miumium 24.08.09, 19:33 Jak sobie z nim radzić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skarpetka_szara Re: Zakupoholizm 24.08.09, 19:43 potnij karty kredytowe, zostawiaj gotowke w domu zrob zasade ze jesli chcesz kupic dany przedmiot - odczekujesz 24 do 48 godzin, poczym jezeli nadal to chcesz to: Zanim kupisz nastepne "cos" odpowiedz na te 3 pytania: 1) Czy to potrzebujesz czy po prostu chcesz? 2) Czy mozesz sobie na to pozwolic finansowo? 3) Czy kupno tego przedmiotu oddali ciebie od Twojego celu. I wymysl sobie swoj cel: np: odkladanie kasy na kupno mieszkania, albo splate dlugu. I zawsze mysl: jak bardzo ta sukienka za 200 zl oddali mnie od mojego celu? To da sie wyleczyc. :) Ludzie ktorzy nagminnie kupuja (albo w ogole maja jakis nalog) maja dziure w duszy (czuja sie niepelni, ze czego im brakuje), i dlatego chca ja wypelnic czyms (np. kupowaniem rzeczy). Zastanow sie nad swoim zyciem co si brakuje, postaraj sie aby bylo pelniejsze - a przestaniesz czuc potrzebe wypelniania tej luki. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Zakupoholizm 24.08.09, 20:20 Zasada leczenia jest taka sama jak innych uzależnień. Posłuchaj rad skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
pannazmokraglowa Re: Zakupoholizm 25.08.09, 11:56 Staraj sie przeanalizowac swoje zakupy, czy jest Ci to rzeczywiscie niezbedne do zycia. A jezeli wchodzac do sklepu ogarnia Cie prawdziwy zakupowy amok i najchetniej kupilabys doslownie wszystko, przed wyjsciem z domu rob rzetelna liste zakupow. Teraz mozesz ja miec nawet w swoim telefonie. Mozesz sobie sciagnac bezplatna liste zakupow ze strony www.listonic.pl:) Odpowiedz Link Zgłoś
kosovitz Re: Zakupoholizm 30.10.09, 22:26 witam, szukam osób chętnych do porozmawiania bądź tez wypełnienia ankiety na temat zakupoholizmu,który jest tematem mojej pracy licencjackiej, mój mail nika10@onet.eu, pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
green-chmurka Re: Zakupoholizm 30.10.09, 22:50 Ja nie chce sobie z tym radzic, ja uwielbiam biegac po sklepach i kupowac. Odpowiedz Link Zgłoś