Dodaj do ulubionych

Wiosna, ach, to Ty! - konkurs wiosenny - zasady

12.04.11, 00:10
Wydaje się, że wiosna zagościła już w każdym zakątku Polski. Czas więc na nowy konkurs i wiosenny szał cytowania. Warto chyba powtórzyć zimowy pomysł na szukanie „sezonowych” fragmentów w książkach dla dzieci i młodzieży.

Temat konkursu mówi właściwie wszystko o tym, jakie cytaty mogą w nim startować. Tym razem nie będzie obowiązkowego, przewodniego słowa w cytacie, ale wybieranym fragmentom musi przyświecać określona myśl.
Cytaty powinny być w miarę zwięzłe, krótkie, uniwersalne, mają zawierać kwintesencję (albo jak kto woli - esencję) wiosenności. Takie, że po przeczytaniu każdy powie - „wiosna, ach, to TY!!!”
Mile widziane są także cytaty zaskakujące, przewrotne, nieoczywiste, absurdalne. Ale w nawiązaniu do hasła przewodniego!

W tym wątku – wpisujmy pytania, wymiany zdań. Do ustalenia – termin zgłaszania cytatów oraz ogłoszenia wyników i losowania nagród.

Worek z nagrodami chwilowo pusty. Spróbujemy go wspólnie wypełnić?
Tym razem, mimo, że mam zamiar tropić i wypisywać cytaty, rezygnuję ze startu po nagrody (przepraszam, nie przewidziałam wygranej w poprzednim konkursie, ale też na szczęście organizatorką była Steffa, nie ja:).

Fragmenty wpisujemy w wątku Wiosna, ach, to Ty - cytaty.

W tytule postu – tytuł książki. W treści okładka lub link do strony z książką, nazwisko autora, ilustratora. Cytat, informacja o stronie, z której pochodzi.

Dziękuję Annie_mro, Tattarak i Uccello za konsultacje w sprawie konkursu.

Zapraszam!!!
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi termin 12.04.11, 21:12
      Pewnie wypadałoby, gdybyśmy wyrobili się/wyrobiły się z ogłoszeniem szczęśliwców przed pierwszym dniem lata - 21 czerwca.

Zbieranie cytatów do 1 czerwca?
      Głosowanie do 15?

Postaram się wrzucić coś do wora. Lecz jeszcze nie wiem co :)
      • uccello Re: termin 14.04.11, 12:06
        Każdy uczestnik zabawy może wpisać kilka niezależnych cytatów, prawda?
        • abepe Re: termin 14.04.11, 12:53
          uccello napisała:

> Każdy uczestnik zabawy może wpisać kilka niezależnych cytatów, prawda?

Jasne! Dużo cytatów!

Mam pewną sugestię. Czasami można znaleźć dość długie fragmenty, z których szkoda nam uronić choćby słowo. A przecież można je sprytnie podzielić na części i wpisać je osobno. Wtedy któraś z części może się objawić jako najbardziej trafna esencja wiosenności.
          Może to moje subiektywne zdanie, ale najbardziej do mnie trafiają krótkie sformułowania.
    • abepe Link do wątku z cytatami 16.04.11, 12:02
      Przepraszam, w pierwszym poście źle się podlinkowało, nie zauważyłam. Teraz nie mogę zmienić pierwszego posta:(

forum.gazeta.pl/forum/w,16375,124213210,124213210,Wiosna_ach_to_Ty_konkurs_wiosenny_cytaty.html
      • abepe :)) 16.04.11, 18:15
        To sypnęłyście cytatami!!! Świetnie:) My dzisiaj zaczęliśmy dzień od książek wiosennych, ale jeszcze nie miałam czasu wklejać fragmentów.
    • mamalgosia worek 17.04.11, 14:21
      Chciałabym dać do worka z nagrodami:

"O duchu który się bał" - Kristina Digman, Sanna Toringe
      www.swiatksiazki.pl/webapp/wcs/stores/servlet/ExtendedProductDisplay?catalogId=10201&storeId=10001&langId=1&productId=176410
      "Mały Chopin" - Michał Rusinek
      merlin.pl/Maly-Chopin_Michal-Rusinek/browse/product/1,671522.html;jsessionid=AA4C1FDFE7EF2401B8908F99FB9766BD.LB2?gclid=CKKS4OvEo6gCFQMu3wod8xQiHw

• abepe Re: worek 17.04.11, 21:52
        O, dzięki, Mamałgosiu, za wyciagnięcie worka i wrzucenie książek.
        Mnie się właśnie zdublowały "Lulaki, pan Czekoladka i przedszkole" (wersja z CD) i chciałabym wrzucić, ale nie wiem, czy to nie staroć jakiś już nie poszukiwany? (u nas czytany cały czas:)
        • mama_kasia Re: worek 09.06.11, 08:23
          Skoro przy cytatach zimowych były szydełkowe gwiazdki Bei jako jedna z nagród,
          to mam nadzieję, że wpuścicie do worka małego szydełkowego misia,
          w kolorze wiosennej trawy :)
          • tattarak Re: worek 09.06.11, 09:22
            Wrzucam Tuwima na CD - nagrania z serii Polskie Radio Dzieciom. Może być? Chwilowo nic nie mam zdublowanego.
            • abepe Re: worek 09.06.11, 09:31
              Mamo_kasiu, Tattarak - wrzucacie nagrody dla zgłaszających cytaty, czy dla głosujących? Wasze nagrody - Wasza decyzja:)

• tattarak Re: worek 09.06.11, 09:49
                abepe napisała:
                > Mamo_kasiu, Tattarak - wrzucacie nagrody dla zgłaszających cytaty, czy dla głos
                > ujących? Wasze nagrody - Wasza decyzja:)

Moja jest dla osoby, która zgłosiła cytat.
                Płytka oczywiście nowa, zafoliowana.
              • mama_kasia Re: worek 09.06.11, 10:03
                Dla głosujących, na zachętę ;-)
      • anna_mrozi Re: worek 27.04.11, 22:13
        Do wora:

"Rymobranie" Agnieszki Frączek
        https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/app/patronaty/66e1487e04947141ab2a4b037cd28ab7.jpg
      • alexsc Re: worek 28.04.11, 20:36
        a ja wrzucam Wiosnę w Bullerbyn. z nadzieją, że trafi do tego zwycięzcy, który jej nie posiada:)
        • abepe głosowanie???? 07.06.11, 19:18
          Zaczynamy? Zasady takie, jak w konkursie od czapy, czyli:

Każdy wpisuje (copy-> paste) trzy podiumowe cytaty (jaki na miejscu pierwszym, drugim i trzecim), skąd i autora. Pierwsze miejsce (7 pktów), drugie (3 pkty), trzecie (jeden).

Proszę o potwierdzenie zainteresowania, to zaraz stworzę odpowiedni wątek:))

Głosowanie do 20? Wyniki w następny weekend?
          • pa_yo Re: głosowanie???? 07.06.11, 19:55
            potwierdzam zainteresowanie - hihihi
            • abepe Re: głosowanie???? 07.06.11, 19:56
              I zasady ok?
              • pa_yo Re: głosowanie???? 07.06.11, 21:26
                tak, nie głosujemy na własne - to zasada najważniejsza
                • alexsc Re: głosowanie???? 07.06.11, 21:55
                  dla mnie ok:)
                  • abepe Re: głosowanie???? 07.06.11, 22:18
                    Ok, więc nie głosujemy na własne cytaty.
                    Zawstydzona wciąż wygraną w poprzednim konkursie od razu zastrzegam, że nie będę liczyć punktów przyznawanych cytatom, które wrzuciłam. Ale do głosowania na nie zapraszam, oczywiście, tak samo jak na inne:)

Przypominam kryteria, które miały spełnić cytowane fragmenty:
                    Cytaty powinny być w miarę zwięzłe, krótkie, uniwersalne, mają zawierać kwintesencję (albo jak kto woli - esencję) wiosenności. Takie, że po przeczytaniu każdy powie - „wiosna, ach, to TY!!!”
                    Mile widziane są także cytaty zaskakujące, przewrotne, nieoczywiste, absurdalne. Ale w nawiązaniu do hasła przewodniego!

Warunku zwięzłości nie dało się dotrzymać, więc proszę o zwrócenie uwagi na pozostałe kryteria:))

Zgłoszone cytaty
          • anna_mrozi Re: głosowanie???? 08.06.11, 09:34
            Zasady ok :)
            W ramach zachęty, dorzucę dla głosujących - zdublowany prezentowo - "Pamiętnik grzecznego psa".
    • pa_yo Re: Wiosna, ach, to Ty! - konkurs wiosenny - zasa 16.06.11, 10:46
      czemu juz nikt nie chce oddac swojego głosu?
      • aggie_16 Re: Wiosna, ach, to Ty! - konkurs wiosenny - zasa 16.06.11, 11:31
        Dzięki za przypomnienie - właśnie zagłosowałam.
        • uccello trutututu 17.06.11, 13:26
          Dorzucam do puli nagród zestaw bajek audio z kolekcji Dziecka:
          kulturalnysklep.pl/BAJ/pr/-trutututu--tratatata-najpiekniejsze-bajki-swiata--jaroslaw-mikolajewski--grzegorz-kasdepke.html#description
      • abepe Re: Wiosna, ach, to Ty! - konkurs wiosenny - zasa 18.06.11, 10:01
        pa_yo napisała:

> czemu juz nikt nie chce oddac swojego głosu?

To jednak strasznie czasochłonne zajęcie. Ja ostatnio nawet nie próbowałam się zagłębiać we wszystkie wpisy. Ale czas się kończy, więc - do dzieła!!!
        • abepe Uwaga, uwaga!!! 21.06.11, 17:44

Ostatni dzień głosowania nie został ostatecznie, gremialnie ustalony. Wprawdzie podobno dzisiaj jest pierwszy dzień lata, ale ja się trzymam starego kalendarza, według którego wypadał on 22.06!!!
          W związku z tym proponuję, żeby ostatnim dniem był dzień jutrzejszy. Niech lato pożegna triumfalnie wiosnę i zakończy głosowanie A. 23 to już pierwszy dzień wakacji.
          Ogłoszenie wyników 1 lipca, ok?

Chciałam jeszcze podsumować worek nagród:
          Nagrody dla osoby, która zgłosiła zwycięski cytat:
          "O duchu który się bał" od mamalgosi
          "Mały Chopin" od mamalgosi
          "Rymobranie" od anny_mrozi
          "Wiosna w Bullerbyn" od alexsc
          "Lulaki, pan Czekoladka i przedszkole" (wersja z CD) od abepe
          "Tuwim" na CD - nagrania z serii "Polskie Radio Dzieciom" od tattarak

Nagrody dla szczęściarza wylosowanego spośród głosujących:
          "Pamiętnik grzecznego psa" od anny_mrozi
          mały szydełkowy miś od mamy_kasi
          "Drobinka Śmieszynka, czyli przygody kropelki wody" od abepe

W worku są jeszcze:
          „Trutututu, tratatata najpiękniejsze bajki świata” na CD od uccello
          "Tajemnicza ścieżka" z serii "Opowieści z parku Percy'ego" od yantichy
          I dwie ostatnie darczyńczynie poproszę o deklarację, dla kogo wrzuciły swoje nagrody.

Mam nadzieję, że z resztą nagród nie namieszałam:))

• uccello „Trutututu, tratatata najpiękniejsze bajki świata” 21.06.11, 19:55
            To może ten zestaw 20 bajek audio:

CZERWONY KAPTUREK

KOT W BUTACH

CALINECZKA

CZTEREJ MUZYKANCI Z BREMY

O RYBAKU I ZŁOTEJ RYBCE

LAMPA ALLADYNA

KOPCIUSZEK

TOMCIO PALUCH

ŚPIĄCA KRÓLEWNA

SŁOWIK

ŻABI KRÓL

SMOK WAWELSKI

JAŚ I MAŁGOSIA

KRÓLEWNA ŚNIEŻKA

NOWE SZATY CESARZA

ZŁOTA KACZKA

BRZYDKIE KACZĄTKO

STOLICZKU, NAKRYJ SIĘ

TRZY ŚWINKI

PAN TWARDOWSKI

niech powędruje między głosujących.

„Trutututu, tratatata najpiękniejsze bajki świata” napisali na postawie klasycznych wersji Jarosław Mikołajewski, Grzegorz Kasdepke. Bajki czytają Magda Umer i Wojciech Mann.
            4 godziny słuchania!
            Kuszę jak mogę... :)
            Głosujcie.
          • yantichy Re: Uwaga, uwaga!!! 08.07.11, 15:05
            Przepraszam, przegapiłam wątek. Książka ode mnie przeznaczona jest dla głosującej (czyli Madagalii)
            • madagalia Re: Uwaga, uwaga!!! 26.07.11, 17:07
              Wow!!! W ogóle nie wierzę... W życiu niczego nie wygrałam. Aż mi się w głowie zakręciło jak zobaczyłam. Dziękuję pięknie!!! Zaraz się zorientuję co mam zrobić, z kim się skontaktować tylko muszę ochłonąć. Hurrra!
              • abepe Re: Uwaga, uwaga!!! 26.07.11, 17:20
                madagalia napisała:

> Wow!!! W ogóle nie wierzę... W życiu niczego nie wygrałam. Aż mi się w głowie z
                > akręciło jak zobaczyłam. Dziękuję pięknie!!! Zaraz się zorientuję co mam zrobić
                > , z kim się skontaktować tylko muszę ochłonąć. Hurrra!

Rany, ale refleks:)))))))))))))))))
                • madagalia Re: Uwaga, uwaga!!! 26.07.11, 17:25
                  W ogóle nie brałam pod uwagę możliwości wygrania, więc i się nie wczytywałam. Przeczytałam jakie cytaty wygrały i zapomniałam o wątku.
                  • madagalia Re: Uwaga, uwaga!!! 26.07.11, 17:58
                    Napisałam do 5 fundatorów. Mam nadzieję, że nic mi nie umknęło. Idę świętować!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka