Dodaj do ulubionych

Jaruzelski wiecznie zywy!

24.11.10, 09:15
Zdrajca,kat robotnikow Wybrzeza,wspolpracownik NKWD bedzie radzil jak umacniac sojusz polsko-radziecki.Zgoda buduje!....a mnie zbiera na wymioty.
wiadomosci.onet.pl/kraj/jaruzelski-przybedzie-na-posiedzenie-rbn,1,3794517,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • Gość: kres Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.przemysl.hypnet.pl 24.11.10, 09:55
      a skąd wiesz Lechowski o czym oni beda tam radzic? Mnie sie wydaje że sytuacja jest na tyle zła że pomoc Jaruzelskiego staje sie nieodzowna. Dla Ciebie jest on katem dla innych kopalnią wiedzy,nie tylko w relacji stosunków polsko-rosyjskich.Otwórz oczy zaslepione nienawiscią i zobacz co się w swiecie dzieje. A tak nawiasem, dla mnie katami są ci ktorzy uczynili z robotników nędzarzy,skazali na emigrację lub na szukanie chleba po śmietnikach.
      Oczywiście winni wydania rozkazu strzelania do robotników w grudniu 70 r powinni ponieść karę. Mówię o tym strzelaniu do ludzi idących rano do pracy, bowiem to było morderstwo.
      • Gość: kres Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.przemysl.hypnet.pl 24.11.10, 10:10
        konflikty.wp.pl/kat,1020223,title,Amerykanski-lotniskowiec-zmierza-do-wybrzezy-Korei-Pld,wid,12880471,wiadomosc.html
        Wojna wisi na włosku,może o tym chcą pogadać z Jaruzelskim.
    • Gość: Jur@ Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.adsl.inetia.pl 24.11.10, 10:21
      lechowski51 napisał:

> Zdrajca,kat robotnikow Wybrzeza,wspolpracownik NKWD bedzie radzil jak umacniac
      > sojusz polsko-radziecki.Zgoda buduje!....a mnie zbiera na wymioty.

Po raz kolejny mendo kościelna pokazujesz, że "głęboko wierzący" pojmują świat inaczej.
      Myślę, że twój jad jaki chcesz wbić w człowieka, który w przeciwieństwie do ciebie może
      chełpic sie swoimi dokonaniami - odbije sie w twoją stronę i cię porazi. Zresztą i tak -
      zgodnie z mądrymi księgami katolickimi, po śmierci trafisz do piekła (za miłość okazywaną bliźnim). A teraz dalej nużaj się w swojej pie...nej nienawiści - mendo kościelna.
      Żygać mi się chce, jak tylko widzę komentarz podpisany twoim nickiem.
    • solist Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 24.11.10, 10:45
      Ciekawe, czy czasem Paetza nie zrehabilitowali? Widziałem go kiedyś w wiadomościach z Kaczorami? Już dup.y zagojone? Czyli jak złodziej pójdzie do więzienia to i tak całe życie będzie złodziejem? Rozumiem też, że jeżeli faszyści uciekali z Europy przez Watykan to papież pomagał przestępcom? Owszem, Jaruzelski nigdy nie przyznał, że postąpił wbrew Polakom, ale jako ekspert od Ruskich może przyda się Polakom, w tym takim gó.wnianym patriotom jak ty Lechowski, nie sądzisz?
      • Gość: rurek Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.ostnet.pl 24.11.10, 11:33
        Drogi Lechosiu. Zapewne doczytałeś że w spotkaniu będą uczestniczyli WSZYSCY prezydenci. A nie przypominam sobie by ktokolwiek odebrał prawa publiczne lub prawo do bycia byłym prezydentem Jaruzelskiemu. Co robili Prezes i jego poplecznicy gdy byli u władzy w kwestii Jaruzelskiego. Efektywnie - nic. Osoba Jaruzelskiego jest mi skrajnie odległa, ale przypominam Ci że żyjemy (jeszcze) w państwie prawa . Świeckiego prawa. Dopóki człowiek jest nieosądzony i nieskazany to jest niewinny i ma prawa obywatelskie. Choć to się może zmienić gdy zacznie obowiązywać szariat katolicki. Wtedy orzeczenie proboszcza lub np komisarza moralności publicznej - Lechowskiego, będzie ostatecznie rozstrzygać o ludziach.
        • solist Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 24.11.10, 11:43
          Lechowski jako patriota o wybiórczej pamięci zapewne zapomniał z kim spotykał się św. Lech K. Prezydent Polski i dlaczego z Kwaśniewskim?
          • Gość: rurek Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.ostnet.pl 24.11.10, 11:49
            Oni mają krótką i wybiórczą pamięć. L. Kaczyński wynegocjował i podpisał traktat lizboński a teraz ryczą że to rozbiór Polski.wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8710742,Trybunal__Traktat_Lizbonski_jest_zgodny_z_konstytucja.html
            • Gość: styropian Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.tktelekom.pl 24.11.10, 13:26
              Jaruzelskego trzeba zrehabilitować, bo przecież to co zrobił to musiał dla obrony kraju. Ponadto przyjąć do wspópracy a nawet stworzyć stanowisko specjalnego doradcy prezydenta przy Moskwie. I to nie jest żart.
              • Gość: ja Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.tktelekom.pl 24.11.10, 14:08
                A ja uważam że Jaruzelskiemu dawno trzeba było postawić pomnik i naród powinny mu być wdzęczny za ochronę kraju przed wojną domową.
                • Gość: rurek Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.ostnet.pl 24.11.10, 14:52
                  Mam nieco inne zdanie nt Jaruzelskiego ale daleki jestem od określaniem go jako zbrodniarza. A najciekawsze jest to że bardzo często tymi deklarującymi nienawiść są albo ludzie umoczeni w kolaborację z komuną albo zadeklarowani katolicy wyznający "religię miłości"
    • Gość: e Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.xdsl.centertel.pl 24.11.10, 14:51
      dobrze,że Bierut nie żyje bo jego Komór też pewnie by zaprosił.
      • Gość: rea Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: 83.1.119.* 24.11.10, 15:16
        Dobrze pamiętam, co się w Polsce działo przed wprowadzeniem stanu wojennego. Była jedna, wielka anarchia, nie pracowano, tylko strajkowano. Robotnicy na czele z Wałęsą walczyli o przywileje socjalne, nie o zmianę ustroju. To dysydenci umiejętnie podprowadzili nieświadomych tego robotników i niezbyt rozgarniętego Wałęsę. Gdyby generał Jaruzelski nie złapał za mordę tego całego strajkującego i nawołującego do wieszania komunistów towarzystwa, to doszłoby niechybnie do wojny domowej.
      • Gość: pysio Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: 213.25.24.* 24.11.10, 15:20
        We wszystkich dziennikach podawano że jest to decyzja kontrowersyjna. Teraz zrobią badania opinii i jeśli drgną w górę to zaproszą kiszczaka i urbana. Ta rada nie ma nic do gadania a jaruzel jest tak daleko od polityki że pierwszy lepszy politolog wie więcej a zaproszono go z czystej komercji.
        • Gość: rurek Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.ostnet.pl 24.11.10, 15:24
          Ale odpowiedz sobie rea czy ta anarchia i strajki miałyby miejsce gdyby komunizm nie zrujnował kraju? To tak jakby być wdzięcznym komuś kto dał nam w ryj, rozkwasił nos a potem zatamował krwotok.
          • Gość: rea Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: 83.1.119.* 24.11.10, 15:59
            Komunizmu sesnsu strickte u nas nigdy nie było, na szczęście. Ale fakt, system był nieudolny gospodarczo, a te nieustanne strajki jeszcze go dobiły. Mimo to, gdyby nie stan wojenny znaleźlibyśmy się w stanie wojny domowej.
      • aimm Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 24.11.10, 19:10
        Mądra mowa jest srebrem...ale jednak milczenie złotem...
        lepiej pomilczeć, niż powiedzieć taki bzdet...
    • matlak2 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 24.11.10, 15:23
      kolego Klechujski, stokroć lepszy ten ''kat'', ''zdrajca'' itd., niż z metra cięty, nienawistny, fałszywy jak pies i głupszy od kapcia Generała, meczący kota kunus odtylcowy z rodu Kalksteinów.
      • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 24.11.10, 20:38
        kres pisze;
        a skąd wiesz Lechowski o czym oni beda tam radzic? Mnie sie wydaje że sytuacja jest na tyle zła że pomoc Jaruzelskiego staje sie nieodzowna. Dla Ciebie jest on katem dla innych kopalnią wiedzy,nie tylko w relacji stosunków polsko-rosyjskich.Otwórz oczy zaslepione nienawiscią i zobacz co się w swiecie dzieje. A tak nawiasem, dla mnie katami są ci ktorzy uczynili z robotników nędzarzy,skazali na emigrację lub na szukanie chleba po śmietnikach.
        Oczywiście winni wydania rozkazu strzelania do robotników w grudniu 70 r powinni ponieść karę. Mówię o tym strzelaniu do ludzi idących rano do pracy, bowiem to było morderstwo.

Otwieram "zaslepione nienawiscia oczy" i widze kres zebrajacych na ulicach Londynu i NY a u siebie w miescie ostatnio widzialem pod kosciolem,pare miesiecy temu, Rumunke z dzieckiem.W smietnikach jak grzebano tak sie grzebie a emigracja jest niestety cecha krajow na dorobku a my takim po 50 letniej komunistycznej okupacji niestety jestesmy.
        Skoro zgadzasz sie ze mna ze winni strzelania do robotnikow Wybrzeza powinni stanac przed sadem,to kare smierci za ten rozkaz powinien dostac owczesny Minister Obrony Narodowej gen.Jaruzelski.
        • Gość: kres Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.przemysl.hypnet.pl 24.11.10, 20:54
          ja nie wierzę że to żołnierze strzelali, moim zdaniem to była "robota" bezpieki nawet przebranej w mundury wojskowe.
          • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 24.11.10, 23:04
            To nie sprawa wiary a faktow.Jaruzelski ma rowniez krew na rekach Czechow zi Slowakow z 1968 roku a tez gornikow spod Wujka,robotnikow Lubinia,ks.Popieluszki itd.Chce Komorowski odtwarzac PRL bis to prosze ale beze mnie. Jaruzelski na salonach III Rzeczpospolitej to naplucie w twarz mnie i moim kolegom ktorzy z tym wyslannikiem Moskwy na Polske walczylismy na ile umielismy i mielismy sil.
            • Gość: kres Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.przemysl.hypnet.pl 24.11.10, 23:25
              masz prawo do swego zdania Lechowski,skoro je publicznie głosisz musisz sie liczyć z tym ktoś będzie inaczej na to patrzył. W 80 r byłem jednym z założycieli "Solidarności" w swojej firmie, byłem w zarządzie do stanu wojennego. Chcielismy godnie żyć. Komu się to udało? Owszem ,są tacy. Ale w Polsce 6 mln ludzi korzysta z pomocy społecznej a conajmniej połowa z tego żyje w skrajnym ubustwie. /dane oficjalne krajowe i instytucji unijnych/
              Nie pamietam aby biskup przemyski w swoich płomiennych kazaniach mówił o takiej formie kapitalizmu, o nędzy milionów Polaków, o milionach na emigracji, o swoim pazernym kościele rozkradającym państwo.Mówił o komunie jako ustroju nieludzkim . Co jest bardziej nieludzkie?
              Pozostań więc przy swoim zdaniu, jak chcesz to pomódl sie do św Popiełuszki. Ja pozostanę przy swoim.
              • Gość: rea Ofiary systemu... IP: 83.1.119.* 25.11.10, 09:31
                Do tego, co napisał Kres dodam, że doprowadzono do tego, iż ludzie żyjący poniżej pewnej średniej wstydzą się tego i obwiniają sami siebie za nieudolność, jeśli nawet harują po 12 godzin na dobę za marne grosze. Nigdy się nie zorganizują i nie przycisną rządzących do muru, bo gardzą sami sobą z powodu wmówionego im poczucia winy. I nikt z powodu wysokiego bezrobocia się nie denerwuje, nie robi nikomu zarzutów, nie rozlicza polityków, którzy dzięki temu mogą toczyć swoje widowiskowe wojenki, nie zaprzątając sobie główek troską o sprawy zwykłych ludzi. I czy o to chodziło prowadzonym przez dysydentów ogłupionym robotnikom?
            • Gość: rurek Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.ostnet.pl 25.11.10, 10:50
              Dramatyzujesz drogi Lechosiu. Dla waszej formacji nawet powiedzenie że Prezes ma niewypastowane buty jest napluciem w twarz. A zaproszenie Jaruzela to z niemiecka "realpolitik".
              Dla ok 60 % Polaków nie jest on zbrodniarzem. A i pozostali są podzieleni. Za Jaruzela studiowałem w Lublinie i na gościnnych występach w Krakowie zaliczyłem "romans z zomowską blondynką" . Po tym fakcie hasło "śmierć Jaruzelowi" odmieniałem we wszystkich przypadkach. Dzisiaj traktuję tą sprawę z dystansem i , rzekłbym , "chrześcijańskim wybaczeniem" ( bo nie ma pojęcia ateistyczne wybaczenie? ). Komorowski jako były więzień , ma moralne prawo wybaczyć Jaruzelskiemu . A jeżeli Cię taka realpolitik dziwi i bulwersuje to zadaj sobie pytanie o świetne stosunki Watykanu z Hitlerem.
              • solist Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 25.11.10, 14:30
                Z Musolinim Watykan podpisał umowę: ziemia za lojalność. I popatrz pan, popatrz, kościołowi katolickiemu wybaczono. Ciekawe co Lechowski powie na rehabilitację Samoobrony w 2005 roku? Lechowski, protestowałeś wtedy?
    • Gość: e Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.xdsl.centertel.pl 25.11.10, 09:34
      Jak juz komór zaprosił Jaruzela to powinien zaprosić innych zbrodniarzy komunistycznych.
    • Gość: dark Wojciech Jaruzelski IP: 77.236.26.* 25.11.10, 09:38
      Lewicowy polityk starszego pokolenia (według definicji Jarosława Kaczyńskiego).
      • solist Re: Wojciech Jaruzelski 25.11.10, 10:45
        Brawo dark. Ale Kaczor-kłamczuszek powie, że był na lekach gdy to mówił a na potwierdzenie swych słów wywali kogoś z PiSdu
        • lechowski51 Re: Wojciech Jaruzelski 25.11.10, 13:16
          rurek pisze;
          ). Komorowski jako były więzień , ma moralne prawo wybaczyć Jaruzelskiemu . A jeżeli Cię taka realpolitik dziwi i bulwersuje to zadaj sobie pytanie o świetne stosunki Watykanu z Hitlerem.

Pan Komorowski jest Prezydentem RP a nie gajowym pod zyrandolem,skierowanym do jego pielegnowania przez Tuska.Zatem jest i moim Prezydentem.Kuglowanie z ludzmi majacymi krew na rekach jak Jaruzelski to nie realpolityk Kochany rurku a plugawienie zasad.
          O wspolpracy Watykanu z Hitlerem wyczytales zapewne w historii Zwiazku Sowieckiego z czasow Wielkiego Jezykoznawcy?!
          • Gość: ... Re: Wojciech Jaruzelski IP: *.przemysl.hypnet.pl 25.11.10, 13:20
            Twierdzisz, że takiej współpracy nie było?
          • solist Re: Wojciech Jaruzelski 25.11.10, 14:47
            A czemu Lechu Kaczyński pozwolił sobie aby Kwaśniewski mu doradzał? Bo do chole.ry nikt nie potrafi mi tu na forum odpowiedzieć? Czyżby jakiś koniunkturalizm? Samoobrona, współpraca z SLD w mediach itd. Twierdzisz też, że Watykan nie współpracował z Hitlerem, Musolinim, nie jest blisko dyktatorów np. w Ameryce?
            • wampir-wampir Re: Wojciech Jaruzelski 25.11.10, 14:52
              Nawiedzonemu pisiorowi należy chyba przypomnieć o dyskusji, która toczyła sie na przełomie marca i kwietnia. Kwestia wspólnej wyprawy Elkacza z Jaruzelem na obchody Dnia Zwycięstwa w Moskwie pozostawała otwarta, niestety rankiem 10 kwietnia stała się bezprzedmiotowa.
          • Gość: rurek Re: Wojciech Jaruzelski IP: *.ostnet.pl 25.11.10, 14:52
            Drogi Lechosiu. Pokaż mi słowo współpraca użyte w kontekście Watykanu i Hitlera. Napisałem o dobrych stosunkach a to jeszcze nie oznacza współpracy. Współpracy z Hitlerem przed i w trakcie wojny faktycznie nie było, ale już co do okresu tuż powojennego to zdania są podzielone i istnieje wiele przesłanek na współpracę z wieloma nazistami w ich bezpiecznej ucieczce do Ameryki Południowej. A dobrych stosunków z Niemcami hitlerowskimi nie neguje nawet sam Watykan , mętnie tłumacząc je troską o dobro Żydów w III Rzeszy.
          • Gość: rurek Re: Wojciech Jaruzelski IP: *.ostnet.pl 25.11.10, 16:40
            A co powiesz na to Lechosiu, że Lech Kaczyński zaprosił na obchody 600 lecia Grunwaldu Wielkiego Mistrza Krzyżackiego (niestety nie dożył rocznicy więc gospodarzem był Komorowski). Też tego nie powinien robić ? Bo przecież tyle polskiej krwi mają ci Krzyżacy na rękach.
            media.wp.pl/kat,1022945,wid,12477582,wiadomosc.html?ticaid=1b4e9
    • Gość: e Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.xdsl.centertel.pl 25.11.10, 13:35
      Jaruzelski to prawdziwy patriota ale Sowieck
    • Gość: Ika Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 13:38
      Stan wojenny to pikuś w porównaniu z przewrótem majowym 12-12 V 1926 inspirowanym i kierowanym przez Józefa Piłsudskiego . Tylko 379 ofiar śmiertelnych,rannych i pokiereszowanych nikt nie liczył.Słynna ułańska trucizna Piłsudskiego wyprawiła na tamten świat około 60 jego przeciwników od twórcy "cudu nad Wisłą" generała Tadeusza Rozwadowskiego poczynając.
      Nie widzę więc powodu znęcania się nad gen.Jaruzelskim ,który jest niewiniątkiem w porównaniu z Józefem Piłsudskim.
      • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 25.11.10, 17:14
        rurek napisal;
        A co powiesz na to Lechosiu, że Lech Kaczyński zaprosił na obchody 600 lecia Grunwaldu Wielkiego Mistrza Krzyżackiego (niestety nie dożył rocznicy więc gospodarzem był Komorowski). Też tego nie powinien robić ? Bo przecież tyle polskiej krwi mają ci Krzyżacy na rękach.

No wiec Kochany rurku idzmy na calosc skoro wg.Ciebie nie obowiazuja w swiecie polityki zadne zasady i wartosci.Proponuje zaprosic genseka Gorbaczowa, bo on wie wiecej anizeli jego namiestnik w Polsce Jaruzelski jaki ukladac sie z imperialna Rosja.
        Jako eksperta od spraw niemieckich proponuje zaprosic potomkow Goeringa,Kocha agdy Prezydent Komorowski bedzie sie wybieral na Ukraine na konsultacje zaprosic z Kanady syna Bandery.
        • Gość: rurek Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.ostnet.pl 25.11.10, 18:01
          Chcę Ci tylko , drogi Lechosiu uświadomić, że zaproszenie Jaruzelskiego (który jak pisałem nie jest z mojej bajki) nie jest pójściem na całość. Jest to wydarzenie z kategorii zaproszenia Leppera do rządu drugi raz (za pierwszym razem uznajmy to za pomyłkę) czy spoufalania i fraternizowania się biskupów z dygnitarzami komunistycznymi i postkomunistycznymi (np pijatyki Głodzia z Kwaśniewskim)
          • Gość: jobrave Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.range109-153.btcentralplus.com 25.11.10, 20:24
            Polityka jest jedną z dziedzin, w której regułą jest brak reguł, to dziedzina, w której nigdy nie pada słowo "nigdy", a honor jest słowem, za którym nie stoi żadna wartość, w polityce liczy się skuteczność, czyli - cel uświęca środki. Jeśli chcemy poważnie dyskutować o polityce, podkreślam - poważnie, to nie można czynić tego z poziomu Lechowskiego. Lechowski, to kliniczny przykład osobnika ograniczonego, który na domiar złego, w swoim prymitywnym rozumowaniu i postrzeganiu świata, kieruje się wyłącznie emocjami, nic dziwnego więc, że nie potrafi w miarę obiektywnie spojrzeć na to co działo się niegdyś i co dzieje się współcześnie. Według Lechowskiego świat dzieli się na nieskazitelny Kościół rzym.-kat. wraz endecję i siły zła: Rosję, PO, żydów, Ukraińców, Niemców (z wyłączeniem faszystów), socjalistów, "postępowców", francuskich i brytyjskich zdrajców itp. Takich buców, jak pokazały ostatnie wybory, mamy w Polsce - na szczęście - tylko (+,-) 20 procent. Cokolwiek złego zrobili endecy, a później Kaczyńscy, jest dobre, cokolwiek dobrego uczynił ktokolwiek inny jest złe. Jeśli Polska zrobiła coś dobrego dla siebie, z krzywdą dla innych, jest oczywiście dobre, jeśli ktoś zrobił coś dobrego dla swojego narodu z krzywdą dla Polski jest złe. To samo dotyczy Kościoła. Lechowski w swojej odpowiedzi na post Rurka, był uprzejmy pominąć kwestię watykańskiej pomocy dla zbrodniarzy nazistowskich. Dzięki Watykanowi tysiące nazistów mających na sumieniu najcięższe zbrodnie na ludzkości uniknęło kary wiodąc spokojne i dostatnie życie w Ameryce Południowej. Czyżbyśmy mieli do czynienia z przejawem miłosierdzia ze strony tej instytucji. Może zdaniem Lechowskiego tak, ale w rzeczywistości była to polityka, zachowanie - jeśli pominiemy kwestie moralne, bo w polityce są one zbędnym balastem - jak najbardziej pragmatyczne, które przyniosło podwójną korzyść Watykanowi - pieniądze, oraz wzmocnienie "kato- prawicowych" reżimów w Ameryce Południowej. Watykan zrobił to, co było korzystne dla jego interesów, niespecjalnie zaprzątając sobie głowę wartościami, na straży których, stoi. Jarosław Kondominium Kaczyński dla realizacji własnych celów poitycznych nie wahał się wejść w koalicję z Samoobroną, z formacją, na której niemal do ostatniej chwili wieszał psy - że pełno tam ubeków, komunistów, zdrajców narodu polskiego. Ten sam Kaczyński, kilka lat później dla osiągnięcia doraźnych celów nie zawahał się ciepło powiedzieć o Gierku i Jaruzelskim. To tylko dwa przykłady świadczące o tym, jak specjaliści od "Boga, Honoru, Ojczyzny" potrafią splunąć na wartości, jeśli tylko istnieje możliwość uzyskania korzyści politycznych.
            Prezydent Komorowski jest również pragmatykiem - chce zjednać sobie społeczeństwo, chce zapracować sobie na kolejną kadencję i kadencję formacji, z której się wywodzi, stąd zaproszenie do rady polityków różnych opcji. Jaruzelski cieszy się szacunkiem bodaj połowy Polaków i tylko idiota może tego nie zauważać, Jaruzelski jest równocześnie kopalnią wiedzy na temat Rosjan pozostając przy tym w dobrych stosunkach z obecną władzą, dlaczegóż go nie wykorzystać, dlaczegóż nie dać mu okazji, żeby zrobił coś pożytecznego Polski? Podoba mi się to i oraz obecna, ostrożna polityka wobec Rosji, a jednocześnie mająca na celu zbliżenie. w polityce należy rozważać co bardziej się opłaca - co jest ważniejsze, "rodziny katyńskie", czy przyszłość Polski, przyszłość kolejnych pokoleń? Na dobrych stosunkach z Rosją możemy tylko skorzystać ( to oczywiście truizm, ale trzeba go ciągle powtarzać). Czy polityk, który twierdzi, że Rosję trzeba trzymać krótko ( Kaczyński oczywiście), że Rosja się przestraszy Polski, jak ta pier.dolnie ręką w stół, czy taki polityk ma dobrze w głowie? Czy my możemy sobie pozwolić na prowadzenie odrębnej polityki w stosunku do Rosji, skoro wielkie mocarstwa prowadzą jednakową? Można mieć wiele pretensji do Platformy, ale jeśli chodzi o politykę wobec wschodniego sąsiada oceniam bardzo wysoko, podobnie jak pomysł z Jaruzelskim, a kto myśli inaczej, jest zwykłym Lechowskim.
            • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 25.11.10, 22:46
              Twoj idol Lenin byl mnie subtelny jak Ty i zamiast o braku regul w polityce mowil ze "cel uswieca srodki".Stara sie go nasladowac niestety Prezydent Komorowski ktory zapraszajac zdrajce Jaruzelskiego na salony III Rzeczpospolitej,nobilituje czerwonych lobuzow i konsekwentnie jak czynili to jego idole z Mumii Wolnosci zamazuje roznice pomiedzy katem i ofiara.
              Co do reszty Twojego postepowego referatu o koniecznosci bratania sie z kgbista Putinem na grobach ofiar Katynia,Wysp Slolowiowych powinien sie wypowiedziec psychiatra a nie polityk.
              • Gość: jobrave Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.range109-153.btcentralplus.com 25.11.10, 23:40
                Jeśli polemizuję z tobą Lechowski, to tylko po to, żeby poprawić sobie samopoczucie, żeby móc westchnąć ku Niebiosom z wdzięcznością, że nie uczyniły mnie takim durniem.
                Być może mój post był za trudny dla ciebie, w takim razie odpowiedz na następujące pytania:
                - dlaczego J.Kaczyński sprzymierzył się z Samoobroną, czyli - jak sam mówił - zdrajcami, oraz byłymi ubekami, komuchami i agentami KGB?
                - dlaczego J.Kaczyński podczas kampanii wyborczej, ciepło wyrażał się o Gierku i Jaruzelskim?
                - dlaczego J. Kaczyński nie tylko nie potępiał zbrodni UPA, nie protestował przeciwko kultowi Bandery, ale wraz z wierchuszką PiS przyjął odznaczenia z rąk Wiktora Juszczenki, który jawnie wspierał kult Bandery i UPA?
                Co można sądzić o człowieku, który sprzymierza się ze zdrajcami, ubekami i kagebistam i innymi wrogami Polski, których ich wychwala. Odpowiedz Lechowski, kim jest taki człowiek. Szmatą, nieprawadaż? Odpowiedz Lechowski kim jest J. Kaczyński?

- dlaczego Watykan pomagał zbrdniarzom nazistowskim?
                Wytłumacz jeszcze, co w tym złego, że premier Rosji przeprasza Polaków za Katyń? I odpowiadaj na pytania endebilu, nie pie.rdol o Leninie, bo on zmarł jeszcze w latach 20. ubiegłego wieku.
                • Gość: rea Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: 83.1.119.* 25.11.10, 23:49
                  Nie wymagaj, Jobrave, od Lechowskiego logicznego myślenie, bo on nie myśli, on wierzy.
                  • common-sense-ltd Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 26.11.10, 06:09
                    Może i Lechowski WIERZY, ale to wio.w.prawo WZDYCHA KU NIEBIOSOM;)))
                    Z tęsknoty za urodą i przyzwoitością, jak mniemam.
                    • Gość: pysio Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: 213.25.24.* 26.11.10, 07:03
                      Jo czy ty się nie zagalopowałeś z tym jaruzelem jako mężem opatrznościowym dla stosunków polsko- ruskich? Przecież to stary człowiek i na pewno dopadła go demencja starcza i ma poglądy które dzisiaj są uważane za przestarzałe. No i jeszcze to; skąd wiesz że połowa Polaków dałaby się pokroić za tego dyktatorka?
                      • common-sense-ltd Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 26.11.10, 07:12
                        Demencja starcza jest cechą wspólną ich obu. A co do "krojenia", może tutejszy piewca komuny da przykład innym, jedynym, słusznym wyznawcom czerwonej gwiazdy?
                        • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 26.11.10, 08:50
                          jobniety pisze;
                          Jeśli polemizuję z tobą Lechowski, to tylko po to, żeby poprawić sobie samopoczucie, żeby móc westchnąć ku Niebiosom z wdzięcznością, że nie uczyniły mnie takim durniem.
                          Być może mój post był za trudny dla ciebie, w takim razie odpowiedz na następujące pytania:
                          - dlaczego J.Kaczyński sprzymierzył się z Samoobroną, czyli - jak sam mówił - zdrajcami, oraz byłymi ubekami, komuchami i agentami KGB?
                          - dlaczego J.Kaczyński podczas kampanii wyborczej, ciepło wyrażał się o Gierku i Jaruzelskim?
                          - dlaczego J. Kaczyński nie tylko nie potępiał zbrodni UPA, nie protestował przeciwko kultowi Bandery, ale wraz z wierchuszką PiS przyjął odznaczenia z rąk Wiktora Juszczenki, który jawnie wspierał kult Bandery i UPA?
                          Co można sądzić o człowieku, który sprzymierza się ze zdrajcami, ubekami i kagebistam i innymi wrogami Polski, których ich wychwala. Odpowiedz Lechowski, kim jest taki człowiek. Szmatą, nieprawadaż? Odpowiedz Lechowski kim jest J. Kaczyń

Nie jestem rzecznikiem Kaczynskiego i nie on jest tematem tego watku ale skoro pytasz to odpowiem
                          -Kaczynski zawarl porozumienie z Samoobrona poniewaz nie bylo innejm mozliwosci powolania rzadu z chwila gdy zbawcy Ojczyzny z PO wycofali sie z rozmow
                          --Kaczynski "cieplo" wyrazal sie o Gierku i Oleksym a nie Jaruzelskim a z tego co wiem to w przeciwienstwie do Jaruzelskiego nie byli oni agentami NKWD i nie mieli krwi na rekach Polakow.
                          -Kaczynski wraz wszystkimi polskimi elitami wspieral "pomaranczowa rewolucje" a pozniej jej wodza Juszczenke kosztem prawdy historycznej i zaklamywania prawdy o zbrodniach banderowskich na Wolyniu i Podkarpaciu.Budzilo to we mnie takie same obrzydzenie jak picie wody Michnika ze szmata moralna i polityczna Urbanem.
                          Co do reszty Twoich stwierdzen,to konsekwentnie radze o kontakt z psychiatra.
                        • solist Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 26.11.10, 09:01
                          common-sense-ltd, jak zwykle odpowiedziałaś na temat.
                          Lechowski, niestety, nie odpowie na pytania, bo nie ma argumentów. Komorowski wg niego jest szmaciarz, ale Kaczynski już nie, choć dał przykład jak rządzić nie należy i że dla władzy sprzeda się każdemu. Jako zło widzi Jaruzela i Komorowskiego, ale o Kaczyńskim i Kwaśniewskim juz nie odpowie, bo brak mu argumentacji i nie widzi w tym nic złego. Wg Lechowskiego pedofile powinni iść do więzienia, ale nie powinno to dotyczyć księży. Otóż ciekawe, że idole Lechowskiego skur.wili się w znacznym stopniu i jest to "oczywista oczywistość", ale Lechowski, na wzór marksistowskiej mózgownicy, klepie ciagle to samo i widzi zło poza swoimi szeregami. Zatem po ONRowsku SH!, tępy bezkrytyczny patrioto.
                          Aha, skąd wiadomo, że przez Watykan uciekali faszyści? A skąd wiesz, że Komorowski spotkał się Jaruzelskim? Pieprzysz banialuki
                          • Gość: jobrave Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.range109-153.btcentralplus.com 26.11.10, 13:31
                            Ja nie jestem zwolennikiem wynoszenia Jaruzelskiego na ołtarze, przynajmniej do czasu, dopóki cała jego przeszłość nie zostanie rzetelnie zweryfikowana, boe trzeba i należy pamiętać o antysemickich czystkach w wojsku, o ofiarach grudnia 1970, stanu wojennego, o internowanych i więzionych w PRL i o tym, że wszystko to działo się w czasach, gdy Jaruzelski pełnił najwyższe funkcje państwowe, będąc w pewnym momencie niemal dyktatorem (premier, I sekretarz PZPR i szef MON). Od moralnej odpowiedzialności nikt go nie zwolni, zresztą Jaruzelski się nie uchyla, o czym zresztą wielokrotnie mówił. zarówno wówczas kiedy wprowadzał stan wojenny, jak i później, po roku 89. To rzadkość zarówno wśród polityków tzw. minionej epoki, jak i obecnej.
                            Nie należy jednak zapominać o jego istotnej roli w przełomie roku 1989, o tym, że potrafił pokonać twardy opór w PZPR i doprowadzić do obrad Okrągłego Stołu. A potem, gdy próba ratowania systemu zakończyła się niepowdzeniem, nie próbował wprowadzać kolejnego stanu wojennego, lecz kazał "sztandar wyprowadzić" tylko wyprowadził sztandar. Zgodził się też na rozwiązanie Sejmu kontraktowego, w którym postkomuniści mieli przewagę, aż wreszcie odszedł sam po ledwie kilkunastu miesiącach prezydentury zamiast przyspawać się do prezydenckiego fotela. Myślę, że żadnego ze współczesnych polityków nie byłoby na coś takiego stać. Poza tym musimy pamiętać, o czym pisałem już wyżej, że – czy się nam to podoba, czy nie - Wojciech Jaruzelski jest byłym (i pierwszym!) prezydentem III RP, w dodatku człowiekiem, który nie tylko dobrze zna Rosję, panujące na Kremlu zwyczaje, ale jest też osobą bardzo tam szanowaną. Co nie jest bez znaczenia, bo przecież posiedzenie Rady Bezpieczeństwa Narodowego zwołano przed nadchodzącą wizytą w Polsce prezydenta Dmitrija Miedwiediewa.
                            I ponownie stwierdzam, że zapraszając Jaruzelskiego Komorowski nie tylko wzniósł się ponad historyczne podziały, po raz kolejny przykładając w ten sposób rękę do ich zniwelowania, ale tym samym wysłał też Rosji sygnał, że w Polsce kończy się czas polowania na wszystko, co wiąże się z okresem sprzed 1989 roku. Że najwyższy czas na nowe otwarcie. Jest to dobre posunięcie służące Polsce, a dla jej dobra nawet wejście w pakt z diabłem byłoby uzasadnione. Dodam jeszcze, że kwakanie Kaczorków, którzy nazywali to "waleniem pięścią w stół" gó.wno dało - jakoś nikt się w Rosji ich nie przestraszył, w dupie to Ruscy mieli, a Polsce przysporzyło to jedynie kłopotów, obecnie dzięki zmianie polityki wobec Rosji relacje są znacznie lepsze. co przekłada się również na sprawy gospodarcze. Przypominam przy okazji, że Lechowski bezkrytycznie wielbi Dmowskiego, to niech sobie wreszcie poczyta o Dmowskim i jego stosunku do Rosji, aż dziw bierze, że taki znawca tematu nic na ten temat nie wie.
                            • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 27.11.10, 11:03
                              "Wielki redaktor" z Londynu pisze;
                              I ponownie stwierdzam, że zapraszając Jaruzelskiego Komorowski nie tylko wzniósł się ponad historyczne podziały, po raz kolejny przykładając w ten sposób rękę do ich zniwelowania, ale tym samym wysłał też Rosji sygnał, że w Polsce kończy się czas polowania na wszystko, co wiąże się z okresem sprzed 1989 roku. Że najwyższy czas na nowe otwarcie. Jest to dobre posunięcie służące Polsce, a dla jej dobra nawet wejście w pakt z diabłem byłoby uzasadnione. Dodam jeszcze, że kwakanie Kaczorków, którzy nazywali to "waleniem pięścią w stół" gó.wno dało - jakoś nikt się w Rosji ich nie przestraszył, w dupie to Ruscy mieli, a Polsce przysporzyło to jedynie kłopotów, obecnie dzięki zmianie polityki wobec Rosji relacje są znacznie lepsze. co przekłada się również na sprawy gospodarcze. Przypominam przy okazji, że Lechowski bezkrytycznie wielbi Dmowskiego, to niech sobie wreszcie poczyta o Dmowskim i jego stosunku do Rosji, aż dziw bierze, że taki znawca tematu nic na ten temat nie wie.

Dmowski slusznie najwieksze niebezpieczenstwo dla naszego bezpieczenstwa dostrzegal w Prusach.Rosje jako kraj slowianski,gdyby dokonal cywilizacyjnego przewrotu wodzial jako naszego przyszlego sojusznika.Tymczasem Rosja Putina,to Rosja degrengolady i przypominajaca ta z czasow smuty.Tym sie tylko rozni ze cara zastapil kgbowski namiestnik a bojarow byli generalowie KGB.To z taka Rosja KOmorowski wraz Tuskiem chca budowac "przyjacielskie relacje".
                              Co do reszty...konsekwentnie polecam psychiatre.A na sobote do przemyslenia......

*

Paweł Lisicki
                              « Śmiertelnie groźny mit
                              W obronie prezydenta Komorowskiego

Uff, odetchnąłem pełną piersią. Nareszcie rządzą nami fachowcy. Chwała prezydentowi Bronisławowi Komorowskiemu, że nie uległ sforze nienawistników, nagonce ludzi bez serca i wyobraźni. Chwała mu, że generała Wojciecha Jaruzelskiego do siebie zaprosił i rady jego światłe przyjął. Ekspert to przecież pierwszej wody, znawca spraw rosyjskich niezastąpiony.

Że były dyktator z krwią na rękach? A cóż to ma dziś za znaczenie? Doradcy prezydenta lub on sam wcześniej już widać zrozumieli, że różnymi drogami szli ludzie do wolnej Polski. Jedni w sowieckiej służbie, inni umierając z krzykiem o wolnej Polsce na ustach. Jedni awansując w strukturach komunistycznego państwa, inni dając się temu państwu gnębić. Dwie to tylko strony tego samego. To, że jeden cierpiał jako kat, drugi jako ofiara – fakt to bez znaczenia, przypadek czysty, fortuny wybryk. Każdy tak postępował, jak go los rzucił.

Co to ma do rzeczy, że Jaruzelski za zbrodnie komunistyczne współodpowiada, że karierę robił pod czujną i troskliwą opieką towarzyszy radzieckich? Patrzeć tak na jego życie to kierować się małostkowością. Przecież wszystko mogło było być inaczej. Było jak było, człowiek już nic na to nie poradzi, Bóg to osądzi.

Że stan wojenny wprowadził, wolność tłumił, tysiące w więzieniach i obozach pozamykał? Do strajkujących wojsko wysłał? Pewnie nie miał innego wyjścia. Zresztą, gdyby nie on, kto inny musiałby to wziąć na siebie i rozwarcholoną „Solidarność” za twarz złapać. Toż to dowód wielkości generała. Niesłusznie zresztą biedak się jej wypiera, wrodzona to i żołnierska skromność przez niego przemawia. Szkoda, że miast jasno przyznać, że bez nacisku specjalnego Sowietów sam kajdany na Polskę nałożył, kryguje się i mizdrzy.

Że prezydentem został bez demokratycznego mandatu? Phi, też mi coś. Został głową państwa, jak pięknie napisał pewien publicysta z gazety fanów generała „po odrzuceniu przez Polskę komunistycznej opresji”. Wprawdzie ktoś mógłby się nad tym twierdzeniem zadumać. Ba, uznać nawet, że całkiem ono bałamutne, bo Jaruzelski nie został prezydentem po upadku komunizmu, ale jako gwarant jego pozostałości i bezpieczeństwa byłych komunistów. Urząd prezydenta miał być w jego rękach ostatnią redutą byłego reżimu, obroną przed głosem tych, co to nie rozumieją dziejowych konieczności i sprawiedliwości się domagają. Tych, którzy dzielili ludzi na zdrajców i patriotów, partyjnych bonzów i bezpartyjny lud, agentów i ich ofiary.

Którzy uważali, że niepodległość i podległość, wolność i zniewolenie to jednak nie jest to samo.

Jedna tylko myśl nie daje mi spać spokojnie. Co też generał prezydentowi powiedział? Jakież było jego przesłanie? Jaką myślą swego godnego następcę natchnął? Żałuję, że prezydent nie zechciał tego Polakom powiedzieć. I że nie starczyło mu odwagi, by obok generała na zdjęciu wystąpić. Panie Prezydencie, następnym razem więcej śmiałości.
                              • Gość: Anty Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: 192.168.1.* 29.11.10, 22:32
                                Precz klecho
                              • solist Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 30.11.10, 10:30
                                "Dmowski slusznie najwieksze niebezpieczenstwo dla naszego bezpieczenstwa dostrzegal w Prusach.Rosje jako kraj slowianski,gdyby dokonal cywilizacyjnego przewrotu wodzial jako naszego przyszlego sojusznika."
                                Czyli Dmowski widział sojusznika w naszych największych wrogach? Kiedyś można to było dostrzec, zwłaszcza przez twoich idoli, a teraz nie można, bo nie wpadł na to Kaczor? Przewrotne to, Lechowski, bardzo przewrotne. A może Komorowski też widzi możliwości cywilizacjnego przewrotu u kacapów, czemu nie?
                                Mam pytanie, Lechowski, nie masz czasem grafiku (co prawda już nieaktualnego) wspólnej wizyty Lesia z Wojtusiem w Rosji?
                                • Gość: jobrave Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.range86-163.btcentralplus.com 30.11.10, 13:48
                                  A co, nie dokonała Rosja cywilizacyjnego przewrotu? Dzięki Rewolucji Październikowej zlikwidowano nierówności społeczne, zlikwidowano analfabetyzm, zelektryfikowano kraj, zapewniono bezpłatną opiekę zdrowotną, wygrano wojną z Niemcami, podporządkowano sobie pół Europy i część Azji, rozwinięto przemysł, w tym samym czasie co USA wyprodukowano bombę atomową i wodorową, wysłano w kosmos rakiety itp. Czy nie był to skok cywilizacyjny? Był i w związku z tym endecy (bo jak ich inaczej określić) ze Związku Patriotów Polskich realizując wskazówki rusofila Dmowskiego zawarli przymierze z Rosją. I słusznie, bo gdyby bnie to, to dziś nie mielibyśmy w Warszawie Pałacu Kultury.
                                  • gate.of.delirium Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 30.11.10, 14:00
                                    Gość portalu: jobrave napisał(a):

> A co, nie dokonała Rosja cywilizacyjnego przewrotu?

Pewnie, że Rosja dokonała cywilizacyjnego przewrotu. Nawet nie wiesz, ilu Sovietskich po II wojnie odzyskało poczucie czasu dzięki trofiejnym zegarkom...
    • Gość: jobrave Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.range109-157.btcentralplus.com 18.04.11, 01:27
      Od dawna nie miałem wątpliwości, że gen. Jaruzelski uratował przed radziecką inwazją, przed rozlewem krwi, gwałtami, pożogą. Dla ZSRR Polska była najważniejszym elementem obozu komunistycznego- udana secesja w Polsce ośmieliłaby Czechosłowację, Węgry, NRD oraz państwa bałtyckie, do pójścia w jej ślady. Sowieci nie mogli sobie pozwolić na demontaż swojego imperium, utratę strefy buforowej, na której rolę spełniała Polska. Tylko radiomaryjno-pisowskie przygłupy mogą sądzić inaczej.
      • lechowski51 Re: Jaruzelski wiecznie zywy! 18.04.11, 09:32
        Wiernosc idealom Marksa i Lenina Towarzysza Wielkiego Redaktora budzi u mnie nieklamany podziw.Przemyski Pawka Morozow nigdy nie zdradzi idealow komunistycznej rewolucji.
        • Gość: gość Re: Jaruzelski wiecznie zywy! IP: *.pools.arcor-ip.net 18.04.11, 09:59
          Przy braku argumentów do merytorycznej dyskusji ,neofaszysta zaczyna bredzić.Jo nie odpowiadaj temu człowieczkowi.Szkoda fatygi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka