Dodaj do ulubionych

rozwój mowy

21.01.07, 22:56
Jestem trochę niecierpliwa i niemogę doczekać się kiedy moje dziecko pogada
sobie ze mną. Jak to u Was wyglądało? Czy wasze dzieciaczki powoli, stopniowo
rozwijały mowę czy może w którymś momencie nastapiła "eksplozja" słów. Może
pamiętacie co było na początku ( pewnie mama i tata ) ale co jeszcze? I czy w
jakiś sposób wspomagaliście ten rozwój mowy ( bo u nas wygląda to tak: duzo
mówimy, pokazujemy ale nie nakłaniamy do wymawiania np samogłosek czy jakiś
prostych wyrazów. a może trzebaby było zacząć.
pozd
Obserwuj wątek
    • achoc Re: rozwój mowy 22.01.07, 10:15
      Hej,
      większość dzieci, które znam rozwija się właśnie skokowo. Maja też - wydaje się
      nam, że stanęła - długo nie pojawia się postęp, aż pewnego dnia zaskakuje nas
      kilkunastoma nowymi słowami. Pierwsze słowa powiedziała gdzieś w wieku 16-18
      m-cy i były to lampa, bam, miau i pa pa. Mama powiedziała znacznie później,
      wcześniej mówiła tata. Zmuszaliśmy ją do mówienia na początku "powiedz daj -
      dostaniesz, co chcesz". Teraz do mówienia nie trzeba jej namawiać jedynie na
      okrągło ją poprawiamy, żeby mówiła wyraźniej.
      • bj32 Re: rozwój mowy 22.01.07, 14:42
        U nas podobnie. Z tą lampą to mnie zaskoczyło, bo Anka też najpierwsmile Serio.
        A teraz najwięcej gada przez sen, albo jak zapomni, że "nie umie". Leniwiec nie
        chce gadać i tylesmile
        Generalnie rozwój mowy powinien postępować w takich samych etapach jak u
        normalnie słyszących, tylko wolniej. Ale jest różnica między "powinien",
        a "postępuje"...
        • kblar Re: rozwój mowy 22.01.07, 17:26
          my jesteśmy daleko na początku drogi ale dziewczynki już korzystają z poradni
          psychologiczno-pedagogicznej i mają ćwiczenia usprawnijące usta policzki
          wewnętrzne srony dłoni i podeszwy stóp - to wszystko ma im pomóc w dalszej
          nauce mowy
          • rejczel2 Re: rozwój mowy 22.01.07, 19:23
            U nas pierwsze slowo Mama potem co jakiś czas pojawialy się nowe slowa. Ale
            prawdziwy skok byl w wakacje tego roku, po prostu z dnia na dzień zaczal mówić
            coraz więcej slów. Nie mogliśmy uwierzyć jakby wszystko bylo zapisane na dysku a
            potem nagle nawal. Teraz powtarza mówi caly czas. Ma 2,5 roku. Aha samogloski
            pokazywal w wieku 15 misiecy a wymawial od 18 miesiąca życia. Teraz jesteśmy na
            etapie uczenia sylab. Mówi krótkie wierszyki. Oczywiście przekręca, ale myślę
            że nawet dziecko dobrze slyszące w jego wieku przekręca.Ale się nachwalilam!
            • anna735 Re: rozwój mowy 22.01.07, 20:02
              Witam Was.Mój synek Kajetan ma w tej chwili 17 m-cy.Urodziła sie z wadą
              wrodzoną uszu(mikrocja z atrezją).Ma niedosłuch 50-60dB.Choć jest aparatowany
              opaska na przewodnictwo kostne to nie bardzo chce nosić i bez przerwy ją
              ściąga.Pomimo tego zaczął mówić pierwsze słowa(mama,tata,pa pa,baba,mnam mnam i
              jeszcze parę innych.Cieszę sie bardzo i myśle że nie będzie tak zle.Oczywiście
              chodzimy na rehabilitacje do logopedy i surdologopedy.Pozdrawiam serdecznie.Ania
              • isska12 Re: rozwój mowy 22.01.07, 20:23
                Witam. Nasza Zuzka jest pół roku po wszczepie. Ma 2 latka. Pierwsze miesiące to
                wspaniała reakcja i rozumienie bierne ( jak prosiliśmy to pokazała co sobie
                tylko zamarzyliśmy - sufit, lustro, perfum, trąbe słonia, duża kałużę i małą
                kałużę no naprawdę dużo ). Ale wymawiać jakoś nic nie chciała. Dopiero niedawno
                nauczyła się kilku słów ( tak samoistnie bez zmuszania ). Teraz mówi ładnie
                mama, tata, baba, czapka,auto, papa, dada, daj,tam, tak no i jej ulubione
                słówko NIE. Kilka innych słów wymawia niewyraźnie np - diadia ( dziadzia ), cho
                ( chodź )o-o ( oko ). No i niewiadomo dlaczego na herbatkę mówi ti. Teraz
                zmuszamy ją do mówienia - właśnie z tym daj " jak chcesz to powiedz daj a
                dostaniesz " albo " chcesz żebym poszła z Tobą to powiedź chodz ". Ale z tą
                lampą to mnie zaskoczyliście - Zuzce to niewychodzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka