówili. Nie chciałabym, żeby wyszło, że mam jakiś nienormalny dystans, a z drugiej strony nie chcę zaliczyć jakiejś wtopy... Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 15:06 jak powiedzą "pani" to się uśmiechij i powiedz swoje imię załapią :) Odpowiedz Link Zgłoś
grassant Re: czy wypada poprosić?....:) 27.06.09, 17:55 duchess85 napisała: > Czy wypada na pierwszym spotkaniu poprosić rodziców faceta, żeby mówili do > mnie po imieniu, a nie per pani? (jesteśmy oboje dorośli). Doradźcie:) Jeżeli dzieli was różnica wieku +_ 10 lat, wypada. Odpowiedz Link Zgłoś