Dodaj do ulubionych

Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie..

12.10.10, 12:15
...od zabijania aby miec poduszki i lepsze lozka.
Więc na początku nie było tam ideologii?

Na poczatku ideologii nie było, ponieważ z jednej strony byli Polacy, którzy mieszkali bogato, a z drugiej - ten lumpen - proletariat, który zawsze był biedny. Ten konflikt był pierwotnie rabunkowy, tylko dla wzbogacenia się, do zagarnięcia własności, ale gdy przekroczył pewne granice, gdy osiągnął wielką skalę, nabrał cech konfliktu ukraińsko-polskiego. Chociażby na szczeblu lokalnym, odbywało się to w następujący sposób: zbierali się w nocy, wieszali Polaka i ograbiali jego domu. Dla przykładu, opowiadają w naszej wsi, jeden dokądś pojechał, zamordował polską rodzinę i przywiózł całą furmankę rzeczy, a kiedy rozładowywali, tam leżały zakrwawione poduszki. Jaka u takiej osoba może być ideologia? Żadna!

Poziom świadomości narodowej wśród ludności ukraińskiej był bardzo niski. Nawet w polskim spisie ludności oni przedstawiali się jako "tutejsi", czyli miejscowi, nie określając swojej narodowości, ponieważ nie odgrywała dla nich żadnej roli. Jeśli pytano zwykłego przeciętnego wieśniaka, kim jesteś, on odpowiadał: "Jestem prawosławny" lub "jestem tutejszy, miejscowy". A już potem mówił: "Ruski", to znaczy Ukrainiec lub "Poleszuk" Istnieje wiele takich lokalnych identyfikacji, jednak narodowa - nie była dominująca w tym czasie.

Ale interpretowanie tego konfliktu jak takiej sobie wołyńskiej "rabacji" byłoby błędem. Kiedy OUN zauważyła masowość faktów prześladowania Polaków przez miejscową ludność, nie mogła nie wykorzystać sytuacji i nie stanąć na czele tego ruchu, nadając mu charakter zorganizowany i dostarczając ideologicznej podstawy w postaci integralnego nacjonalizmu ukraińskiego. Od tego momentu OUN ponosi pełną odpowiedzialność za masakrę dokonaną na cywilnej ludności polskiej. I nawet nie biorąc pod uwagę "zwierciadlanych" "odwetowych" działań polskiej Armii Krajowej, należy zauważyć, że Polacy również nie byli takimi bezbronnymi owieczkami. Jednak wszystko to nadal nie zdejmuje z OUN odpowiedzialność za faktyczne organizowanie czystek etnicznych na terytorium Wołynia.
wiecej;szturman.salon24.pl/237340,wywiad-z-lwowskim-historykiem-wasylem-rasewiczem
Obserwuj wątek
    • Gość: jobrave Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: *.range109-153.btcentralplus.com 12.10.10, 13:24
      Brawo Lechowski (tym razem bez ironii), zalinkowałeś wreszcie coś, co każdy powinien przeczytać, w tym również zapiekły banderowiec, jak i zapiekły Polak. Moje przemyślenia, które publikowałem na forum przy okazji dyskusji nt. historii stosunków polsko-ukraińskich były i są dokładnie takie same, jak te, które znalazły się w tym znakomitym wywiadzie. Dodam jeszcze, że zawsze byłem przeciwnikiem stosowania odpowiedzialności zbiorowej - za każdą zbrodnią stoi jedna konkretna osoba i każdy, z osobna, powinien być za swoje czyny rozliczany.
      Zgadzam się w całości ze stwierdzeniami tego ukraińskiego historyka i polecam dokładne przeczytanie tego takstu Pysiowi, Matowi oraz Fance. A tu jeszcze bardzo ważny cytat:
      "Trudno mi mówić o ideologii. I tak, kiedy słyszę propagandę OUN w XXI wieku, czuję się okropnie, bo, dobrzy ludzie, albo macie pusto w głowach, albo jesteście skończonymi cynikami! Wszystko musi być przeanalizowane! Tak dogłębnie, aby wszystkie te ideologie zostały zniszczone z korzeniami, żeby nie było miejsca ani dla nacjonalistycznej propagandy z takimi piruetami w przeszłość, do czasów OUN, do uwielbienia faszyzmu, ani do wysławiania Stalina, Wielkiego Sowieckiego Zwycięstwa, ponieważ nie było to żadne zwycięstwo, lecz maszynka do mięsa, całkowita zagłada ludzi.

• mat120 Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. 12.10.10, 18:53
        Gość portalu: jobrave napisał(a):
        za każdą zbrodnią stoi jedna konkretna osoba i każdy, z osobna, powinien być za swoje czyny rozliczany.

Czyli za holocaust nie powinni być rozliczani pomysłodawcy tylko Herman, Hans, Mykoła etc...?

Gość portalu: jobrave napisał(a):
        .....i polecam dokładne przeczytanie tego tekstu Pysiowi, Matowi oraz Fance.

A po co? Czegoś jeszcze nie wiemy? Poleć raczej Mykole, bo to on ma duże luki w pamięci.:)

Artykuł niezły choć kilka tez co najmniej dyskusyjnych.
        Jak choćby ta o bogatych Polakach i biednym ukraińskim lumpenproletariacie i rabunkowej genezie tzw konfliktu czy też o znaczącej roli osadników otrzymujących rzekomo bezpłatnie ziemię za zasługi.

.

• Gość: Łemko Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 79.139.112.* 12.10.10, 13:48
      Panie Lechowski - A co mają wspolnego Łemkowie i Bojkowie tu z Podkarpacia i Krynicy z Ukarińcami z Wolynia. Przeciez Łemkowie i Bojkowie nikogo nie mordowali i nie grabili . To ich - tych Bojków i Łemków ci pseudo Polacy niby patrioci i w niby zemście za Wołyń grabili i morowali . Skoro chce Pan znów ( jak zwykle) judzić do NIENAWIŚCI i RYĆ pod pojednaniem Polsko-Ukraińskim niczym świnia we wlanym Łajnie to niech Pan jedzie na ten Wołyń ( z Mielca bliżej niźli z Przemysla) i tam tłumaczy Ukraińcom że okrutnie mordowali w czasie II wojny swiatowej niewinnych Polakowi . Miej Pan też min. pretensje do Urzedu i Urzędnikow II RP, że dokonywali eksterminacji obywateli polskich narodowsci ukraińskiej w ramch zaplanowanej czystki i wynarodowiania tych ludzi.
      Tutaj nam Łemkom ,Bojkom i Austro-węgrom oraz spokojnym Polakom, nie potrzeba takch Judaszy z Mielca lub z innych stron Polski lub nawet świata podsycających do wzajemnej nienawiści bo ktoś kiedyś kogoś zabil i go ograbił.
      Dziś w Polsce i na świecie nie brakuje zwyrodniałych zbrodniarzy ( min. POLAKÓW) grabiących i mordujących dla zysku i dla kilku groszy ( chociazby ma Pan przyklad sprawy Olewnika lub Polakow w Afganistanie - najemników nie na swojej ziemi dla paru groszy gotowych zabijać Talibów ) . Bandyci i Szubrawcy są w każdej nacji i w kazdym spolerczeństwie - a skoro pan chce być taki sam jak onii ( a może i nawet jest) to babraj Pan się we wlasnym GÓ...nie nie wciagając do tego GÓ..na innych ludzi szukających spokoju i pokoju .
      O Pojednaniu i o ratowaniu Polski - jej bytu i dobrobytu Pan myśl nie zaś o mordowaniu lub wzajemnym zaszczuwaniu .
      Kochaj Ukaińca, Rusina , Łemka Bojka, Austro -węgra swojego - jak siebie samego !. To wkuwaj i stale powtarzaj rano i wieczorem a nawet na Anioł Pański .Myslę że powinna ci pomóc tak krótka modlitewna intencja -choćby na uspokojenie skurczu mózgu a jednocześnie żołądka. .
      • lechowski51 Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. 12.10.10, 13:57
        Za gloszenie takich pogladow mykola;
        Miej Pan też min. pretensje do Urzedu i Urzędnikow II RP, że dokonywali eksterminacji obywateli polskich narodowsci ukraińskiej w ramch zaplanowanej czystki i wynarodowiania tych ludzi.
        ...o zaplanowanej eksterminacji obywateli narodowosci ukrainskiej mozesz baranie sbecki stanac przed polskim sadem.
        • Gość: Łemko Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 79.139.112.* 12.10.10, 14:12
          Lechowski ( STARYY OŚLE i Agencie czyli TW ) ty Łemka, Bojka Austro -węgra możesz wiesz co zrobić -Ano tak czule z braterska miłością tj miłością pojednania POCAŁOWAĆ ( nie jak Judasz Chrystusa w policzek ) lecz w co innego - ty wiesz w co i jak to robić ( możesz uczynic to bez papierka nawet lakmusowego )
          Serdecznie Pozdrawiam i nastwiam do pocalowania .
          Myslę że Pan Jobravo nic nie bedzie miał przeciwko temu jak i jemu uczynisz taką zaszczytna dla ciebie czynność pocałowania Go wiesz w co i wiesz jak !. A jak będziesz miał z tym klopot to jakiś Historyk od 7 boleści pomoże bo we dwóch zawsze rażniej i weselej .
          Jednać nam si ę trzeba nie zaś rozdrapywać rany i podgrzewać wzajemnej nienawiści CYMBALE JEDEN - bo inaczej cie nie mogę nazwać OSZOŁOMIE LUDOWY
          rodem z PRL rocznik 51 ( postalinowski jaki -czy co ?)
    • demon1903 Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. 12.10.10, 14:18
      Ukraińcu na wygnaniu nie pisz bzdór. Jestes taki sam jak Bandera
      • Gość: Łemko Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 79.139.112.* 12.10.10, 14:42
        Demon 1903 z calym szacunkiem - o ile chcesz towarztyszyć Panu lechowskiemu w tej tak donioslej ceremoni całowania brata swojego Łemka ,Bojka Austro- węgra kochanego . To nie mam nic przeciwko temu !
        To Ty się kobieto zastanów - kto kogo, za co i jak mordowail na tych Podkarpackich terenach ( choćby tu pod Przemyślem) ,A potem szukaj zbrodni wolyńskiej .Nie można mowić o zbrodni wołyńskiej pomijając milczeniem zbrodnie popełnione na Podkarpaciu na Łemkach, Bojkach czyli Rusinach ,które oszołomstwo usprawiedliwia Wolyniem.
        Widzailaś tutaj jeszcze stojące rozwalające się cerkwie ( choćby w w Wyszatycach , Krzywczy,Ujkowicach ) i co nie wołają o pomstę do Nieba - Bo według mnie TAK !.
        Przeciez ludzie ( RUSINI) z Wyszatyc i Krzywczy oraz Pawłokomej lub Małkowic nie mordowali na Wolyniu lecz to ich pacyfikowano i mordowano min. za ten Wolyń ( chodzilo o pretekst tak jak z gen. Świerczewskim ,że niby za zamordowanie tego bolszewickiego bandyty Ukraińcy musieli ponieśc oktrutną ofiarę pacyfikacji, wysiedlenia i bezwzglednego unicestwienia. A to już przecież było ustalone w Jalcie i Teheranie . Jakoś na Słowacji do tej pory Rusini mieszkają i współżyja z Cyganami,Zydami Słowakami,Węgrami i innymi nacjami .Tylko w Polsce trzeba ich wytepić do ostatbniego tak jak pisal to Pan Pysio "że jego GURU Stalin nie dokończył dziela z Łemkami bo pozostawil ich 5 tyś tj. o 5 tyś za duzo . Zboczeniec i zwyrodnialec jeden ( identyko lechowski 51)przejawiający bandycką agresje wobec barta swojego łemka Bojka Austro węgra kochanego i bliskiego - zawsze bliskiego Polakom .
        Jak demon 1903 chce byc podobna Pysiowi i lechowskiemu - to sobie bądź -twoja sprawa Tylko przygotyuj się do czulego pocałunku ( wiesz w co i wiesz jak - O!). Może odbyc sie ta ceremonia na ulicy Wodnej pod zanmienitym patronatem znamienitosci tam stojacej . Tyle mam wam do powiedzennia - A teraz piszcie i pomstujcie ile chcecie ! Tylko o pocalunku nie zapomnijcie !
        Powtarzaj wszystkim te slowa !
        Kochej Łemka ,Bojka Austrowęgra , Rusina swojego ulubionego jak siebie samego ,a bedziesz żyl dostatnio w spokoju oraz stałym pokoju !
        • solist Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. 12.10.10, 15:26
          Gwoli ścisłości: cerkwie stoją w ruinie bo ich wyznawcy czekają na datki państwowe, bo ze składek to odnawiać się nie chce.
          • Gość: Lemko Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 79.139.112.* 12.10.10, 15:55
            Panie Solist - z całym szacunkiem ,ale cerkwie stojace w ruinie to już nie sprawa wyznawców tego obrządku bo ich wytęopiono na tych terenach ( min. tacy ludzie jak lechowski czy Pysio który chwalił sie niedawno na tym forum jak jego bracia opowidali w jaki sposob rozprawiali sie z Ukraińcami ,Ubolewał przy tym ze nie dokończyli tego w ich mniemamaniu zaszczytnego bandyckiego dziela) .
            Sprawa zabytkowych cerkwi to sprawa ministerstwa kultury i śodkow ( min. unijnych) na ratowanie tych zabytkow.Sprawa Urzędu Gminy lub Miasta. Lecz celowo się te cerkwie nie ratuje ( aby zwalić na niby brak środków finansowych oraz i czynnuiki przyrody) Jakoś mądrzy ludzie z Dubiecka potrafili w środku tego miasteczka uratować cerkiewkę i zaadoptować ją na potrzeby kultury . Tam mozna -to gdzie indziej tez nic nie stoi na przeszkodzie - lecz chodzi tu o dobrą wolę i szacunek wobec swojej kultury, kultury tego kraju i tych stron , tradycji oraz wspólzycia spoleczno religijno - narodowego .
            Podalem przyklad Słowacji - odrazu nastaje cisza że tam mogą a my jeszcze nie ( jak z Czechami i prochami -że tam już mogą a my jeszcze nie )Ale tam moga bo są ludzie rozumnii a u nas jeszcze NIE bo wiadomo jacy ludzie tutaj są ( jak Pysio i lechowski ,choć zdarzają sie wyjątki) !
            P.S
            Pragne jednoczesnie oswiadczyć ,że nie jestem niczyim wrogiem i nie żywię do nikogo żadnej urazy za jego indywidualne przekonania bądź wiedzę społeczno- religijno -historyczną .
            Staram sie tylko naprowadzać pewnych malo rozumnych ludzi na drogę pojednania w prawdzie nie zaś w fałszu pół lub ćwierć prawd pomieszanych z mitem legendą oraz zwyklą bajką czyli klamstwem .
            Jednać czyli bratać nam się potrzeba bo historyczna zaszłość wzajemnej nienawiści i rozliczeń nie jest dzisiaj logicznego uzasadnienia dla dobra Polski i samych Polaków.
            Przecież ludzi ktorych należaloby rozliczyć z ich bandyckiej dzialalnosci ,juz niema ( poumierali ) A o ile jeszcze ktoś z nich zostal przy zyciu to jest na tzw. wykonczeniu ( jak Demianiuk - ktoremu zreszta do tej pory nie udowodniono zadnej winy . A nawet Sąd w Izraelu uwolnił go od podejrzeń i przypisywanych win zbrodni ludobójstwa) Sprawa Karadzicia z Serbii tez jakoś przycichla po tym jak oswiadczyl że wykonywal polecenia swoich mocodawcow zza Wielkiej wody którzy obiecali mu nietykalność. Ot takie klamszenie ze wszystkich stron ogłupialego spoleczeństwa .
            A najwięcej z tego powodu cierpią ci prości ludzie na samej dole tak jak ci co zamieszkuja na terenach przygrańcznych z ciaglym judzeniem i podsycaniem do wzajemnej nienawiści przez osoby trzecie w sposób taki jak czyni to min. Pan lechowski czy Pan Pysio lub jakis niby Historyk od 7 boleści ( od ół i ćwierc prawd) .
            Jest spokojnie - to nie JUDŹ i daj w spokoju tym ludziom żyć , modlić się ,pracować lub kultywować swoje odwieczne tradycje.
            Nie bedziesz zaczepial poniżął i ubliżal innemu człowiekowi ( chocbyś czynił to niby kulturalnie) .To nie bedziesz spotykał sie z należytą reprymenda ze strony zaczepionego ,który też potrafi w spsób kulturalny i umiejętny odpowiedzieć ( szczerze i prawdziwie)
            • Gość: pysio Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 213.25.24.* 12.10.10, 18:46
              Jo jeśli chodzi o ten tekst to go przeczytałem i też sie z nim zgadzam. Interesuje mnie jedno; czy ty naprawdę myślisz ze ja działam z innych pobudek niz te które przedstawiam? Mnie chodzi o to by sytuacja z okresu banderowskiego nie miała najmniejszych szans na powrót. Czy ty myślisz ze ludzie pokroju mykoła nie skorzystają z pierwszej lepszej okazji i nie zawahają sie przed powtórką? I nie chodzi wcale o Polaków. Oni pokazali ze im obojętne kogo mordują i obrabowują a przy okazji pokazują barbarzyńską i dziką wschodnią naturę. Nie wiem dlaczego uważasz że milczenie w tej sprawie jest korzystne i prawidłowe. Jednym z twoich zarzutów przeciwko fance jest to że namawiała cię byś zmienił zdanie i przestał stawać w obronie ruchu neo banderowskiego. Jest to śmieszny zarzut dla myślącego normalnie. Jaka logika każe ci popierać neo banderowców którzy jawnie nawiązują do korzeni banderowskich. Raz ich krytykujesz a drugim stajesz w obronie. Czy to taktyka panu bogu świeczkę a diabłu ogarek? Musi ci ktoś to uświadomić że tak nie można. Szkoda ze jesteś w GB bo gdybyś był na ukrainie to zapewniam cię że stałbyś się bardziej pysiowy od pysia!
              • tadeusz.4 Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. 12.10.10, 18:58
                gdybyś był na ukrainie to zapewniam
                > cię że stałbyś się bardziej pysiowy od pysia!

Jo, ty si słuchaj pysia - un dobrzy wi, jacy som ludzi na ukrajini, bo un sam z nich puchodzi. Taż un niejedyn raz si przyznawał, tu, na forum, ży un ukrajiniec, bandyrowiec z dziada-pradziada. Tak ży słuchaj pysia, a nic ci si złygu ni stani w tyj Angliji. A swojom drogom, to uważaj tyż na takich bandyrowców jak pysiu, bo uni to umiejo nóż pod ziebro zagonić, z tyłu cie napaść, znienackiego, bu tu zdradliwy naród ukropnie jest. Tak ży si trzymaj, a my tu zy Staszkim Kiślakim za ciebi obalim jeszczy jednu flaszku, co by ty tam w Angliji zdrowy i cały od tych neobanderowskich pysiów zachował si.
                Ament.
                • Gość: pysio Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 213.25.24.* 12.10.10, 19:55
                  Ta joj! Jo, ta ili ty hardygały już obalił że ci si wszystko pokićkało? To jo z mykołem sum banderowce a nie pysiu! Jak jeszcze cuś tam widzisz jak łazi po ścianie to nie chlej więcej tych wynalazków!
                  • tadeusz.4 Pysio = Schyzio Frenik? 12.10.10, 20:13
                    Gość portalu: pysio napisał(a):

> To jo z
                    > mykołem sum banderowce a nie pysiu!

Schizofrenia? Pysio pisze, że nie jest pysiem? Ja myślałem, że on tylko nieuczony taki, ze szkoły uciekał jak Murzynek Bambo, więc ledwie się potrafi podpisać, a tu, proszę - jaka aligancka choroba: schizofrenia czyli rozdwojenie jaźni. A może tylko wielonickowość?
                    • Gość: jobrave Re: Pysio = Schyzio Frenik? IP: *.range86-166.btcentralplus.com 12.10.10, 20:17
                      Pysio, Ukrainę zjeździłem wzdłuż i wszerz, od Lwowa po Ługańsk, od Sumów po Krym i to wiele razy, a Ty z tego co wiem, był raz w Lwowie i to pijany
                      • Gość: pysio Re: Pysio = Schyzio Frenik? IP: 213.25.24.* 12.10.10, 20:20
                        No i zgadza się. To ja sobie teraz wyobrażam jak ty musiałeś być nawalony że widziałeś albo raczej nie widziałeś tego co ja widziałem.
                        • common-sense-ltd Re: ;))) n/t 12.10.10, 20:27
                        • Gość: jobrave Re: Pysio = Schyzio Frenik? IP: *.range86-162.btcentralplus.com 12.10.10, 21:16

> No i zgadza się. To ja sobie teraz wyobrażam jak ty musiałeś być nawalony że wi
                          > działeś albo raczej nie widziałeś tego co ja widziałem.

Dobre, bo polityczne i o seks zahacza.
                          • lechowski51 Re: Pysio = Schyzio Frenik? 12.10.10, 23:07
                            Dyskusja jak zwykle zboczyla na manowce.Dla mnie bardzo interesujace jest to stwierdzenie;
                            Poziom świadomości narodowej wśród ludności ukraińskiej był bardzo niski. Nawet w polskim spisie ludności oni przedstawiali się jako "tutejsi", czyli miejscowi, nie określając swojej narodowości, ponieważ nie odgrywała dla nich żadnej roli. Jeśli pytano zwykłego przeciętnego wieśniaka, kim jesteś, on odpowiadał: "Jestem prawosławny" lub "jestem tutejszy, miejscowy". A już potem mówił: "Ruski", to znaczy Ukrainiec lub "Poleszuk" Istnieje wiele takich lokalnych identyfikacji, jednak narodowa - nie była dominująca w tym czasie.

Aktywisci OUN a pozniej rzeznicy z UPA doskonale zdawali sobie sprawe z tego ze swiadomosc "tutejszego" mozna obudzic gdy znajdzie mu sie wroga.Znaleziono bardzo blisko i trafnie.Byli nimi zasobni polscy chlopi i Zydzi.Niestety ta chora ideologia jest dalej lepiszczem mlodego panstwa ukrainskiego. Ukraincy mieszkajacy w Polsce czego przykladem sa wypowiedzi niektorych z nich na tym forum,czy na neobanderowskim forum Podkarpacka u-kraina budza zle demony jakie zrodzily sie 70 lat temu na Wolyniu.
                            • tadeusz.4 Re: Pysio = Schyzio Frenik? 12.10.10, 23:53
                              Ukraincy mieszka
                              > jacy w Polsce czego przykladem sa wypowiedzi niektorych z nich na tym forum

Zawsze mnie to fascynuje - jak się poznaje Ukraińca piszącego na forum? Po zapachu? Szukałeś po IP ich babek i badałeś pochodzenie do siódmego pokolenia? Z tego, co sobie przypominam, pisywał tu jedyny Ukrainiec, niejaki Mykoła (oraz pod trzydziestoma innymi nickami), w rzeczywistości Anatol Horbaczek, człowiek niewątpliwe z ciężkimi zaburzeniami. Ilu jeszcze pisuje tu Ukraińców, że aż trzeba użyć liczby mnogiej?
                              • Gość: pysio Re: Pysio = Schyzio Frenik? IP: 213.25.24.* 13.10.10, 06:46
                                Tadzio, sprawa jest prosta jak drut! Jeśli napiszesz coś z prawdy o banderze to zaraz zostaniesz polaczkiem, katodebilem albo co najmniej ciężko chorym na umyśle. Drugi sposób to napisać parę komunałów z propagandowego życiorysu bandery a wtedy bedziesz patriotą w odróżnieniu od patryjotów, nowoczesnym europejczykiem, ba, nawet światowcem a twoja logika zostanie uznana za przykładową i świadczącą o wyjątkowej inteligencji. Inni ukraińci zaraz nazwą cię drogim przyjacielem i będą zapraszać na kielicha.
                                • Gość: "CIUM " Re: Pysio = Schyzio Frenik? IP: 79.139.112.* 13.10.10, 08:53
                                  Z całym szacunkiem drodzy panowie ( niesforna dziatwo) . Nie ma Ukraińcow w Polsce ( oprcz tych co handlują na bazarach lub przybywających z Ukrainy tranzytem przez Polskę ) W Polsce są Polacy( urodzeni i wychowani w Polsce potomkowie tych co tu zyli od dziada pradziada i to jak jeszcze na tych terenach nie było kosciola rzymsko kat lecz kosciół bizantyjski z metropolią w Kiijowie Wielkiej Rusi kijowskiej )Przykro mi że są to realia nie do podważenia - zwłaszcza tu w Przemyslu gdzie było kilkadziesiąt cerkwi prawoslawnych ( dziś nie ma żadnej a te co są niby dwie PAKP nie maja z prawoslawnymi Rusinami nic wspólnego -bo wiadomo czyje są i komu służą nadal)
                                  Tak więc w Polsce są Polacy którzy wychowani w kulturze i tradycji nie tylko polskiej ale i bizantyjskiej nie utozsamiają się z Ukraińcami lecz przeważnie z Rusinami o kulturze i tradji jaka w większosci istnieje w państwach wschodnich min. Rosji, Ukrainie, Grecji ,Rumuni, Bulgarii ,Serbii , Jerozolimie itd. Silowe czynienie z tych ludzi Ukraińców szowinistów i wrogow Polaków ze stalą sugestią oraz wpieraniem propagandowym ze są zwyklymi bandytami budzi te same reperkusje wśród Rusinow jakie istniały w okresie II RP kiedy to szowiniści i nacjonaliści polscy spod skrzydeł Litwina Pilasudskiego grdzacego nie tylko Ukraińcami ale i Polakami dokonywali tzw. czystek etnicznych i wynaradawiania tych ludzi z ich kultury , tradycji i religii . Nie ulega wątpliwosciom że bogactwo wiedzy i kultury Rusinow mieszkających w Polsce znacznie przewyższa bogactwo w tej kwestii spoleczność polską z racji że Polscy ( nie majacy związku z zadna inna kulturą ) są ubożsi w wiedzy i pojmowaniu wielu spraw ograniczających ich umysl i zapatrywania ( nie powiem że dwa razy głupsi ) więc trudno niektórym ( jak Pysio ,Lechowsjki ,Tadeusz itd) sie pogodzic z wlasna głupta przejawiając w swojej złości szowinizm i nacjonaliżm ocharakterze krwiożerczym ( tak też czynią te wiejskie glupki - inaczej pierdziuny o ktrych wspominam tj. Pan Pysio ,Lechowski a teraz i Pan Tadeusz a może jeszcze do niego dolaczy jakaś Zosia z Telimena ) i bedzie uciechy co niemiara .
                                  Drogie dzieci - musicie zdać sobie sprawę że Polska jest juz Krajem związkowym czyli Unijnym i nie ma tutj miejsca na szowinizm i nacjonalizm w wydaniu polskim z okresu II RP . Ukraina ma wlasne państwo ( kto sie czuje tym Ukraińcem i chce tam mieszkać-droga wolna ) Polska ma wlasne niby państwo w ramach UE i kto chce ( nawet Arab czy Murzyn z Niemiec czy Francji ) może tutaj mieszkać i pracować choćby wbrew waszej woli .A wy możecie im Naskakać i uczynic to co Łemko wam podpowiada - aby pocalować go ( ich) pocałunkiem ( no takim tzw. pojednania niczym Mazowiecki - Kohla przy łaczeniu Europy) Takie wasze ujadanie i szczekanie na Ukraińcow - Rusinow bez chęci przebaczenia i pojednania narodowego to mzecie sobie wiecie jak i wiecie w co - wsadzić .
                                  Łemkowie i, Bojkowie , Austro węgęgrzy- rodowici Polacy a zarazem juz Europejczycy mogę wam -tym judzącym do nienawiści ,szowinistom i nacjonalistom w zlej wierze wypiąć i nastawić do pocałowania miejsce godne dostąpienia waszych zaszczytów i zyciowych osiagnięć w swojej patriotyczno szowinistycznej dzialalności .
                                  Podpowiem tylko aby to" CIUM " było donśne i nie wciagajcie przy tym powietrza bo możecie się udlawić z tego jadu jaki wam w gardziolkach jeszcze gleboko zalega.
                                  Wystarczy tak krótko "CIUM" i już - Nie ma sprawy . Tylko nie przepychajcie sie w tej ceremoni lecz podchodzić alfabetycznie -chyba że chcecie od końca alfabetu - też można - bo to Cium i tak będzie takie samo .
                                  Droga dziatwo o ile chcecie rozprawiac o bandytyźmie zwyrodnialstwie szowiniżmie lub zezwierzęceniu innych ludzi ( szczególnie Rusinow i Ukraińcow) to wpierw popatrzcie na samych siebie i na swoje dokonania ( czyli Polakow ) w tej kwestii . A jest tego szczególnie bardzo wiele - i to nawet dzisiaj !
                                  Pozdrawiam -"i czekam na CIUM "
                                • tadeusz.4 Re: Pysio = Schyzio Frenik? 13.10.10, 13:42
                                  Inni ukraińci zaraz nazwą cię drogim przyjaciel
                                  > em i będą zapraszać na kielicha.

Ale jacy inni? To ilu tu jest Ukraińców? Ja nie pytam, jak zostać nazwanym na forum katodebilem, tylko jak poznać Ukraińca i odróżnić go od nieukraińca?
    • Gość: Łemko Re:Żolnierz AK -Byłem gorszy od zwierzęcia. IP: *.przemysl.hypnet.pl 13.10.10, 13:32
      Najważniejsze informacjeKanały RSS
      Tagi: historia15:14, 12.10.2010 /tvn24.pl
      "Byłem gorszy od zwierzęcia. Byłem żołnierzem AK"
      KONTROWERSJE WOKÓŁ SPOWIEDZI "EGZEKUTORA"

Fot. Ośrodek KartaStefan Dąmbski w wieku 13 lat i okładka "Egzekutora"
      Jeszcze nie ma jej w księgarniach, a już wywołuje kontrowersje. "Egzekutor" Stefana Dąmbskiego, w którym autor pisze, że będąc "typowym żołnierzem AK" "był gorszy od najpodlejszego zwierzęcia" spotkały się z gwałtownym potępieniem kombatantów. - To samozwańcza blaga, autor przypisuje sobie bohaterskie czyny innych - mówi jeden z nich. - Dąmbski pokazuje, że wojna niszczy każdego - odpowiada Ośrodek Karta, który wydał książkę.
      - Nie znam podobnego świadectwa z czasów wojny – mówi portalowi tvn24.pl Maria Krawczyk, która redagowała wspomnienia Dąmbskiego. - Ono pokazuje, że wojna jest zła niezależnie od tego po której stronie się walczy. Oczywiście, AKowcy bronili ojczyzny i racja jest po stronie Polaków, ale widać, ze same działania wojenne deprawują. Znana triada kata, ofiary i obserwatora nie jest wyraźnie odznaczona. Często ofiara staje się katem – dodaje.

CZYTAJ CAŁĄ ROZMOWĘ Z KRAWCZYK

Ze zdjęcia patrzy na nas szelmowsko, od ucha do ucha uśmiechnięty chłopiec. Nazywa się Stefan Dąmbski, ma trzynaście lat i za trzy lata zabije pierwszego człowieka. Rówieśnika, kolegę. Ale na zdjęciu jest rok 1938, zdjęcie zostało zrobione w Rabce, świeci słońce, a o wojnie nikt nie myśli. W 1942 roku chłopak ze zdjęcia trafi do rzeszowskiego oddziału dywersyjnego AK, a jego wpisowym będzie zabicie znajomego podejrzanego o kontakty z Gestapo. Zobaczyłem natychmiast swoją wielką szansę. Powiedziałem „Stachowi”, że mam schowany u siebie pod łóżkiem polski kbk i poprosiłem, żeby mi pozwolił wykończyć Jurka. Nie przyszło mi jakoś do głowy, że za parę godzin mam zastrzelić człowieka, że muszę pozbawić życia nie dość, że istotę ludzką, to w dodatku swojego kolegę, z którym niejedną flaszkę samogonu się wypiło.
      Stefan Dąmbski

„Zobaczyłem natychmiast swoją wielką szansę. Powiedziałem „Stachowi”, że mam schowany u siebie pod łóżkiem polski kbk i poprosiłem, żeby mi pozwolił wykończyć Jurka. (…) Nie przyszło mi jakoś do głowy, że za parę godzin mam zastrzelić człowieka, że muszę pozbawić życia nie dość, że istotę ludzką, to w dodatku swojego kolegę, z którym niejedną flaszkę samogonu się wypiło”.

„Byłem na samym dnie bagna ludzkiego”

To była pierwsza egzekucja z bardzo długiej listy, jeśli wierzyć autorowi. Dywersanci regularnie likwidowali konfidentów, agentów, zdrajców. „W pewnym okresie byłem dumą całego oddziału. Ponieważ nie robiło mi różnicy, czy ja żyję, nie dbałem zupełnie o to, czy żyją inni. (...) Byłem na samym dnie bagna ludzkiego. A jednak byłem typowym żołnierzem AK. Byłem bohaterem, na którego piersi po wojnie spoczął Krzyż Walecznych”. Zawsze byłem perfekcjonistą we wszystkich moich poczynaniach, czy to w sporcie, czy też w pracy zawodowej. Zawsze próbowałem być w czołówce. I w AK nie byłem inny. Traktowałem moje zadania poważnie, a – będąc specjalistą od likwidacji ludzi – wykonywałem polecone mi wyroki bez emocji, ze stoickim spokojem, ciesząc się, że jestem potrzebny.
      Stefan Dąmbski

Życie w partyzanckim oddziale, choć bywało ciężkie, miało swoje plusy. Dąmbski pisze, że cenił sobie fakt, że nie musiał chodzić do szkoły ani pracować fizycznie, jedzenie było zapewnione, a do tego nie było mowy o nudzie. Jak nie akcja, to szło się „na dziewczynki”, a w ostateczności był jeszcze alkohol. „Na zakończenie wieczoru wytrąbiłem pół butelki samogonu bez zakąski i urżnięty jak świnia usnąłem w ubraniu, czekając na lepsze jutro” – pisze autor, dodając „nie mając pokończonych szkół, w życiu cywilnym byłem zerem, a tu w AK nosiłem za pasem wielką spluwę i odgrywałem ważniaka”.

W „wyzwolonej” Polsce

Gdy Niemców zastąpili Sowieci, dywersja wcale się nie zakończyła. Tym razem celem byli nowi okupanci. Jednego z nich znalazł śpiącego w rowie. „Zeskoczyłem lekko z roweru i na paluszkach podszedłem do niego. Przekonawszy się, że rzeczywiście śpi, wyciągnąłem z kieszeni najdłuższy gwóźdź, jaki miałem, i bez namysłu, pomagając sobie kolbą pistoletu, wpakowałem go na całą długość w głowę sierżanta. Sowiecik tylko westchnął lekko i wyprężył się w dziwnych drgawkach, które po chwili ustały. Bez żadnej emocji, bez skrupułów, wsiadłem na rower i ruszyłem w dalszą drogę”. W pewnym okresie byłem dumą całego oddziału. Ponieważ nie robiło mi różnicy, czy ja żyję, nie dbałem zupełnie o to, czy żyją inni. Spełniły się moje marzenia; byłem człowiekiem bez skrupułów... Byłem gorszy od najpodlejszego zwierzęcia. Byłem na samym dnie bagna ludzkiego. A jednak byłem typowym żołnierzem AK. Byłem bohaterem, na którego piersi po wojnie spoczął Krzyż Walecznych, tylko jeden z czterech wydanych na cały oddział Czternastk
      Stefan Dąmbski

„Rzucał się na skamieniałych ze strachu Ukraińców i krajał ich na kawałki”

Najbardziej chyba szokujące relacje dotyczą mordów, bo trudno to nazwać inaczej, na Ukraińcach i bestialskiej polsko-ukraińskiej wojnie na wyniszczenie, która toczyła się na Rzeszowszczyźnie. „Napady Ukraińców na wioski polskie były straszne. [...] Rzadko kiedy używali pistoletu lub automatu, większość ofiar padała od ich noży albo strażackich toporków. [...] Kobiety i dzieci były szlachtowane na równi z mężczyznami. Polskie niemowlęta brali za nóżki i rąbali ich małymi główkami o ścianę” – pisze autor, ale polski odwet wcale nie był lepszy.

"Półprzytomny >>Twardy<<, stary nożownik z lwowskich Pasiek, rzucał się na skamieniałych ze strachu Ukraińców i krajał ich na kawałki. Z niesłychaną wprawą rozpruwał im brzuchy lub podrzynał gardła, aż krew tryskała po ścianach. Silny niesamowicie, często zamiast noża używał zwykłej ławy stołowej, którą gruchotał czaszki, jakby to były makówki”.

„Najlepszą karą za jej ukraińskie pochodzenie będzie gwałt”

Chłopcy – bo mało który, jak pisze autor, miał więcej niż 20 lat – nie stronili też od innych, choć także tradycyjnych metod etnicznej czystki. Gdy w jednym z polskich domów znaleźli Ukrainkę, długo się nie wahali. „Ponieważ była bardzo młoda i bardzo ładna, „Twardy” zadecydował, że najlepszą karą za jej ukraińskie pochodzenie będzie, gdy wszyscy trzej dopuścimy się na niej gwałtu. (…) Jednak na samym gwałcie się nie skończyło i choć „Twardy” rzeczywiście darował jej życie, to przedtem przyciągnął ją nagą do kuchni i rozgrzawszy do czerwoności pogrzebacz, na goły tyłeczek takie jej smary sprawił, że aż czerwone pręgi zaczęły się pokazywać. I w takim stanie, zupełnie nagą, wyrzucił biedną dziewczynę na dwór. Ratując ostatkiem sił swoje życie, w śniegu po kolana, w trzaskający mróz pobiegła do sąsiadów”. Przez lata po zakończeniu wojny próbowałem analizować siebie samego i w końcu uznałem, że doszedłem do tego zwierzęcego stadium głównie przez moje wychowanie w młodych latach – w atmosferze do przesady patriotycznej.
      Stefan Dąmbski

Partyzancki etap życia Dąmbskiego skończył się w 1945 roku. Po jednej z akcji nowe władze poważniej zainteresowały się 19-letnim partyzantem i dowództwo zdecydowało przerzucić go na Zachód. Ostatecznie osiadł w Stanach Zjednoczonych. W 1993 roku, nieuleczalnie chory na raka, popełnił samobójstwo strzelając sobie w głowę.

Kontrowersje wśród żołnierzy AK

Wspomnienia Stefan Dąmbski zaczął pisać w latach 70-tych, a skończył tuż przed samobójczą śmiercią w 1993 roku. Fragmenty Ośrodek Karta (organizacja pozarządowa zajmująca się dokumentowaniem i upowszechnianiem historii najnowszej Polski i Europy Środkowo-Wschodniej) opublikował trzy lata temu. Teraz całość można przeczytać w „Egzekutorze”.

- Zdecydowal
      • Gość: Mykola Re:Żolnierz AK -Byłem gorszy od zwierzęcia. IP: *.przemysl.hypnet.pl 13.10.10, 13:54
        Mykola stale powtarzal na tym forum że : zwyrodnialcy i bandyci sa w każdym narodzie . Zarowno okrutnie i zwyrodniale ( ze zwierzęceniem) mordowali Ukraińcy z UPA Polaków ,jak też Polacy z AK w taki sam sposob okrutny i zwyrodniały ( zezwierzęcony ) mordowali Ukraińców lub zołnierzy innych nacji.
        Mogę tylko podkreślić że w wyniku tych mordów najbardziej ciierpieli prości ludzie , którzy nie wiedzieli z jakiego powodu są tak bestialsko mordowani. Rusini -Ukraińcy zdawali sobie sprawę że morduje sie ich z racji pochodzenia ukraińskiego oraz wyznania bizantyjskiego ( prawoslawnego lub greko -kat.) a więc z przyczyn politycznych narodowosciowych i religijnych . Natomiast Polacy uważali ze sa mordowani za polskość i za kościół rzymsko kat. a więc z tych samych powodów co Rusini - Ukraińcy .
        Pytanie - komu dzisiaj potrzebne jest roztrząsanie tej tragedii i podjudzanie do tej nienawiści oraz wzajemne szkalowanie i obrzucanie się tzw. "Łajnem"
        Wychodzi na to że Mykola mial i nadal ma race z odniesieniem do Przebaczenia i Pojednania oraz do wspólnego budowania Polski dostatniej i prawej bez szykan i przesladowań kogokolwiek w tym kraju oraz pokojowego współzycia z sąsiadami .
        A jednak sa tacy co nie chca tego pojednaia i przechwalają sie ,że podobnie jak ich pseudo bohaterzy z AK będa kontynuować tradycje z tymi czystkami zwiazane( mi. Pan Pysio przechwalal sie jak to jego bracia postępowali z Rusinami , których Stalin nie zdążyl wymordować . Widocznie postepowali jak Pan Dąmbski - a jak ten bohater z AK postepował to mozna przeczytać na nawet na tym forum . Przeciez ten pan Dęmbski ,żolnierz AK pisal sam o sobie z autopsji i własnych wspomnień . Jak na spowiedzi !)
        Więc drodzy rodacy -POLACY nauczmy się przebaczać i prosić przebaczenie !
        Ja potrafię nie żywić nienawiści - nauczcie się i Wy tego samego w mysl przykazania Bożego !
        tj.
        Kochaj i szanuj bliźniego swojego jak siebie samego !
        Niczym ujrzysz drzazgę w oku brata swojego -spójrz na swoje oko gdzie tkwi wielka kloda !
        • Gość: pysio Re:Żolnierz AK -Byłem gorszy od zwierzęcia. IP: 213.25.24.* 13.10.10, 14:50
          Tadzio z twoich postów wyraźnie wyziera tesknota za inteligencją. Jak mozna komuś coś wytłumaczyć gdy ten dosłownie staje na głowie i stawia coraz głupsze pytania. Z jaką dokładnością po przecinku ja mam ci powiedzieć ilu tych ukrańców jest? Może jeszcze jeszcze ile jest kobiet a ile dzieci i czy wszyscy to prawosławni. Zadawaj głupie pytania i wiedz że to test na inteligencję!
          • tadeusz.4 Re:Żolnierz AK -Byłem gorszy od zwierzęcia. 13.10.10, 15:09
            Jeżeli twierdzisz, że na tym forum pisują Ukraińcy, to proste pytanie brzmi: skąd to wiesz? To dla ciebie za trudne? Głowa cię boli, gdy myślisz nad tym, skąd o tym wiesz? A może uważasz je za zbyt naiwne? A co - to jakaś tajemnica, skąd się dowiedziałeś o narodowości lechowskiego, fanki, jobrave, mojej, wampira-wampira, jezus, mata? Odpowiedz - znalazłeś te dane pod poduszką? w zsypie? ktoś ci je podrzucił na wycieraczkę? a może po prostu wyssałeś to z brudnego palucha (jak wszystkie twoje informacje)?
            • Gość: Mik Re:Żolnierz AK -Byłem gorszy od zwierzęcia. IP: *.przemysl.hypnet.pl 13.10.10, 15:19
              Tadziu wkońcu popieram cię w tym co napisaleś Pysiowi z odniesieniem do narodowości !
              Jesteś OK ,choć czasem dajesz sie zwieść takim insynuacjom ,ze jak Rusin to juz gorsza istota ludzka od chociazby Polaka ,ktory to i uważany jest przez Niemca Anglika czy Francuza nie za rónego tym nacjom. Ja udowadniam że zarówno Polak ,Rusin ,Niemiec Francuz czy inny człowiek jest takim samym człowiekiem i ma takie same prawa bez ich pomniejszania czy też przyznawania przewilejow.
              • tadeusz.4 Re:Żolnierz AK -Byłem gorszy od zwierzęcia. 13.10.10, 15:20
                choć czasem dajesz sie zwieść takim insynuacjom ,ze jak Rusin to ju
                > z gorsza istota ludzka od chociazby Polaka

Nie pi.erdol, synek, nigdzie tak nie napisałem... Jak tam lizanko odbytu? Smaczny miałeś obiadek, Anatolu Horbaczku?
                • gate.of.delirium Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 14:17
                  tadeusz.4 napisał:

> Nie pi.erdol, synek, nigdzie tak nie napisałem... Jak tam lizanko odbytu? Smacz
                  > ny miałeś obiadek, Anatolu Horbaczku?
                  Dlaczego nie wejdziesz na jakieś specjalistyczne forum nt. skoptofilii, tylko zaśmiecasz przemyskie forum ?
                  • Gość: pysio Re: Język miłości Tadeusza... IP: 213.25.24.* 14.10.10, 14:41
                    Tadziu, pisałem że wystarczy napisać coś z prawdy o banderze a nożyce się odezwą. Ja sam osobiście znam wielu ukraińców z obywatelstwem polskim. To nie obywatelstwo tu rozstrzyga lecz więź duchowa i dlatego piszę z małej litery. Wiem - wiem że to nie gramatyczne ale nie tylko ja piszę niegramatycznie. Poczytaj niejakiego katolika!
                    • tadeusz.4 Re: Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 17:48
                      Ja sam osobiście znam wielu ukraińców z obywatelstwem polskim. To nie obywa
                      > telstwo tu rozstrzyga lecz więź duchowa i dlatego piszę z małej litery.

No tak byłbym zapomniał: donald tusk, bronisław komorowski, jacek kuroń, jerzy giedroyc, władysław bartoszewski, jerzy hoffmann, michał kamiński, paweł kowal, lech kaczyński i jeszcze tak z pół miliona tych banderowców można by wymieniać...
                      • Gość: Miłosierny Re: Język miłości Tadeusza... IP: *.przemysl.hypnet.pl 14.10.10, 17:57
                        Tadeuszu -Tadeuszu ,dlaczego taki jesteś nie milosierny i nie chcesz pokochać blizniego swego jak siebie samego !
                        Tadeuszu - Tadeuszu .Nawróć się na droge pokoju i spokoju !
                        Tadeuszu -Tadeuszu - polecam "Dekalog " i już bedziesz wiedzial wszystko !. A jak go bedziesz przestrzegal bedziesz prawdziwym POLAKIEM , jako i ja jestem !
                  • Gość: Nikifor Re: Język miłości Tadeusza... IP: *.przemysl.hypnet.pl 14.10.10, 14:46
                    Tadziu dlaczego tak bardzo brzydko piszesz i tak wulgarnie sie wyrażasz. Przecież jesteś Polakiem nie zaś dzikusem z Dzikiegi Kraju . Bądź więc tym Polakiem tak jak twoi bliscy ci baraci z nacji Rusinów tj:Łemkowie Bojkowie oraz Austro - węgrów .
                    Przeciez nikt z nich ci żadnej krzywdy nie uczynil ,a tak brzydko na tym forum sie wyrazasz i jak zauważyl to Pan gate.of delirium zaśmiecasz to forum ( zaśmierdzasz) zamiast sobie wybrać inne forum tj.specyficzne i dostosowane do twojego intelektu oraz sposobu wyrażania swoich pogladow .Czyli forum zwykłych Chamów dla zwykłych wiejskich "Pierdziunów" ! Na takiego sie wykreowaleś -co juz zauważyli to inni forumowicze wraz z moja szanowną i bardzo skromną osoba ! Bądź wkońcu człowiekiem z taktem i kulturą ,nie zaś tym co stary KNUR pod tłustym brzuchem nosi !
                    Serdecznie cię Tadziu pozdrawiam - bez żadnej urazy choc z drobnymi ale bardzo kulturalnymi i eleganckimi uwagami ( chocby z odniesieniem do tego tłstego starego zwierzecia )!
                  • tadeusz.4 Re: Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 17:54
                    > Dlaczego nie wejdziesz na jakieś specjalistyczne forum nt. skoptofilii, tylko z
                    > aśmiecasz przemyskie forum ?

Ja tylko odpowiadam panu Anatolowi Horbaczkowi w jedynym zrozumiałym dla niego języku. Oto jakie pachnące treści wychodzą spod palców tego jakże zasłużonego ekskapłana prawosławnego:

"Teraz okazuje sie że okreslenie forumowego historyka zwyklym Chamem i świnia było bardzo trafne ( ryje w Gó...nie innych uważając że smierdzące zas swoje Go..no uważa za pachnidlo podsuwając do zachwycania się tym gó...nem !)"

forum.gazeta.pl/forum/w,165,117485996,117503336,Re_Bylem_gorszy_od_zwierzecia_Bylem_zolnierzem.html?wv.x=2
                    • Gość: Miłosierny Re: Język miłości Tadeusza... IP: *.przemysl.hypnet.pl 14.10.10, 18:08
                      Tadeuszu -Tadeuszu -czyż jesteś człowiekiem? czyż może zwierzęciem ?
                      Bądź człowiekiem -nie zwierzęciem z dzikiego kraju !
                      Kochaj bliżniego swego jak siebie samego !
                      -nie kradnij
                      -nie zabijaj
                      -nie mów fałszywego słowa na brata swojego Rusina kochanego
                      szanuj Łemka i Bojka oraz Auustro węgra swojego ,Polaka rodowitego !
                      nie pożadaj żony bkliźniego swojego (zza plota)ani zadnej rzeczy która jego jest t !
                      Módl sie synku i wyucz sie choć tych paru słów na pamięć - a Pan Bóg napewno ci pomoże w ich przestrzeganiu pod warunkiem żee dzień świety bedziesz święcił !
                      Amen !
                      • tadeusz.4 Re: Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 18:32
                        > Kochaj bliżniego swego jak siebie samego !
                        > -nie kradnij
                        > -nie zabijaj
                        > -nie mów fałszywego słowa na brata swojego

A kto pisze o wąchaniu g.ówna? Kto ordynarnie wyzywa forumowiczów? Kto wpiera innym forumowiczom słowa, których nigdy nie napisali? Nie tylko "mądry inaczej" pysio, po sześciu klasach podstawówki, ale i głupio-mądry Anatol Horbaczek.
                        • Gość: pysio Re: Język miłości Tadeusza... IP: 213.25.24.* 14.10.10, 19:30
                          Tadzio coś cię ponosi! Pysio ma papiery ignoranta i dyletanta i to sa mocne papiery. Na dodatek na pewno brakuje mu więcej tytułów niż masz ty. I jeszcze jedno; nikt cię nie zniewala do dyskutowania z mądrymi inaczej. Na pewno masz swój światek magistrów i na pewno też znajdziesz stronkę do bicia piany gdzie są cytaty, wypowiedzi uczonych i cała otoczka potrzebna by z białego robić czarne. sic!
                          • common-sense-ltd Re: Pysio... 14.10.10, 19:33
                            ...ma coś, czego brak tutaj wielu przemądrowatym trollom, zdrowy rozsądek.
                          • tadeusz.4 Re: Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 19:50
                            Na pewno masz swój
                            > światek magistrów i na pewno też znajdziesz stronkę do bicia piany gdzie są cy
                            > taty, wypowiedzi uczonych i cała otoczka potrzebna by z białego robić czarne. s
                            > ic!

Gdyby nie ci uczeni, co to robią z białego czarne, nadal siedzielibyśmy na drzewach i wachlowali się ogonami. Zresztą ty, pysiu, nadal tam siedzisz i uważasz, że to jest recepta na szczęście dla całej ludzkości. Bogu dzięki, nie masz żadnych możliwości, aby kogokolwiek uszczęśliwić na siłę...
                            • lechowski51 Re: Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 20:00
                              Tadziu!.Ty jak pogrobowcy Mumii Wolnosci zawsze wiesz lepiej i zawsze masz racje.Padam do Twoich stop medrco nad medrcami.Ty prawie taki genialny jak sp.Geremek.
                              • Gość: pysio Re: Język miłości Tadeusza... IP: 213.25.24.* 14.10.10, 22:25
                                Tadzio to nie ci uczeni ale prawdziwi uczeni pchają świat. I wiesz czym się różnią od pseudo uczonych? Właśnie wielkim racjonalizmem bo gdyby kierowali się wydumanym za biurkiem porządkiem rzeczy to by nic nie wymyślili bo bujanie w obłokach zawsze źle się kończy.
                                • tadeusz.4 Re: Język miłości Tadeusza... 14.10.10, 23:14

> Tadzio to nie ci uczeni ale prawdziwi uczeni pchają świat. I wiesz czym się róż
                                  > nią od pseudo uczonych?

Słuchaj, ludu Polski, oto rzecze pysio, pan twój i Bóg twój - po pierwsze, o tym, kto jest uczonym prawdziwym, a kto pseudoczonym, decyduję ja. Po drugie, to ja jestem tym prawdziwym uczonym - inni to pseudouczeni, z habilitacjami, fakultetami, ślęczący nad pisaniem książek i robieniem eksperymentów w laboratoriach. Po trzecie, w wyapdku wątpliwości patrz punkt pierwszy.
                              • Gość: errata Re: Język miłości Tadeusza... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.10, 00:23
                                mędrcze*
                                • Gość: pysio Re: Język miłości Tadeusza... IP: 213.25.24.* 15.10.10, 06:36
                                  Kiedyś, bardzo dawno temu, intelektualiści to była elita. Cieszyli się poważaniem i szacunkiem ale znaleźli się tacy co chcieli wykorzystać dla swoich niecnych celów tą naiwną wiarę ludu i z początku nieśmiało zaczęli robić ludziom wodę z mózgu. Powstały zbrodnicze ideologie, zakłamywanie rzeczywistości i przypomniano sobie o sofistyce która każdą sprawę przedstawia tak jak chce to widzieć i uzasadnić propagator. Ale jak każda niecna metoda tak i ta ma krótkie ręce. Ludzie w końcu zrozumieli że są manipulowani i elity zamieniły się w elyty. Teraz przechodzimy okres stanowczego przeciwstawiania się manipulatorom z kilkoma literkami przed nazwiskiem. Jeszcze kilka lat a prawda zwycięży. Dinozaury tadzio w rodzaju jobrave muszą odejść do lamusa. Oni o tym wiedzą bo ostatecznie jakąś zdolność rozumienia rzeczywistości mają ale nie mogą uwierzyć że ktoś bez papierka jest w stanie zrozumieć o co tak naprawdę chodzi. Otóż jest jeszcze intuicja która potrafi obudzić z letargu i po tylu doświadczeniach z robieniem w wała musi przyjść refleksja.
                                  • common-sense-ltd Re: Język miłości Tadeusza... 15.10.10, 06:41
                                    "Jakość rozumu nie jest mierzona ilością wiedzy tylko stosunkiem do prawdy. Powiedz mi, jaki jest Twój stosunek do prawdy, a powiem ci, jaką jakość ma twój intelekt. Każdy człowiek jest zdolny do poznania prawdy.

* Autor: Tadeusz Guz
                                    • Gość: Prawda Re: Język miłości Tadeusza... IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.10.10, 07:49
                                      Common-sense - Prawdziwa Prawda -to co napisalaś o Prawdzie ! choć niektórzy na tym forum mają brzydki "stosunek" do PRAWDY - bo tą Prawde wiesz co tj. też na P ....... ? tak jak np. Pan Pysio ,lechowski czy Tadziu z Historykiem od przekłamyswnia i P.... faktycznej prawdy .
                                      Ale to dobrzy chłopcy( nawet ich lubię bo są moimi bliskimi przyjaciółmi czy tego chcą czy też tego nie chcą ) choć tak bardzo odbiegaja intelektualnie od rzeczywistości i od prawdziwej prawdy . Mysle że dzięki temu forum i naukom jakie moga wyciągać z szeregu wartosciowych treści i prawd ( np. od Jobravo , common sense nie mówiąc o Mykole) ,ci podstarzali młodzieńcy szalejący na tym forum ,staja się coraz bardziej wzbogaceni intelektualnie i otwierają sie im oczy na tą PRAWDĘ !
                                      Prawda - chłopcy ! - że obiecujecie poprawę i więcej juz nie bedziecie klamsić prawdę ćwierć i pół prawdami pomieszanymi z klamstwem o charakterze propagandowym i nienawistnym !
                                      • lechowski51 Re: Język miłości Tadeusza... 15.10.10, 09:30
                                        Dzisiaj elytami sa Doda i mykola wspirany tutaj w swoich bredniach przez wiecznych studentow i absolwentow "uczelni" w Ropczycach i Jaroslawiu.
                                      • tadeusz.4 Do Anatola Horbaczka, koprofaga 15.10.10, 11:22
                                        Tadziu z Historykiem od przek
                                        > łamyswnia i P.... faktycznej prawdy .
                                        > Ale to dobrzy chłopcy( nawet ich lubię

Ale ja nie chcę, żebyś ty mnie lubił! Trzymaj ręce przy sobie! Oblizuj własny odbyt i wąchaj swoje odchody! Odczep się od mojej ubikacji!
                                        • Gość: Bliźni Re: Do Anatola Horbaczka, koprofaga IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.10.10, 12:47
                                          Tadeuszu -Tadeuszu ,to twój Brat , bliźni bliski ci przyjaciel oraz wierny druh na tym forum do ciebie wychodzi z chlebem oraz solą wyciagając po bratersku dłoń ( a nawet może i na misia pozwoli ci sie przytulić do siebie) A Ty synku z obelgami ,pomyjami ,szambem oraz uryną nalatujesz na Brata swojego Polaka rodowitego bardzo ci bliskiego .
                                          Tadeuszu - Tadeuszu ,opamiętaj sie oraz nawróc na droge pokoju ,spokoju ,pojednania ,przebaczenia i dobrobytu naszego wspólnego pieknego polskiego kraju.
                                          • tadeusz.4 Do Anatola Horbaczka, koprofila 15.10.10, 13:40
                                            To jest twój chlebek:

"Teraz okazuje sie że okreslenie forumowego historyka zwyklym Chamem i świnia było bardzo trafne ( ryje w Gó...nie innych uważając że smierdzące zas swoje Go..no uważa za pachnidlo podsuwając do zachwycania się tym gó...nem !)"

forum.gazeta.pl/forum/w,165,117485996,117503336,Re_Bylem_gorszy_od_zwierzecia_Bylem_zolnierzem.html?wv.x=2

Wiernym też podawałeś komunię pod dwiema postaciami - łajna i uryny? To nic dziwnego, że cię wyciepnęli Cerkwi, koprofilu...
                                            • Gość: Bliźni Re: Do Anatola Horbaczka, koprofila IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.10.10, 16:41
                                              Tadeuszu -Tadeuszu,Nie bluźnij lecz przjdź i uściskaj brata swego Bliźniego ( choćby na misia przsłowiowego - tylko nie mrucz lecz jak człowiek się zachowuj a nie jak zwierzę)
                                              • tadeusz.4 Nie zapieraj się diety, Anatolu Horbaczku 15.10.10, 17:13
                                                Horbaczek jako doktor Jekyll: "uściskaj brata swego"
                                                Horbaczek jako Mr. Hyde: "Teraz okazuje sie że okreslenie forumowego historyka zwyklym Chamem i świnia było bardzo trafne ( ryje w Gó...nie innych uważając że smierdzące zas swoje Go..no uważa za pachnidlo podsuwając do zachwycania się tym gó...nem !)"

Wzorując się na twoich pedalskich uściskach, mówię ci - jesteś chamem, uważającym swoje g.ówno za pachnidło, które podsuwasz innym.
                                                • Gość: Kulturalny ReTadeuszu nie bądź Chamem lecz Polakiem IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.10.10, 17:51
                                                  Tdeuszu Tadeuszu nie błądź i nie czyń sam z siebie Chama i tym Chamem samego siebie nazywając!! Widać do tego ze skruchą sie poczuwasz - trudno bo to twoja prywatna sprawa i nic mi do tego !
                                                  Przecież jesteś młodym kulturalnym człowiekiem - dobrze wychowanym a nawet trochę wyksztalconym "elemntarnie". Nie podawaj sie za Chama - nie wypada tak nie dostojnie i nie przystojnie okreslać samego siebie . Tyś nie Cham lecz Polak i nie z Dzikiego Kraju.
                                                  Moje Pouczenie - niczym przykazanie ;
                                                  " Szanuj samego siebie i innych ludzi -to inni też bedą cię szanować !
                                                  Goraco pozdrawiam forumowego kolegę życząc spokoju i rozwagi . Bez emocji i nerwów - przecież to ma być tylko spokojna i kulturalna wymiana zdań lub indywidualnych opini na dany temat.
                                                  Bo chyba po to jest to forum !
                                                  • lechowski51 Re: ReTadeuszu nie bądź Chamem lecz Polakiem 15.10.10, 17:57
                                                    Mykola!.Lemko-Rusino-Austriaku.Prosilem Cie banderowski klamco abys porownujac bandytow z UPA do zolnierzy z AK podal chociaz jeden rozkaz lub meldunek dowodcy AK o mordowaniu ludnosci cywilnej.
                                                    Cos podobnego co pisze ten banderowski oprawca;

Druże Ruban! Przekazuję do waszej wiadomości, że w czerwcu 1943 r. przedstawiciel centralnego Prowodu- dowódca UPA - "Piwnycz" "Kłym Sawur" przekazał mi tajną dyrektywę w sprawie całkowitej- powszechnej, fizycznej likwidacji ludności polskiej. (...) Dla wykonania lej dyrektywy proszę rzetelnie przygotować się do akcji przeciw Polakom i wyznaczam odpowiedzialnych: w rejonach nadbużańskich - kurinnego "Łysoho", na rejony turzyski, owadnowski, oździutycki i pozostałe - "Sosenka"; na okręg kowelski- "Hołobenka".
                                                    Sława Ukraini.
                                                    Dowódca grupy UPA "Turiw" - "Rudyj",
                                                    24 czerwca 1943 r. Stawka".
                                                  • lechowski51 Re: ReTadeuszu nie bądź Chamem lecz Polakiem 15.10.10, 18:02
                                                    Na ten rozkaz dowodca kurenia" "Łysoho" we wrześniu 1943 r. donosił kierownictwu OUN:"(...) 29 sierpnia 1943 r. przeprowadziłem akcję we wsiach Wola Ostrowiecka i Ostrówki głowniańskiego rejonu. Zlikwidowałem wszystkich Polaków od małego do starego Wszystkie budynki spaliłem, mienie i chudobę zabrałem dla potrzeb kurenia". 19 melduje;
                                                    dowódcy kurinia "Łysoho", który we wrześniu 1943 r. donosił kierownictwu OUN:"(...) 29 sierpnia 1943 r. przeprowadziłem akcję we wsiach Wola Ostrowiecka i Ostrówki głowniańskiego rejonu. Zlikwidowałem wszystkich Polaków od małego do starego Wszystkie budynki spaliłem, mienie i chudobę zabrałem dla potrzeb kurenia". 19
                                                  • Gość: Łemko Re: ReTadeuszu nie bądź Chamem lecz Polakiem IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.10.10, 18:16
                                                    Panie lechowski -to było prawie 70 lat temu i my nie mamy z tym nic wspólnego więc nie trzeba szukać jakiejś zemsty lub rozliczeń ( kogo i za co) bo tak moglibyśmy sie cofać do zaborow , potopu szewdzkiego i mongołow co przechodzć przez polski kraj upili polskie wioski i mordowali ludność.
                                                    Tego dziś nie potrzeba lecz Przebaczenia ( chocby w symbolicznm geście) i POJEDNANIA nie symbolicznego lecz AUTENTYCZNEGO !
                                                    Przebaczać i prosic o Przebaczenie - tego sie nauczcie i to Wam polecam !
                                                    POLACY - RODACY !
                                                  • tadeusz.4 Anatol Horbaczek = cham i świnia ryjąca w g.ównie 15.10.10, 19:44
                                                    > Goraco pozdrawiam forumowego kolegę życząc spokoju i rozwagi . Bez emocji i
                                                    > nerwów - przecież to ma być tylko spokojna i kulturalna wymiana zdań lub indyw
                                                    > idualnych opini na dany temat.
                                                    > Bo chyba po to jest to forum !

Dlatego nazywam ciebie, Anatolu Horbaczku, językiem, którym ty się odnosisz do innych forumowiczów: jesteś chamem i świnią ryjącą we własnym g.ównie.
                                                  • Gość: Kulturalny Re: Anatol Horbaczek = cham i świnia ryjąca w g.ó IP: *.przemysl.hypnet.pl 15.10.10, 20:59
                                                    Tadeuszku Tadeuszku - nie przystoi okazywać taką nienawiśc i złość na tym forum wobec brata swojego -bliźniego ,bardzo bliskiego oraz obrzucać błotem jakiegoś Pana Anatola H. sam ukrywając sie pod pseudonimem niczym zezwierzęcony dziki czlowiek z dzikiego kraju. Nie bądź dzikusm - odnoś sie do drugiego człowieka z szacunkiem i kulturą .
                                                    A ty jak ten zwykly Cham - opluwasz , nienawidzisz i jeszcze pomawiasz a potem narzekasz że ktoś mowi o tobie i do ciebie podobnych żeś Cham .
                                                    Więcej szacunku dla innych a sam spotkasz sie z tym szacunkiem zaś skoro czujesz się Chamem do czego sie przyznaleś ,więc piszę wprost że na wlasne życzenie tym Chamem jesteś . Ale jako człowiek prawy i kulturalny i tak cię szanuję z racji że jesteś człowiekiem choć trochę zezwierzęconym ,jak ci co betialsko mordowali swoich braci pod egidą różnych formacji wojskowych z róznych nacji tego samego kraju .
                                                    Chamstwo - kulturą , miłosierdziem i prawda zwyciężaj .
                                                    Bierz przyklad ze mnie - a bedziesz wkońcu nie dzikusem zwanym Chamem lecz młodym kulturalnym Panem .
                                                    Wybaczaj i Proś o wybaczenie a bedziesz zbawionym i dobrze będzie powodziło sie tobie oraz twoim dzieciom !
                                                    Pamiętaj że zawsze MIŁOŚĆ PRZEZWYCIĘŻy NIENAWIŚĆ !
                                                  • tadeusz.4 Anatol Horbaczek = świnia ryjąca w własnym g.ównie 15.10.10, 22:38
                                                    Jak ty, Anatolu Horbaczku, przestaniesz wyzywać ludzi na tym forum od świn ryjących we własnym g.ównie, od chamów, agentów, dzikusów, zezwierzęconych - to i ja przestanę ci cytować twoje g.ówna, które ci pachną jak różyczki, zboczony koprofilu...
                                                  • Gość: Kulturalny Re: Niekulturalny Pan Tadeusz IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 08:21
                                                    Niekulturalny Pan Tadeusz może kulturalnie zrobić CIUM dla Kulturalnego forumowicza . Jak to zrobi - to zapewne wie a jak nie , to niech spraktykuje nawet na tzw. MISIA - he he he !
                                                  • lechowski51 Re: Niekulturalny Pan Tadeusz 16.10.10, 10:22
                                                    Nie doczekam sie Horbaczek dokumentow AK a wiec poczytaj co o Wolyniu,UPA i nie tylko pisze tez Ukrainiec prof.Poliszczuk.
                                                    www.przemyslanin.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=297&Itemid=78
                                                  • Gość: AK=UPA Byłem gorszy od zwierzęcia. IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 14:37
                                                    Po co czytać o Wolyniu i i UPA -można poczytać na tym form temat : Byłem gorszym od zwierzęcia . Byłem żolnierzem AK .
                                                    Czyli AK = UPA w tym zezwierzęceniu i nie ma co do tego najmniejszych watpliwości.
                                                    Tylko nie wiem co wspólnego mieli i mają Łemkowie ( polska etniczna grupa narodowosciowa ) oraz Bojkowie podkarpadcy ( z rzeszowszcyzny) blisko spokrewnieni z Łemkami zwani Rusinami z bandyctwem UPA na Wolyniu . Przecież Łemkowie ani Bojkowie na Wołyniu nie mordowali Polaków natomiast AK mordowło Łemków i Bojków wykrzykując ( wręcz zwierzęco rycząc) że mordują Rusinów - Polaków ( jak czynili to żołnierz AK min. Pan Dęmbski) za to że Ukraińcy morodowali Polaków na Wołyniu. Czyli mordowano jednego niewinnego człowieka w zemscie za to że gdzieś daleko zamordowano innego człowieka z którym ten w zemscie mordowany nie miał nic wspólnego . Ot zwykle BANDYCTWO w wydaniu zwierzęcym
                                                    Ale co Tam !- Przeszło Minęło -Przepadło.
                                                    Należy Wybaczać -Prosić o wybaczenie i dążyć nieustannie do pojednania - Co niezmiennie czynię !
                                                    Pozdrawiam i zapraszam do wspolnego nawoływania do wybaczania i pojednania.!
                                                    Tak więc Panie Lechowski- Pan może pisać swoje - natomist ja odpiszę zawsze swoje czyli: AK=UPA lub UPA = AK .
                                                    Zgadza się !- myslę ,że TAK ! zwlaszcza po przeczytaniu wspomnień żolnierza AK ,Pana Dąmbskiego ,zresztą uznanego w AK za bohatera i dekorowanego medalami za swoje bohatersko- bandyckie wyczyny - każdy przyzna mi rację ( chyba że ma cechy zwierzęce i taka zbrodnia jest normalnościa dla tego zezwierzęconego człowieka czyli zwykłwej świni lub normalnego Chama o cechach zwierzęcych ).
                                                    Nic na to nie poradzę chodźbym jak myślal, zawsze mi wychodzi że AK=UPA i odwrotnie .
                                                    O ile ktoś uważa że poniżam ,ubliżam lub rzucam pomowienie nie zgodne z prawdą wobec AK lub UPA - to ma mozliwość podać mnie do organów scigania ( Sąd -Prokurator) . Pytanie dlaczego do tej pory tego nikt tego nie uczynil ?. Odpowiedź :bo wystarczy jak Prokurator przeczyta wspomnienia Pana Dęmbskiego z AK to rad nie rad sam przyzna mi rację . ( nie bedzie mial wyjścia ) Prokurator czy Sedzia ( nawet w Strasburghu )Jako mądry człowiek na Urzędzie podobnie jak Ja wesprze mnie w dzialaniach na rzecz przebaczenia i pojednania .
                                                  • tadeusz.4 Anatolu Horbaczku 16.10.10, 12:34
                                                    > Niekulturalny Pan Tadeusz może kulturalnie zrobić CIUM dla Kulturalnego for
                                                    > umowicza . Jak to zrobi - to zapewne wie a jak nie , to niech spraktykuje n
                                                    > awet na tzw. MISIA

Ale jak się ci mówi, żebyś był kulturalny, to nie musisz się od razu pchać z ryjem do obślinania, a jak do tego jeszcze proponujesz dymanko na misia, to nie tutaj. Masz specjalne fora do takich randek.
                                                  • Gość: Cium Tadziu Cium - Cium IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 14:07
                                                    Tadziu Cium- Cium - ty wiesz Kogo jak i gdzie masz ciumać oraz dlaczego
                                                  • common-sense-ltd Re: Tadziu Cium - Cium 16.10.10, 14:18
                                                    Zaczynam pałać podziwem dla mykołowej desperacji odzyskania względów;)
                                                  • tadeusz.4 Anatol Horbaczek - dumm-dumm (niem.) 16.10.10, 14:25
                                                    Nic mu to nie pomoże - Anatol Horbaczek nie jest w moim typie, poza tym jest za stary i za agresywny (wywalili go ze stanu kapłańskiego za burdę i pobicie).
                                                  • common-sense-ltd Re: Anatol Horbaczek - dumm-dumm (niem.) 16.10.10, 14:31
                                                    Hmmm....cóż, być może wówczas pomyliły mu się "wcielenia" i myślał, że jest esbekiem.
                                                    Miej litość nad nieszczęsną skamieliną łemkowsko-bojkowską i napisz jakiś pean ku czci jego głębokiej mądrości!
                                                  • Gość: czuły Re: kolejka do całowania IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 14:47
                                                    Common sense ty też chcesz CIUM !- zapraszam ,Najlepiej na Bulwarze Piłsudskiego w Przemyslu .
                                                    A jak znajdą sie jeszcze inni to proszę się nie rozpychać .
                                                    Każdy bedzie miał swoje pięć minut na CIUM -CIUM !
                                                    Tylko akurat na pewien czas wyjeżdzam - jak wrócę to proszę sie odpowiednio przygotować do tej donioslej czulej ceremonii miłowania bliźniego !
                                                  • common-sense-ltd Re: kolejka do całowania ;) 16.10.10, 14:52
                                                    Dzięki, ale ja JUŻ jakiś czas temu wyjechałam, nie doczekawszy się "wiekopomnej chwili".
                                                    Pozdrawiam;)
                                                  • Gość: AK=UPA Re: kolejka do całowania IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 14:54
                                                    Po co czytać o Wolyniu i i UPA -można poczytać na tym form temat : Byłem gorszym od zwierzęcia . Byłem żolnierzem AK .
                                                    Czyli AK = UPA w tym zezwierzęceniu i nie ma co do tego najmniejszych watpliwości.
                                                    Tylko nie wiem co wspólnego mieli i mają Łemkowie ( polska etniczna grupa narodowosciowa ) oraz Bojkowie podkarpadcy ( z rzeszowszcyzny) blisko spokrewnieni z Łemkami zwani Rusinami z bandyctwem UPA na Wolyniu . Przecież Łemkowie ani Bojkowie na Wołyniu nie mordowali Polaków natomiast AK mordowło Łemków i Bojków wykrzykując ( wręcz zwierzęco rycząc) że mordują Rusinów - Polaków ( jak czynili to żołnierz AK min. Pan Dęmbski) za to że Ukraińcy morodowali Polaków na Wołyniu. Czyli mordowano jednego niewinnego człowieka w zemscie za to że gdzieś daleko zamordowano innego człowieka z którym ten w zemscie mordowany nie miał nic wspólnego . Ot zwykle BANDYCTWO w wydaniu zwierzęcym
                                                    Ale co Tam !- Przeszło Minęło -Przepadło.
                                                    Należy Wybaczać -Prosić o wybaczenie i dążyć nieustannie do pojednania - Co niezmiennie czynię !
                                                    Pozdrawiam i zapraszam do wspolnego nawoływania do wybaczania i pojednania.!
                                                    Tak więc Panie Lechowski- Pan może pisać swoje - natomist ja odpiszę zawsze swoje czyli: AK=UPA lub UPA = AK .
                                                    Zgadza się !- myslę ,że TAK ! zwlaszcza po przeczytaniu wspomnień żolnierza AK ,Pana Dąmbskiego ,zresztą uznanego w AK za bohatera i dekorowanego medalami za swoje bohatersko- bandyckie wyczyny - każdy przyzna mi rację ( chyba że ma cechy zwierzęce i taka zbrodnia jest normalnościa dla tego zezwierzęconego człowieka czyli zwykłwej świni lub normalnego Chama o cechach zwierzęcych ).
                                                    Nic na to nie poradzę chodźbym jak myślal, zawsze mi wychodzi że AK=UPA i odwrotnie .
                                                    O ile ktoś uważa że poniżam ,ubliżam lub rzucam pomowienie nie zgodne z prawdą wobec AK lub UPA - to ma mozliwość podać mnie do organów scigania ( Sąd -Prokurator) . Pytanie dlaczego do tej pory tego nikt tego nie uczynil ?. Odpowiedź :bo wystarczy jak Prokurator przeczyta wspomnienia Pana Dęmbskiego z AK to rad nie rad sam przyzna mi rację . ( nie bedzie mial wyjścia ) Prokurator czy Sędzia ( nawet w Strasburghu )Jako mądry człowiek na Urzędzie podobnie jak Ja wesprze mnie w dzialaniach na rzecz przebaczenia i pojednania .
                                                  • common-sense-ltd Re: kolejka do całowania 16.10.10, 15:08
                                                    Gdyby "na urzędzie" byli mądrzy ludzie, dawno siedziałbyś w karcerze, mękoło.
                                                  • Gość: Zgoda Re: kolejka do całowania IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 15:33
                                                    Tu sie nie zgadzam z tobą common sense, że na urzędzie siedzą nie madrzy ludzie .A skoro tak uważasz -to masz pewnie zbliżony pogląd do ministra Drzewieckiego a więc postrzegasz Polskę bardzo negatywnie zza tej zagranicy. Czy to patriotyzm czy też rozbierający szczery samokrytycyzm , Nie wiem . Lecz Gloria za to że wkońcu niczym zobaczylaś cudze ujrzalaś wlasne ( polskie) czyli poczułaś belkę we wlasnym oku z odniesieniem do urzedników polskich .
                                                    PS
                                                    Wlaśnie czytalem na Wikipedii jak to w karcerze za swój patriotyzm i oddanie Polsce siedział general Rozwadowski ,zamordowany zresztą ( otruty) przez swoich Polaków rodakow ,których uratował przed nawałą Bolszewicką .
                                                    Skoro Polacy mordowali swoich bohaterów ( generałów) to trudno sę dziwić że nie oszczędzali biednych Ukraińcow i Rusinów a zwlaszcza Łemkow i Bojków bo to przecież narod nie piśmienny i zapewne taki w rozumowaniu madry jak obecni polscy urzednicy - wedlug oceny szanownej Pani ( tak to rozumiem)
                                                    Im glębiej wchodzę w historię - tym bardziej przekonue się co do tego - jak było naprawdę i że piszę PRAWDĘ - stąd nie straszni mi mądrzy czy też nie mądrzy urzędnicy lub tzw. profesorowie -neo historycy .
                                                    Wiem, że Zgoda buduje a NIezgoda Rujnuje -czyż nie prawda ?
                                                  • common-sense-ltd Re: kolejka do całowania 16.10.10, 15:44
                                                    Wiesz Mękoła, kogo na tym forum uważam za najmądrzejszego? Pysia, który otwarcie przyznaje, że brak mu stosownych "papierów".
                                                    Jestem pewna, ze zarówno wśród tych twoich Bojków, Łemków i innych Polaków jest mnóstwo pysiów, tak jak i całkiem sporo stukniętych osobników "z papierami" szacownych uczelni.

Przestań bezcześcić pamięć polskich bohaterów, stawiając znak równosci między nimi, a oszalałymi z nienawiści mordercami. Przestań fałszować historie, bo nie jesteś na wiecu w huculskiej wiosce tylko na forum GW. Przestań nawoływać do pozornego "pojednania i przebaczenia" po mykołowatemu, bo wielokrotnie mieliśmy okazję się przekonać, że interpretujesz te słowa odmiennie niż etyka chrześcijańska, o zdrowym rozsądku nie wspominając.
                                                    A najlepiej idź już sobie i nie grzesz więcej.
                                                  • Gość: Milosierny Re: kolejka do całowania IP: *.przemysl.hypnet.pl 16.10.10, 15:54
                                                    Ty common sense masz rację bo Pysio sam przyznal że brakuje mu papieru - ale nie dopisał że żółtego ,też może tytulować się magistrem a nawet doktorem ,profesorem i świetym Piotrem .
                                                    To nie Mykola lecz inni tutaj na tym forum fałszywie oskarzaja Rusinow o zbrodnie przez nich nie dokonane zapominając o tym jak tych Rusinow okrutnie mordowano tj ze zezwierzęceniem jak to opisal żolnierz AK Pan Dąmbski.
                                                    Teraz latwo znow przekrecacie że ten kto chce pojednania jest klamca a te co tego pojednaia nie chce jest czlowiekiem pokoju i rozsądku . Polak potrfi przekręcać i swoje winy przypisywać innym - znany przecież ze swych przywar za granicą min. klamstw, lenistwa, złodziejstwa ,bandytyzmu itd Bo tak nas generalnie postrzegają za grancą ( poza wyjątkami - a takie wyjątki są częste i byc może do nich nalezysz common sense ,lecz nie mow za kogoś i za odczucia tego kogoś . Bo Polak tak potrafi tj. mowić za kogoś i w czyimś imieniu z dodatkiem własnej filozofii )
    • Gość: Adam z Przemysla Re: Ludobojstwo na Wolyniu zaczelo sie.. IP: 174.35.239.* 11.11.10, 14:05
      Byc Polakiem i bronic interesy Polski nie koniecznie musi byc kosztem innej grupy etnicznej. Taka uproszczona, jednostronna interpretacja wydarzen na Wolyniu wywoluje tylko niepotrzebny antagonizm polsko-ukrainski, a wiec nie daje mozliwosci naleznej oceny tego co stalo sie i sytuacja moze powtorzyc sie. Radze wyzbyc sie uprzedzen i lepiej zapoznac sie z tematem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka