31.08.10, 13:14
wyszukiwarka nie działa - pewnie chwilowo :/

mieszkamy blisko lasu, córka wręcz zafascynowała się grzybami :)

pomyślałam o jakiejś książce, która pomoże nam powtarzać temat
grzybów w domowym zaciszu
dla dwulatki chyba dobra okaże się składana książeczka Grzyby W Lesie

merlin.pl/Grzyby-w-lesie-ksiazeczka-skladana_G-P/browse/product/1,251108.html

Może także Atlas Grzybów Bolka i Lolka - to już większa lektura, ale
lubimy tych bohaterów :)

Czy znana jest Wam pozycja "Księga grzybów mrówki Zofii"?
Obserwuj wątek
    • pa_yo Re: na grzyby 31.08.10, 14:42
      A propos Mrówki Zofii był dawno temu taki wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,96731356,96731356,Mrowka_Zofia_podpatruje_.html

O grzybach tam tez trochę :)
      • alistar1 Re: na grzyby 14.09.10, 12:40
        Ostatnie dwa tygodnie szaleliśmy w lesie. Uwielbiam wrzesień i chciałabym, aby cała jesień była taka. Przed wyjściem obejrzeliśmy Mrówkę Zofię, książka wspaniale zachęca do wędrówek po lesie. Chyba nie mam innego dobrego przewodnika po grzybach, na razie wystarcza wiedza starszych i doświadczonych, jest bezcenna. Ale ciągle rozglądam się za ciekawą książką-przewodnikiem, muszę przejrzec ofertę Multico.
        • metis1 Re: na grzyby 16.09.10, 10:30
          Las to i nasz żywioł :) Dla małych grzybiarzy gorąco polecam "KAPELUSZE" Joanny Papuzińskiej z il. Elżbiety Krygowskiej-Butlewskiej. Uwielbiamy ten tomik, sięgamy po niego kazdej jesieni! Fragment "Muchomora" juz na stale wszedl do naszego słownika, powtarzamy go często, będąc na grzybach: "Bo nie po to jest, by ktoś go jadł./ Tylko po to, żeby ładny był świat." :)

A na zachętę wiersz tytułowy:

Kapelusze, kapelusze,
          najpierw zbieram, potem duszę,
          smażę, mrożę, albo suszę.
          Choć już dość mam, ale muszę,
          zaprzedałam grzybkom duszę.
          Zaraz znów w zarośla ruszę.

https://www.wydawnictwomila.pl/gfx/okladki/kapelusze_okl.jpg
          • alistar1 Re: na grzyby 16.09.10, 10:57
            Dziękuję za przypomnienie o tej książce! Ze swojej strony dorzucę Bobka, wyprawę i rzeczy w sam raz Beaty Ostowickiej i jeszcze jedno opowiadanie ze zbioru O wiadukcie kolejowym, który chciał zostać mostem nad rzeką Tiny Oziewicz (niestety nie pamiętam teraz tytułu opowiadania).

• metis1 Re: na grzyby 16.09.10, 15:12
              To opowiadanie z "Wiaduktu..." to "O muchomorku, ktory mial zly dzien".

No i jeszcze "Grzyby" Jana Brzechwy: "Krol Borowik Prawdziwy szedl lasem..."
              • alistar1 Re: na grzyby 20.09.10, 11:50
                metis1 napisała:
                > No i jeszcze "Grzyby" Jana Brzechwy: "Krol Borowik Prawdziwy szedl lasem..."

Właśnie, właśnie, my uwielbiamy szczególnie wersję z płyty Polskiego Radia. Jako dziecko nie mogłam się za to napatrzeć na ilustrację Szancera do tego wiersza, była znakomita.
                • puellae_2007 Re: na grzyby 22.10.17, 16:36
                  Dziewczyny, a jaki atlas grzybów polecicie dla 8-latka? Mieszkamy blisko lasu, nawet w ogrodzie mamy kilkanaście gatunków grzybów i syn bardzo chciałby pogłębić swoją wiedzę na ich temat:)
                  • abepe Re: na grzyby 23.10.17, 20:17
                    Zupełnie się nie znam na grzybach, omijamy ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka