Dodaj do ulubionych

Poradźcie

06.03.06, 13:11
Jetsem mamą 3 miesięcznej Zosi, która ma rozszczep podniebienia miękkiego
oraz genetyczny zespół Di Georga. Badanie przesiewowe które robiłyśmy
wykazały że Zosia nie słyszy W Radomiu robiłyśmy badanie ABR i pani doktor
powiedziała że słyszy i tylko tyle. Z moich obserwacji wynika że jednak nie
słyszy nie reaguje na włanczany odkurzacz, ani na grzechotkę nie odwraca
również główki na inne dźwięki przystawianych pozytywek w okolicy uszu. Poza
tym uśmiecha się i próbuje wydawać dźwięki ale nie jest to gaworzenie tylko
cichutkie popiskiwanie. Napiszcie proszę jak zachowują się takie maluchy ,
które mają problem ze słuchem.
Pozdrawiam Anka
Obserwuj wątek
    • anka723 Re: Poradźcie 06.03.06, 13:15
      zosia miała robioną jescze dwukrotnie otoemisję i też wyszło że nic nie słyszy
    • e-tron Re: Poradźcie 06.03.06, 13:44
      www.wczesniak.pl/04_dlarodzicow15.html
      "Powszechne badania przesiewowe są najlepszą metodą rozpoznawania ubytku słuchu,
      ale dostępne są również inne metody oceny niemowląt i małych dzieci. W przypadku
      dzieci z progresywnym lub nabytym ubytkiem słuchu objawy kliniczne, szczególnie
      brak ważnych kroków rozwojowych, mogą wskazywać ubytek słuchu. Brak ważnych
      kroków rozwojowych u dziecka, które miało prawidłowe wyniki badania, powinien
      wzbudzić niepokój. Do kroków rozwoju mowy i języka należą:

* krzyk i wzdryganie się na głośne dźwięki u noworodków. Należy jednak
      pamiętać, że nawet noworodki z głębokim niedosłuchem mogą reagować na głośne
      dźwięki przez zmysł dotyku, wskutek odbierania wibracji. Tylko badanie słuchu
      może stwierdzić na pewno, czy ubytek słuchu jest, czy go nie ma;
      * w wieku 2-3 miesięcy dzieci różnicują płacz, by zakomunikować głód, złość
      i dyskomfort i zaczynają komunikować zadowolenie przez głużenie (gruchanie).
      Dzieci w tym wieku śmieją się i są w stanie rozróżnić ton głosu, na przykład
      pytanie lub radosne zdanie;
      * dzieci w wieku 4-6 miesięcy powinny odwracać głowę w kierunku dźwięku, by
      znaleźć jego źródło. Dzieci w tym wieku wydają różnego rodzaju dźwięki, składają
      razem samogłoski i spółgłoski i gruchają w melodii języka ojczystego. Wszystkie
      dzieci, nawet z głębokim niedosłuchem, zaczynają głużyć, ale te z niedosłuchem
      nie dostają odpowiednich bodźców, wskutek czego gruchanie zanika i znika
      całkowicie, jeśli dziecko nie ma dostępu do dźwięków.
      * w wieku 6-12 miesięcy dzieci gaworzą, powtarzają ciągi sylab takich jak
      ma-ma-ma, wskazują i używają gestów do komunikacji"

Wynika z tego, ze Twój niepokój jest jak najbardziej uzasadniony, a moja rada
      jest taka żeby zrobic jeszcze raz badania ABR i to najlepiej w innym osrodku (z
      doswiadczenia rodziców z tego forum moge polecic CZD i MCMiS w W-awie). Z
      praktyki wiem, że lekarze z osrodków, które nie maja doswiadczenia z małymi
      dziecmi czesto tak postepują.
      Jezeli rzeczywiscie Zosia nie słyszy, to dla jej dobra należy jak najszybciej
      potwierdzić tę diagnozę i podjąć leczenie i rehabilitację. Nie ma na co czekać.
    • ptysiaczek_r Re: Poradźcie 07.03.06, 14:11
      Droga Aniu.
      Po pierwsze, to koniecznie trzeba ustalić diagnozę i podjąć odpowiednie kroki,
      pamiętaj, że bardzo ważny jest czas w przypadku takiego maluszka.
      Po drugie, to powiem ci z własnego doświadczenia, że może wcale nie jest tak
      źle jak myslisz. Ja mam 6,5 msc synka u którego stwierdzono obustronny
      umiarkowany niedosłuch przewodzeniowy. Niedosłuch ten jest naprawde nie duzy i
      Adas prawie wszystko słyszy, ale oczywiscie jeździmy dlej do CZD na kontrole.
      Po urodzeniu otoemisja też nie wyszła, potem mielismy ja robioną jeszcze trzy
      razy i tez nie wychodziła. Następnie mieliśmy robione badanie ABR(2x) i wynik
      był taki jak pisałam wyżej, czyli lekki niedosłuch. Pamiętaj, że otoemisja,
      czyli tzw. badanie przesiewowe nie mowi jak duza jest wada sluchu, tylko czy
      jest z nim jakiś problem czy nie ma (na zasadzie tak lub nie, innej opcji nie
      ma). Potem właśnie na ABRze wychodzi dokładny wynik.
      Adaś jak miał 3 msce to też nie widziałam raczej reakcji jego na dzwięki, nie
      budzil się jak mi upadał garnek, lub jak wlączalam odkurz, bardzo rzadko
      widziałam jakas reakcje na dzwiek. A teraz ma prawie 7 miesiecy i reaguje
      niemal na wszystko. tez sie bardzo martwiłam tym, że nie głuży i nie gaworzy,
      tylko płakał, piszczał, lub skrzypiał jak stara szafa smile Od tygodnia (prawie z
      na dzien) zaczal nagle gaworzyc, jestem tym zachwycona!
      Także nie martw sie na zapas (wiem, łatwo mówić) tylko koniecznie niech
      diagnozują Zosię. z czystym sumieniem polecam CZD i dr Radziszewską.
      Pozdrawiam cię ciepło, trzymaj się i w razie pytań, odzywaj się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka