Dodaj do ulubionych

Nowości na nowy rok 2016

04.01.16, 12:21
Trafiłam na zestawienie kuszących nowości i zapowiedzi na ohanablogu i mam kompletnie ambiwalentne uczucia - z jednej strony cieszę się, że mam już za duże dzieci, z drugiej żal, że są za duże. Na szczęście mam też świetną bibliotekę miejską, więc jeśli nawet nie dzieci - to będę sobie mogła część z nich wypożyczyć! A pewnie na część skuszę się dla siebie, a część może się przydać do pracy!

ohanablog.pl/index.php/czytamy/227-zimowa-zajawka-ksiazkowa
Obserwuj wątek
    • sylwina76 Re: Nowości na nowy rok 2016 06.01.16, 00:09
      Przynajmniej masz wymówkę, a ja nie, do pracy na pewno się nie przydadzą. Z nowości kusi jedynie Samojlik (O rety Przyroda) i Pępek, bo mamy Strupka i Piersi. Jakoś tak się wplątaliśmy w książkowe serie, że na inne już sobie nie możemy pozwolić. Nowy Wajrak, Grylls, Zwiadowcy, Endgame, Akademia Jedi czy nowy Riordan - skutecznie mnie zniechęciły do przeglądania kolejnych zapowiedzi. Na szczęście córka mniej wymagająca i wyciąga "stare" pozycje.
      • kazia4 Re: Nowości na nowy rok 2016 06.01.16, 10:25
        O, to święta racja z tą wymówką;) My wyrastamy także, a dla najmłodszych coraz więcej ciekawych pozycji.

Z zapowiedzi czekamy również na "O rety! Przyroda", ale też i na "opowieści o planetach" z Multico (tym razem opowiada Jerzy Rafalski). "Bieguny" wyszły już chwilę temu, na wiosnę ma być wiosennie - czyli o łąkach!:)
        Na "Domy" czekamy bardzo;) (łapiąc się już w ostatniej chwili;)).

"Kocią książkę" widziałam wczoraj w empiku już w dziale promocyjnych cen (-30% od ceny okładkowej), co daje sumę porównywalną z konkurencyjnymi internetowymi księgarniami.

Ma się też pojawić "O.G.R.Ó.D. czyli olśniewające grządki i rabatki ówczesne i dzisiejsze" (to też tak seryjnie;)).

A Egmont zapowiada sympatyczny cykl o Samuelu - pisze Zofia Stanecka, ilustruje Tomasz Samojlik - dwa pierwsze tomy "jeszcze przed końcem zimy"!
        • rzezucha.ma Re: Nowości na nowy rok 2016 06.01.16, 11:16
          kazia4 napisała:
          > Ma się też pojawić "O.G.R.Ó.D. czyli olśniewające grządki i rabatki ówczesne i
          > dzisiejsze" (to też tak seryjnie;)).

OOOOOOOOOOOOgród!
          Dzięki za cynk. Szkoda, że nie Mizielińscy, ale i tak pewnie wezmę. Nie patrząc na wymówki - dla siebie :)
          • huculeczka Re: Nowości na nowy rok 2016 15.03.16, 21:41
            Pojawiła się w zapowiedziach na stronie DS - kwiecień 2016!
            www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-ogrod.html
        • abepe Re: Nowości na nowy rok 2016 06.01.16, 16:07
          kazia4 napisała:

> Z zapowiedzi czekamy również na "O rety! Przyroda"

Ja już zamówiłam w wydawnictwie, z autografem, na imieniny wielkiego miłośnika!

• mamusia-myszeczek Re: Nowości na nowy rok 2016 06.01.16, 17:27
            A ja czekam na Matylda Dhala z wyd znak.Ma być juz w styczniu.
      • steffa Re: Nowości na nowy rok 2016 12.01.16, 22:12
        Ale wiele z nich spokojnie można kupić starszym dzieciom. :D
        • sylwina76 Re: Nowości na nowy rok 2016 13.03.16, 13:07
          steffa napisała:
          Ale wiele z nich spokojnie można kupić starszym dzieciom. :D

albo sobie :)

Niedługo wiosna, a z nią (jak zwykle) wiosenny wysyp książek.

Nie mogę się doczekać O.G.R.O.D u - ktoś, coś wie? Na stronie wydawnictwa cisza, a w empiku można już zamówić przed premierą, która według nich ma być 31.03
          Poza tym kuszą:
          1. Cholera i inne choroby z Poradni K
          2. Ekonomia. To o czym dorośli ci nie mówią
          3. 30 znikających trampolin z Albusa
          4. Ilustrowane dzieci z Bullerbyn
          5. Zakamarkowy Chłopak z lasu
          6. Morze z Tako
          7. Zdobyć koronę duetu Czerwińska- Rydel i Oklejak
          i jeszcze pewnie będę musiała kupić Nowego cwaniaczka i....
          Niestety, nasze biblioteki nie nadążają z kupnem nowości

• aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 14.03.16, 19:02
            Oj, "Morze" z Tako kusi baaardzo i do kompletu "Płetwal błękitny" z Łajki. I jeszcze nowości z Babaryby - Germano Zullo & Albertine "Nad morzem" i "W górach", ale to dopiero zapowiadane na maj.
            • aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 14.03.16, 22:09
              I oczywiście nowy "Pan Kuleczka". Szczęśliwie mój sześciolatek sam wyciągnął poprzednie tomy i już trzeci czytamy, więc z czystym sumieniem mogę kupować kolejny;)
              • abepe Re: Nowości na nowy rok 2016 14.03.16, 23:09
                I bardziej brniemy w ten rok, tym bardziej jestem przywalona nowościami. A podobno ludzie nie czytają!
    • aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 17.03.16, 19:32
      A to premiera absolutnie wyjątkowa: "Dopóki niebo nie płacze" Iwony Chmielewskiej z wierszami Czechowicza i fotografiami z przedwojennej dzielnicy żydowskiej wykonanymi ze szklanych negatywów odnalezionych w Lublinie:
      teatrnn.pl/activities/dopoki-niebo/
      • agni71 Re: Nowości na nowy rok 2016 21.03.16, 21:45
        Ale piękne.
        • agni71 Re: Nowości na nowy rok 2016 21.03.16, 21:48
          Ale cena zaporowa nieco :-(
          • aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 22.03.16, 06:10
            Po cichu liczę na to, że jak trafi do szerszej dystrybucji, co zapowiada wydawca, to uda się kupić taniej.
          • aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 27.05.16, 13:18
            Na Targach kupiłam za 40 zł. Widziałam, że na serpent.pl też obniżyli cenę do 49,90 zl: wsm.serpent.pl/sklep/albumik.php,alb_id,53459,Dopoki+niebo+nie+placze,Iwona+Chmielewska
    • aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 02.04.16, 09:20
      Kolejna ciekawa propozycja z Lublina: teatrnn.pl/activities/codzien/zobacz-fragmenty-ksiazki/

Cytuję informację ze strony: „Codzień” jest książką obrazkową opowiadającą o życiu osób zmagających się z autyzmem. Książka powstawała w procesie warsztatowym. Młodzi lubelscy artyści spotykali się z osobami z autyzem, by ich poznać, zaobserwować, zrozumieć. Następnie pod opieką artystki Iwony Chmielewskiej stworzyli teksty i ilustracje.

Dostępny podgląd wskazuje na duży wpływ Chmielewskiej, ale inicjatywa bardzo ciekawa.
    • aggala "Gofrowe serce" od Dwóch Sióstr 03.04.16, 11:33
      Od jakiegoś czasu szukałam tej książki, bo naczytałam się pochlebnych opinii a już dawno niedostępna w księgarniach, a tu taka niespodzianka od "Dwóch sióstr" - "Gofrowe serce" M. Parr już w kwietniu :) www.wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/prod-gofrowe_serce.html

To wydanie jest ilustrowane przez tę samą autorkę, ktorej ilustracje są w "Tonji z Glimmerdalen", Heleen Brulot. Poprzednie, z Naszej księgarni, chyba było bez ilustracji?
    • aggala Re: Nowości na nowy rok 2016 12.04.16, 11:34
      Będę może trochę nudna, ale lubię taką nudę:) Iwona Chmielewska po raz kolejny: "Maum. Dom duszy" w kwietniu od Wydawnictwa Warstwy. Nareszcie!
    • m_ann_a Re: Nowości na nowy rok 2016 12.05.16, 19:48
      Już za niecały tydzień wychodzi w Polsce nowa książka Riordana! Kto jest równie podekscytowany jak ja? :D Bardzo polubiłam tego autora ostatnio. Cieszę się, że ta nowa propozycja to będzie początek nowej serii. Ma się nazywać "Ukryta wyrocznia" , a cała seria "Apollo i boskie próby". Ciekawe czym tym razem nas zaskoczy autor, bo zwroty akcji to on lubi! Ma być o konflikcie Apolla z Zeusem i jego następstwach. Zapowiedzi brzmią bardzo ciekawie, więc myślę że będzie super! A już w październiku będzie drugi tom serii "Magnus Chase i bogowie Asgardu". Dla mnie ten rok to prawdziwa gratka :D
      • noo_noo Re: Nowości na nowy rok 2016 16.05.16, 17:40
        chyba nie było informacji o kolejnej części "Magicznego drzewa"? Mojej fance umknęła ta informacja ;) www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,8661,Bohaterowie-Magicznego-Drzewa-Porwanie
    • irmeline Re: Nowości na nowy rok 2016 17.05.16, 00:56
      Ucieszyłam się, że u Dwóch Sióstr pojawi się Anthony Browne. Na razie "Mój tata: i "Moja mama", ale może to przetrze szlaki dla innych jego książek. Coś mnie niesłychanie pociąga w jego stylu. Druga rzecz, na którą czekam to polskie wydanie "Cars and Trucks and Things that Go", które przygotowuje Babaryba. I oby więcej Scarry'ego!
    • agni71 Re: Nowości na nowy rok 2016 18.05.16, 21:41
      Wyszedł wreszcie trzeci tom "Szkoły kotów"!
      • sylwina76 Re: Nowości na nowy rok 2016 20.05.16, 21:43
        Do zobaczenia następnym razem - czyli nowa Dunia!!! A poza tym Teraz tu jest nasz dom Gawryluk z serii Wojny dorosłych - historie dzieci. Dla siebie koniecznie Małe życie.
        • huculeczka Re: Nowości na nowy rok 2016 20.05.16, 22:33
          A ja na nową Nadię Budde, wznowienie Minkiewicza (właśnie się ukazało).
      • zielonakrasnoludka Re: Nowości na nowy rok 2016 25.05.16, 11:49
        wow, w koncu!
        Z innych serii - trzeci tom Podpalaczy ksiazek, trzeci tom Pieciu krolestw, 39-pietrowy domek na drzewie, O.G.R.O.D., kolejne, tym razem geograficzne ksiazki z serii gier ksiazkowych Zielonej Sowy (m.in. Niebezpieczna glebia). No i "Mloda rybka zombie" ;)
        • sylwina76 Re: Nowości na nowy rok 2016 25.05.16, 16:46
          O.G.R.Ó.D już od jakiegoś czasu mamy, ale nie zdążyłam nawet przejrzeć. Moja lista must have z marca skróciła się jedynie o 3 pozycje, a nowych doszło mnóstwo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka