Dodaj do ulubionych

tabletki-pomocy!!! yaz

28.06.09, 11:28
drogie forumowiczki, jestem nowicjuszką nie tylko w sprawach forum ale i
niestety antykoncepcji... może moje pytanie wyda się dziewne, ale przestaję
brać tabletki antykoncepcyjne(yaz) zostało mi 6 rożowych tabletek i 4 białe ..
do kiedy jestem chroniona przed ciążą? mój ginekolog powiedział ze plemniki
utrzymuja się w ciele do 7 dni ... czy powinnam juz zacząć stosować dodatkową
antykoncepcje?
Obserwuj wątek
    • cjnk Re: tabletki-pomocy!!! yaz 28.06.09, 12:33
      o ile mi wiadomo, powinno się zakończyć całe opakowanie tabletek, niezdrowo jest
      przestawać w połowie bo sobie rozregulujesz cykl. a na zdrowy rozsądek wychodzi
      mi że jestes chroniona do ostatniej tabletki, ewentualnie kilkanaście godzin po
      jej wzięciu, chociaż ja bym nie ryzykowała.
      • niebieski_lisek Re: tabletki-pomocy!!! yaz 28.06.09, 13:17
        W ulotce rozpisane jest co się stanie jeśli zapomnisz jednej tabletki, więc w
        zależności od tego w której części cyklu zapomniałaś to jesteś jeszcze chroniona
        albo nie. Nic nie piszą o zapomnieniu 2 tabletek, więc ja bym obstawiała że już
        wtedy producent nie bierze odpowiedzialności za to czy zajdziesz czy nie
        (oczywiście nigdy nie bierze, ale to taki skrót myślowy, mam nadzieję, że
        wszyscy zrozumieją o co mi chodziło). Reasumując, inne metody antykoncepcyjne
        zaczęłabym stosować już od momentu kiedy miałaś wziąć kolejną tabletkę, a jej
        nie wzięłaś.
    • oooliv91 Re: tabletki-pomocy!!! yaz 28.06.09, 14:30
      ale mi chodzi o to, czy teraz koncze opakowanie to moge się kochać bez
      zaberzpieczeń do konca opakowania, czy zacząć stosowanie dodatkowych srodków
      zabezpieczających 7 dni przez ukonczeniem tej " kuracji"
      • stedo Re: tabletki-pomocy!!! yaz 28.06.09, 14:38
        Dziecko co Ty wymyślasz jakieś problemy?;) Jeśli to opakowanie brałaś jak tzw. pan bóg przykazał;)/bez zapominania/ to jesteś zabezpieczona do jego końca/trzeba wybrać do końca/ i przez dni przerwy/nie wiem jakie bierzesz i czy jest przewidziana przerwa/. Zabezpieczenie ustaje w momencie przestania przyjmowania z następnego opakowania.
    • sundry Re: tabletki-pomocy!!! yaz 28.06.09, 14:39
      Odpisałam ci na Zdrowiu Kobiety.
    • oooliv91 Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 11:02
      ja wiem że może czytanie ze zrozumieniem to ciężka sprawa ... ale ... ja
      przestaje brac wogóle tabletki, koncze to opakowanie i nie biorę następnego... w
      moim pytaniu chodzi o to, czy skoro przestaje brac calkiem leki antykoncepcyjne
      to czy powinnam juz przestac wspolzyć, poniewaz sperma utrzymuje sie w ciele
      kobiety do 7 dni.
      • stedo Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 11:13
        Ile jest tabletek w całym opakowaniu? Robiłaś przerwę między opakowaniami? Jeśli tak to jesteś zabezpieczona conajmniej do końca opakowania. Przecież potem będzie krwawienie i nie od razu owulacja.
        • dzioucha_z_lasu Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:03
          Przecież z jej opisu wynika, że jest w połowie opakowania tabletek.
          Po pierwsze - nie nalezy przerywać brania w takim momencie bez
          naprawdę waznej przyczyny, po drugie - tak, zabezpieczenie nie
          będzie takie jak powinno, może nastąpić owulacja. Napewno pojawi sie
          krwawienie po odstawieniu. Zaburzony zostanie też cykl - i to na
          długo.
          • stedo Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:12
            Znowu nie rozumiesz;).Ona nie zamierza przerywać w trakcie opakowania. Do końca jej brakuje jeszcze 6 tabletek. Nie zamierza natomiast rozpoczynać następnego. I ponieważ lekarz powidział jej że żywotność plemników w organiżmie kobiety jest do 7miu dni to czy po zażyciu tych pozostałych 6ciu tabletek tego 7mego dnia będzie jeszcze zabezpieczona. Dlatego pytałam czy w tym typie tabletek jest przewidziana przerwa na okres krwawienia. Jeśli tak to jest zabezpieczona do końca opakowania wziąwszy pod uwagę długość życia plemników.
            • sundry Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:34
              Właśnie wydaje mi się,że nie do końca opakowania,bo coś mi świta,że
              Yaz ma w opakowaniu 28 tabletek,z czego 4 to placebo.Tabletki bez
              hormonów nie powinny chronić,ergo nie jest zabezpieczona do końca
              opakowania.
              • stedo Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:37
                Chyba to nie tak. Bo gdyby brała następne opakowanie to przez te 4 dni z poprzedniego nie byłaby zabezpieczona? To nonsens.
                • sundry Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:39
                  Właśnie one mają chyba jakiś inny schemat brania,zastanawiam się,czy
                  nie ma takich info w ulotce,chyba warto by się poradzić lekarza w
                  tej kwestii.
                • sundry Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:44
                  Wygooglałam,że Yaz przyjmuje się bez robienia przerwy,czyli te 4
                  tabletki placebo są jakby odpowiednikiem przerwy przy normalnych
                  pigułkach.Jak się robi 7 dni przerwy to jest się zabezpieczonym,tak
                  samo przyjmując te 4 placebo.Więc biorąc to na logikę,zabezpieczenie
                  trwa do ostatniej tabletki z hormonem.Ja bym się upewniła u lekarza.
    • yoko0202 Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:22
      Plemniki nie żyją 7 dni, tylko do 72 godzin
      Rozumiem, że chodzi ci o to, czy np. jeżeli będziesz uprawiać seks ostatniego
      dnia brania tabletek, to czy powinnaś stosować dodatkową antykoncepcję, skoro
      plemniki przeżyją prawdopodobnie kolejny dzień i jeszcze następny, tak?
      Tabletki działają przez cały czas ich brania + w trakcie 7-dniowej przerwy (w
      przypadku tabletek, których bierze się 21, a następnie robi przerwę) czy też
      innymi słowy w trakcie plamienia/okresu.
      Biorąc tabletki nie masz owulacji, czyli nie ma jajeczka i nie można zajść w
      ciążę - jeżeli zakończysz branie tabletek, to funkcja owulacyjna jajnika powraca
      po ok. 20 dniach (OKOŁO - czyli może być 12 a może być 28 dni), co oznacza że
      ryzyko zajścia w ciążę powraca już kilka dni po zakończeniu brania tabletek.
      W związku z tym, tak, lepiej od razu zabezpieczać się w inny sposób.
      • oooliv91 Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:54
        yoko0202 - dziękuję Ci bardzo za odpowiedź ;) o to mi chodizło dziewczynki
        dziękuję ;)
    • oooliv91 Re: tabletki-pomocy!!! yaz 29.06.09, 12:55
      tak wogóle to biorę leki yaz 24+4 (placebo) ;p.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka