Dodaj do ulubionych

Spalić Nergala?

IP: *.toya.net.pl 15.09.11, 20:04
Hierarchowie katoliccy, skrajnie prawicowi dziennikarze i terroryści religijni domagają się wyrzucenia Adama Darskiego z muzycznego programu telewizyjnego. Co wy na to?
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Spalić Nergala? IP: *.haye.cable.virginmedia.com 15.09.11, 20:16
      Dopoki Nergal nie podrze/spali koranu, to jestem za tym, zeby go usunac
      • Gość: galapagos Re: Spalić Nergala? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.09.11, 20:46
        Mam nadzieję , że ktoś ze znanych topowych artystów w geście rewanżu , publicznie spali biblię szatana.
      • Gość: hey Re: Spalić Nergala? IP: *.toya.net.pl 15.09.11, 20:56
        Marzy ci się prawo szariatu? Pozwól czarnym rządzić, to i u nas zapłoną stosy.
        • Gość: galapagos Re: Spalić Nergala? IP: *.pools.arcor-ip.net 15.09.11, 21:29
          Kim są wobec Ciebie czarni ? Dla mnie czarni , to ludzie , którzy relatywizują zło.Wierzący czy ateiści nie propagują zła.Sataniści promują śmierć.Pokaż mi jaki w jak sposób u wyznawców demona ukazywana jest miłość ?MIŁOŚĆ ZBAWI ŚWIAT !
      • Gość: mat120 Re: Spalić Nergala? IP: *.ztpnet.pl 22.09.11, 23:25
        Ciekawe co by było gdyby Nergal spalił lub podarł publicznie Torę... :-) Czy sądy byłyby wtedy też takie tolerancyjne dla "artystycznych środków wyrazu" :-)

Póki zatem nie podrze lub spali publicznie Tory jestem za jego usunięciem.

• Gość: Leon Re: Spalić Nergala? IP: *.underrnet.info 23.09.11, 01:00
          Gość portalu: mat120 napisał(a):

> Ciekawe co by było gdyby Nergal spalił lub podarł publicznie Torę... :-) Czy są
          > dy byłyby wtedy też takie tolerancyjne dla "artystycznych środków wyrazu" :-)
          >
          > Póki zatem nie podrze lub spali publicznie Tory jestem za jego usunięciem.
          Gdyby cytowany wyżej użytkownik (jak mniemam narodowo usposobiony katolik) był łaskaw czytać nie tylko "Nasz Dziennik" i "Uważam Rze", czy "Gazetę Polską", a sięgnął po Biblię i przynajmniej spis treści poczytał, to łacno, by się przekonał, że jej pierwsze pięć ksiąg, to właśnie Tora. Teraz należałoby ustalić, czy Darski drąc Biblię, ominął pierwsze pięć ksiąg, czy darł wyłącznie następne, ale jeśli nawet jeśli oszczędził pięć pierwszych, to i tak doje.... pejsatym, jako, że dla judaizmu (i dla islamu - tak, tak, dla islamu również) święte są również pozostałe księgi Starego Testamentu. Jeśli jednak Darski, nie darł Starego Testamentu, a skoncentrował się jedynie na Nowym Testamencie, to i tak doje... żydkom, bo przecież, któż - jak nie pejsaci -byli autorami czterech ewangelii, czy listów apostolskich, albo na ten przykład Apokalipsy (Drogi Panie, naprawdę myślał, że to Polacy stworzyli Biblię - he, he, he).
          My Polacy Drogi Panie mamy swoich bogów i nie musimy czcić jewrejskich bożków narzuconych nam przez Wikinga Mieszka ogniem i mieczem. Podarcie Biblii przez Darskiego było aktem najczystszego antysemityzmu, a Pańska reakcja świadczy o tym, że jest Pan krypto-jewrejem, bo o to, że jest Pan tylko głupim Polakiem, nie śmiem Pana posądzać.
          Informacje dotyczące Biblii, która podałem na wstępie, są do znalezienia w Internecie, jak by co.

Dla judaizmu i islamu[potrzebne źródło] święte są także wszystkie pozostałe księgi Starego Testamentu. Są to oprócz Tory:

Księgi proroków – w nich zawarte są wszystkie kolejne proroctwa, czyli zgodnie z tradycją treści, które prorocy na zlecenie Boga przekazywali wiernym. Często znajdują się tam również opisy dziejów poszczególnych proroków:
          • Gość: mat120 Re: Spalić Nergala? IP: *.ztpnet.pl 24.09.11, 01:05
            Gość portalu: Leon napisał(a):
            Gdyby cytowany wyżej użytkownik...

Drogi Panie, w odróżnieniu od Pana, prawdopodobnie niewolnika "wybiórczych" prawd objawionych, staram się myśleć samodzielnie i kreować własne opinie. Mogę Pana uspokoić; nie tylko nie czytuję "Naszego Dziennika" ale również, w odróżnieniu od Pana, "Gazety Wybiórczej":).
            Słusznie Pan zauważył, że Nergal podarł całą Biblię a więc również część nieuznawaną przez Judaizm. Twierdząc przy tym ,że Kościół katolicki to "zbrodnicza sekta" wyraźnie określił kto był adresatem tego wybryku.
            Publiczne podarcie i spalenie Tory czy całego Tanachu z jednoczesnym, równie dosadnym, jak w przypadku katolików, określeniem wyznawców judaizmu z pewnością by go uwiarygodniło i mógłby dalej występować w publicznej tv. Póki jednak tego nie zrobi należy go stamtąd usunąć.
            Oczywiście w tym przypadku nikt nie mógłby mu zagwarantować, że sąd nie wydałby wyroku w expresowym tempie i nie skazał go na kilka latek.
            Zawsze jednak mógłby powołać się na demokrację i równość - w tym przypadku na równość w obrażaniu uczuć religijnych (patrz precedens gdyński).

• solist Re: Spalić Nergala? 26.09.11, 14:52
              Dostałeś wyżej świetny wykład a ty dalej swoje. Widocznie nie potrafisz myslec samodzielnie jak podajesz
            • Gość: Leon Re: Spalić Nergala? IP: *.al-0.0.0.0.0.hasta.quese.te.inche.un.huevo.te.desea.todalaraza.com 26.09.11, 16:06

> Gość portalu: Leon napisał(a):
              > Gdyby cytowany wyżej użytkownik...
              >
              > Drogi Panie, w odróżnieniu od Pana, prawdopodobnie niewolnika "wybiórczych" pra
              > wd objawionych, staram się myśleć samodzielnie i kreować własne opinie.

A to, w takim razie zwracam honor i przepraszam za wyciągnięcie mylnych wniosków z poprzedniego postu.

Mogę Pa
              > na uspokoić; nie tylko nie czytuję "Naszego Dziennika" ale również, w odróżnien
              > iu od Pana, "Gazety Wybiórczej":).

Nie trzeba mnie uspokajać, denerwuję się tylko wtedy, kiedy nie mogę znaleźć papierosów. "GW" czytuję, podobnie, jak "ND" i mogę Cię zapewnić, iż oba tytułu uważam za siebie warte, zaręczam, że ani te, ani inne inne media nie mają wpływu na moje poglądy - mam własne, wynikające z nieskażonego żadną ideologią, własnego myślenia.

> Słusznie Pan zauważył, że Nergal podarł całą Biblię a więc również część nieuz
              > nawaną przez Judaizm. Twierdząc przy tym ,że Kościół katolicki to "zbrodnicza s
              > ekta" wyraźnie określił kto był adresatem tego wybryku.

Gdyby się zagłębić w dzieje chrześcijaństwa, nietrudno byłoby znaleźć mocne dowody na te, że Kościół kościół katolicki jest "zbrodniczą sektą". Mało tego, uważam nawet, iż trudno byłoby udowodnić, że tak nie jest. W zasadzie to każdy związek wyznaniowy na tej planecie jest sektą, po przecież każda religia pochodzi z "pra- religii" . Również w imię każdej religii dopuszczano się zbrodni, na różną skalę oczywiście. Darski upatrzył sobie akurat Kr-k i ma do tego prawo, tak jak Ty masz prawo do wyrażania się krytycznie o innych wyznaniach, masz również prawo zgadzać się z nim lub nie. Podoba mi się - w związku z tym - reakcja sądu, oczyszczająca Nergala z zarzutów i podoba mi się inny werdykt, innego sądu, chociażby ten oczyszczający zarzutu antysemickich demonstracji - kibiców "Resovii", bardzo bym chciał, żeby nie były to incydentalne przypadki, mam na myśli wyroki w podobnych sprawach, lecz utrwalający się trend. Jeśli chodzi o zachowanie Nergala, to uważam, że był to jedynie chwyt marketingowy - ten facet ma na tyle kasy, że nie musi się już przejmować tym, kto rządzi, dla niego, tak naprawdę, nie ma znaczenia, czy Kościół r-k rabuje państwo, czy nie, on po prostu zarabia na buntowaniu, na obrazburczości i temu podobnym sprawom. Dodam, że znam osobiście Nergala, z czasów kiedy jeszcze nie był tak znany jak obecnie, więc wiem co mówię (piszę).

> Publiczne podarcie i spalenie Tory czy całego Tanachu z jednoczesnym, równie d
              > osadnym, jak w przypadku katolików, określeniem wyznawców judaizmu z pewnością
              > by go uwiarygodniło i mógłby dalej występować w publicznej tv. Póki jednak te
              > go nie zrobi należy go stamtąd usunąć.
              > Oczywiście w tym przypadku nikt nie mógłby mu zagwarantować, że sąd nie wydałby
              > wyroku w expresowym tempie i nie skazał go na kilka latek.
              > Zawsze jednak mógłby powołać się na demokrację i równość - w tym przypadku na
              > równość w obrażaniu uczuć religijnych (patrz precedens gdyński).

W sumie j.w. czyli w odpowiedzi na pierwszy akapit. Dodam tylko, że Nergal wybrał sobie katolicyzm, bo właśnie to wyznanie, a nie judaizm jest religią dominującą w Polsce i w ęuropejskim kręgu kulturowym, mam jednak prawo podejrzewać, że gdyby dominował judaizm, to Nergal postąpiłby podobnie. Zresztą to logiczne - jeśli już z czymś się walczy, to z tym, co najbardziej daje się we znaki.
              • Gość: mat120 Re: Spalić Nergala? IP: *.ztpnet.pl 28.09.11, 20:23
                Gdyby się zagłębić w dzieje chrześcijaństwa, nietrudno byłoby znaleźć mocne dowody na te, że Kościół kościół katolicki jest "zbrodniczą sektą".

Bardzo proszę o dowody z przeszłości uzasadniające tezę, że współczesny Kościół katolicki jest "zbrodniczą sektą".

Darski upatrzył sobie akurat Kr-k i ma do tego prawo, tak > jak Ty masz prawo do wyrażania się krytycznie o innych wyznaniach, masz równie > ż prawo zgadzać się z nim lub nie...

Oczywiście. Korzysta z tego prawa skwapliwie bo doskonale wie, że atak na islam mógłby skończyć się dla niego stratą głowy a na judaizm piętnem antysemity.;)
                Tymczasem, dopóki atakuje katolicyzm, środowiska judaistyczne wybaczają mu nawet powiązania ze środowiskami otwarcie gloryfikującymi nazizm.

Myślę, że najbardziej trafne uzasadnienie usunięcia Nergala z TVP i jego ocenę przedstawił Kuba Wygnański, wiceprzewodniczący Rady Programowej TVP:

"Faktu zatrudnienia pana Darskiego w mojej ocenie nie da się obronić troską o pluralizm i twórczą swobodę, których słusznie TVP powinna bronić. Nie przekonuje mnie argumentacja, zgodnie z którą wszystko jest w porządku, bo pan Darski ma się wypowiadać tylko na tematy talentów muzycznych uczestników programu. Uważam to podejście za pokrętne i samo w sobie stanowiące problem – bowiem dopuszcza ono i sankcjonuje szczególny rodzaj relatywizmu, zgodnie z którym można dowolnie brać w nawias moralne kwalifikacje osób pojawiających się w sferze publicznej (precyzyjniej: opłacać ze środków publicznych ich obecności na antenie TVP).

Publiczne poniewieranie i bezczeszczenie przedmiotów kultu religijnego (jakiejkolwiek religii) jest może skutecznym pomysłem na przyciągnięcie uwagi i komercyjny sukces, ale jednocześnie dyskwalifikacją, gdy chodzi o elementarną przyzwoitość i smak. Fakt ten w połączeniu z kwestią użycia przez pana Darskiego jako pseudonimu „artystycznego" terminu Holocausto po prostu odbiera mowę i w moim przekonaniu umieszcza jego obecność w mediach publicznych poza dyskutowalnym obszarem.

Czy można jeszcze w Polsce (!) pójść dalej w prowokacji, cynizmie, bezduszności? Być może jakieś „nowe granice" wyznaczy w tej sprawie pan Darski – nie chciałbym jednak, aby swoje „twórcze" poszukiwania prowadził za publiczne pieniądze na publicznej antenie. Zamierzam przeciwdziałać temu w miarę posiadanych kompetencji i środków."

www.rp.pl/artykul/9133,724043-Kuba-Wygnanski-o-protescie-przeciwko-Nergalowi.html
                pozdrawiam
                • fanka_online Re: Spal żółte kalendarze Mat;) 28.09.11, 21:49
                  ....no i wróć do krainy marzeń, mój serdeczny wirtualny "przyjacielu';)
                  Ładne maile pisałeś....całe mnóstwo maili! Ponad setka!
                  Szkoda tylko, że wszystkie takie sztuczne, teatralne, zakłamane do ostatniej literki....
                  I na cu ciebi tegu to było?;)

P.S. Tobie tłumaczyć nie muszę, wszak Kresowiak jesteś z krwi i kości!;)
                  • Gość: mat120 Re: Spal żółte kalendarze Mat;) IP: *.ztpnet.pl 01.10.11, 22:51
                    fanka_online napisała
                    Ładne maile pisałeś....całe mnóstwo maili! Ponad setka!

Droga wirtualna "przyjaciółko" - najwyraźniej pomyliłaś mnie z pewnym nietypowym ssakiem.;)
                    • fanka_online Re: Spal żółte kalendarze Mat;) 01.10.11, 23:06
                      Mój serdeczny wirtualny "przyjacielu", jakże mi przykro że i Ciebie tutaj amnezja dopadła!
                      Na fotce, którą mi przysłałeś wyglądasz jak młody bóg, ale najwyraźniej pozory mylą i w zdrowym, urodziwym, uhm, ciele nie zawsze mieszka zdrowy duch.....:(

Teraz rozumiem, dlaczego już się nie logujesz.....zapomniałeś nie tylko pół roku mailowania ze mną, ale nawet własne hasło !
                      Nie poddawaj się! Zdrowia i jeszcze raz zdrowia!

Twoja wirtualna....
                • Gość: Leon Re: Spalić Nergala? IP: *.EggDr0p.no-lo.Tumban.con.sus.nukes.ProcesosIRC.org 28.09.11, 23:22
                  > Bardzo proszę o dowody z przeszłości uzasadniające tezę, że współczesny Kościół
                  > katolicki jest "zbrodniczą sektą".
                  O to akurat nietrudno - jest sektą ponieważ stworzyli go odszczepieńcy od judaizmu, najogólniej rzecz biorąc. Zbrodniczą - proszę bardzo, chociażby, grubo ponad 1000 lat krwawego prozelityzmu, począwszy od wypraw krzyżowych, po wyprawy konkwistadorów (towrzyszyli im jak wiadomo duchowni krzewiący prawdziwą wiarę), inkwizycja, palenie, topienie czarownic. Paszporty watykańskie dla zbrodniarzy hitlerowskich, a już tak bardzo współcześnie:akceptowanie pedofilii we własnych szeregach ( zbrodnią jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3 albo karą surowszą. -art 7 kk). Czyli Kościół katolicki, to zbrodnicza sekta jednak. Nie chce być inaczej.

> Oczywiście. Korzysta z tego prawa skwapliwie bo doskonale wie, że atak na islam
                  > mógłby skończyć się dla niego stratą głowy a na judaizm piętnem antysemity.;)

Nie dysponujemy żadnymi dowodami na to, że Darski boi się atakować islam, ze względu na strach przed utratą głowy. Być może nie doświadczył niczego złego ze strony muzułmanów, czy Żydów, dlatego ich nie rusza. Może jakiś ksiądz posuwał go w zachrystii, zmuszał od obciągania, różnie mogło być. Nie on jeden w Polsce ma o K r-k takie zdanie.

> Tymczasem, dopóki atakuje katolicyzm, środowiska judaistyczne wybaczają mu nawe
                  > t powiązania ze środowiskami otwarcie gloryfikującymi nazizm.

Myślę, że "środowiska judaistyczne" mają to w d*upie, mając świadomość, że nawet jeśli ktoś z tego powodu odejdzie z Kościoła, to nie przekonwertuje się na judaizm, a kościoła to i tak nie osłabi.
                  Wyciąłem tylko ten cytat z cytatu, bo z nim się najbardziej zgadzam. Tak naprawdę uważam, co napisałem w poprzednim poście.
                  > Publiczne poniewieranie i bezczeszczenie przedmiotów kultu religijnego (jakiejk
                  > olwiek religii) jest może skutecznym pomysłem na przyciągnięcie uwagi i komercy
                  > jny sukces, ale jednocześnie dyskwalifikacją, gdy chodzi o elementarną przyzwoi
                  > tość i smak. Fakt ten w połączeniu z kwestią użycia przez pana Darskiego jako p
                  > seudonimu „artystycznego" terminu Holocausto po prostu odbiera mowę i w m
                  > oim przekonaniu umieszcza jego obecność w mediach publicznych poza dyskutowalny
                  > m obszarem.
                  Przedmioty są tylko przedmiotami, więc akurat się nad nimi nie rozczulam. Gdyby to jeszcze był to rzeczywisty protest, to pal licho, ale on zrobił to za kasę, bo skandale się opłacają -jednym słowem prymitywne pobudki.

• Gość: mat120 Re: Spalić Nergala? IP: *.ztpnet.pl 01.10.11, 22:47
                    O to akurat nietrudno - jest sektą ponieważ stworzyli go odszczepieńcy od judaizmu, najogólniej rzecz biorąc. Zbrodniczą - proszę bardzo, chociażby, grubo ponad 1000 lat krwawego prozelityzmu, począwszy od wypraw krzyżowych, po wyprawy konkwistadorów (towarzyszyli im jak wiadomo duchowni krzewiący prawdziwą wiarę), inkwizycja, palenie, topienie czarownic. Paszporty watykańskie dla zbrodniarzy hitlerowskich, a już tak bardzo współcześnie:akceptowanie pedofilii we własnych szeregach ( zbrodnią jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3 albo karą surowszą. -art 7 kk). Czyli Kościół katolicki, to zbrodnicza sekta jednak. Nie chce być inaczej.

Bardzo ciekawa wykładnia. Można ją zastosować bez problemu do wielu innych religii jak judauizm, islam. protestantyzm, grekokatolicyzm. Każda z nich brała w przeszłości czynny udział w wielu zbrodniach. Wywodzenie z tego wniosku, że współcześnie zasługują na miano "zbrodniczych" to co najmniej nadużycie. Przecież np. z faktu, że w nie tak odległej znowu jak wyprawy krzyżowe przeszłości, księża grekokatoliccy święcili noże i siekiery przeznaczone do zabijania bliźnich, nikt rozsądny nie wyciąga wniosku, że współczesny kościół grekokatolicki to "zbrodnicza sekta".:)
                    Oceniając "zbrodniczość" poszczególnych sekt pod kątem pedofilii to wydaje się, że wszystkie są mniej więcej na tym samym poziomie.

Gdyby > to jeszcze był to rzeczywisty protest, to pal licho, ale on zrobił to za kasę,
                    > bo skandale się opłacają -jednym słowem prymitywne pobudki.

Zdecyduj się wreszcie; raz piszesz, że robił to z ideowych pobudek a teraz, że dla kasy.
                    Myślę, że drąc Koran lub Torę zyskałby dużo większą popularność a i kasę. Do tego jednak trzeba wykazać się odwagą.
    • Gość: itd Re: Spalić Nergala? IP: *.perr.cable.virginmedia.com 16.09.11, 01:41
      OK, ale najpierw trzeba by było raz na zawsze pogonić zdewociałego Pospieszalskiego, skończyć z kosztującymi miliony transmisjami z Watykanu, przyjrzeć się indoktrynacji dzieci przez różne ''ziarna'' etc.etc. Czy nie większymi od Nergala ''szatanami'' są pasibrzuchy w sutannach deprawujące gimnazjalistów (częściej gimnazjalistki)? Porządek zrobili z tą zgrają Irlandczycy; ich państwo położyło łapę na wszystkich dobrach kościelnych i sukcesywnie je spienięża, aby wypłacić odszkodowania tysiącom molestowanych - a łączna ich kwota może sięgnąć nawet ... 2 miliardy euro!
      • Gość: MIŚ Re: Spalić Nergala? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.11, 02:05
        yogi wiem , że to ty pedale co molestowali ciebie też?
        • Gość: mars Re: Spalić Nergala? IP: *.toya.net.pl 24.09.11, 09:41
          Jeśli Bóg czułby się obrażony czynem Nergala, to sam wymierzyłby Nergalowi karę np. cisnąłby w niego piorunem, bo Bog biblijny jest mściwy i okrutny. Skoro tego nie zrobił, to znaczy, że albo się nie obraził, albo istnieje tylko w ludzkiej wyobraźni.
          • lowenbrau Re: Spalić Nergala? 24.09.11, 10:04
            A może Bóg ma wobec Nergala swój plan ?Może darski się nawróci i pociągnie za sobą tysiące?
            • Gość: zoja Re: Spalić Nergala? IP: *.toya.net.pl 24.09.11, 11:08
              Który bóg? Było ich tysiace w dziejach ludzkości. jedne znalazly swoje miejsce w mitologii, inne jeszcze czekają.
              • Gość: joł Re: Spalić Nergala? IP: *.alfaks.com 24.09.11, 11:17
                przestańcie pieprzyć Nergal to pedał widocznie któryś z debilnych księży się kiedyś do niego dobierał a teraz związek z DÓDĄ tylko dla naiwnych pedał to pedał tak jak satansići pedaliści
    • Gość: Kazik Re: Spalić Nergala? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.09.11, 11:47
      Garść faktów z przeszłości:

W roku 1559 papież Paweł IV ogłosił pierwszy indeks ksiąg zakazanych, czyli takich, których katolicy nie mogli czytać, sprzedawać, tłumaczyć ani posiadać. Uważano je za złe i niebezpieczne dla ich wiary lub moralności. Indeks zabraniał czytania Biblii w językach narodowych a łamiących ten zakaz poddawano ekskomunice. Indeks z roku 1596 był jeszcze surowszy. Nie dość, że nie pozwalał tłumaczyć Biblii na języki ojczyste ani drukować takich przekładów, to jeszcze nakazywał niszczyć te już istniejące.
      W roku 1199 papież Innocenty III napisał do arcybiskupa Metzu tak ostry list, że ten kazał spalić wszystkie znalezione Biblie niemieckojęzyczne. W roku 1229 synod w Tuluzie uchwalił dekret, w myśl którego „laicy” nie mogli posiadać żadnych ksiąg biblijnych w języku narodowym. W roku 1233 synod prowincjonalny w Tarragonie nakazał zebrać i spalić wszystkie księgi „Starego albo Nowego Testamentu”.
      W maju 1530 r. na placu przed kościołem św. Pawła w Londynie spalono Biblie na polecenie biskupa Londynu, Cuthberta Tunstalla. Wyłożył on nawet znaczną sumę pieniędzy na wykupienie wszystkich dostępnych egzemplarzy. Spalono je, bo były w języku angielskim.

Czym więc czyn Darskiego różni się od tego co czynił kler przed wiekami? Nie ma większej tak obłudnej organizacji religijnej jaką jest kler krk, który śmie oceniać innych nie patrząc jednak na siebie. Ktoś pewnie powie, ale to było dawno i co wspólnego ma z tym obecny kościół. Zapytam więc, to czemu kler powołuje się na tysiące lat istnienia swej religii? Skoro tak, to jest odpowiedzialny także za to co czynił kościół chociażby w średniowieczu. Nie dziwię się więc, że Darski - mówiąc łagodnie - ma bardzo złe zdanie na temat krk.
      • Gość: mat120 Errata IP: *.ztpnet.pl 24.09.11, 12:54
        Gość portalu: Kazik napisał(a):

> Garść faktów z przeszłości:
        > W roku 1559 papież Paweł IV ogłosił pierwszy indeks ksiąg zakazanych,...

Darski zapewne nie miał o tym pojęcia.:) Myślę, że wzorzec znacznie mu bliższy to czasy prawie współczesne:
        www.polishclub.org/2011/05/09/10-maja-nazisci-palili-ksiazki-a-stalinowcy-dawali-je-na-przemial/
        Czym czyn Darskiego różni się od tego co czynili nie tak dawno naziści i komuniści?

• Gość: pp Re: Spalić Nergala? IP: *.pl 26.09.11, 06:03
      www.debata.olsztyn.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1858:abp-jozef-michalik-nie-moemy-milcze-gdy-promuje-si-satanizm-&catid=52:idee&Itemid=103
      • Gość: itd Re: Spalić Nergala? IP: *.perr.cable.virginmedia.com 26.09.11, 13:11
        No, no, ale się ''Piękna Panienka'' nagadała o tym Nergalu. A co tam u Julka Paetza w Watykanie? Ma dalej to ciche, przytulne mieszkanko dla dwóch?
    • Gość: hugo Re: Spalić Nergala? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.11, 04:30
      zajebać nergala
    • Gość: mat120 Nergal - post scriptum IP: *.ztpnet.pl 16.10.11, 13:38
      www.wykop.pl/ramka/909631/koniec-nergala-w-tvp/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka