Dodaj do ulubionych

Witam i proszę o pomoc

05.01.08, 15:47
Jestem studentką UW i zajmuję się badaniami nad relacją rodzic- dziecko niesłyszące. Oprócz tego, że jest to mój temat pracy, bbecnie odbywam praktyki w Instytucie Głuchoniemych i zastanawiam się jakie są podstawowe problemy w komunikacji między Państwem a Dziećmi, także starszymi. Czy wypracowali Państwo sposób porozumiewania się, jeśli tak to jaki? Czy posługują się Państwo językiem migowym?Jak wygląda tzw. szara rzeczywistość, czy może jest trochę kolorowo?
Jakie mają Państwo trudności?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Serdecznie pozdrawiam i gratuluję wytrwałości!
Obserwuj wątek
    • achoc Re: Witam i proszę o pomoc 06.01.08, 18:19
      Porozumiewamy się tylko i wyłącznie werbalnie.Trudności - trzeba dużo wysiłku by
      nauczyć dziecko mówić poprawnie - my cały czas walczymy o poprawne gramatycznie
      zdania, tak aby Maja była też rozumiana przez inne dzieci i dorosłych. Z
      komunikacją wzajemną nie mamy problemów - my ją doskonale rozumiemy i ona nas
      też, jak chce oczywiściesmile)
      • annach186 Do achoc 06.01.08, 20:59
        czesc Agnieszko tu Ania mama Kuby bylismy u ciebie pamietasz obecnie
        Kuba jest po wszczepie w Kajetanach tez ma Nucleusa. A jak Maja sie
        rozwija? Pozdrawiam Ania
        • achoc Re: Do achoc 07.01.08, 13:59
          Cześć Aniu,
          zastanawiałam się co u Was i jak mały? Jak rozumienie i mówienie?

Majka chodzi do przedszkola, radzi sobie coraz lepiej, tańczy, śpiewa, recytujesmile)) Ze śpiewem żartowałam - nie za bardzo jej wychodzi, mówi, ze nie lubi śpiewać tylko tańczyćsmileRecytuje wierszyki - ulubiony o wiewiórce, ostatnio nowych nie chce się uczyć, bo popisywała się przed Gwiazdorem, który powiedział, że wierszyk jest bardzo ładny i po co ona ma się uczyć nowych. Ćwiczymy codziennie z większym lub mniejszym efektem, ostatnio daje się przekonać tłumaczeniem, że wszystkie dzieci, które mają implanty muszą robić ćwiczenia, żeby pójść do szkoły.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka