hanna413 07.02.08, 19:15 zapraszam na wycieczkę w niedzielę 10.02.08. Spotkanie pod kinem świt godzina 9.30. Zwiedzać będziemy fragment Nowego Bródna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymciolo1 Re: Zwiedzanie Bródna- wycieczka 09.02.08, 03:02 a który dokładnie "nowy fragment" Bródna? sorry, Nowego Bródna, tylko w tym momencie ta nazwa jest przestarzała i nie wiadomo o który obszar Tobie chodzi. Z poważaniem Szymon. szymciolo@o2.pl, służę pomocą! Odpowiedz Link
hanna413 Re: Zwiedzanie Bródna- wycieczka 09.02.08, 22:33 Bardzo chętnie skorzystam z twojej pomocy. Będziesz jutro pod kinem Świt przy pomniku kolejarzy? Odpowiedz Link
hanna413 Re: Zwiedzanie Bródna- wycieczka 10.02.08, 07:45 Nowe Bródno od około 1880 r. do dziś. Odpowiedz Link
margala litości 09.02.08, 21:09 hanna413 napisała: > zapraszam na wycieczkę w niedzielę 10.02.08. > Spotkanie pod kinem świt godzina 9.30. > Zwiedzać będziemy fragment Nowego Bródna. dlaczego tak wcześnie?!? Odpowiedz Link
nit21 Re: Wycieczka 10.02.08, 12:35 Wycieczka była ciekawa, pogoda nawet niezła i było nas trzy osoby : ), każdy coś wiedział i zobaczyłem kawałek terenu kolejowego na którym dotąd nie byłem. Na Oliwskiej teraz trochę błota, ale widać resztki bruku i przedwojenne kostki, przez te kilkadziesiąt lat ulica znacznie zdewastowała się, chociaż stoi tu jeszcze kilka ładnych budynków i wiele po prostu starych a w pobliżu buduje się nowe osiedla. Nad jednym wejściem ktoś umieścił motocykl z przyczepką, ciekawy pomysł. Dawna remiza straży pożarnej, otynkowana i z zamurowanymi oknami wygląda teraz jak magazyn. Natomiast nowe bloki wyglądają dobrze, na ulicy Pożarowej, gdzie stoi jeszcze hala warsztatów kolejowych, brzydko odnowiona, wymienione okna, nałożony tynk, ogrodzenie obite blachą, a po obu stronach teraz bloki mieszkalne. Ten brzydki obiekt razi swoim wyglądem. Dziś zauważyliśmy, że zniknął kiosk pod szkołą na ul. Odrowąża. Czy będzie nowy? Na ulicach pomiędzy Budowlaną i Rembielińską oglądaliśmy stare budynki i rozmawialiśmy jak wyglądały wcześniej, i gdzie w tej okolicy nagrywano film. Widać na nim stary przystanek tramwajowy przy Budowlanej. To był ciekawy spacer Odpowiedz Link
margala rewitalizacja 10.02.08, 17:52 Warto przy okazji dodać, że ten ciekawy historycznie rejon Bródna [Oliwska, Palestyńska, Kiejstuta] został pominięty w Mikroprogramie Rewitalizacji Dzielnicy Targówek przyjętym przez Radę Dzielnicy przed paroma dniami. mapka: www.zacisze.info/viewmore.php?nid=328&latest PozdrawiaM. Odpowiedz Link
14marcin Kiedy będzie powtórka 11.02.08, 18:39 nie zdążyłem. Bo nie wiedziałem. Prosze również podać na przyszłość terminy na stronie forum Zacisza. Będziemy wdzięczni. Odpowiedz Link
antolka73 Re: Kiedy będzie powtórka 12.02.08, 07:36 a czy będzie powtórka? Sorry zaspałam... a chętnie bym się tam wybrała,,, Odpowiedz Link
przemyslaw.burkiewicz1 Re: Kiedy będzie powtórka 12.02.08, 12:06 Ja też chętnie bym się przeszedł na wycieczkę po Bródzienku... --- SIĘ CZYTA - SIĘ WIE... EXPRESS WIECZORNY Odpowiedz Link
hanna413 Re: Kiedy będzie powtórka 13.02.08, 10:31 Nowa wycieczka po Bródnie może być 24.02.2008. Czy będziesz współprzewodnikiem Przemku wycieczki? Jeżeli tak podaj godzinę spotkania. Odpowiedz Link
przemyslaw.burkiewicz1 Re: Kiedy będzie powtórka 14.02.08, 10:50 Chętnie. Aby wszyscy się wyspali, zdążyli spokojnie zjeść śniadanie i dotrzeć na miejsce proponuję godz. 12.00. Odpowiedz Link
hanna413 Zwiedzanie Bródna - Wycieczka 15.02.08, 14:16 Zwiedzanie Bródna 24.02.2008 roku, o godzinie 12.00. Kino Świt, a dokładniej przy pomniku kolejarzy. Będę na wszystkich chętnych oczekiwać. Ps. Jakie tereny byście chcieli zwiedzić i dlaczego? Odpowiedz Link
nit21 Zwiedzanie Bródna - Wycieczka 15.02.08, 19:07 Ja się piszę, to jest nas już troje. Co do trasy, to zostawiam wam to do decyzji. Odpowiedz Link
wizental dla wielbicieli "starego" nowego bródna 16.02.08, 00:26 fotoforum.gazeta.pl/3,0,1075424,2,1.html Odpowiedz Link
przemyslaw.burkiewicz1 Propozycja trasy 16.02.08, 13:24 Czołgiem! Proponuję następującą trasę: Kino Świt - Wysockiego - Budowlana - Siedzibna - Łąkocińska - Budowlana - Krzywińska - Julianowska - Ogińskiego. Chyba, żeby zamiast pod Kinie Świt, spotkać się przy starym torowisku na Wysockiego. Wtedy moglibyśmy zobaczyć zanikające boczne uliczki: Liwską, Majową, Krakusa, Myszyniecką, Baryczków, Kurpiowską, Zagraniczną, Żytomierską, Kiejstuta. To oczywiście tylko propozycja do rozważenia. Co Wy na to? Pozdro! Odpowiedz Link
hanna413 Re: Propozycja trasy 18.02.08, 16:26 Można obie trasy połączyć jeżeli będzie ładna pogoda. Odpowiedz Link
chromare1 Re: Zwiedzanie Bródna- propozycja 18.02.08, 09:51 Na Bródnie podobno urodził sie i wychował premier Jan Olszewski (pochodzi z kolejarskiej rodziny).Może warto by dotrzeć do miejsca w którym mieszkał ????Może warto tabliczkę informacyjna "zorganizować "w tym miejscu. Odpowiedz Link
margala Re: Zwiedzanie Bródna- propozycja 18.02.08, 16:52 chromare1 napisał: > Na Bródnie podobno urodził sie i wychował premier Jan Olszewski > (pochodzi z kolejarskiej rodziny).Może warto by dotrzeć do miejsca w > którym mieszkał ????Może warto tabliczkę > informacyjna "zorganizować "w tym miejscu. Takie rzeczy to chyba pośmiertnie się organizuje a pan premier Olszewski jeszcze żyje. PozdrawiaM. Odpowiedz Link
przemyslaw.burkiewicz1 Re: Zwiedzanie Bródna- propozycja 18.02.08, 20:29 Jego ojciec miał "restaurację" d rewnianym narożnym domu, u zbiegu Białołęckiej i Nadwiślańskiej. Odpowiedz Link