Dodaj do ulubionych

Wszystko o kotach i koniach :)

14.01.11, 15:42
Proszę podajcie tytuły książek jakie możecie polecić o tych zwierzętach. Zocha ma teraz 2,3 latka, proszę o propozycje dla jej wieku ale o te na wyrost też.
Proszę podajcie w nawiasie wiek odbiorcy!!!!!!!!!!( wiem, że z tym bywa różnie ale chociaż taki przybliżony)
Moja córeczka kocha przeogromną miłością koty chyba od urodzenia :) Pierwszym słowem (po mama, tata itd) w wieku ok 8-9 miesięcy był kot :)
Teraz pisząc list do Mikołaja poprosiła o kotka "ale nie maskotkę tylko prawdziwego" i mamy Miałczka :)
Mimo, że jest bardzo wrażliwa i większości rzeczy się obawia to na konia wsiadła bardzo chętnie mając 20 miesięcy i od tej pory mamy 5 minutowe jazdy konne w pobliskiej stadninie (właścicielka powiedziała, że wiekowo nie kwalifikuje się na 10minutowe:)
Obserwuj wątek
    • kate.2 Re: Wszystko o kotach i koniach :) 14.01.11, 15:49
      Dodam jeszcze, że zakupiłam na wyrost: Filonek bezogonek, Wakacje z Cynamonem - to moje ulubione z dzieciństwa, teraz czekam na przesyłkę Przygody kota Filemona ale nie wiem czy już damy radę je czytać. W jakim wieku wasze dzieci słuchały tej książki?
      • tymianek21 Re: Wszystko o kotach i koniach :) 14.01.11, 16:05
        Bardzo gorąco polecam wam starego, poczciwego Filemona. Myślę że mozesz już spróbować czytać teraz.
        merlin.pl/Przygody-kota-Filemona_Marek-Nejman-Slawomir-Grabowski/browse/product/1,624292.html
        Zobacz też książki Tomasza Trojanowskiego o Julce i kotach-jest ich bardzo dużo, są też już nagrane w formie audiobooków (chyba powyżej 4 lat)
        merlin.pl/trojanowski-Tomasz/browse/search.html?phrase=trojanowski+Tomasz§ion=&place=0+simple&offer=O&sort=rank&page=1
        Koty czyli historie z pewnego podwórka (chyba powyzej 4 lat)
        www.bajkizbajki.pl/?koty-czyli-historie-z-pewnego-podworka,59
        Wszystkie te książki mieliśmy z biblioteki bo wydano je już dawno
        A jesli chodzi o konie to polecam bardzo gorąco:
        merlin.pl/Konie-Swiat-w-obrazkach_Emilie-Beaumont/browse/product/1,663577.html
        Rewelacyjna pozycja. My mamy kilka pozycji z tej serii. Nadają się już dla twojej córki a bedą do oglądania i czytania na baaardzo długo
        • tymianek21 Re: Wszystko o kotach i koniach :) 14.01.11, 16:18
          Wlaśnie przeczytałam recenzję Filemona z Merlina- u mnie to był hit wielu wieczorów i nic nie wydawało mi się wydumane czy na siłę. Mamy też nagranie Przygód Filemona na kasecie do słuchania-syn słuchał na okrągło. Dlatego proponuje poszukanie Filemona w bibliotece bo jesli się wam nie spodoba to oddacie bez żalu.
          • abepe Re: Wszystko o kotach i koniach :) 14.01.11, 19:55
            Wrzuciłam "kota" w wyszukiwarkę, wyszło wiele wątków, tak samo będzie z "końmi". Ale naprawdę nie chce mi się linkować.
          • tymianek21 Re: Wszystko o kotach i koniach :) 14.01.11, 20:10
            Jeśli chodzi o koty to jeszcze bajka-grajka " Ryży placek i 13 zbójców" ale to dla starszych -może od 4 lat. U nas słuchana na okrągło.
            www.bajki-grajki.pl/sklep/bajki-muzyczne/122/79-ryży-placek-i-trzynastu-zbójców
            a dla twojej małej Kot w butach-też jako bajka-grajka. Rewelacja. Można kupić razem z innymi bajkami albo osobno.
            merlin.pl/Bajki-samograjki-Czerwony-Kapturek-Kot-w-butach-Kopciuszek-Jas-i-Malgosia_Jan/browse/product/1,830477.html
            Ostatnio pożyczylismy w bibliotece "Kocią odkrywalnię tajemnic" o kotach detektywach. Bardzo ciekawe, ale też dla starszych
            poleczkazksiazkamibeel2.blox.pl/2009/09/Kocia-Odkrywalnia-Tajemnic-Iwona-Czarkawska.html
            Moja znajoma czyta ciągle swojej córce (niecałe 5 lat) serię o kucyku Białku, ale ja jej nie znam. Mówiła że mała szaleje za Białkiem
            merlin.pl/bialek/browse/search.html?phrase=bia%B3ek§ion=&place=0+simple&offer=O&sort=rank&page=1
            Szkoda że nie pytasz o psy bo ja z tych co wolą psy, ale mój syn uwielbia koty więc mu ciągle coś o nich wyszukuję (ciekawe po kim lubi koty).
    • pepperann Re: Wszystko o kotach i koniach :) 14.01.11, 21:43
      Kici kici miau - teraz, szybko, bo wyrośnie :-)
      Kocur mruży ślepia złote - tutaj trochę ten kot mało realistyczny, jest tylko pretekstem.

Gdybyś miała okazję:
      www.amazon.com/Moose-Twenty-Mice-Barefoot-Board/dp/1841482854
      (na każdej stronce szuka się kota - u nas hit nad hity)

W nowym "Poczytaj mi mamo" (dla rok -dwa starszej) - "Agnieszka opowiada bajkę"

Tomek Kociak Beatrix Potter - już teraz
      • megryan25 Hinkul na bezludnej wyspie 5-6 lat 18.01.11, 09:04
        Nasza 6-cio latka wybrała w Empiku ostatnio taką książeczkę
        merlin.pl/Hinkul-na-bezkociej-wyspie_Book-House/browse/product/1,776898.html
        Ładne ilustracja, zabawna czcionka. Polecam
        • tymianek21 Polecam Reksia 18.01.11, 09:24
          Przypomniałam sobie o jeszcze jednaj książce. To Przygody Reksia- myślę że wam się spodoba i nadaje się już do czytania dla 2, 5 latka. W prawie każdej przygodzie towarzyszą mu koty i koń oraz inne zwierzęta. My mamy taka wielką księgę przygód-cena obłędna, ale widziałam książki o Reksiu w każdej bibliotece. U nas była czytana miesiącami i nadal jest czytana mimo że syn ma juz 5.5.
          merlin.pl/Reksio-Wielka-Ksiega-Przygod_PUBLICAT/browse/product/1,840137.html
          Poszukaj tez o Pettsonie i jego kotku Findusie-ale to dla starszych.
          ryms.pl/ksiazka_szczegoly/192/index.html
    • steffa Re: Wszystko o kotach 18.01.11, 10:53
      O kotach był duży wątek, bo sama jestem wielbicielką. Wyszukaj, warto.
      • aggie_16 Re: Wszystko o kotach 18.01.11, 11:18
        To może być ten wątek, o którym pisze Steffa:

forum.gazeta.pl/forum/w,16375,43809367,43809367,Ksiazki_o_kotach.html
        • steffa Re: Wszystko o kotach 18.01.11, 11:20
          Ten. :)
          • steffa Re: Wszystko o kotach 18.01.11, 11:21
            A. Dodam tylko Kota Simona. Moje dzieci uwielbiają i oglądają kilka razy dziennie.
            • kate.2 Re: Wszystko o kotach 18.01.11, 21:40
              Dziś przestudiowałam wszystkie wątki o tych zwierzętach i mam już pogrupowane wiekowo pozycje i też kilka pytań. Wrzucę wszystko jutro jak będę miała więcej czasu, może komuś się przyda.
              Lubię mieć wszystko w jednym miejscu :)
              • abepe Re: Wszystko o kotach 18.01.11, 22:03
                kate.2 napisała:

> Dziś przestudiowałam wszystkie wątki o tych zwierzętach i mam już pogrupowane w
                > iekowo pozycje i też kilka pytań. Wrzucę wszystko jutro jak będę miała więcej c
                > zasu, może komuś się przyda.
                > Lubię mieć wszystko w jednym miejscu :)

Super, dzięki!
                • steffa Re: Wszystko o kotach 19.01.11, 13:11
                  Che che.
                  Tak przy okazji: zawsze myślałam, że para jest następująca: KONIE i PSY.
                  • kate.2 Re: Wszystko o kotach 19.01.11, 13:45
                    tak, u większości znajomych dzieci tak mają ale Zoch jest wyjątkowy, che, che :)

Choć, część dzieci tak do 3-4 lat nie ma w ogóle ulubionych zwierząt :(
                    Mam dużą grupę badawczą, znajomi których mamy mają najczęściej 2 dzieci: pierwsze w wieku ok 3 -4 latka drugie tak ok 1-2 latka, tylko my jeszcze z jedynaczką :) W sumie tych dzieciaków jest 23 :)
                    • abepe Re: Wszystko o kotach 19.01.11, 14:15
                      U nas tylko koty(mogę być gady, płazy, owady i inny drobiazg), koni i psów się boimy!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka