Dodaj do ulubionych

wyciągnij wnioski

IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.11.10, 09:08
tego nie należy lekceważyćwww.tvn24.pl/-1,1680501,0,1,wyborczy-triumf-ukrainskich-nacjonalistow,wiadomosc.html. I należy pamietać w zbliżających się wyborach samorządowych. Nacjonaliści to taki gatunek ludzi którzy każdą normalnośc uważają za słabość. Liczą się tylko z silnymi. Dlatego nie badżmy słabymi. Nie głosujmy na byle jakich ludzi bez charakteru, jedynie myślących o swojej karierze,obojetnie z jakiej partii byle do władzy i pieniedzy.Tacy właśnie stanowią o naszej słabości. Wybierajmy ludzi z charakterem.
Obserwuj wątek
    • darino wyciągnij wnioski II 02.11.10, 13:33
      www.tvn24.pl/12691,1680501,0,2,wyborczy-triumf-ukrainskich-nacjonalistow,wiadomosc.html
      Spokojnie, to tylko reakcja na rusyfikację prowadzoną przez rząd. W Polsce rusyfikacji się nie prowadzi, więc jest nadzieja, że nacjonaliści nie wejdą do władz lokalnych:
      wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/180000/181300-okg.html?komitet=2c9682212b39cfab012b3e20e58a0502
      wybory2010.pkw.gov.pl/geo/pl/180000/186201-okg.html?komitet=2c9682212b39cfab012b3e20e58a0502
      • Gość: Kulturalny Re: wyciągnij wnioski II IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.11.10, 14:03
        Pytanie -komu na tym zależy aby siac nienawiścpo obu stronach granicy ? -
        Widać komuś zalezy na tym ,aby stosunki polsko -ukraińskie były bardzo napięte i coraz gorsze ! Napewno zamieszkałej w Polsce spoleczności łemkowskiej i bojkowskiej ,zaley na pokoju i spokoju , aby ponownie tych ludzi nie eksterminowano pod pretekstem ,że ktoś tam gdzieś i kiedyś rozliczal Polakow z dokonywanych zbrodni na Ukrainie wobec tego w Polsce trzeba bedzie bić Łemka i Bojka , no bo przecież to nie Rusini polscy lecz wyłacznie Ukrainicy !
        Zaś ,my Łemkowie i Bojkowie nic nie mieliśmy i nie mamy wspólnego z szowinizmem i nacjonalizmem oraz agresją neo faszystow wobec spoleczności polskiej na Ukrainie .
        To nas tu na przygranicznych terenach najwięcej biją ( mordują ) jak z jednej tak i z drugiej strony granicy ! Tutaj maja nas za Ukraińcow zaś na Ukrainie za Polaków! ( można zgłupieć)
        Taka jest, niestety prawda !
    • common-sense-ltd Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 20:06
      • Gość: kres Re: Popraw link, Kres. n/t IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.11.10, 21:57
        przepraszam, nie zauważyłem że sie nie otwierawww.tvn24.pl/12691,1680501,0,1,wyborczy-triumf-ukrainskich-nacjonalistow,wiadomosc.html

w każdym narodzie występują nacjonaliści,jeśli jest 1do 5 procent to można to zlekceważyć,30 % lekceważyć byłoby głupotą.To już jest niebezpieczne.
        • common-sense-ltd Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 22:01
          Nie sądzę, aby w każdym narodzie byli nacjonaliści, ale z całą pewnością w każdym jest mnóstwo psychopatów.
          • Gość: kres Re: Popraw link, Kres. n/t IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.11.10, 22:29
            zauważyłem że tym samym tematem zajął sie Lechowski.
            Odpowiem Ci w ten sposób,najgorzej jest gdy na czele nacjonalistów stanie psychopata.Daleki jestem od zakladania wątków mających na celu konfliktowanie społeczności polskiej i ukrańskiej w Przemyślu nie mowiąc o jeszcze szerszym wymiarze.Społeczność narodowości ukraińskiej na pewno z uwagą śledzi to sie dzieje na Ukrainie.Zajmuje jakies stanowisko w tej sprawie. Mam obawy czy w tej społeczności poziom nacjonalizmu jest zblizony czy jeszcze wyższy. W takiej sytuacji nic dobrego z tego nie wyniknie.
            • common-sense-ltd Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 22:32
              A moim zdaniem każdy nacjonalista jest psychopatą;)
              • lechowski51 Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 22:41
                Nie zwrocilem uwagi ze istnieje ten watek.Nie zalezy mi na mnozeniu bytow.Zalezy mi na tym aby sladem ukrainskiego nacjonalisty dariny nie dac sie przekonac ze nie jest to zaden problem.
                Na razie odrodzil sie faszyzm w zastraszajacym wymiarze w zachodniej Ukrainie.Kiedys tez Adolf spotykal sie ze swoimi kumplami w knajpie....i byl lekcewazony.
                • common-sense-ltd Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 22:47
                  Problem nie był lekceważony przez Darina, ale przez tutejszego arbiter elegantiae;)
                  • lechowski51 Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 22:59
                    POjebus podobnie jak Michnik brzydzi sie polskim patriotyzmem i jak moze to go zohydza.Natomiast faszyzm na Ukrainie to taki sobie egzotyczny margines.
                    • common-sense-ltd Re: Popraw link, Kres. n/t 02.11.10, 23:06
                      Hołota, zazwyczaj "brzydzi się" tym, czego nie rozumie i co ją przerasta.
                      • solist Re: Popraw link, Kres. n/t 03.11.10, 13:53
                        Tak jak lechowski nacjonalizmem i antyklerykalizmem?
                  • Gość: kres Re: jaką drogę wybierzemy? IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.11.10, 23:05
                    W świetle tego co się dzieje przyjdzie czas że i Jo zweryfikuje swoje poglądy.Poruszyłem ten temat też z uwagi na zbliżające się wybory samorządowe w Przemyslu.Boję sie narastania nacjonalizmu ukrainskiego bowiem on spowoduje wzrost nacjonalizmu polskiego. Zamiast rozwoju i wzajemnego poszanowania bedziemy mieli narastający konflikt. A komu jest potrzebny konflikt. To trudna sytuacja,olbrzymią odpowiedzialnośc spoczywa w tej chwili na społeczności pochodzenia ukranskiego w Przemyślu.Jeśli przeważy mądrość u ludzi tą społecznością kierujących , Przemyśl czeka rozwój , w przeciwnym wypadku czekają nas wszystkich ciężkie czasy.
                    • Gość: kres Re: jaką drogę wybierzemy? IP: *.przemysl.hypnet.pl 02.11.10, 23:07
                      trochę knocę to pisanie ,sorki.
                      • common-sense-ltd Re: jaką drogę wybierzemy? 02.11.10, 23:16
                        Knocisz tylko dlatego, że zamiast skupić się na meritum, poświęcasz uwagę jakimś kompletnie nieistotnym, gazetowym niewolnikom.
                    • common-sense-ltd Re: jaką drogę wybierzemy? 02.11.10, 23:10
                      Dziś miałam okazję rozmawiać z człowiekiem, który Przemyśl darzy ogromnym sentymentem i po raz kolejny czułam się zawstydzona, kiedy usłyszałam "Co się stało z tym miastem? Jak mogliście pozwolić, aby tak je wam zniszczyli?!"

• tadeusz.4 Re: jaką drogę wybierzemy? 02.11.10, 23:36
                      w przeciwnym wypadku czekają nas wszystkich cię
                      > żkie czasy.

I dliategu trza wybrać Andrzeja Zapałuwskiegu, któren da popalić rezunum i banderum! Niech si chłopak zaprawia do boju, bo może niezadługu byńdzie ogłaszał mobilizację i wskoczymy w kamasze, aby wygrać króciutką wojenkę z rezunami, odbijemy Lwów i powróci każdy zdrów!
                    • Gość: jobrave Re: jaką drogę wybierzemy? IP: *.range86-163.btcentralplus.com 03.11.10, 00:49
                      Gość portalu: kres napisał(a):

> W świetle tego co się dzieje przyjdzie czas że i Jo zweryfikuje swoje pogląd
                      > y.Poruszyłem ten temat też z uwagi na zbliżające się wybory samorządowe w Prze
                      > myslu.Boję sie narastania nacjonalizmu ukrainskiego bowiem on spowoduje wzrost
                      > nacjonalizmu polskiego. Zamiast rozwoju i wzajemnego poszanowania bedziemy mie
                      > li narastający konflikt. A komu jest potrzebny konflikt. To trudna sytuacja,ol
                      > brzymią odpowiedzialnośc spoczywa w tej chwili na społeczności pochodzenia ukr
                      > anskiego w Przemyślu.Jeśli przeważy mądrość u ludzi tą społecznością kierując
                      > ych , Przemyśl czeka rozwój , w przeciwnym wypadku czekają nas wszystkich cię
                      > żkie czasy.
                      Choć na wiele spraw mam poglądy zbliżone lub wręcz identyczne z Twoimi, to w tym przypadku pozwolę sobie mieć inne zdanie. Owszem nacjonalizm, to zjawisko bardzo niebezpieczne i według mnie należy je tępić i to w sposób bardzo brutalny. Ale nie tylko nacjonalizm ukraiński, lecz każdy. Niestety, tego bez eliminacji fizycznej zrobić się nie da.
                      Bywają sytuacje jednak, kiedy trzeba rozbudzać ducha narodowego w ludziach, ale tylko wówczas kiedy byt narodu jest zagrożony. Polska od dawna w obliczu takich zagrożeń nie stoi i nic nie wskazuje na to, żeby w dającej się przewidzieć przyszłości miało być inaczej.
                      Gdyby się przyjrzeć PiS-owi i radiomaryjcom i porównać ich ze Swobodą, to łacno stwierdzilibyśmy, że jednym i drugim przyświecają bardzo podobne idee i że to ludzie o identycznej mentalności, jednak tych ludzi jest zaledwie pięć - siedem procent, a w Polsce około 30, w porywach 40. Wśród jednych i drugich nie brakuje idiotów - jednym się marzy Ukraina po Kraków, drugim Polska po Morze Czarne. Jedni i drudzy wierzą, że tak się pewnego dnia stanie, ale tak się nie stanie, a dlaczego - to może przy innej okazji. Wydaje mi się, że to Ukraińcy mają problem, z powodu, że 1/3, a czasem prawie połowa Polaków, to nacjonaliści, bądź sympatycy nacjonalistów. W takim zestawieniu, nawet te 30 procent w jednym z najmniejszych (jeśli nie najmniejszym obwodzie Ukrainy) jest niczym. Przypomnijmy sobie jaki procent ludności (ilu "nacjonalistów") głosowało na PiS na Podkarpaciu, czy w innych, równie zacofanych województwach - co najmniej dwa razy tyle. Jednak z tego co wiem, ani PiS nie nawoływało do inwazji na Ukrainę i odbicia Lwowa, ani Swoboda nie wrzeszczała: "Hajda na Krakiw!". Zarówno jedni jak i drudzy uważają, że ich państwa są kondominium, w pierwszym przypadku "rosyjsko-niemieckim", w drugim "rosyjsko-żydowskim", jedni i drudzy uważają, że ich państwa są przeżarte korupcją i trzeba ją zwalczać i tylko oni to potrafią zrobić. Jedni i drudzy uważają, że należy się pozbyć Żydów, którzy są u władzy i działają wbrew narodowi. Jedni i drudzy są przekonani, że mniejszościom narodowym w ich krajach jest za dobrze i warto byłoby to zmienić, ponadto jedni i drudzy czczą swoich bandytów stawiając im pomniki. Niestety w Polsce, ludzi myślących w ten sposób jest więcej. Gdyby Ukraina była państwem nacjonalistycznym , jak twierdzą conodomo-klechosie, to na nacjonalistów głosowałoby 95 procent tych, którzy poszli do urn, ale poszło tylko 5 procent, więc jak można stawiać takie tezy, przecież to jakaś paranoja.
                      Teraz przejdźmy na podwórko przemyskie. Jestem naprawdę bardzo dumny, że w moim rodzinnym mieście mają swoje szkoły, kościoły, instytucje kulturalne itp. a jeszcze bardziej cieszy mnie to, że włączają lub chcą się włączyć do wspólnego rządzenia miastem. Cieszy, bo to oznacza, że się cywilizujemy, stajemy się bardziej tolerancyjni, odsuwamy na bok uprzedzenia, przestajemy widzieć w każdym Ukraińcu rezuna. Cieszy, bo Ukraińcy przestają widzieć w każdym z nas "ukrainożercę", zaczynają się przekonywać do nas. Nie wiem ile osób deklarujących narodowość ukraińską jest w radzie miasta, ile zamierza być, ale to jest mało istotne, to są ludzie tutejsi i jedynym kryterium powinny być ich kwalifikacje, dokonania, co zrobili, lub co mogą zrobić dla miasta. Jeśli któryś z kandydatów mówi: jak zostanę radnym, to dopier.dolę Ukraińcom, to -rzecz jasna - nigdy nie powinien tym radnym zostać i vice versa jeśli inny radny mówi, że to samo zrobi Polakom, albo że jego "ziomale" są dla niego najważniejsi, to należy postąpić podobnie, bo miasto jest nasze, wspólne, a nie "nasze", czy "ich". Myślę, że czasem, to podziały przejdą do historii, dla nikogo nie będzie ważne, jakiej narodowości jest radny, czy ktokolwiek, że jedynym kryterium oceniania człowieka będzie jedynie to, czy jest dobry, czy zły. Tak, że Kres, nie wpadaj panikę - ja również boję się nacjonalizmu - ale ani w Przemyślu, ani sąsiedztwie takiego zagrożenia nie ma, owszem jest, ale w Polsce, ale też w sumie niegroźny, bo Polacy nigdy nie potrafią niczego doprowadzić do końca i być prawdziwymi nacjonalistami również.
                      Przy okazji - zbliżają się wybory i znów histeria i znów mamy do czynienia z przerostem jeśli chodzi liczbę wątków banderowskich i mega-aktywność fanki-condomki-pocommonki i klech-obwiesia, ona ciągle jeszcze liczy na to, że PRON bis zrobi z niej dyrektorkę a on ma nadzieję zostać woźnym w podmieleckiej szkole.
                      • Gość: pysio Re: jaką drogę wybierzemy? IP: 213.25.24.* 03.11.10, 07:39
                        Jo, czy ty potrafisz choć raz napisać coś takiego w którym nie udowadniałbyś że białe jest czarne? Musisz zrozumieć ze mieszanie rzeczowej krytyki z niedorzeczną to pisanie dla idiotów! A jak myślisz? Czy mykoła piał by z zachwytu gdybyś pisał z sensem?
                        • Gość: jobrave Re: jaką drogę wybierzemy? IP: *.range86-162.btcentralplus.com 03.11.10, 08:10
                          Pysio, wystarczy IQ na poziomie 80, żeby zrozumieć co napisałem. Czyżbyś miał 79?
                          • Gość: pysio Re: jaką drogę wybierzemy? IP: 213.25.24.* 03.11.10, 08:52
                            To prawda jo! Żeby zrozumieć to można mieć nawet ujemne IQ. Powyżej 80 ma się trudności a przy 140 to już czysty bełkot!
                    • darino a dlaczego ? 03.11.10, 10:24
                      "To trudna sytuacja, olbrzymią odpowiedzialnośc spoczywa w tej chwili na społeczności pochodzenia ukranskiego w Przemyślu.Jeśli przeważy mądrość u ludzi tą społecznością kierujących , Przemyśl czeka rozwój , w przeciwnym wypadku czekają nas wszystkich ciężkie czasy."
                      A dlaczego tak sądzisz ? Według mnie olbrzymia odpowiedzialność spoczywa w każdych wyborach na wszystkich głosujących, po co ją zrzucać tylko na przemyskich Ukraińców ? Przecież to głównie przemyscy Polacy decydują, kto rządzi Przemyślem.
                      • Gość: pysio Re: a dlaczego ? IP: 213.25.24.* 03.11.10, 12:33
                        Przemyscy Polacy!!! To jest wypowiedź w duchu ukraińskiego nacjonalisty!
                        • Gość: jobrave Re: a dlaczego ? IP: *.range86-162.btcentralplus.com 03.11.10, 14:42
                          A co, ci co rządzą w Przemyślu, nie są Polakami? Ciekawe co condom-pocommon na to? I kim ona jest, bo ostatnio, jakby dość ciepło się o nich znów wyrażała.
                          • lechowski51 Re: a dlaczego ? 03.11.10, 14:58
                            Teraz we Lwowie bilboardy SS Galizien zawisna na zawsze
                            www.zaxid.net/newspl/2010/11/3/131547/
                            • lechowski51 Re: a dlaczego ? 03.11.10, 15:07
                              ..a na Ukrainie bedzie jak w Izraelu.
                              uchwaleniem nowej ustawy o obywatelstwie, między innymi zawierającej przepisy o przyznaniu prawa do obywatelstwa wyłącznie osobom urodzonym w granicach państwa ukraińskiego oraz etnicznym Ukraińcom oraz o pozbawianiu obywatelstwa cudzoziemców-kryminalistów.
                              pl.wikipedia.org/wiki/Og%C3%B3lnoukrai%C5%84skie_Zjednoczenie_Swoboda
                              • darino ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 16:19
                                Swoboda opowiada się za:
                                * zmianą systemu politycznego na prezydencki,
                                * zmianą nazwy Rady Najwyższej Ukrainy na Ukraińską Radę Narodową oraz skrócenie długości jej kadencji do 3 lat,
                                * wybieralnością sędziów,
                                * derusyfikacją kraju,
                                * protekcjonizmem w gospodarce,
                                * ustawowym uznaniem weteranów UPA za bojowników o niezależność Ukrainy,
                                * uznaniem Wielkiego Głodu za ludobójstwo,
                                * lustracją,
                                * uniezależnieniem Ukrainy od Rosji w sferze energetyki, współpracą z państwami Bliskiego Wschodu, rozwojem nowych technologii,
                                * wyprowadzeniem wojsk rosyjskich z Sewastopola,
                                * likwidacją autonomii Krymu,
                                * wspieraniem powrotu Ukraińców z emigracji,
                                * wspieraniem obrony praw ukraińskich pracowników za granicą,
                                * wzmocnienie ochrony granicy państwowej, stworzeniem systemu kontroli biometrycznej, likwidacją nielegalnej migracji,
                                * uchwaleniem nowej ustawy o obywatelstwie, między innymi zawierającej przepisy o przyznaniu prawa do obywatelstwa wyłącznie osobom urodzonym w granicach państwa ukraińskiego oraz etnicznym Ukraińcom oraz o pozbawianiu obywatelstwa cudzoziemców-kryminalistów.
                                * zamianą ustawy o językach w Ukraińskiej SRR na proponowaną przez siebie ustawę o obronie języka ukraińskiego,
                                * wprowadzeniem obowiązkowego tłumaczenia synchronicznego/dubbingu wszelkich programów, widowisk, filmów na język ukraiński,
                                * wprowadzeniem egzaminu ze znajomości języka ukraińskiego dla kandydatów na stanowiska urzędnicze i funkcjonariuszy,
                                * wyjściem Ukrainy ze Wspólnoty Niepodległych Państw

Oczywiście oprócz UPA :)))
                                • lechowski51 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 16:44
                                  NSDAP tez miala kilka sensownych i korzystnych dla NIemcow ofert programowych....poza takim marginesem ze bydlo polsko-zydowskie przeszkadzalo im w realizacji tych celow.
                                  • jesus33 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 16:48
                                    lechowski51 napisał:

bydlo polsko-zydowskie

O! I wyszło szydło z worka :)) Panie Lechowski proszę nie przesadzać. Program Swobody bardzo przypomina program PiS, łącznie z tym o UPA :)))
                                    • lechowski51 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 17:00
                                      Musisz powtarzac kazda bzdure jaka napisze pojebus z Londynu?
                                    • lechowski51 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 17:00
                                      Musisz powtarzac kazda bzdure jaka napisze pojebus z Londynu?.
                                      • jesus33 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 17:33
                                        Nie wiem o co Panu chodzi, nie znam żadnego "pojebusa z Londynu", znam tylko jednego z Mielca. W Londynie natomiast mam kolegę, bardzo porządny człowiek.
                                        A nie jest tak Panie Lechowski jak napisałam? Kaczyński=Juszczenko= medale dla ukraińskich nacjonalistów=medale od Juszczenki dla pisiorów :)))
                                        I co panie Lechowski nie jest tak, ktoś kłamie?!
                                        • lechowski51 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 17:49
                                          Nie klamiesz a uprawiasz demagogie,porownujac program Swobody do programu PiS-u.
                                          • jesus33 Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 03.11.10, 18:01
                                            Demagogie uprawiał Lepper, koalicjant PiS i Kaczyńskich. Ja uprawiam całkiem coś innego Panie Lechowski :)))
                                          • solist Re: ale co ci się nie podoba w programie ? 04.11.10, 11:23
                                            Lechowski, w dalszym ciągu nie odniosłeś się do odznaczenia Juszczenki przez twoich bohaterów narodowych? Wszak Juszczenko to neobanderowiec, więc? A może to tak jak z Samoobroną: w nocy szybka zmiana statusu partii i już mamy koalicję? Czy, gdyby zaszła taka potrzeba i możliwość, PiS weszłoby w koalicję z Juszczenką, a później z popłuczynami po UPA? No jak myślisz - PiS ma parcie na władzę i zrobi dla niej wszystko, czy wielu Polakom tak się tylko wydaje?
                        • darino no dobra, Pysiu 03.11.10, 16:13
                          Chodziło mi o większość pochodzenia polskiego. Czy to brzmi mniej nacjonalistycznie ?
                          • Gość: pysio Re: no dobra, Pysiu IP: 213.25.24.* 03.11.10, 16:38
                            Darino ja cię rozumiem. Ty uważasz że Przemyśl jest pod tymczasową administracją a ludność jest polsko-jezyczna! A to że ludność jest pochodzenia polskiego to też stwierdzenie wołajace o pomstę. Ludność jest rdzennie polska a ukraińców jest niewiele wiecej jak 30-ści osób. Dlatego nie pisz jak rasowy nacjonalista i wybij sobie ze łba granicę na Wiśle!!!
                            • darino no dobra, Pysiu x2 03.11.10, 17:13
                              No dobra. Dlatego, że Ukraińców w Przemyślu "jest niewiele więcej jak 30 osób", pisałem o mniejszości ukraińskiej. Ale przez Przemyśl przepływa przecież San ?
                              • Gość: pysio Re: no dobra, Pysiu x2 IP: 213.25.24.* 03.11.10, 17:54
                                Chcesz się droczyć?
                                • lechowski51 Re: no dobra, Pysiu x2 03.11.10, 18:13
                                  Faszysci ida jak burza...
                                  www.zaxid.net/newspl/2010/10/31/243027/
                                  • jesus33 Re: no dobra, Pysiu x2 03.11.10, 18:16
                                    ...a Pan mężnie dotrzymuje im kroku :))
                                    Uwielbiam Pana! :)
                            • tadeusz.4 Coś z antroponimii dla australopiteka 03.11.10, 22:57
                              Gość portalu: pysio napisał(a):

A to że ludność jest pochodzenia polskiego to
                              > też stwierdzenie wołajace o pomstę. Ludność jest rdzennie polska

Choma, Iwaneczko, Jurkiewicz, Hamryszczak, Podhalicz - zaprawdę, zaprawdę rdzennie polskie nazwiska... rdzennie... doprawdy...
                              • Gość: jobrave Re: Coś z antroponimii dla australopiteka IP: *.range86-163.btcentralplus.com 04.11.10, 12:07
                                Może podaj Pysio swoje nazwisko, to zaraz będziemy wiedzieli jaki to z ciebie "rdzenny" Polak?
                              • lechowski51 Re: Coś z antroponimii dla australopiteka 04.11.10, 12:10
                                solist pisze;
                                Lechowski, w dalszym ciągu nie odniosłeś się do odznaczenia Juszczenki przez twoich bohaterów narodowych? Wszak Juszczenko to neobanderowiec, więc? A może to tak jak z Samoobroną: w nocy szybka zmiana statusu partii i już mamy koalicję? Czy, gdyby zaszła taka potrzeba i możliwość, PiS weszłoby w koalicję z Juszczenką, a później z popłuczynami po UPA? No jak myślisz - PiS ma parcie na władzę i zrobi dla niej wszystko, czy wielu Polakom tak się tylko wydaje?

Jestem Polakiem i odznaczanie banderowskich zbrodniarzy przez Prezydenta Ukrainy jest dla mnie smutne ale nie obraza moich narodowych uczuc.Budzi natomiast moje zdumienie i przerazenie,ze za nasza granica odradza sie ruch faszystowski bez reakcji mojego rzadu.Chce Ci przypomniec ze od trzech lat rzadzi PO a nie PiS.Zamiast wiec wdawac sie w dywagacje co by bylo gdyby,wybierz sie do biura poselskiego Rzasy.POwiedz mu ze "przemyscy Polacy" sa zaniepokojeni tym co sie dzieje za nasza wschodnia granica,bo jeszcze nie zapomnieli krzyku i placzu kobiet oraz dzieci mordowanych przez upowskich zwyrodnialcow.
                                • Gość: jobrave Re: Coś z antroponimii dla australopiteka IP: *.range86-163.btcentralplus.com 04.11.10, 13:02
                                  Mnie o wiele bardziej martwi fakt, że w polskim społeczeństwie nie brakuje takich arcy-idiotów, jak Lechowski, martwi mnie również to, że rząd nie tworzy specjalnych placówek opiekuńczych, dla tych nieszczęśliwych ludzi.
                                  • lechowski51 Re: Coś z antroponimii dla australopiteka 04.11.10, 13:12
                                    Wiem,wiem pojebusie!.Marzy Ci sie powrot do czasow, gdy takich, ktorzy sie z wami nie zgadzali, wysylano na Wyspy Solowiowe z diagnoza schizofrenii bezobjawowej.
                                    • Gość: pysio Re: Coś z antroponimii dla australopiteka IP: 213.25.24.* 04.11.10, 14:05
                                      Jo ty jesteś naprawdę po-jo-bany! Co ma nazwisko do narodowości czy obywatelstwa? Twój snobizm wylazł ci z butów czy jakaś inna cholera? Może tak po nazwisku osadzisz i opiszesz jaki to element zwyrodniały tylko z powodu nie brzmiacego po polsku nazwiska. Do tego jesteś słabo zorientowany bo nazwiska polskich chłopów nie kończyły się na cki czy ski. A może wg tej twojej nowej i wyjatkowo odkrywczej teorii polski chłop to nie Polak a moze idźmy dalej; Kaszubi, Ślązacy czy górale to też nie Polacy? Musiałeś być zdrowo nachlany gdy wypociłeś tą idiotyczną teorię! Może masz jeszcze w zanadrzu jakieś rewelacje? To podziel się nimi z nami bo ostatnio smutno na tym forum.
                                      • Gość: jobrave Re: Coś z antroponimii dla australopiteka IP: *.range86-161.btcentralplus.com 04.11.10, 16:25
                                        Gość portalu: pysio wydalił post:

> Jo ty jesteś naprawdę po-jo-bany! Co ma nazwisko do narodowości czy obywatelstw
                                        > a? Twój snobizm wylazł ci z butów czy jakaś inna cholera? Może tak po nazwisku
                                        > osadzisz i opiszesz jaki to element zwyrodniały tylko z powodu nie brzmiacego p
                                        > o polsku nazwiska. Do tego jesteś słabo zorientowany bo nazwiska polskich chłop
                                        > ów nie kończyły się na cki czy ski. A może wg tej twojej nowej i wyjatkowo odkr
                                        > ywczej teorii polski chłop to nie Polak a moze idźmy dalej; Kaszubi, Ślązacy cz
                                        > y górale to też nie Polacy? Musiałeś być zdrowo nachlany gdy wypociłeś tą idiot
                                        > yczną teorię! Może masz jeszcze w zanadrzu jakieś rewelacje? To podziel się nim
                                        > i z nami bo ostatnio smutno na tym forum.

Być po-jo-banym, to jednak nie to samo, co być po-je - banym, a Ty Pysio sprawiasz wrażenie takiego człowieka - pisząc o "rdzennych Polakach", czyli o nieistniejącej grupie etnicznej. Nie ma na świecie etnicznie "czystych" narodów, jeśli nie liczyć niewielkich plemion rozrzuconych na peryferiach współczesnego świata. Tym, większym idiotyzmem jest twierdzenie, że w kraju, w którym rozsiewali swoje nasienie Tatarzy, Węgrzy, Turcy, Rosjanie, Rusini, Szwedzi, Czesi, Niemcy i żydzi, są jacyś "rdzenni Polacy", a na pograniczu w szczególności. Jeśli chodzi om nazwiska, to jestem doskonale zorientowany i nigdy nie twierdziłem i nie twierdzę, że można po nich poznać, kto jest kim.
                                        Cóż ja poradzę Pysio, że gubisz się w tych dyskusjach na forum, cóż ja mogę poradzić, że robisz z tego forum groch z kapustą, że nie rozumiesz większości postów. Na nic się zdała wyrozumiałość i cierpliwość Jesusa, Wampira i Historyka, którzy z wielką ofiarnością tłumaczyli Ci wiele prostych spraw, wytykając Ci przy okazji niekonsekwencję, a niejednokrotnie zwykłe kłamstwa. Kłamiesz zresztą cały czas, podobnie jak Condomica i Klechobwieś, oskarżając wszystkich "niepotakiwaczy" o propagowanie banderyzmu. Widocznie nie wiesz, czym jest ów "banderyzm" i nie wiesz na czym polega "propagowanie". Stare porzekadło mówi, że na naukę nigdy nie jest za późno. No właśnie, a tym bardziej w czasach współczesnych, kiedy wystarczy skorzystać z internetowej wyszukiwarki.
                                        Pisać, że wszyscy inni poza Polakami (głównie Ukraińcy), to bandyci, zdrajcy, tchórze, debile itp. potrafi każdy głupol, tak najłatwiej, o wiele trudniej zmierzyć się ze sobą, powiedzieć prawdę o sobie. Oprócz tego, żeś głupi, to jeszcze słaby psychicznie i swoje tchórzostwo nie pozwalające Ci się zmierzyć z prawdziwymi dziejami własnego narodu, nazywasz patriotyzmem, obroną wartości itp. Tak Pysio, podobnie jak Lechowski, Condomiara, Mat, czy Wołyniak, boisz się prawdy o sobie - Ty i oni zachowujecie się, jak złodziej, który krzyczy wskazując na nie-złodzieja: łapcie złodzieja! To się nazywa odsuwaniem podejrzeń od siebie. Ludzie słabi psychicznie, sfrustrowani, z niskim poczuciem własnej wartości, tchórze, tak właśnie postępują, większość swojego życia trawią właśnie przekierowywanie czyjejś uwagi z siebie, na kogoś innego. Ponadto przypisując najniższe instynkty, chociażby Ukraińcom, kto wie czy nie obrażasz swojej matki, czy ojca, babki lub dziadka, bo skąd wiesz, czy nie byli Ukraińcami? A czy - gdybyś się dowiedział - nadal byłbyś tak zadziwiająco konsekwentny, jak do pory, jak byś się czuł wiedząc, że Twoich żyłach płynie tak "podła" krew? Nie słyszałeś o czymś takim, jak mieszane rodziny polsko-rusińskie chociażby? Nawet Hitler nie odważył się twierdzić, że Niemcy są etnicznie czyści - dopiero próbował stworzyć czystą rasę germańską poprzez dobór i krzyżowanie podobnych cech osobniczych. Sam widzisz polaczku-palancie, że jesteś tchórzliwym zerem. Nie jest ważne, czy jesteś Polakiem, czy Papuasem, lecz to jaki jesteś, czy zanim osądzisz innych, potrafisz przyjrzeć się sobie, osądzić siebie i czy masz prawo wzorem Hitlera, Stalina i innych jemu podobnych stosować odpwowiedzialność zbiorową, etykietować ludzi tylko i wyłącznie z racji pochodzenia? Czy masz prawo twierdzić, że 5 procent obywateli Ukrainy głosujących na Swobodę, to cała Ukraina ( w innym poście wykazałem Ci, że przy zastosowaniu Twojego rozumowania można uznać, że PiS i wszyscy głosujący na PiS, to nacjonaliści)?. Obecny polski patriotyzm, a ściślej "patriotyzm", to wypadkowa kompleksów: wyższości i niższości, a także: nienawiści, prymitywizmu, zacofania, tchórzostwa, bezradności, nieuctwa, lenistwa, łażenia na skróty i na łatwiznę.
                                        I wielu światłych Polaków to widziało i o tym pisało, że wymienię tylko takich jak: Staszic i Krasicki, Mickiewicz, Słowacki, Gombrowicz, Mickiewicz, Brzozowski, Białoszewski i nawet ulubiony przez Klechujowiznę Cat Mackiewicz (którego Klechutas przeczytał, tak jak Dostojewskiego, hehe). Tak Pysio, tak.
                                        • lechowski51 Re: Coś z antroponimii dla australopiteka 04.11.10, 16:46
                                          Mylisz pojebusie Cata Mackiewicza z Jozefem Mackiewiczem,bo o nim pisalem polecajac banderowcom i milosnikom "sowieckiego wyzwolenia"jego ksiazki.Staszic czy Krasinski z troska pisali o przywarach narodu polskiego-Ty go nienawidzisz i osmieszasz.
                                        • darino 5 % "Swobody" 04.11.10, 17:05
                                          Myślę, że część z was robi błąd wiążąc glosowanie na "Swobodę" z nacjonalizmem.
                                          Ukraiński język i kultura są teraz zagrożone przez rusyfikację, a tylko ta partia deklarowała walkę w obronie tych wartości. I dlatego "Swoboda" będzie rządzić we wszystkich trzech obwodach składających się na ukraińską część Galicji - tutaj mieszkają ludzie o najwyższej ukraińskiej świadomości narodowej. Nie wiem, jak wygląda sprawa w innych obwodach, bo liczenie głosów potrwa pewnie do 10 listopada.
                                          • Gość: rurek Re: 5 % "Swobody" IP: *.ostnet.pl 04.11.10, 19:55
                                            Drogi Lechosiu. Czuję się niedowartościowany. Do jobrave zwracasz się pieszczotliwie "pojebie" a do mnie jakoś tak bezpłciowo "kochany rurku" . Żądam równouprawnienia . Może coś w rodzaju : "sku...elu" lub chociaż : "ty cioto"
                                            A ty jobrave wyliczajac dosypki genetyczne zapomniałeś o Francuzach przechodzących tam i nazad w 1812. Wielu z nich osiedliło się np na Roztoczu ( wieś Rebizanty)
                                      • tadeusz.4 Re: Coś z antroponimii dla australopiteka 04.11.10, 16:36
                                        Co ma nazwisko do narodowości czy obywatelstw
                                        > a?

To ma, że więcej Muellerów mieszka w Niemczech niż Wietnamie, a więcej Nowaków jest Polakami niż Peruwiańczykami.

Poza tym to była odpowiedź na twoją idotyczną teorię o "rdzennych Polakach" w Przemyślu - na pograniczu ludność z reguły ma mieszane pochodzenie, stąd Polak z dziada pradziada ma nazwisko Humeniuk, bo 150 lat miał Ukraińca w rodzinie i dlatego ta rdzenność nie jest wcale taka chemicznie czysta - dlatego szowinistyczne bajanie o rdzennych Polakach, Ukraińcach czy Australopitekach na pograniczu narodowościowym jest dobre dla troglodytów.

Do tego jesteś słabo zorientowany bo nazwiska polskich chłop
                                        > ów nie kończyły się na cki czy ski.

Ooo, a może za to kończyły się na -uk, -enko albo -owicz lub brzmiały Choma, Fedir, Lubomyr?

moze idźmy dalej; Kaszubi, Ślązacy cz
                                        > y górale to też nie Polacy?

To oni też mają nazwiska typu Tokarczuk, Podhalicz, Marko? I kto pisze, że nosiciele tych nazwisk to nie Polacy? To ludzie o pochodzeniu tak zróżnicowanym, jak region w którym żyją. Podobnie jak ci, co mieli dziadka w Wehrmachcie albo sami walczyli w AK - Afrika Korps, z nazwiskami Szyndzielorz, Grass, Nossol...
                                    • solist Re: Coś z antroponimii dla australopiteka 04.11.10, 15:14
                                      Ale dalej nie odpowiedziałeś dlaczego PiSowczyki odznaczyły Juszczenkę? A może rząd PO powinien w tej właśnie sprawie zareagować? A może to tylko dni "błędów i wypaczeń"? Czyli PiS to Komuna II?
                                      • lechowski51 Re: Coś z antroponimii dla australopiteka 04.11.10, 15:31
                                        Nudzisz swoja anypisowska obsesja.Napisz choc raz na temat.
                                        • Gość: jobrave Re: Coś z antroponimii dla australopiteka IP: *.range86-161.btcentralplus.com 04.11.10, 17:59
                                          Józef Mackiewicz też buraku, poczytaj sobie dokładnie "Listy", a gdybyś jeszcze poczytał, o tym co pisał o Watykanie i Kościele kat., to zamknął byś mordę. Jeśli chodzi o obsesję, to akurat właśnie ty jesteś klinicznym przykładem obsesjonata, na tle "polaczka uber alles" . Nie jesteś Lechowski Polakiem, lecz polaczkiem, niedomytym gnojkiem w "marmurkach" rozdeptanych "mesztach", z łupieżem, wąsami a la wczesny Wałęsa, indywiduum klepiącym paciorki na pokaz, dostającym orgazmu kiedy księżulo doyebie z ambony żydkom. Nie masz nic do powiedzenia, poza nieudolnym powtarzaniem tego, co już dawno powiedzieli inni durnie, tyle, że trochę mądrzejsi od ciebie. Nie umiesz myśleć samodzielnie więc wklejasz czyjeś artykuły, czyjeś teorie, czyjeś przemyślenia, jak każdy debil, który na wszystko musi mieć gotowce. To, że ociupinę mądrzejszy forumowy Condom obdarza cię komplementami, też nie oznacza, że cię podziwia, bo też - tak jak Pysia - uważa za durnia, ale ci kadzi, bo jesteś jednym z nielicznych jej sojuszników. Tak, skończony durniu i prymitywie, "Polaku". To tym, że jesteś durniem świadczą wszystkie twoje posty, w tym również ten ostatni - gdybyś potrafił samodzielnie myśleć, gdybyś choć trochę orientował się w polityce tych, których popierasz, to potrafiłbyś sensownie uzasadnić dlaczego Kaczyński współpracował właśnie z Juszczenką, dalczego odznaczał go i dlaczego Juszczenki odznaczył jego i wierchuszkę PiS, dlaczego dlaczego milczał nt. zbrodni UPA. Ale ty jesteś durniem, podobnie jest z twoim katolicyzmem - jesteś katolikiem, a nic o katolicyzmie nie wiesz, nie znasz nawet katechizmu, że nie wspomnę o Piśmie Świętym (czyli Biblii, debilu, bo to jest to samo). Gdybyś miał nieco wyższe IQ, to może potrafiłbyś wyciągać jakieś wnioski i napisać czasem coś interesującego. Gdybyś miał, ale nie masz i mieć nie będziesz - byłeś debilem, jesteś debilem i umrzesz jako debil, ale mam dobrą wiadomość dla ciebie i tobie podobnych - Bóg jest miłosierny, dla takich jak ty w szczególności.
                                          • Gość: pysio Re: Coś z antroponimii dla australopiteka IP: 213.25.24.* 04.11.10, 19:41
                                            Jo, zabawiłes sie w psychologa? To nie jest twoja pierwsza diagnoza. Przypominam ci że już w tym duchu pisałeś kilkakrotnie i mam pytanie; Czy ty swoje obserwacje masz niezmienne czy stale ten sam formularz? jak na mój gust to marniutka ta opinia a chamskie wtręty i osobisty stosunek czynią ją mało przydatna. A moze to nie diagnoza lecz zarzuty na zarzuty pysia? Wtedy jest jeszcze gorzej bo nie wiadomo o co ci chodzi? Wymyśliłeś idiotyczną teorię i zamiast jej bronić dostałeś szału że ktoś śmie śię nie zgadzać z tak szczytowym osiągnięciem naukowym. Twoja furia na brak zrozumienia doniosłości tego odkrycia przez resztę świata jest objawowo kliniczna. Trochę ja rozbudowałeś jako tadeusz i może jeszcze popracujesz nad jej oszlifowaniem i ostateczną wersją.
                                            • tadeusz.4 Tadeusza niech nie rusza! 04.11.10, 19:48
                                              Trochę ja rozbudowałeś jako tadeusz

Niech on się odstosunkuje od tadeusza.4, bo on ani mu brat, ani swat, ani nawet jobrave...
                                              • Gość: M Re: Tadeusza niech nie rusza! IP: *.przemysl.hypnet.pl 04.11.10, 19:57
                                                nie dziw sie pysiowy, stary jest i zaczyna mu sie wszystko pie...c. czasami wydaje mu sie, ze jest lekarzem i wmawia innym jakies schorzenia
                                                • Gość: pysio Re: Tadeusza niech nie rusza! IP: 213.25.24.* 04.11.10, 21:01
                                                  jo vel tadeusz zbyt grubymi nićmi sa szyte niby wasze wypowiedzi bo zbyt mocno sie uzupełniaja!
                                                  • common-sense-ltd Re: Tadeusza niech nie rusza! 04.11.10, 21:21
                                                    Związek doskonały!;)
                                                  • Gość: jobrave Re: Tadeusza niech nie rusza! IP: *.range109-153.btcentralplus.com 04.11.10, 21:49
                                                    Jeszcze lepiej wygląda związek Pysia z condom - sense. I muszę przyznać, że to ma sens.
                                                  • common-sense-ltd Re: Tadeusza niech nie rusza! 04.11.10, 21:53
                                                    Analistyk gryzie pazury z zazdrości....bidulek!:(
                                                  • lechowski51 Re: Tadeusza niech nie rusza! 04.11.10, 22:10
                                                    Nie rozumiem jak mozna wypisywac roznorakie bzdury w czasie jak gra Lech Poznan!
                                                    3:1 wygralismy barany!
                                                  • tadeusz.4 Re: Tadeusza niech nie rusza! 04.11.10, 23:10
                                                    Gość portalu: pysio napisał(a):

> jo vel tadeusz zbyt grubymi nićmi sa szyte niby wasze wypowiedzi bo zbyt mocno
                                                    > sie uzupełniaja!

Proponuję przyjrzeć się godzinom naszego nadawania tu na forum - to naprawdę dwóch różnych telegrafistów, proszęż pana pelengatora!
                                                  • Gość: rurek Lechowski v Manchester 3:1 IP: *.ostnet.pl 05.11.10, 09:04
                                                    Gratuluję Lechosiu.
                                                  • lechowski51 Re: Lechowski v Manchester 3:1 05.11.10, 09:22
                                                    Dziekuje kochany rurku!.Nie bede musial juz opowiadac dzieciom jak gral kiedys Gornik Zabrze czy druzyna polska za czasow Gorskiego.Teraz maja juz swoja druzyne z ktorej moga byc dumni i ogladnelli mecz ktory przejdzie do historii polskiej pilki.
                                                  • Gość: rurek Re: Lechowski v Manchester 3:1 IP: *.ostnet.pl 05.11.10, 09:28
                                                    Nawet chwilę po Górskim potrafili jeszcze piłkę prosto kopnąć.
                                                  • Gość: jobrave Re: Lechowski v Manchester 3:1 IP: *.range109-153.btcentralplus.com 05.11.10, 10:24
                                                    Polacy z Lecha, czyli Burić Arboleda, Henriquez, Injac, Djurdjević, Krivets, Stilić, Rudnevs, pokazali Angolom jak się gra w piłkę i pomścili zdradę z 1939 roku i pomścili Jałtę. Brawo Polacy z Lecha!
                                                    Dzięki Rurek za przypomnienie - rzeczywiście zapomniałem, o Francuzach. A w Rebizantach na Roztoczu bywałem i nawet miałem okazję poznać ludzi o nazwisku Rebizant, którzy zamieszkują te okolice.
                                                  • Gość: kres Re: no i jak zwykle IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.11.10, 10:15
                                                    czy wymiana poglądów na sprawy ważne a za taką uważam to co się dzieje za wschodnią granica kilkanaście km od miejsca w którym mieszkam musi wyglądać w taki wlaśnie sposób?Każdy ma prawo do przedstawienia swego punktu widzenia bez narażania się na ośmieszanie,kpiny i obrażanie.Oczywiście troche żartu nigdy nie zawadzi,nie musimy być strasznie ponurymi sztywniakami,można to pozostawić np. politykom. Wracając do tematu,Jo z którym też z większością się zgadzam pisze że panikuję,być może ale po pierwsze w dyskusji na tym forum przed wyborami prezydenckimi na Ukrainie pisałeś że 2% poparcie dla nacjonalistów jest w skali kraju jest żadnym zagrożeniem ,obecnie 5% również to wg Ciebie ilu % poparcie takowym jest? Również uważam że nacjonalizm na terenie całej Ukrainy nie ma raczej szans,coć pewny nie jestem. Dla mnie istotne jest to co się dzieje na zachodniej Ukrainie tzn kilkanaście czy więcej km od Przemysla.Nasze miasto leży zbyt blisko granicy aby ten problem lekceważyć.Ponadto mieszkają w nim Ukraińcy czy Polacy narodowości ukrainskiej,rodziny mieszane.Mają oni często rodziny za granicą,jeżdżą tam rozmawiają i przenoszą emocje do Przemysla czy okolic.Wzrost emocji spowoduje wzrost napięcia między nacjami.Nie zgadzam się z porownaniem PiS-u do Swobody,PiS nie jest partią nacjonalistyczną nastawioną wrogo do obywateli polskich innego pochodzenia niż polskie.Oczywiście zdarzały się pojedyńcze głosy ale nie w szerokim znaczeniu,poparcie np 30% dla PiS-u nie oznacza 30 % Polaków nacjonalistów, natomiast na zachodniej Ukrainie tak własnie jest. Darino pyta co się nie podoba w programie Swobody? Patrząc na niektóre oczywiście w rozwinięciu, szerzej można mieć poważne zastrzeżenia. W Polsce na rożnych szczeblach pracują , często na bardzo wysokich stanowiskach Polacy ukraińskiego pochodzenia .No i wyobraż sobie że Polacy zaczynają im robic sprawdziany z języka polskiego, usuwaja ze stanowisk zaczną zamykać szkoły ukraińskie,zaprzestaną dotować organizacje ukraińskie , czy imprezy kulturalne. Nacjonalizm może spowodować jeszcze większe utrudnienia do zamykania w kryminałach łącznie. Ja patrzę na tą sprawę w taki sposób; czy zbrodnicza działalność UPA polegająca na eksterminacji narodowości polskiej przyniosła wolność Ukrainie?Wiemy że nie , dopiero pokojowy rozpad ZSRR dał wolność Narodowi ukraińskiemu.Czy teraz nacjonalizm pomoże zbudować wielką, bogatą,szczęśliwą Ukrainę - wątpliwe. Ja i mam nadzieję ze i inni widzę tą drogę w stopniowej pracy, wraz z pokoleniową wymianą ,uczenie dzieci ukraińskości ale również poszanowania dla innych nacji.Przykłady USA , Kanady ,Australii pokazują ze mozna zbudować silne,bogate państwo złożone z wielu narodowości,natomiast nacjonalizm jest siłą niszczycielską co także znajduje potwierdzenie w historii. Wracając do Przemysla chciałbym aby zamiast wrogości nasze dzieci bawiły się wspólnie na imprezach organizowanych przez Związek Ukraińców,organizacje żydowskie ,polskie i inne.
                                                  • lechowski51 Re: no i jak zwykle 05.11.10, 10:20
                                                    Podpisuje sie pod tym obydwoma rekoma....ale do tanga trzeba dwojga.
                                                  • jesus33 Re: no i jak zwykle 05.11.10, 12:56
                                                    lechowski51 napisał:

> Podpisuje sie pod tym obydwoma rekoma....ale do tanga trzeba dwojga.

Cały czas to Panu powtarzam :))
                                                  • jobrave Re: Polska zagrożona nacjonalizmem!!!! 05.11.10, 13:54
                                                    Celowo dałem taki demagogiczny tytuł, bo mimo wszystko nie jest zagrożona, podobnie jak Ukraina, ale ciarki trochę przechodzą.
                                                    wyborcza.pl/1,75478,8615022,W_blasku_pochodni.html
                                                    Jeśli chodzi o ukraińskie zagrożenie, to nazwałbym je rzekomym. Mniejszość ukraińska w Polsce, to, co najwyżej, 1 procent całej populacji - powiedzmy, że ok 400 tys. (zawyżam na wszelki wypadek, bo gdybym podał oficjalne dane, to zarówno Ukraińcy, jak i Polacy zarzuciliby mnie, że zaniżam), do tego dodajmy ok 10 milionów mieszkańców Ukrainy Zachodniej. Razem 10,4 mln.
                                                    Dochodzi do secesji, Ukraina Zachodnia odłącza się od Ukrainy i staje się odrębnym bytem państowym. Janukowycz się cieszy, bo zszedł mu strup z głowy - ma z głowy tę część państwa, którą reszta musiała utrzymywać. Na czele Ukrainy Zachodniej, państwa bez armii, przemysłu i przede wszystkim bez kasy staje Wiktor Juszczenko, który reaktywuje UPA. UPA, jak to UPA, śmiga na Wołyń i wyrzyna Polaków, roboty za wiele nie ma, bo co miało być wyrżnięte, to wyrżnięto wcześniej, póżniej wyrzyna Polaków w pozstałych regionach państwa. Kiedy już wszystkich wyrżnięto, do akcji przystępują przemyscy Ukraińcy dowodzeni przez ukraińskich radnych. Podnoszą szlaban w Medyce i wpuszczają UPA. UPA, jak to UPA pali gwałci i morduje i tak dociera do Warszawy, Juszczenko na białym koniu wjeżdża do Pałacu Namiestnikowskiego, tam czeka już na niego Prezydent RP Jarosław Kaczyński z małżonkiem... cdn.
                                                  • solist Re: no i jak zwykle 05.11.10, 14:04
                                                    Lechowski, ale znowu nie odpowiedziałeś, te Polaki z Lecha to takie jak patrioty z PiSu?
                                                  • common-sense-ltd Re: Kresowe dumki 05.11.10, 19:34
                                                    Piękny manifest, Kres i wypada mieć jedynie nadzieję, że piszesz to, co myślisz... Wybacz brak zaufania, ale różnie to z Tobą bywało, a wszelkie Twoje posty adresowane personalnie do osób tutaj, i nie tylko tutaj, skompromitowanych, brzmią niezwykle wazeliniarsko i sorry, nieszczerze.
                                                    Nie można domagać się "prawa do przedstawiania swojego punktu widzenia", jeśli się dokarmia tutejsze "jedyne, słuszne", bo gazetowe trolle. Nie można oczekiwać, że zniknie haniebne poniżanie i ośmieszanie adwersarzy, jeśli się jednocześnie hołduje najbardziej odrażającym nickom ( bo przecież nie postaciom) tego forum.
                                                    Reasumując, stawiasz Panu Bogu świeczkę, odpalając od niej ogarek diabłu i chociaż Twoja postawa na papierze/ekranie prezentuje się niezwykle pragmatycznie, a poglądy zasłużyły na aplauz, w tym, wow....Lechowskiego, nie przekonują mnie Twoje wizje straszące Svobodą i jednocześnie roztaczające perspektywę wspólnego "placu zabaw".
                                                    Wspólny "plac zabaw" to właśnie Forum Przemyśl, a "zabawy" tutaj bywają bezwzględne i okrutne...
                                                    Nie można stworzyć społeczeństwa ludzi odpowiedzialnych i życzliwych sobie, tolerując wszechobecne chamstwo i prymitywizm tuż obok. Nie można oczekiwać, że dzieci nagle zapomną o przeszłości, skoro ich rodzice nie są zdolni wymazać z pamięci najczarniejszych jej scen, a ludzie zamiast budować, niszczą siebie i innych.
                                                  • Gość: jobrave Re: Kresowe dumki IP: *.range86-163.btcentralplus.com 05.11.10, 21:02
                                                    Takie tu szambo, a condom-sens-ltd z lubością się z nim zanurza. Nie rozumiem, normalny człowiek jeśli gdzieś czuje się źle, unika takiego miejsca, jeśli nie odpowiada mu towarzystwo zmienia je. Dyskusja, dotyczy konkretnego tematu - nie dyskutujemy na temat gorzkich żalów zidiociałej nauczycielki, czy co sądzi o poszczególnych forumowiczach, lecz o zagrożeniu dla świata, które niesie wybór Ukraińców na radnych, bądź więc łaskawa zabierać głos na temat, a o swoich problemach, podejrzeniach, opiniach i innych schorzeniach na temat innych osób, dyskutuj z lekarzem bądź farmaceutą. My naprawdę nie możemy ci pomóc. Nie wpieprzaj się chamko w dyskusję, jeśli nie masz nic do powiedzenia, załóż sobie osobny wątek i tam wylewaj swoje żale. I zrozum nikt cię nie lubi, bo jesteś zła, a do tego brzydka. Tyle w sprawie forumowej idiotki.

Zacznę od niezbyt odkrywczego stwierdzenia, że wszystko jest możliwe, nawet to co kłóci się z ogólnie przyjętą logiką, w związku z tym możliwy jest jeszcze czarniejszy scenariusz niż kreśli Kres. Nikt z nas nie zna przyszłości, niczego nie jesteśmy w stanie przewidzieć. Wychodzimy np. z domu do pracy nie myśląc o tym, że może nas potrącić samochód, a zdarza się, że potrąci. Albo nie wychodzimy z domu bojąc się, że nas potrąci samochód, ale co z tego, skoro u sąsiada wybucha butla gazowa i giniemy od tego wybuchu. Ryzyko istnieje zawsze i wszędzie, ale jest jeszcze coś takiego jak prawdopodobieństwo. Normalny człowiek, żyjąc, zawsze ocenia prawdopodobieństwo wystąpienia niebezpieczeństwa kierując się wiedzą i doświadczeniem, ponadto bieżąca obserwacja dostarcza mu informacji, jak ma się zachować w danej chwili lub za jakiś czas. Przechodząc przez przejście na zielonym świetle zakładamy, że bezpiecznie przejdziemy na drugą stronę ulicy, nie rozglądamy się zbytnio na boki, bo mamy zakodowane, że wypadki na przejściach, choć się zdarzają, to jednak ich prawdopodobieństwo ich wystąpienia jest raczej niewielkie. Z tego powodu większość z nas wybiera sytuację, której ryzyko jest niewielkie. Uważasz Kres, że wejście Ukraińca lub Ukraińców do rady miejskiej w Przemyślu może stać się zarzewiem konfliktu, źe może dojść do powtórki z lat 43-46, czyli do reaktywacji wojny polsko-ukraińskiej. Ja na podstawie swojej wiedzy, doświadczenia i bieżącej obserwacji uważam, że prawdopodobieństwo czegoś takiego jest równe zeru. Wczoraj dowiedziałem się, że w RM Przemyśla, jest jedna radna Ukrainka, nie krypto-Ukrainka, nie "chyba Ukrainka", nie "ta ja słyszał, że una ji Ukrajinka", lecz Ukrainka, która nie tylko nie ukrywa tego faktu, lecz się nim szczyci. I teraz powiedz, czy znasz jakieś fakty, okoliczności, z których wynikałoby, że prowadzi działalność antypaństwową, anty-polską, gromadzi broń, namawia do mordowania Polaków? Ja nie słyszałem, ale myślę, że gdyby tak było, to gdzieś coś byłoby słychać na ten temat. Ta osoba działa w PO, wiem, wiem PO to Wehrmacht, a Wehrmacht to Niemcy, Niemcy to SS, SS to Ukraińcy, Ukraińcy to UPA, UPA, to Swoboda, czyli PO, to Ukraińcy. To jest "polska logika", czyli taka, jaką kieruje się Lechowski, Condom, Mat i Pysio, Ciebie nawet nie śmiem, o to posądzać. Idźmy więc dalej - Ukrainka w RM Przemyśla nie doprowadziła do żadnego konfliktu, wybrali ją przemyślanie, i - jak sądzę - nie tylko miejscowi Ukraińcy. Jeśli nie było protestów i przed, w trakcie i po, to znaczy, że ludzie nie widzą zagrożenia, nie widzą go też politycy proweniencji endeckiej, zagrożenie widzi jedynie grupka pojebów, którzy ujawnili się na tym forum. I dalej - jeśli radna Ukrainka została zaakceptowana, to znaczy, że nikt nie podejrzewa Ukraińców, o jakieś niecne cele. Załóżmy, że w zbliżających się wyborach do RM wejdzie dwoje, lub troje Ukraińców, czy więcej nawet. Czy to źle? Nie, to bardzo dobrze. Dlaczego? Chociażby dlatego, że możemy powiedzieć: w Polsce wszyscy mają równe prawa, żadna mniejszość nie jest upośledzona, a Przemyślu, to nawet Ukraińcy są w Radzie Miejskiej i natychmiast zadajemy pytanie władzom Tarnopola: A jak tam w Tarnopolu, są tam jacyś Polacy w radzie miejskiej, a jak wy traktujecie tamtejszych Polaków? Itp. itd. Przemyślanie - Ukraińcy, mogą bardzo pomóc w rozwiązywaniu różnych napiętych kwestii w naszych wzajemnych relacjach, mogą pośredniczyć w dogadywaniu się, wzajemnym warczeniem na siebie nic się nie da ugrać. Spory oczywiście znikną nieprędko, ale rzecz w tym, by było ich coraz mniej. Oczywiście zawsze znajdą się w Polsce Ukraińcy, którzy będą twierdzić, że są w Polsce prześladowani, ale to garstka, która zbija na tym kasę i podobnie Polacy na Ukrainie, ale to za mało, żeby doszło do wojny. Poza tym inna jest obecnie Europa i chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie wierzy, że Ukraina napadnie na Polskę, to się po prostu nie opłaca.

• common-sense-ltd Re: Kresowe dumki...wyciągnij wnioski 05.11.10, 21:13
                                                    forum.gazeta.pl/forum/w,165,118202978,118208298,Re_No_i_wszystko_jasne_.html
                                                    Wasz szacunek/sympatia może być jedynie obelgą dla każdego prawego, uczciwego, szlachetnego człowieka, ale za każdym hybris przychodzi nemezis....ona nie potrzebuje teczek.

Zdrowy Rozsądek
                                                  • Gość: kres Re: Kresowe dumki IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.11.10, 21:35
                                                    wróciłem godzinę wstecz z debaty kandydatów na prezydenta Przemyśla. Interesuję się polityką,tak dla siebie chciałem sobie osobiście wyrobić zdanie,usłyszęć co mają do powiedzenia. W szczególności chciałem posłuchać pana Gerulę i pana Stępka. Czy Ty naprawdę myślisz Jo że ja jestem przeciwny wejściu kandydatów narodowości ukranskiej do rady miasta?. Jestem zdumiony jeśli tak odczytałeś to co napisałem. Boję się wejścia nacjonalistów zarówno ukraińskich jak i polskich. Boję się że w takiej sytuacji nie będzie porozumienia i współpracy dla dobra miasta. Że będzie narastała wzajemna niechęć która przerodzi się w wrogość. Pisałem kiedyś o programie tvp-3 w którym młode Ukrainki członkinie zespołu folklorystycznego mówiły że mogą pokochać i wyjść za mąż za Murzyna tylko nie za Polaka. Takich postaw się boję. Natomiast nie mam nic przeciwko normalnym Ukraińcom o czym pisałem niejednokrotnie.
                                                  • Gość: kres Re: Kresowe dumki IP: *.przemysl.hypnet.pl 05.11.10, 21:12
                                                    masz prawo do swojej subiektywnej oceny,doceniam to że przedstawiłas ją w taki sposób jak to widzisz. Jeśli to coś da to zapewniam że poglądy mam takie jak je przedstawiam. Nie znam nikogo osobiście z osób występujących na forum, kojarzę Jo z lat młodości ale nigdy z nim nie rozmawiałem / przynajmniej nie pamietam/ Bywa dość często że zgadzam się z tym co pisze Jo , ale dotyczy to również Ciebie,Lechowskiego ,Pysia oraz innych . Po prostu z jednym zdaniem się zgadzam z innym nie. To że nie piszę że się nie zgadzam to moja sprawa, może mi się nie chce. Co do świeczki i ogarka to bywało że próbowałem w jakimś stopniu łagodzić konflikt i wystepujące negatywne obyczaje, może to zostało odebrane inaczej niż chciałem. Zresztą z natury jestem człowiekiem nie szukającym konfliktów,bywa nawet że doznane przykrości staram się jakoś usprawiedliwić i nie potrafię /bo nie chcę/ długo żywić urazu.
                                                  • Gość: jobrave Re: Kresowe dumki IP: *.range86-163.btcentralplus.com 05.11.10, 21:23
                                                    Naprawdę nie można podyskutować, bo ten natrętny babsztyl włazi do każdego wątku i go zasmradza.
                                                  • common-sense-ltd Re: Kresowe dumki 05.11.10, 21:29
                                                    Gość portalu: kres napisał(a)"Zresztą z natury jestem człowiekiem nie szukającym
                                                    > konfliktów,bywa nawet że doznane przykrości staram się jakoś usprawiedliwić i
                                                    > nie potrafię /bo nie chcę/ długo żywić urazu."

Tu mogłabym się akurat podpisać pod Twoimi słowami, gdyby nie fakt, że nie uwzględniasz różnicy między "urazą" a miesiącami uprawianym tu sadyzmem.

I raz jeszcze "łopatologicznie" dla tutejszych oszołomów....nie można stworzyć dobrosąsiedzkich relacji między zwaśnionym od wieków narodami, budując na piasku, czyli na pustych deklaracjach.
                                                    A dzieci nie będą bawić się zgodnie we wspólnej piaskownicy, skoro ich rodzice dają im wyłącznie jak najgorszy przykład własnym chamstwem (!)
                                                    Kogo wychowa prymityw od miesiecy zajmujący się dniem i nocą zniesławianiem, poniżaniem i obrzucaniem obelgami osób nawet mu nie znanych? Jakim przykładem jest matka, która siedzi non stop na forum, celem pomawiania i gnojenia innej, całkiem obcej kobiety? Jaki przykład dajecie własnym potomkom, znajdując upodobanie w niszczeniu , REALNYM (!) nieposzlakowanej opinii ludzi, których nawet nie znacie? Od swoich dzieci będziecie oczekiwać szacunku dla siebie. Będziecie też oczekiwać szacunku dla innych; Ukraińców, Żydów, Arabów, nieprawdaż?
                                                    Gdzie jest wasz szacunek? Szacunek do samych siebie.
                                                  • wampir-wampir Re: Kresowe dumki 05.11.10, 21:44
                                                    A co z Tobą? Uważasz, że jesteś i byłaś fair w stosunku do ludzi z tego forum? Zdumiewające...
                                                  • common-sense-ltd Re: Kresowe dumki 05.11.10, 21:51
                                                    Jest taki piękny zwrot z ewangelii św Jana, adekwatny w tym miejscu, ale szkoda pereł...

A "ludziom z tego forum" powtarzam, że NIGDY NIC ZŁEGO NIKOMU Z NICH NIE ZROBIŁAM I NIE ZAMIERZAŁAM ROBIĆ.

• wampir-wampir Re: Kresowe dumki 05.11.10, 22:15
                                                    A czy ktokolwiek zrobił coś złego Tobie? Obraźliwych postów nie liczę, bo sama też takie pisałaś.
                                                  • common-sense-ltd Re: No comments. n/t 05.11.10, 22:18
    • common-sense-ltd Re: wyciągnij wnioski? 07.11.10, 12:18
      Przyznaję, że zupełnie nie rozumiem intencji autora wątku z jednej strony przestrzegającego przed nacjonalistami w samorządzie, a jednocześnie przed pospolitymi karierowiczami i miernotami bez charakteru.
      Nacjonaliści na Ukrainie, jako przykład tryumfu wyborczego również mnie nie przekonują, ponieważ za wschodnią granicą panuje zarówno inna mentalność, jak i kompletnie odmienny układ sił politycznych, w których Svoboda ( o ironio!) od pewnego czasu odgrywa już znaczącą rolę i jej marsz ku władzy jest realizowany konsekwentnie i planowo, ale wspomniane zjawisko jako ewenement w nowoczesnej Europie powinno stać się raczej przedmiotem zainteresowania międzynarodowych organizacji, od Rady Europy po UEFA. Analogii do sytuacji w Polsce żadnych.
      Natomiast miernoty polityczne, słusznie tu kiedyś nazwane "planktonem", unoszonym na powierzchni i zawsze płynącym z tzw "prądem" to zupełnie inny i prawdę mówiąc, bardzo typowy, nasz swojski problem, z którym zapewne czas się rozprawić, ale nie identyfikując go z żadna ideologią (!)
      Wystarczy się przyjrzeć lokalnym, dobrze znanym "Jasiom Wędrowniczkom", którzy zaliczywszy już w swojej tzw karierze kilka ( czasem diametralnie odmiennych partii) podejmują (płonne, na szczęście) wysiłki w walce o władzę i chociaż znani ze wspomnianej powyżej "słabości charakteru", odpowiednio stymulowani czynią zamęt w przedwyborczy, o haniebnych środkach prowadzenia kampanii, nie wspominając.

Podsumowując , utożsamianie nacjonalisty z karierowiczem w Polsce nie ma żadnego uzasadnienia, a za kryterium należy raczej przyjąć wiarygodność, UCZCIWOŚĆ i kompetencje kandydatów, a także ich wiedzę, doświadczenie i tzw dorobek w działalności społecznej.
      Nacjonalistyczne strachy na Lachy.... a rodzime "jedyne, słuszne" relikty poprzedniej epoki regularnie ostrzą sobie zęby i pazury w walce o wygodne foteliki dla siebie i całej rzeszy równie słabych, co już skompromitowanych pociotków.
      Nie dajcie się ogłupiać.
    • Gość: Ika Re: Popatrz i pomyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 12:58
      Tak prawdę mówiąc neo faszyści ,nacjonaliści a także zaślepieni narodowcy to problem prawie wszystkich większych krajów europejskich.Mamy to w Niemczech,Francji,Austrii,Rosji ,Ukrainie a także w Polsce.Nie trzeba szukać daleko w naszym regionie występują grupy osób popierających te ideologie,niektóre nawet starają się wystąpić w wyborach samorządowych.
      A teraz kilka linków z ostatnich dni o tym problemie z Niemiec i Polski:

-wyborcza.pl/1,75248,8621774,Drezno_zablokowalo_marsz_neofaszystow__A_Warszawie.html

-www.dw-world.de/dw/function/0,,82232_cid_6198972,00.html

-wyborcza.pl/1,75478,8615022,W_blasku_pochodni.html
      • common-sense-ltd Re: Popatrz i pomyśl 07.11.10, 13:01
        Czy w związku z powyższym, potrafisz wskazać neofaszystów wśród kandydatów do fotela prezydenckiego lub Rady Miasta Przemyśla?
        O faszyszujących forumowiczów nie pytam, bo to akurat jest oczywiste;)
        • common-sense-ltd Re: Popatrz i pomyś...l errata 07.11.10, 13:02
          FASZYZUJĄCYCH, oczywiście....przepraszam.
        • Gość: Ika Re: Popatrz i pomyśl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.10, 13:41
          Dlaczego od razu neofaszystów .Są jeszcze narodowcy i inni też bardzo ciekawi.
          O kandydatach do naszej rady nie mogę się wypowiadać,ponieważ nie znam tych ludzi bliżej .
          A o takowych w skali kraju można poczytać w dziennikach ogólnokrajowych.
          • common-sense-ltd Re: Popatrz i pomyśl 07.11.10, 13:44
            Słusznie....więc, jaki jest sens w straszeniu neofaszystami w samorządzie?

Między tzw narodowcami a faszystami jest akurat subtelna, aczkolwiek istotna różnica(!)
            • common-sense-ltd Re; Lechowski.... 07.11.10, 14:01
              ....jako jedyny tutaj (obok mojego kolegi) narodowiec, zapewne wam wszystko, klarownie wyjaśni.
              Neofaszystów-psychopatów jest tutaj więcej, ale mam nadzieję, że taktownie zamilkną....;)
              • common-sense-ltd Re: Re; Lechowski.... 07.11.10, 14:35
                Aby "taktownie zamilknąć" trzeba rozumieć pojęcie taktu....
                Zaraz się włączy obłąkany dziadunio;)
                • jesus33 Re: Re; Lechowski.... 07.11.10, 15:08
                  Na razie to rozmawiasz od jakiegoś czasu sama ze sobą i nawet nieźle Ci to faszyszowaniewychodzi. Myślę, że będzie na tyle taktowny, że Ci w tej rozmowie nie przeszkodzi :))
        • jesus33 Re: Popatrz i pomyśl 07.11.10, 14:24
          common-sense-ltd napisała:

> O faszyszujących forumowiczów nie pytam, bo to akurat jest oczywiste;)

he he he :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
          Kochana faszyszuj, faszyszuj dalej razem z Lechowskim i Matem :))))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka