Dodaj do ulubionych

Coś nowego "Tobi"

06.10.08, 16:27
wydawnistwo Znak. Zakupiliśmy wczoraj dla młodego, z opisu na
okładce brzmi fajnie ale może ktoś już czyta i wie więcej?:).
Kompletujemy juz prezenty urodzinowo -mikołajkowe więc narazie
schowana leży

Iza
Obserwuj wątek
    • lulilu Re: Coś nowego "Tobi" 22.03.09, 20:00
      "Trochę" czasu od założenia tego wątku już minęło- czy ktoś już może napisać coś
      więcęj o książce??? Jakoś tak bez echa przezszła, a tymczasem w wydawnictwie
      jest już zapowiedź drugiego tomu:
      www.znak.com.pl/kartoteka,ksiazka,2369,tytul,Tobi.%20Oczy%20Eliszy
      Proszę, podzielcie się opiniami nt. I części: tradycyjnie- jak wrażenia i dla
      jakiego wieku?
      • pszczolamaja Re: Coś nowego "Tobi" 22.03.09, 23:25
        Lektura tej książki dostarczyła mi wrażeń niezwykłych. Nie lubię wszystkiego, co
        nie jest osadzone w realiach, męczą mnie wymyślane przez autorów światy.
        Tymczasem "Tobi" to wizja kolejnego "innego świata". Wizja, która
        mnie...zachwyciła. Przy lotności wyobraźni autora zachowany realizm
        psychologiczny, uczciwość i prostota. Przygodowość i sens idą ramię w ramię, a
        po zakończeniu czekamy na dalszy ciąg. Można też na pewno ciut skrytykować, ma
        trochę dłużyzn, trochę ogranych chwytów. Czytaliśmy to na zimowisku 10 - 12
        latkom i było ok, choć wymaga pewnego obycia.
        • hankam Re: Coś nowego "Tobi" 26.03.09, 09:48
          Mnie się Tobiego czytało dobrze, mojej dziesięciolatce, niestety,
          nie. Za straszne to było. Za bardzo przeciągane momenty zagrożenia,
          beznadziejności, za dużo zdrady.
          A myślałam, że książka przypadnie jej do gustu, bo ma mocny przekaz
          ekologiczny, oporócz grozy sporo humoru i komizmu.
          • abepe Re: Coś nowego "Tobi" 22.12.13, 09:46
            Kupiłam "Tobiego" przypadkiem (gdy okazało się, że nie mam książki do kolejki skm a pod dworcem jest księgarnia z taniznami;), zaczęłam czytać. Niestety mogę tylko wieczorem, bo chcę dołożyć 10latkowi do paczki świątecznej.

Tak jak napisano wcześniej - intrygująco niepokojące, świat Tobiego pokazany ciekawie. Czy przez te kilka lat od założenia wątku czyjeś dzieci czytały "Tobiego"? (widzę, że jest na liście serii syna gopio).
            • abepe Re: Coś nowego "Tobi" 27.12.13, 13:12
              Przeczytałam "Tobiego", bardzo szybko się czyta, tekst bardzo wciąga. Syn się trochę zdziwił, że pożyczyłam od niego "Tobiego" w Wigilię i zaczęłam od połowy książki:))
              Komentarze narratora chwilowo drażniąco moralizatorsko-łopatologiczne (jak w " Dzielnym Despero"), ale historia generalnie zaskakująca. Myślę, że dla dzieciaków 10+ powinno być interesujące. Mój syn na razie zabrał się za inne gwiazdkowe nowości, ale łakomie na "Tobiego" zerka.
              • abepe Re: Coś nowego "Tobi" 15.02.14, 16:37
                Jak Wam i Waszym dzieciom się czytało "Tobiego"? Ja przeczytałam drugą część 1,5 m-ca po pierwszej i stwierdziłam, że fabułę tworzy tak bardzo gęsta sieć powiązań międzyludzkich, że trudno się w niej połapać gdy przechodzi się do drugiej, zwłaszcza gdy minie kilka tygodni. Postaci pojawiają się na chwilę, na swoje ważne 5 minut, najpierw w pierwszej części, potem powracają w zupełnie innych okolicznościach w drugiej, nadal stanowiąc ważny element historii. Może czytałam nieuważnie, ale gdy np. trafiłam w "Oczach Eliszy" na Nilsa Amena kompletnie nie mogłam sobie przypomnieć co się z nim działo w pierwszym tomie. A wiedziałam, że coś ważnego. Przeczytałam więc jeszcze raz część pierwszą porządkując sobie katalog postaci i wydarzeń. I teraz, chociaż raczej wszystko pamiętam, mam ochotę wrócić jeszcze do drugiej części. Czy kiedyś skończę?;)
                • abepe Re: Coś nowego "Tobi" 29.03.14, 22:51
                  Nie musiałam czytać drugiej części drugi raz. Okazało się, że kojarzę fakty i osoby.
                  Mój 10,5latek przeczytał obie części błyskawicznie i bardzo mu się podobały.
                  • abepe Re: Coś nowego "Tobi" 18.11.14, 20:35
                    Znak zapowiada wznowienie obu części!
    • zawsze_wolna_nilka jest już drugi tom Tobiego 25.04.09, 12:57
      "Tobi. Oczy Eliszy".
      Jeszcze nie czytałam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka