llidkao 08.06.08, 11:36 Poznaliście jakieś fajne tytuły książek, które spodobałyby się starym i byłyby do podsunięcia młodym (nastolatkom)? Chodzi mi raczej o jakieś nowsze tytuły... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucapuka Re: co do wspólnego czytania na wakacje?... 08.06.08, 12:40 U nas jako wakacyjna lektura sprawdziły się "Bajki filozoficzne" - krótkie ( można czytać pojedyncze przypowieści - potem jest temat do pogadania i pofilozofowania), mądre i łatwo wpadają w pamięć, mimo że czyta się lekko i przyjemnie, właśnie na leżaczku lub w samochodzie. Wszyscy są zainteresowani, bez względu na wiek :) www.wysylkowo.pl/product_info.php?products_id=84935 Odpowiedz Link
i2h2 Re: co do wspólnego czytania na wakacje?... 10.06.08, 18:13 A jaki typ czy też gatunek literatury jest Wam bliski? Jest kilka książek, o pierwszeństwo czytania których walczyłam z moim dwunastolatkiem jak lew i sto tygrysów, ale to głównie fantastyka ;-P Mogłoby być? Odpowiedz Link
llidkao i2h2 15.06.08, 07:13 prawdę napisawszy moi młodzi mało co czytali fanstatyki. Nawet nie zasmakowali w Harrym P., odrzuciło ich. Nie wiem, co jest fajnego z tej literatury, co by wciągnęło.... Jak walczyłaś, że Ci się udało?... Odpowiedz Link
i2h2 Re: i2h2 15.06.08, 11:48 Prawo starszeństwa zadecydowalo i ja czytałam pierwsza ;-) Harry Potter jest dość szczególną fantasy, nie każdy musi to lubić. Może warto spróbować z "Miastem Śniących Książek" albo z książkami Ursuli Le Guin (Czarnoksiężnika z Archipelagu bym polecała na początek). A jeśli nie fantastyka, to może przygoda i sensacja? Ze starszych - cykl o Janeczce i Pawełku Joanny Chmielewskiej, z bardziej współczesnych np. "Tajemnica drewniane sowy" Magdaleny Lewańskiej. Odpowiedz Link
mama_kasia Re: i2h2 15.06.08, 20:58 No popatrz :) Dzisiaj zaczęłam wspólne czytanie od Pawełka i Janeczki :) ...Siedziliśmy sobie na polu obok wielkiego kasztanowca, pojadaliśmy kaszankę i kiszkę ziemniaczaną z grila. A do tego "Nawiedzony dom" :) Odpowiedz Link
sniezkabiala Re: i2h2 16.06.08, 10:35 Chcialabym tez wiedziec, czy to "fu", czy "mniam". Co to jest ta kiszka ziemniaczana??? Odpowiedz Link
mama_kasia Re: i2h2 16.06.08, 11:08 To taka kiełbasa z ziemniaków i jakiegoś mięska, cebulki, przypraw. To już jak tam producent zrobi. U nas kupuje się sklepie, ale znam takich, co robią sami :) Odpowiedz Link