Dodaj do ulubionych

Ekspresowy konkurs książkowy

14.10.11, 18:05
https://beta.poczta.onet.pl/image.html?data=%7B%22mid%22%3A%2044249721%2C%20%22attId%22%3A%20%223fee0418f9da837935b1bcfc915bf6da@onet.email%22%2C%20%22storageType%22%3A%200%2C%20%22location%22%3A%20%22atch%3A13954065%3A44249721%3Af719a572ce8430c4fa8e2951c5ff25f1%3Af53edc68%22%2C%20%22fileName%22%3A%20%22samolot.jpg%22%2C%20%22contentType%22%3A%20%22image/jpeg%22%2C%20%22fn%22%3A%20%22getAttachment%22%7D
jeśli obrazek się Wam nie wyświetla, zerknijcie na stronę z samolotem tu:
2.bp.blogspot.com/-8q1nJCaUkzk/Tosn6TDD-WI/AAAAAAAACt4/qs9yHvyQNBE/s1600/01_pojazdy_sklad.jpg
i odpowiedzcie na ważkie pytanie:
chciałbyś mieć czapkę niewidkę? Co byś wtedy zrobił?
Odpowiedzi dzieci spisane przez rodziców, ew. samodzielne odpowiedzi forumowiczów wpisujcie w tym wątku.
Nagrody www.polskailustracjadladzieci.pl/2011/10/zapowiedz-moja-pierwsza-ksiega-pojazdow.html
ufundowane przez Egmont trafią do trzech najbardziej wymownych uczestników naszej zabawy. Termin do 18.10

P.S.
Coś jest na rzeczy z tą niewidzialnością, mamy konkurs z Tonino, wczoraj pan Bugalski w Trójce pomrukiwał seksownie a współczująco na tenże sam temat. Pomyślałam- jak już, to już. Zaniewidzailniujmy się do imentu!

Nie muszą być to opowieści okołoksiążkowe: w sensie -
gdybym miała czapkę niewidkę zostałabym na noc w księgarni,
schowała się przed Ukochaną Rodziną, żeby poczytać nieco,
albo podyszała w kark Józefa Wilkonia popatrzeć jak pracuje,
nie muszą, ale mogą:)
Przepytajcie swoje dzieci w temacie. Trzy nowiutkie "pierwsze księgi pojazdów" czekają na swoich właścicieli!
Obserwuj wątek
    • kasia111177 Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 18:10
      -Łukasz, co byś zrobił jakbyś miał czapkę niewidkę?
      - Nie wiem!

(mnie to rozśmieszyło, ale ja mam dziwaczne poczucie humoru)
      • uccello Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 18:17
        Poprzedni wątek trzeba wykasować, ze względu na zaistniałe błędy i wypaczenia, przeklejam więc wypowiedź

anndelumester 14.10.11, 17:56 Odpowiedz
        >Po pomyśle (wygłoszonym przy obiedzie, a więc pełna jawność), że ciekawie byłoby wsypać kolorowe galaretki w proszku (dużo, dużo kolorowych galaretek) do szkolnych toalet na weekend, żeby zobaczyć co będzie w poniedziałek rano, boję się zapytac co chciałby zrobić w takiej czapce.<

No i przepadło, ile razy spojrzę na optymistycznie kolorowe opakowanie galaretki owocowej, nasunie mi się ta porywająca wizja ( pardonsik) kupek w galarecie:)))
    • cipcipkurka Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 19:09
      Zapytałam moich chłopaków.
      1. Straszyłbym dziewczyny z klasy, robił la la la, mazał po książce, a potem przyszłaby mama i spytała, gdzie ja jestem.
      Chcę mieć niewidkę, chcę mieć niewidkę. A ta czapka będzie niewidzialna? Jeśli tak, to ja z chęcią poproszę.
      A w jakim sklepie są niewidki?
      Teraz mama będzie sprawdzała w internecie, gdzie są takie czapki.
      2. Nie wiem.
      (Po namyśle) Będę robił to, co brat.
      3. (Tata): chciałbym mieć, ale nie powiem, co bym zrobił :)
      • cipcipkurka Re: Ekspresowy konkurs książkowy 15.10.11, 10:27
        Od rana dziecko się dopytuje, co z tą czapką niewidką. Zachciało mi się konkursu ;-)
        • abepe Re: Ekspresowy konkurs książkowy 15.10.11, 11:31
          Zdałam sobie sprawę, że moje dzieci nie bardzo wiedzą co oznacza taka czapka. Przeczytałam ich odpowiedzi i zdałam sobie sprawę z tego, że potraktowali ją jako środek lokomocji;))
          Spróbujemy jeszcze raz po objaśnieniu pojęcia:))
        • cipcipkurka Re: Ekspresowy konkurs książkowy 16.10.11, 13:20
          Wciąż jestem atakowana pytaniami, kiedy wreszcie zamówię tę czapkę niewidkę :D
          A dziś dziecko spytało się, czy jak już będzie ją miał, to będzie widział swoje nogi.
    • steffa Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 19:27
      Leo:
      "To bym ją ciągle nosił. Do szkoły przychodziłby sam plecak, kredki same wyskakiwałyby z piórnika."
      PS. A czapka byłaby niewidzialna też?
      • uccello sprawa czapki 14.10.11, 21:20
        > PS. A czapka byłaby niewidzialna też?

To wyjątkowo szczwana czapka, która z n i k a
        po założeniu na głowę.
        Każdemu przypomina jego ulubione nakrycie głowy.
        • steffa Re: sprawa czapki 15.10.11, 13:25
          Chłechłe. Ja wiem, ale ta idea zawsze wydawała mi się naciągana. ;-)
          • steffa Re: sprawa czapki 15.10.11, 13:25
            Generalnie skąd ona wie, że jest na głowie? ;)
    • kazia4 Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 20:12
      Melka poszłaby do zoo i obejrzała z bliska zwierzątka, a przede wszystkim ulubionego hipopotama i będącą tuż za nim w hierarchii lubienia żyrafę;)
      W wersji zimowej (hu-ha, to już niebawem;)) - podejrzałaby Mikołaja podróżującego saniami, wślizgującego się do domu i układającego prezenty. I jedzącego świąteczne pierniczki, które "w zamian" otrzymuje;)

Ojciec dziewczynek jest altruistą - i udałby się na mecz Wigier (nasz lokalny zespół), które sobie tak w dolnych rejonach tabeli błądzą... No i wiadomo... A to piłka by nieoczekiwanie w bramce lądowała, a to bramkarz przeciwników "łapałby zająca";) Ot, takie gry i zabawy ludu polskiego...
      • abepe Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 20:34
        Czterolatek: Eeee, nie wiem. A jak ona wygląda?

Ośmiolatek: Uciekłbym z domu, pojechał samochodem do Łodzi, tam wyjechał z Polski (nie wiem dlaczego przez Łódź), pojechał na peron numer 9 i 3/4 i byłbym w szkole Hogwarcie.

Na to czterolatek: A ja bym uciekł z domu, pojechał na peron numer 100, pojechał do Warszawy gdzie jest tata (nie wiem, dlaczego on myśli, że ja taty nie ma w domu to znaczy, że jest w Warszawie:)i kupił sobie taką gitarę, ale mniejszą i stołek i podnóżek, żebym mógł na niej grać.
    • tutam2 Re: Ekspresowy konkurs książkowy 14.10.11, 22:31
      - Chciałabyś mieć czapkę-niewidkę?
      - Nieee - z wielkim przerażeniem w oczach, zerkając trwożnie za moje plecy,
      - Nie bój się, nie mam jej. To tylko taka zabawa.
      - A czy ta czapka też byłaby niewidzialna?
      - Tak.
      - To wtedy rzucałabym patykami a ludzie myśleliby że one same latają (wyraznie widzę tu inspirację właśnie przeczytaną "Wyprawą Tapatików", gdy dzieci rzucały kamieniami do krateru abu uchronić ludzi przed wpadnięciem do niego).
      - I jeszcze krzyczałabym a ludzie nie wiedzieliby, skąd dochodzi ten głos.
      • uccello Re: Ekspresowy konkurs książkowy 15.10.11, 10:02
        Oooo, dawajcie dalej. Super.
        Zwycięzców wybierać będą Panie Redaktorki z Egmontu, bo ja z racji zaprzyjaźnienia z Szanownym Forumem, jestem kompletnie nieobiektywna.
    • mika_p Re: Ekspresowy konkurs książkowy 15.10.11, 14:41
      - Wiesz, co to jest czapka-niewidka?
      - Taka czapka, której nie widać?
      - Nie, taka czapka, że jak się ją założy na głowe, to nie widac osoby, która ją nosi. Co byś zrobiła, gdybyś miała taką czapkę?
      - Zakładałabym ją tylko w prima-aprilis i robiła kawały.
      - Jakie?
      - Hm... zapukałabym do drzwi, a potem uciekła.
      - A jakies inne?
      - Nastraszyć kogoś: Uuuuu.... tutaj jest straszny potwór!

Sześciolatka
    • rzezucha.ma Re: Ekspresowy konkurs książkowy 15.10.11, 19:37
      Czterolatek
      [Po wyjaśnieniach co to takiego czapka-niewidka]
      - Jakbym miał taką czapkę, to bym się bawił.
      - Przecież jak jesteś widzialny, to tez możesz się bawić...
      - O, naprawdę??
      - A w co byś się bawił, jakbyś był niewidzialny?
      - Bawiłbym się w niewidzialne rzeczy...
      ... chwila zadumy ...
      - A jak założy się taką czapkę niewidkę, a na nią taką zwykłą czapkę, to co się wtedy dzieje?
    • kavakava Re: Ekspresowy konkurs książkowy 16.10.11, 07:42
      Ja - jakbyś miał taką czapkę, po założeniu której nie widziałaby ciebie mama, tata, ani nikt inny, to co byś zrobił?
      Prawietrzylatek (z dużym przejęciem) - odarł kawałek chleba.
      Ja- oderwał, tak?
      Prawietrzylatek (z niekłamanym entuzjazmem) - i wsadził sobie do nosa!
      Ja - ?!?!?!?!
      Więcej pytań już nie zadawałam. Dodam, że nigdy nic nie wsadzał sobie do nosa.
      Takie czapki są niebezpieczne.
    • atzaga Re: Ekspresowy konkurs książkowy 16.10.11, 21:20
      Mój syn, niespełna czterolatek odpowiedział w ten sposób:

"Gdybym miał czapkę-niewidkę to bym ją założył i poszedł. Wędrowałbym i wędrował. I nie widzieliby mnie ani kosmici, ani smok, ani nawet mama"

A później dodał:
      "Kupiłbym takie czapki dla mamy, taty i Julka. Bylibyśmy niewidzialni i wszyscy by się o nas potykali."
      • terefererere Re: Ekspresowy konkurs książkowy 17.10.11, 07:59
        Pola (lat 4 )
        -Co byś zrobiła jakbyś miała czapkę - niewidkę ?
        -Łoooo...!!! Nie poszłabym do przedszkola !!!
        Po chwili dodała :
        -Nie chcę jej nosić , po co ty ją kupiłaś !?! ;))
        • uccello czapka niewidka 17.10.11, 11:06
          :)))
          Przepytujcie dzieciory i piszcie - konkurs trwa do północy (z 17 na 18 pażdziernika)
          • mamachlopca1 Re: czapka niewidka 17.10.11, 21:09
            6-latek:"ale tylko ja bym mial taka czapke?to bym w szkole mogl cichcem wchodzic do bazy 2-gich klas a potem bym zdejmowal i by wszyscy by byli zdziwieni.Pani by wiedzala ze jestem w szkole bo przeciez by mnie slyszalam.A w ogole to skoro bym byl niewidzialny jak duch to moglbym tez latac jak duch! polecialbym do mojej narzeczonej i razem z nia pofruwal po niebie.a potem bym polecial daleko(ale w mgnieniu oka-jak duch)-gdzies do Ameryki i tam bym mogl z paleontologami odkopywac dinozaury a potem bym w mgnieniu oka wrocil do ciebie mamusiu.nawet bym mogl kopac po kryjomu-odkopalbym jakiegos brandoga a nikt nie wiedzialby kto to takiego psikusa splatal"
          • paperplane Re: czapka niewidka 17.10.11, 21:24
            Nikodem:
            - Chciałbyś mieć czapkę niewidkę?
            - Czapkę dziadka Witka?
            - Czapka niewidka, to taka czapka, po założeniu której stajesz się niewidzialny.
            - Chcę taką mieć!
            - Co byś wtedy zrobił?
            - Dałbym ją dziadkowi Witkowi, żeby mógł zabrać wszystkie rodzynki z sernika babci. Nie lubię rodzynek!

Natalia:
            Bardzo chciałabym mieć czapkę niewidkę. Mogłabym wtedy przynieść do domu kota, bo wszyscy mówią, że w naszym domu nie może być kota, bo nasz pies by go pożarł. A ja założyłabym na kota taka czapkę i wtedy nikt by nie zauważył, że jest w domu. Nawet nasz pies!
            • uccello Re: czapka niewidka 18.10.11, 10:54
              Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czekamy teraz na werdykt Wydawcy.

• abepe Re: czapka niewidka 18.10.11, 11:05
                A tak w ogóle to oglądałam tę książkę i jest cudna! Biedronka na rowerze górskim wywołała u mnie chichot, po którym musiałam uciekać z księgarni.
                • uccello Re: czapka niewidka 18.10.11, 11:11
                  To wszystko przez naszą forumową Beę, która złożyła zamówienie społeczne na książkę dla chłopców, których ekscytują wszelkie machiny jeżdżące, latające i pływające.
                  • uccello Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 15:34
                    Tadam- tadam! Właśnie dostałam z Egmontu nicki Mam, które cytowały swoje dzieci w naszym ekspresowym konkursie książkowym.
                    terefererere
                    kazia4
                    paperplane

proszone są o podanie na mój adres gazetowy imion dzieci i namiarów na który mają być przesłane książkowe nagrody.
                    Gratulacje!
                    • abepe Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 15:36
                      Gratuluję!!! Super wygrana!!!
                    • kazia4 Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 16:36
                      Ha, wreszcie mogę podziękować (bo się na tyle uspokoiłam;) skoki były i okrzyki - a jakże;)), bardzo, bardzo się cieszę!!! Wyznam, że pewnie jesteśmy największymi fanami, zatem to przemiła wiadomość dla nas:)
                    • kasia111177 Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 17:24
                      Gratuluję wszystkim:)
                      • terefererere Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 20:38
                        Woohooo...!!!Jak ja lubię takie miłe niespodzianki na zakończenie dnia ;) Super!Jutro przekażę tą wspaniałą nowinę zwyciężczyni konkursu ,jej radość pewnie będzie nie mniejsza od mojej ;) a może nawet i większa :)
                        Dziękujemy !!!
                    • mama_kasia Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 20:07
                      Moim faworytem była paperlane :)

Gratulacje dla wszystkich :)
                      Nagroda super!!!
                      • tattarak Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 20:41
                        mama_kasia napisała:
                        > Moim faworytem była paperlane :)

A moim Kazia4, jak również jej reakcja na wieść o wygranej ;) Gratulacje!
                    • rzezucha.ma Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 21:30
                      Gratulacje!
                      Czapka niewidka dziadka Witka rządzi! :D
                    • atzaga Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 19.10.11, 22:06
                      Gratuluję!

Mnie się też czapka dziadka Witka i rodzynki podobają:-)
                    • cipcipkurka Re: Tadam tadam - rozstrzygnięcie 20.10.11, 09:30
                      Gratulacje! Moim faworytem też była czapka Nie-Witka ;-)
                      • uccello nagrody 26.10.11, 10:48
                        dostałam meldunek z bazy, że nagrody wyszły dziś pocztą poleconą do wszystkich laureatów
                        • paperplane Re: nagrody 02.11.11, 09:29
                          Melduję o doręczeniu przez listonosza przesyłki do naszych rąk :)
                          Nie jestem w stanie opisać radości na widok jej zawartości.
                          Mały zwycięzca praktycznie się z nią nie rozstaje. Wczoraj tak długo czytali ją z dziadkiem Witkiem, że z nią zasnęli ;-)
                          Dziewięcioletnia Natalka, która pomogła młodszemu w wygranej, zdążyła już pochwalić się całej rodzinie o dedykacji zawartej na jednej ze stron. Odkrycie jej było niesamowicie miłą niespodzianką. Ilustracje tak bardzo ją oczarowały, że spróbowała swoich sił w tworzeniu materiałowych obrazków.

Ogromnie dziękujemy!!!
                          • uccello Re: nagrody 02.11.11, 09:42
                            Dziękujemy za przesympatyczny meldunek:)))
                        • kazia4 Re: nagrody 03.11.11, 20:30
                          Już mailowo wyrażałam wdzięczność, bo jest! Dotarła, zachwyca i detronizuje na razie wszelkie inne lektury:) Czekamy na kolejne takie śliczności!
                          I też mamy przeuroczą, niekonwencjonalną dedykację:)!!!!

--

Elo_Malwino MELANKA fotki;) lubisz_blues?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka