halina501 02.06.15, 21:09 Co nam mówi czerwiec? miesiace.pl/czerwiec/ :)) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
urszulka_ma Re: Czerwiec 03.06.15, 18:38 fajna stronka:) ale to przysłowie tam przytoczone: "Czerwiec na maju zwykle się wzoruje, jego pluchy, pogody, często naśladuje." mam nadzieję, że nie będzie potwierdzone:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec 10.06.15, 15:58 Czerwiec na półmetku. Póki co, nie można narzekać. Pożyjemy,zobaczymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec 12.06.15, 10:11 tak, pogoda dopisuje, jest pięknie:) czasami myślę, że gdyby nie jej częste zmiany nie mielibyśmy na co "psioczyć":) przywiozłam z wyjazdu pamiątki - trochę czerwcowych, dzikich ogrodów...:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec 13.06.15, 23:48 Ślicznie. Coś mi się jednak wydaje, że w tej dzikości jest metoda:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec Opole 14.06.15, 01:38 Michał Szpak wygrał Super Premiery:) www.youtube.com/watch?v=cCtIf6axFdk Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec Opole 14.06.15, 01:42 Zespół IRA otrzymał nagrody za tekst i muzykę .Zaśpiewali piosenkę pt."Wybacz" www.youtube.com/watch?v=BS6uKBxsGAI Podoba mi się:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec Opole 14.06.15, 09:55 halina501 napisała: > Zespół IRA otrzymał nagrody za tekst i muzykę .Zaśpiewali piosenkę pt."Wybacz" > > www.youtube.com/watch?v=BS6uKBxsGAI > > > Podoba mi się:) Mnie również:) Mało jest teraz piosenek z ambitnym tekstem Dziękuję za ściągę... wczoraj u nas tak burza szalała, że nic nie oglądałam... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Czerwiec Opole 16.06.15, 09:55 i już po... udało mnie się oglądać kawałek w niedzielę koncertu urodzinowego niektóre gwiazdy nie straciły wcale na sile swojego głosu... ciągle świetnie śpiewają :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec 14.06.15, 09:52 halina501 napisała: > Ślicznie. > Coś mi się jednak wydaje, że w tej dzikości jest metoda:) tak, trochę ręka ludzka tam się kręciła:) zapytałam jedną kobietę, która porządkowała "dzikość tego ogrodu"...:) o te czerwone, czy je siała/ sadziła i jak się nazywają odpowiedziała - że same corocznie tam wyrastają i nie wie jak one się nazywają...:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec 14.06.15, 20:22 Pewnie to jakieś byliny.Kwiaty wieloletnie,które się rozrastają i nie wymagają corocznego siania. Możliwe też ,że wysiewają się, trafiają na podatną glebę i na następny rok jak znalazł:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec 17.06.15, 23:14 Dziękuję;)) Taka ze mnie ogrodniczka jak z koziej d... trąbka:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec 29.06.15, 10:40 oj tam, oj tam...zaraz z koziej! :) muszę wymienić kwiaty na balkonie, bratki już dobiegają swojego końca... czas na pelargonie czy może raczej surfinie, sama nie wiem co posadzić w tym roku...:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec 29.06.15, 20:39 Maciejka już kwitnie i pachnie do zawrotu głowy:) Uwielbiam pelargonie.Pięknie wyglądają a w dodatku odstraszają komary:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec 30.06.15, 23:56 chyba jeszcze lawenda ma takie właściwości...odstraszające:) Czerwiec się już kończy, lipiec biegiem ...wskoczył :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: Czerwiec 01.07.15, 10:43 Lipy kwitną.Ich zapach zwabia całe roje pszczół.Będzie lipowy miodek,mniam:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: Czerwiec 03.07.15, 10:11 też lubię być misiaczkiem i objadać się miodzikiem lipowy jest chyba najlepszy ? Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Czerwiec 06.07.15, 13:45 Chyba najlepszy.Złocisty ,płynny.Można pociągać prosto ze słoika,chociaż mówią,że to nie jest korzystne dla miodu. Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: już lipiec !:) 19.07.15, 10:49 Podobno w ślinie są jakieś bakterie,które dostając się do miodu zmieniają jego właściwości."Doczytam":) Dziennikarze dopytują:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: już lipiec !:) 21.07.15, 23:00 pierwsze słyszę, doczytaj i daj znać:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: już lipiec !:) 23.07.15, 14:47 " Warto wiedzieć, że miód nawet dojrzały może ulec fermentacji pod wpływem np. śliny człowieka, stąd nie zaleca się ponownie wkładać do słoika z miodem polizanej wcześniej łyżeczki. Jeżeli chcemy zjeść 2 łyżeczki miodu należy zużyć w tym celu 2 łyżeczki "czyste". Ze strony www.prometeusze.pl/apiterapia.php Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: już lipiec !:) 23.07.15, 23:11 czyli wylizywanie miodku paluchem jest ...niedopuszczalne ;) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: już lipiec !:) 27.07.15, 15:50 No raczej nie. Nie należy brać przykładu z Kubusia Puchatka. Ale jest na to sposób. Można nie dopuścić do skiśnięcia miodu szybko go wyjadając:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: już lipiec !:) 29.07.15, 08:48 małe conieco misia, na śniadanko mam dzisiaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: już lipiec !:) 29.07.15, 12:06 Nie wiem gdzie kupić taki prawdziwy "niechrzczony" miód. Może w sklepie ze zdrową żywnością? Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: już lipiec !:) 31.07.15, 17:36 taki bez tykania, chyba tylko u znajomych hodowców :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: a nawet sierpień 09.08.15, 22:43 Gorąco.Wiem że wakacje i lato. Deszczu łaknę mimo to. www.youtube.com/watch?v=R0GoJ81_sPY Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma podwiązany sierpień 17.08.15, 11:30 Ledwie przeżyłam te upały... ciśnienie skaczące sięgające szczytu wytrzymałości pęknięta żyła na nodze, na szczęście poleciało na zewnątrz... karetka, szpital, szycie, nazwane - pięknie - podwiązanie:) ale marudzę...ech już wszystko jest dobrze ochłodziło się lekko i jest już czym oddychać :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: podwiązany sierpień 19.08.15, 14:50 Strasznie mi Ciebie żal Urszulko...Trzymaj się . Ja w te upały dokładnie o 13 zanosiłam kota na kroplówkę. Na szczęście miałam bliziutko ale to i tak stanowiło dla mnie wyzwanie. Kot na się lepiej.Podaję jej dwa razy dziennie insulinę .Kłuję tę kocicę ,której skóra jest twarda jak podeszew.Taka karma widocznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: podwiązany sierpień 25.08.15, 08:31 Trzymam się i nie daję :) Upały lekko odpuściły, nie ma już takiej wielkiej "duchoty" Ochłodziło się lekko, szczególnie w nocy ale deszcz nas omija, sucho bardzo nie pamiętam, żebyśmy tak wyczekiwali deszczu... powoli sierpień dobiega końca... Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: podwiązany sierpień 25.08.15, 17:50 Bardzo sucho.Tak wygląda Jezioro Żywieckie. wiadomosci.onet.pl/slask/jezioro-zywieckie-jak-pustynia-lodzie-osiadly-na-spekanym-dnie/0yj80l miejsce wypoczynku i żeglowania. A tak wyglądało: www.google.pl/search?q=jezioro+%C5%BCywieckie&espv=2&biw=1366&bih=643&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0CCgQsARqFQoTCMHfyuHKxMcCFctVLAodZwAFGA Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: podwiązany sierpień 09.09.15, 23:10 upały minęły, i nagle zrobiła się zimna jesień... dlaczego takie skoki są? ostatnio nawet pogody nie może być normalnej :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: podwiązany sierpień 10.09.15, 09:05 Tak. Dziennikarz to zawód,który ma niezaprzeczalnie rację bytu. Ciągle coś się dzieje... Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma już kończy się wrzesień 24.09.15, 22:45 dzień śmiga za dniem... wrzesień wrzosem, w tym roku jakoś mało pachniał a może nie zauważyłam...? na balkonie jeszcze kwitną moje surfinie :) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: już kończy się wrzesień 29.09.15, 18:16 U mnie kwitną astry.Tulipany już sobie siedzą w ziemi i czekają do wiosny:) Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dasz wiarę... 07.10.15, 19:29 No nie bardzo dam:) Jest tak ciepło,spokojnie i miło na dworze.Nie chce się wchodzić do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dasz wiarę... 18.10.15, 09:02 W sumie pogoda ciągle dostarcza nam tematów do narzekań... Nic tak łagodnie nie przechodzi - skoki ogromnie męczące zimnisko - gorąco sucho - mokro Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dasz wiarę... 20.10.15, 16:05 Nie pozostaje nic innego,jak się dostosować:) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma dasz wiarę... 25.10.15, 23:33 ...jeszcze tydzień i mamy listopad!:) dziś zmiana godziny była, niby można było spać dłużej ale człek przyzwyczajony do wstawania i tak dłużej nie pospał :) Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma dasz wiarę... 03.11.15, 09:42 i mamy listopad... święta zaduszkowe u mnie tradycyjnie w zadumie, czasem myślę, że tych grobów mam zbyt dużo wspominam wspólne chwile obrazy prawie jak żywe... aż się wierzyć nie chce, że już tyle lat mija Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dasz wiarę... 12.11.15, 10:02 Mogliby sobie z nami być a nie patrzeć na nas ze zdjęć na nagrobku.Mogliby ale ktoś zgasił świeczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dasz wiarę... 29.11.15, 13:21 czasem myślę, że dziwnie to jakoś jest rozdzielone... obok mnie mieszka staruszek, ledwie się porusza, czasem myślę, że ma już może 100 lat gdy na niego patrzę, to trochę zazdroszczę... dlaczego Anna miała tylko 60 lat, Biniu 67 a Wojtek 27 czy istnieje jakaś granica, która by nas zadowoliła, że tylko tyle i wystarczy ? Odpowiedz Link Zgłoś
halina501 Re: dasz wiarę... 30.11.15, 21:10 Myślę,że nigdy nie jesteśmy gotowi na odejście naszych bliskich.Co z nami będzie,któż to wie.Nie wiem,czy dobre jest świadome odejście ,czy lepiej,żeby nie. Kilku decydentów sprawiło,że świat zwariował.Ludzie zawsze narzekali,że żyją w złych czasach.Nie doceniali spokoju i pewności jutra.Zawsze było mało.Zawsze było nie tak.Życzyła bym sobie,żeby tylko nie było jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
urszulka_ma Re: dasz wiarę... 02.12.15, 17:45 tak, na żadną nie jesteśmy gotowi ani na szybką, niespodziewaną, ani na taką nieuniknioną... jedno jest pewne, że wszystkich nas to czeka... Odpowiedz Link Zgłoś