abepe
12.04.11, 00:10
Wydaje się, że wiosna zagościła już w każdym zakątku Polski. Czas więc na nowy konkurs i wiosenny szał cytowania. Warto chyba powtórzyć zimowy pomysł na szukanie „sezonowych” fragmentów w książkach dla dzieci i młodzieży.
Temat konkursu mówi właściwie wszystko o tym, jakie cytaty mogą w nim startować. Tym razem nie będzie obowiązkowego, przewodniego słowa w cytacie, ale wybieranym fragmentom musi przyświecać określona myśl.
Cytaty powinny być w miarę zwięzłe, krótkie, uniwersalne, mają zawierać kwintesencję (albo jak kto woli - esencję) wiosenności. Takie, że po przeczytaniu każdy powie - „wiosna, ach, to TY!!!”
Mile widziane są także cytaty zaskakujące, przewrotne, nieoczywiste, absurdalne. Ale w nawiązaniu do hasła przewodniego!
W tym wątku – wpisujmy pytania, wymiany zdań. Do ustalenia – termin zgłaszania cytatów oraz ogłoszenia wyników i losowania nagród.
Worek z nagrodami chwilowo pusty. Spróbujemy go wspólnie wypełnić?
Tym razem, mimo, że mam zamiar tropić i wypisywać cytaty, rezygnuję ze startu po nagrody (przepraszam, nie przewidziałam wygranej w poprzednim konkursie, ale też na szczęście organizatorką była Steffa, nie ja:).
Fragmenty wpisujemy w wątku Wiosna, ach, to Ty - cytaty.
W tytule postu – tytuł książki. W treści okładka lub link do strony z książką, nazwisko autora, ilustratora. Cytat, informacja o stronie, z której pochodzi.
Dziękuję Annie_mro, Tattarak i Uccello za konsultacje w sprawie konkursu.
Zapraszam!!!