22.04.11, 13:05
Czy możecie polecić coś ciekawego na temat baletu dla prawie siedmiolatki? Może być wydawnictwo albumowe, choć najbardziej marzyłoby mi się jednak coś z fabułą. Po głowie chodzą mi na razie Zaczarowane baletki Noel Streatfeild i seria Różowe baletki Beatrice Masini. Obie jednak raczej niedostępne. Macie jeszcze jakieś fajne pomysły?
Obserwuj wątek
    • uloni Re: Baletowo 22.04.11, 14:22
      Różowe baletki są jeszcze w NK w końcówkach nakładu, widziałam chyba z 5 tytułów po 6 zł. Przegladając jeszcze książki Fiony Watt natknęłam się na coś takiego, nie wiem tylko czy 7-latka nie będzie na to za duża www.empik.com/baletnice-moda-z-naklejkami-watt-fiona,prod10150039,ksiazka-p
      • alistar1 Re: Baletowo 22.04.11, 18:27
        Na jakimś bogu wyczytałam, że "Różowe baletki" trzeba czytać po kolei, a właśnie pierwszej części nigdzie już nie ma:( Podeszliśmy dziś nawet do biblioteki, ale panie poszły już piec mazurki i było zamknięte.

Szukam czegoś na prezent, naklejki więc raczej nie, marzy mi się coś bardziej albumowego, do oglądania, może coś w nawiązaniu do malarstwa, lub właśnie, najchętniej, czegoś typowo literackiego...
        • abepe Re: Baletowo 22.04.11, 20:14
          To może od razu Degas?
          • alistar1 Re: Baletowo 27.04.11, 09:08
            Jak najbardziej:) Poszperam dziś w księgarni za jakimś przyjemnym wydaniem. Dzięki!
            • alistar1 Re: Baletowo 27.04.11, 09:15
              Właśnie widzę, że "Zaczarowane baletki" Streatfeild doczekały się swojej ekranizacji, ależ miło byłoby zobaczyć ten film (z Emmą Watson), ale oczywiście nigdzie nie ma (podobnie jak książki).
              www.youtube.com/watch?v=VGEEzjUOYaY
    • uloni Re: Baletowo 22.04.11, 20:55
      Jest jeszcze jedna seria Magiczne baletki Darcey Bussell www.empik.com/szukaj/ksiazki?c=ksiazki&author=Bussell+Darcey&start=1&catalogType=pl&searchCategory=31&resultsPP=25 w merlinie chyba jeszcze mozna dostać 1 część.
      • alistar1 Re: Baletowo 27.04.11, 09:18
        Nie znam zupełnie tej serii, tylko, czy aby nie za bardzo różowa i przesłodzona? Ktoś czytał?
    • lenka_13 Re: Baletowo 27.04.11, 10:14
      czytałam z córcią coś z serii Różowe Baletki i jak dla nas nudne i mało ciekawe , drugiej serii nie znam
      • biealka Re: Baletowo 27.04.11, 11:44
        Jest jeszcze coś takiego, bardzo ładne:
        allegro.pl/gdybym-byla-jak-balerina-rosie-mc-i1576588136.html
        I fabuła, i rysunki i dużo baletowego słownictwa. Moja siedmiolatka od dwóch lat uwielbia tę książkę.
        • alistar1 Re: Baletowo 27.04.11, 11:53
          Biealko, właśnie natrafiłam na tę książkę i rozmyślam nad nią:)))

W międzyczasie znalazłam jeszcze Wielką księgę baletu, wydawnictwa Olesiejuk, która też mnie zaciekawiła, może ktoś zna?
          www.empik.com/wielka-ksiega-baletu,prod29220362,ksiazka-p?gclid=CLKfyZK2vKgCFYm-zAodZDtLBg
          • biealka Re: Baletowo 27.04.11, 14:29
            I jest jeszcze taka perełka:
            www.biblionetka.pl/book.aspx?id=60708
            Moja ukochana książka z dzieciństwa, szalenie trudno dziś osiągalna (moja była z biblioteki), ale udalo mi się kupić kilka lat temu na allegro. Po latach nic nie straciła ze swojego uroku. No ale to dla starszej dziewczynki, niż 7-latka.
            • alistar1 Re: Baletowo 28.04.11, 09:36
              Nawiązując jeszcze do Degasa widzę, że na jesieni w serii Wielcy malarze dla dzieci ma się ukazać "Degas i mała tancerka" (wydawnictwo Star Dust). Nie znam jeszcze tej serii, zaraz podejrzę sąsiedni wątek, niemniej chętnie poczekam:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka