Dodaj do ulubionych

Kłapouchy w TP

20.06.07, 02:40
Może zainteresuje Was głęboka analiza psychologiczna Kłapouchego według Joanny
Olech?
Mnie lekko poraziła, bo akurat utożsamiam sie z w/w szaroburkiem, ale na
"starego piernika" sie jeszcze nie czuje:-)...Coz, wszystko przede mna, a Wy
co sadzicie i kim sie czujecie z kubusiowego swiata?

K
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Kłapouchy w TP 20.06.07, 13:08
      A gdzie ta analiza?
      Hehe, ja to chyba jestem zrzęda Królik:))
      • i2h2 Re: Kłapouchy w TP 20.06.07, 13:11
        W Tygodniku Powszechnym ;-)
        • abepe Re: Kłapouchy w TP 20.06.07, 13:31
          W najnowszym jest dodatek o książkach? Cholera, wczoraj w kiosku się
          zastanawiałam czy brać. Bardzo ciężko się czyta ten format przy karmieniu:(
          Ostatnio brałam od teściowej archiwalne numery, w jednym był Olech felieton o
          "Zoomie", którego nam się niedawno nie udało kupić w amazonie.
          Lecę na stronę Tygodnika:)
      • mama_kasia Re: Kłapouchy w TP 20.06.07, 13:29
        Analiza tutaj tygodnik.onet.pl/1548,1412036,dzial.html
        Pomysł Kamilli wziął się przypuiszczalnie z forum wychowania w wierze, gdzie
        sobie analizę przyrównawczą zrobiłyśmy ;-)))
    • zuza_k Re: Kłapouchy w TP 20.06.07, 22:56
      Wg mnie bardzo trafna diagnoza Joanny Olech. Zwłaszcza ten akapit o poczuciu
      winy... Fajnie nie być Kłapouchym....
      Z
      • pszczolamaja Re: Kłapouchy w TP 21.06.07, 00:07
        Taaaa...(jak mawiali starożytni). Bardzo zgrabnie napisane. A najciekawsze
        rzeczywiście to o relacjach Milne'a z synem...To jakoś chyba nierzadkie, że ci,
        co mądrze piszą, niekoniecznie umieją tak żyć.
        A na mnie również duże wrażenie zrobił felieton Kingi Dunin o torbie mamy
        Muminka. No, jakbym tekst Kłapouchego czytała ;-) Choć pewnie nie sposób odmówić
        słuszności miejscami. Właśnie sobie myślałam o tym, że w ogóle świat Muminków to
        taki oddział leczenia nerwic ;-)
        • steffa Re: Muminki 22.06.07, 22:00
          A mnie się wydawało, że Tata z Mamą spali w jednym łóżku... ;-)
        • bea-sjf Re: Kłapouchy w TP 22.06.07, 22:12
          Pszczólko ,"Córkę rzeźbiarza" czytałaś - tam jest sporo wyjaśnień skąd ten
          Muminkowy świat wygląda tak a nie innaczej . Jak dla mnie Dunin nie napisała
          niczego ciekawego - feministyczny bełkot ,przepraszam ,ale mnie to nieco
          zdenerwowało .
          Natomiast P.Olech wyszedł tekst po prostu śliczny .Moja córka uważa ,że jestem
          czasami Królikiem ( się rządzę ;)i dyryguję).
          • pszczolamaja Re: Kłapouchy w TP 22.06.07, 23:25
            No jasne, że czytałam :-))) Miałam niesamowitą fazę na Jansson swego czasu. Ale
            "Podróż..." to dla mnie hicior, zwłaszcza opowiadanie składające się z listów
            dziewczynki do kobiety. To takie cudne!!!
            "Feministyczny bełkot" to określenie bardzo mi bliskie, natomiast myślę, że
            generalnie te obciążenia, o których pisze Dunin, pewnie u Jansson jednak
            występują. Nikt nie powiedział jednak, że pisarze mają być przeterapeutyzowani,
            zanim się zabiorą do pisania, i dlatego nadal kocham autorkę Muminków z całym
            pakietem jej zaburzeń.
          • abepe Re: Kłapouchy w TP 23.06.07, 11:27
            bea-sjf napisała:

> Pszczólko ,"Córkę rzeźbiarza" czytałaś - tam jest sporo wyjaśnień skąd ten
            > Muminkowy świat wygląda tak a nie innaczej .

Ile to się człowiek dzięki Wam nauczy. Pojęcia nie miałam, że sa jeszcze jakieś
            książki janssonove. Dopiero wkraczamy w świat Muminków (Grześ od wczoraj się nie
            rozstaje z bokserkami w postaci w Doliny Muminków:), muszę poczytać też
            "dodatki". Ciekawe czy są do zdobycia? Już wiem : "Podróż z małym bagażem" i
            "Córka rzeźbiarza".
            tygodnik.onet.pl/1545,1130470,dzial.html
            Jak dla mnie Dunin nie napisała
            > niczego ciekawego - feministyczny bełkot ,przepraszam ,ale mnie to nieco
            > zdenerwowało .

Prosze linki podawać. Juz chcialam szukać w Wysokich Obcasach, ale mnie naszło,
            żeby jednak w TP sprawdzić:
            tygodnik.onet.pl/1548,1404925,dzial.html
            > Natomiast P.Olech wyszedł tekst po prostu śliczny .Moja córka uważa ,że jestem
            > czasami Królikiem ( się rządzę ;)i dyryguję).

Hehe, dlatego własnie napisałam kilka postów wyżej, że ja jestem Królik (nie
            muszę męża pytać, hehe). Tylko nie wiem czemu napisało mi się, że zrzęda, z
            rządzeniem mi się pokiełbasiło:))??
    • zuza_k Re: Kłapouchy w TP 21.06.07, 00:20
      a ja wydrukowałam sobie te felietony i sobie poczytam na plaży albo w hamaku...
      Bo juz tylko pojedyncze kartki uda mi się dopchnać do książkowej walizki. Pęka
      w szwach :)
      Z

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka