Gość: adam IP: *.alfaks.com 03.04.13, 10:49 mam 60 m , cena za rok ponad 3 tys. moj znajomy za te pieniadze mowi ze chalupe ogrzeje i ma jeszce ciepła wode, prosze podawajcie ile u was wyszło,bo jestem zalamany:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: on Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.107.112.131.mediahost.pl 03.04.13, 11:05 a gdzie mieszkasz i jaka spółdzielnia Cię tak kroi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pe Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.przemysl.hypnet.pl 03.04.13, 11:45 ja też mam mieszkanie ok 60m i płacę ok 3tys. Twój znajomy ogrzeje dom, ale sam nosi opał, rąbie drewno, brudzi się w kotłowni. W bloku ktoś to robi za Ciebie a Ty masz ciepło 24/h. Moim zdaniem warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciepłownik Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.13, 12:36 Chyba jednak nie warto! Trzy tys. na rok, to 4,14 zł/mkw/m-c!!! To jednak dużo za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spokojnyy Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.13, 08:43 a blok docieplony? a zarządca pokazał sposób naliczania opłat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.13, 08:51 Pewnie na blokach wojskowych, tam kotłownia rąbie dobrą kase na frajerach :) Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 04.04.13, 17:02 Panowie nie macie racji okradają was wasi sąsiedzi mieszkający w środkowych mieszkaniach pisałem to na wątku dotyczącym podzielników ciepła. Tak jak nie można zagrzać jakiegokolwiek przedmiotu tylko w warstwie zewnętrznej bez zagrzania jego wnętrza tak samo nie można uniknąć przedostawania się ciepła z mieszkania ogrzewanego do mieszkania nieogrzewanego, dlatego niestety najlepszym podziałem kosztów ogrzewania bloku jest podział w zależności od powierzchni mieszkania. Wszelkiego typów podzielników są oparte na temperaturze grzejnika a ta musi być większa tam gdzie mieszkanie mając ściany zewnętrzne musi dogrzać straty, jakie ma przez emisję ciepła na zewnątrz czy brak dogrzewania mieszkań przez podłogi na parterze. Dodawanie współczynników bez przeprowadzania jakichkolwiek pomiarów jest oszustwem. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 04.04.13, 18:41 Nie do końca jest to prawdą. Przy wyłączonych kaloryferach w środkowych mieszkaniach ogólny licznik na bloku wskazałby mniejsze zużycie i w związku z tym mniejsze opłaty nawet dla tych co ciągle grzeją. Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 04.04.13, 19:17 Przecież to łatwo sprawdzić porównując wyliczenia lokatorów no i ogólne zużycie ciepła. Jest taka zależność, że jeżeli podzielniki wykażą ogólnie mniejszą ilość jednostek to cena jednostki będzie wyższa. Ogólne zużycie energii nie ma nic wspólnego z podzielnikami służą jedynie do podzielenia części kosztów energii wśród tych, którzy mają ciepłe kaloryfery. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 05.04.13, 07:21 NIe ma znaczenia ale powinno mieć Odpowiedz Link Zgłoś
jesus33 Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 05.04.13, 11:58 Od połowy listopada do połowy stycznia za ogrzewanie gazowe (nowy piec) wyszło nam 1560 zł., mieszkanie ma 83 metry, kamienica (bardzo grube mury), parter ale od piwnicy mieszkanie było ocieplone, mamy również kominek (nowy wkład) i czasami w nim palimy, jednak nie ma kanałów rozprowadzających ciepło do innych pomieszczeń. Rachunek za dwa miesiące pewnie taki duży ponieważ nie było termostatu i piec pracował na okrągło. Termostat jest od połowy stycznia, jest ustawiona odpowiednia temperatura na noc 19 st. i dzień 21 st, więc piec uruchamia się tylko wtedy by wyrównać temperaturę. Na początku przyszłego tygodnia mam dostać rozliczenie za luty i marzec, myślę że rachunek będzie nieco mniejszy dzięki temu że więcej paliło się w kominku i dzięki temu że jest zamontowany wyżej wspomniany termostat. Myślę, że 3 tys. rozbite przez MPEC na cały rok to w porównaniu z ogrzewaniem gazowym niewiele, a do tego tak jak wspomniał mój przedmówca dochodzi komfort jakim jest spokojna głowa, czyli nie trzeba rąbać i nosić drzewa, za które tak na marginesie też trzeba przecież zapłacić. Do tej pory zeszło mi cztery metry, a za metr twardego drzewa (buk i grab) płaciłam 160 zł. i to też należy doliczyć. Zaznaczam również, że rachunek był od połowy listopada, a w ubiegłym roku chłodne noce były już od września. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnal37 Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 04.11.14, 09:59 Jaki może być w przybliżeniu koszt samego ogrzewania mieszkania om pow. 60m kw. w Przemyślu przy ul. Sikorskiego (ogrzewanie z MPC) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciepłownik - MPEC Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.adsl.inetia.pl 05.04.13, 22:58 Szanowny Panie Adamie, informacja którą Pan przedstawił, dotyczącą kosztów ogrzewania Pana mieszkania - 3000 zł za rok za 60 m mieszkanie, jest co najmniej niepełna i trudno na jej podstawie coś więcej powiedzieć. Gdyby ktoś napisał, że dostał rozliczenie za wodę i wyszło że musi zapłacić 1000 zł za rok, to chyba nikt by się nie zastanawiał czy to dużo czy mało, ale każdy zanim by to stwierdził, zadałby pytanie, a ile rzeczywiście zużyłeś kubików tej wody, że tyle masz zapłacić? Podobnie jest przy opłatach za ogrzewanie, aby stwierdzić czy to dużo czy mało, należałoby najpierw ustalić, ile rzeczywiście ciepła zostało zużyte, ponieważ z naszych obserwacji wynika, że w mieszkaniach o bardzo podobnej kubaturze i powierzchni, położonych dodatkowo w tym samym budynku, opomiarowanych indywidualnymi licznikami ciepła każdy (nie podzielnikami ale licznikami ciepła, podobnie jak np energia elektryczna), różnica w ilości pobranego i zużytego ciepła może wynieść nawet kilkadziesiąt procent a co za tym idzie, koszty ich ogrzewania różnią się znacznie. Z drugiej strony patrząc, 3000 zł to rzeczywiście wydaje się dużo, ale przeliczając to na węgiel, który słusznie czy niesłusznie uważany jest za najtańszy sposób ogrzewania, to jest to zaledwie niecałe 3,5 tony. A gdzie koszty składowania, noszenia, czyszczenia kominów, częstszego malowania itd. itd.? Pozdrawiam wszystkich uczestników dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
bwm9 Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 06.04.13, 11:27 No mamy też fachowca na forum, który wytłumaczy może bardziej fachowo. Otóż różnica między ciepłem czy nawet elektrycznością jest taka, że wodę możemy przenieść w wiaderku i jak jej nie wylejemy to sama z wiaderka nie przeniknie na zewnątrz, to samo jest z elektrycznością nie opuści przewodnika, w którym się porusza, ale zmieniana na formę promieniowania potrafi pokonać wiele barier. Ciepło to promieniowanie mniej przenikliwe niż promieniowanie na przykład fal radiowych, ale działające na tych samych zasadach. Budynek wielomieszkaniowy można ogrzać tylko w całości zresztą i w budynku jednorodzinnym nie uda się utrzymać temperatury zewnętrznej pomimo braku ogrzewania w jednym pokoju. Także liczniki ciepła założone w każdym mieszkaniu nie są miarodajne w rozliczaniu kosztów. Ręczę, że w blokach gdzie założono podzielniki są mieszkania, w których nie płaci się za ciepło, z którego i tak się korzysta a ma na podzielniku wartości zerowe. Wiedza z gimnazjum wystarczy, że gdy wartość z podzielnika jest zerowa to wszystkie współczynniki mające uwzględnić położenie mieszkania i jego naturalne straty ciepła także są zerowe i całe koszty ponoszą ci, co mają wskaźniki dodatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciepłownik-MPEC Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.13, 22:54 Odpowiedź na poruszone przez użytkownika "bmw9" wymagałaby co najmniej artykułu a nie krótkiej z natury rzeczy formy jaką jest post. Ale tak w kilku słowach. Przede wszystkim MPEC w przygniatającej większośći przypadków rozlicza się z odbiorcami ciepła z tej jego ilości, która została dostarczona do całego budynku, na podstawie wskazań jednego, głównego licznika ciepła. Podobnie jak robi to np PWiK, który rozlicza sie np ze wspólnotami mieszkaniowymi na podstawie wskazań jednego wodomierza. Reszta, czyli podział opłat zarówno za ciepło jak i wodę, które to media zostały dostarczone i zużyte w poszczególnych mieszkaniach, to obowiązek właściciela lub administratora budynku, który może to robić sam we własnym zakresie, lub zlecać te czynności firmie zewnętrznej, tak jak to robi np PSM. O ile jednak rozliczyć zużycie wody w poszczególnych mieszkaniach jest stosunkowo prosto, o tyle rozliczenie zużycia ciepła jest operacją o wiele bardziej skomplikowaną. Rzeczywiście podstawowym problemem jest przenikalność cieplna ścian, stropów itd oraz zróżnicowanie zużycia ciepła w zależności od położenia danego mieszkania w bryle budynku. Z informacji które posiadamy wynika, że ludzie w takich budynkach stosują dwie zasadnicze metody ogrzewania swojego mieszkania tak trochę "na koszt sąsiada". Metoda pierwsze, to pozakręcane termozawory na wszystkich grzejnikach oprócz łazienki, bo na tych grzejnikach nie ma założonych podzielników ciepła. I wtedy grzejnik łazienkowy na ful i wszystkie drzwi pootwierane, bo wyobrażenie jest takie, że mieszkanie tym nagrzejemy, przynajmniej trochę, a "kresek nie ubędzie", co też zgodne z prawdą nie jest. Druga metoda, stosowana szczególnie przez użytkowników środkowych mieszkań w budynku, to zakręcone grzejniki a pomieszczenia, co prawda do niezbyt wysokiej temperatury, ale jednak - ogrzeją nam sąsiedzi "przez ścianę". Ta metoda mówiąc delikatnie, nie jest zbyt szczęśliwa ani komfortowa dla użytkownika takiego mieszkania (nie ma tu miejsca aby napisać o tym więcej niestety), ale co tu dużo mówić, jest stosowana. Ale wiele wspólnot mieszkaniowych znalazło rozwiązanie, aby jeśli nie wyeliminować to poważnie ograniczyć tego typu, nazwijmy to po imieniu - patologiczne zachowania i patologiczny sposób użytkownia mieszkań. Jak? To dosyć proste. Tak najbardziej ogólnie i skrótowo. Opłaty, które są naliczane dla danego obiektu składają sie z dwóch grup opłat: opłat stałych (zależnych od wielkości zamówionej mocy cieplnej, która jest proporcjonalna do wielkości i kubatury ogrzewanego budynku) i opłat zmiennych, zależnych od ilości pobranego ciepła wskazanego przez licznik ciepła. I wspólnoty zrobiły to w ten sposób, że opłaty stałe dzielą na poszczególne lokale proporcjonalnie do ich wielkości, zaś opłat zmiennych, wcale nie dzielą w całości na podstawie wskazań podzielników, ale np 70 procent opłat zmiennych dzielona jest tak jak opłaty stałe, czyli proporcjonalnie do wielkości czy też kubatury mieszkania a tylko 30 procent tej opłaty naliczonej dla całego budynku, dzielona jest na podstawie wskazań podzielników kosztów. To rozwiązanie nie jest oczywiście idealne, bo "spłaszcza" ponoszone koszty, ale równocześnie amatorom ogrzewania mieszkania na cudzy rachunek mniej sie to po prostu opłaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciepłownik - MPEC Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.adsl.inetia.pl 06.04.13, 23:09 I jeszcze tylko jedna rzecz, licznik ciepła to zupełnie inne urządzneie niż to, co najczęściej montowane jest na grzejnikach czyli podzielniki kosztów (wyparkowe albo elektroniczne). Tak najbardziej ogólnie, liczniki ciepła mierzą rzeczywistą ilość ciepła - GJ, która została dostarczona do danego obiektu i w nim zużyta, a co się z tym ciepłem stało, czy ono posłużyło do ogrzania danego mieszkania czy przez ścianę mieszkania sąsiada, czy też przez nieszczelne okna "ogrzwała świat" zamiast mieszkania, to już zupełnie inna kwestia. Podzielnik działa zupełnie inaczej. To najczęściej zwyczajny wskaźnik, ktory w najlepszym przypadku mierzy temperaturę grzejnika oraz czas przez jaki dana temperatura się utrzymywała. Więcej info na ten temat moża bez trudu znaleźć w necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: 91.240.223.* 08.04.13, 11:48 Dziękuję Ciepłownikowi za obszerne wyjaśnienie sprawy, ale przeraża mnie tumiwisizm Polaków, którzy jak barany zgadzają się na traktowanie ich jak niewolników. Napisałeś, że temat jest na miarę artykułu a który dziennikarzyna podjął ten temat, choć dotyczy on większości Polaków. Najistotniejsze tematy to morderstwa, wypadki i Smoleńsk a kogo to interesuje chyba dewiantów. Odpowiedz Link Zgłoś
kristofer37 Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 04.11.14, 09:54 Jaki może być w przybliżeniu koszt samego ogrzewania mieszkania om pow. 60m kw. w Przemyślu przy ul. Sikorskiego (ogrzewanie z MPC) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 11:39 7000 tys płace. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 26.04.13, 11:00 Za 7000 tysięcy to można dwie chałupy wybudować, albo ogrzać miasto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan z mpec Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.adsl.inetia.pl 25.04.13, 15:09 he he he rodakom znad Sanu nigdy nie dogodzisz 250 zł miesięcznie za ogrzewanie 60m2 mieszkania TO JAK ZA DARMO, napisz jeszcze jakie masz (miałeś) temperatury wewnątrz w styczniu, lutym i marcu, bo jeśli mniej niż 20 w pokojach z w łazience mniej niż 22-23, tzn. że masz dziurawe mieszkanie i ciepło ucieka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.toya.net.pl 26.04.13, 05:37 1500 zł to dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: 91.240.223.* 27.04.13, 23:27 No a ja Panowie płacę 170 zł miesięcznie zaliczki za 70 metrowe mieszkanie na 7 piętrze i tej zimy moje podzielniki wykazały zero bo wyłączyłem całkowicie grzejniki i temperatura nie spadła poniżej 23 stopni sąsiedzi grzali dobrze i pewnie dobrze zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.play-internet.pl 29.09.13, 09:03 Fakt! Dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gonzo a mnie łoją inaczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.13, 20:32 Komisja odczytująca liczniki ciepła wybiera sobie termin odczytu na wakacjach i za drugą lub kolejną wizytę później, jak nikogo nie było w domu, pobiera dodatkową opłatę. Moim zdaniem specjalnie wybierany jest termin lipiec, sierpień, bo wiadomo, że część ludzi wyjeżdża i znowu jak rok temu potracą mi dodatkowo ok. 40 zł za dodatkową wizytę u mnie w mieszkaniu. Zastanawiam się, czy tego ciekawego przypadku gdzieś w mediach, albo w UOKiK nie nagłośnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec bloku Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.14, 07:36 Znajdz podobny wątek założony przeze mnie na tym forum. W moim przypadku - po opinii biegłego - okazuje się że PSM źle dobrała współczynniki korekcyjne i dlatego rachunek przyszedl mi 10x wiekszy niz moim sąsiadom mieszkającym nad i pod moim mieszkaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
przesmiewca-lux Re: ogrzewanie w bloku,wysokie ceny! 07.11.14, 10:12 Gość portalu: Mieszkaniec bloku napisał(a): > W moim przypadku - po opinii biegłego - okazuje się że PSM źle dobrała współczynniki > korekcyjne i dlatego rachunek przyszedl mi 10x wiekszy Ciesze się, że za moją radą wychodzisz na prostą :-D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec bloku @przesmiewca-lux IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.14, 10:30 Długa droga przede mną ale pojawiło się światełko w tunelu. ;) I faktycznie - w dużej mierze dzięki Twoim poradom. Dzięki. :) Odpowiedz Link Zgłoś