99venus 22.04.13, 21:00 www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/828950,Ukrainscy-nacjonalisci-przeciw-uchwale-o-zbrodni-wolynskiej ta troska o dobre imię upowskich bandytów i żołdaków SS-Galizien jest rozczulająca,godna uwagi i zapamiętania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fanka_online Re: bezczelność rezunów 22.04.13, 21:13 Jak to dobrze, że nie ma już tu Mykoły, bo zaraz pojawiłby się elaborat o "przebaczaniu". P.S. Venusa pozdrawiam;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: bezczelność rezunów IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 22:01 fanka_online napisała: > Jak to dobrze, że nie ma już tu Mykoły, Jest za to bezczelny rezun, rozzuchwalony poklepywaniem po plecach przez użytecznych idiotów...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk To tylko harce.Przeprosin nie będzie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 21:47 Nie ma prawdy polskiej i prawdy ukraińskiej. Prawda jest jedna. Trzeba ją znać i o niej mówić. Tylko wtedy mamy szansę, że to, co się wówczas wydarzyło, nigdy więcej się nie powtórzy. To tylko szansa, nie pewność. Dlatego nie ma miejsca na półtony czy skrywanie faktów w imię doraźnych interesów politycznych czy źle pojętych interesów narodowych. Tylko prawda ma walor oczyszczenia. Prawda z jednej i drugiej strony. Każde wydarzenie ma swoje przyczyny. Były przyczyny rzezi Ormian, wielkiego głodu na Ukrainie, holokaustu. Był ciąg zdarzeń, który zakończył się rzezią na Wołyniu i w Galicji. O tym też należy pamiętać.Niestety my tego nie pamiętamy.Trzeba się zastanowić ile jest naszej winy ,że doprowadziliśmy do tego,że Ukraińcy tak nas potraktowali.A o tym cisza.Jesteśmy święci.A nie byliśmy lepsi w podłościach.A było ich sporo. Ukraińcy współcześni nie zamierzają przepraszać nikogo za Wołyń. Modny ostatnio zwyczaj przepraszania w „imieniu narodu” uważany w naszym wydaniu co najmniej niefortunny. To na ogół tylko fasada. Mało tego, to pułapka, w którą próbuje się wpędzić współczesne społeczeństwa.Społeczeństwo polskie i społeczeństwo ukraińskie. A tak to będziemy mieli kolejną hucpę.Powrzeszczymy,wyżyjemy się w swoim gronie. Coś tam uchwalimy dla poprawienia samopoczucia i krzywd za które nikt nie zamierza przepraszać. A Ukraińcy przy takim naszym podejściu nawet nie chce im się splunąć w naszym kierunku. Jako harcownika wystawiają "Swobodę" I zaczynają się harce. A skończą się jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus ani wybaczenia ani zapomnienia 23.04.13, 10:19 wolyn1943.eu.interii.pl/artykuly.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podolak Re: ani wybaczenia ani zapomnienia IP: *.e-gco.pl 23.04.13, 11:02 wolyn.org/index.php/publikacje/519-dlaczego-wystpujemy-przeciwko-apologii-ludobojcow-.html Odpowiedz Link Zgłoś
darino ani przypomnienia :))) 23.04.13, 17:19 "w wyniku czego w ramach SS powstają ukraińskie formacje: SS - Nachtigall, SS - Roland". Widać, że to pisał jakiś ciemniak bez choćby podstaw wiedzy historycznej. Bataliony "Nachtigall" i "Roland" podlegały Abwehrze, i nie należały do formacji SS. Zresztą taka bylejakość w podejściu do faktów cechuje całe to "kresowe" towarzystwo. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: ani przypomnienia do D. 23.04.13, 17:25 Może Mykoła cenzurował?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: ani przypomnienia :))) IP: *.alfaks.com 23.04.13, 18:13 Darino, a jaka to różnica dla mordowanych? W każdej formacji ukraińskiej współpracującej ze szwabami występował sadyzm połączony z niebywałym okrucieństwem. Główny motyw tego wątku to bezczelność i niezrozumiałe dla świata popieranie organizacji mających w swoim statucie ludobójstwo i mordowanie dla przyjemności! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kum Re: bezczelność rezunów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.13, 07:00 histeryk idz na swoje forum... tam twoje pie.rdy beda w modzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: bezczelność rezunów IP: *.alfaks.com 23.04.13, 09:26 Ja mam pytanie do ukraińskiego historyka; Czy w odwecie za doznane krzywdy można mordować w sposób sadystyczny zupełnie niewinne osoby które nie czyniły nikomu krzywdy a takie jak; nienarodzone dzieci, niemowlęta, młodzież, kobiety, starcy czy osoby kompletnie nie mające nic wspólnego z jakimkolwiek krzywdzeniem? Proszę o krótkie tak lub nie a w przypadku tak proszę podać moralne lub prawne wytłumaczenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mykoła Re: bezczelność rezunów IP: *.nplay.net.pl 23.04.13, 18:29 Masz oczywiście rację. A ukr. "Historyk" byłby rozczulający, gdyby sprawa nie była ważna i poważna. To tak jak mu w Rzeszowie ukradną samochód, to trzeba brać za siekierę i zabić sąsiada, bo on też z Rzeszowa. Szkoda gadać. I jeszcze "głębia" gadki taka, że były przyczyny rzezi Ormian i Hococaustu. Na pewno. Pewnie ofiary są winne. I jeszcze jedna sprawa. Pojednanie polsko-ukraińskie nie jest potrzebne, bo nie ma mniędzy nami konfliktu. Problem jest z nacjonalistami ukraińskimi, którzy chcą występowac jako reprezentanci Ukraińców. Ale z nimi nie ma dyskusji, trzeba ich olewać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark bezczelność IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 07:57 I znowu endecja wciąga Polskę w międzynarodową awanturę. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: bezczelność 24.04.13, 08:56 i jak zawsze(dla niektórych) ukraińscy nacjonalisci niewinni. Odpowiedz Link Zgłoś
darino :))) 24.04.13, 15:36 kuriergalicyjski.com/index.php/polemikii/2054-owiadczenie-w-zwizku-z-radykalizacj-postaw-wobec-zbrodni-woyskiej-194344 Więcej umiarkowania, proszę :))) Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: :))) 24.04.13, 16:00 Należy także mieć świadomość, że skrajne postawy po stronie polskiej, nawet jeśli znajdują potwierdzenie w faktach, przyjmując radykalną formę wyrazu – mogą dziś szkodzić wzajemnemu pojednaniu. Dlatego w świetle wzrostu radykalnych tendencji po obydwu stronach, apeluję o spokojną i rzeczową dyskusję. Uważam, że nie polityczne gesty, ale skoncentrowanie się na uczczeniu ofiar zbrodni, zrealizowanie powziętych wiele lat temu przez stronę ukraińską zobowiązań dotyczących oznaczenia miejsc śmierci i pochówku, będzie najlepszym wkładem w obchody uroczystości 70-lecia zbrodni wołyńskiej-mówi Paweł Zalewski. a ja bym powiedział tak: 1.więcej umiarkowania to chyba apel do ukraińskiej partii nacjonalistycznej Swoboda. 2.roszczenia kresowian mają oparcie w faktach i nie widzę żadnego powodu aby w imię wzajemnego pojednania o którym ukraińscy wielbiciele Bandery i Szuchewycza nie chcą słyszeć o tych faktach zapominać. 3.jak ukraińcy zrealizują swoje zobowiązania i dojdą wreszcie mentalnie do cywilizacji europejskiej to pogadamy.a teraz nie ma o czym. ps do darino:ta cywilizacja europejska polega między innymi na tym,że ty możesz na forach pisać co chcesz a twoim koledzy-pogrobowcu UPA to co dla nich niewygodne to banują.co trzeba mieć na sumieniu zeby tak się bać prawdy? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: :))) 24.04.13, 16:18 > do darino:ta cywilizacja europejska polega między innymi na tym,że ty możesz na > forach pisać co chcesz a twoim koledzy-pogrobowcu UPA to co dla nich niewygodn > e to banują.co trzeba mieć na sumieniu zeby tak się bać prawdy? Co ty wiesz o banowaniu, pogrobowcu endecji. W Polsce banują tak samo za niewygodne treści. Czyli do Europy daleko :))) Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: :))) 24.04.13, 19:04 jakie niewygodne? darino,jak można rozmawiać z człowiekiem,który uważa,że ja jestem endekiem.to mnie nawet nie dziwi.to śmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: do V 24.04.13, 19:08 W chwili, w której zaczniesz się przejmować tym, za kogo ktokolwiek tutaj Cię uważa, powinieneś przestać pisać na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: do V 24.04.13, 19:58 ja nie przejmuję się wyobrażeniami tylko kwestionuję możliwość rozmowy z czlowiekiem tak dalece pozbawionym kontaktu z rzeczywistością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: bezczelność rezunów IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 14:58 W miarę zbliżania się 70 rocznicy krwawej niedzieli na Wołyniu ideowi spadkobiercy ukraińskich rezunów stają się coraz bardziej nerwowi i dopuszczają się nawet jawnych manipulacji. Tak jest chociażby z mało przyzwoitym w treści orędziem tzw. Wołyńskiej Rady Kościołów i dopisaniem do listy jego sygnatariuszy, bez jego wiedzy, biskupa rzymskokatolickiego Szyrokoradiuka: wyborcza.pl/1,75248,13824358,Ukrainskie_Koscioly_o_rzezi_wolynskiej__Wybaczmy_sobie.html?as=2 Dosyć zaskakujące, że podpis ks. biskupa widnieje pod treścią Orędzia Wołyńskiej Rady Kościołów. Wcześniej abp Lwowa Mieczysław Mokrzycki dystansował się wobec takich fałszywie pojednawczych listów ukraińskiej cerkwi grecko-katolickiej w sprawie 70 rocznicy ludobójstwa na Wołyniu. A gdzie to orędzie jest? Wydrukowała je dziś w ramce na drugiej stronie „Gazeta Wyborcza”. Oni wpisali mnie do takiej rady, ale nigdy nie byłem na tej radzie. Orędzie podpisane zostało przez duchownych: metropolitę Ukraińskiego Kościoła Prawosławnego Patriarchatu Moskiewskiego Nifonta, metropolitę Mychaiła z Ukraińskiego Kościoła Prawosławnego Patriarchatu Kijowskiego, biskupów Wołodymyra i Jozafata z Ukraińskiego Kościoła Greckokatolickiego, administratora diecezji łuckiej Kościoła rzymskokatolickiego bpa Stanisława Szyrokoradiuka oraz dwóch pastorów przedstawicieli Kościoła protestanckiego... Mnie tam nie było na tej radzie. Oni robią świństwo. Jestem w Kijowie, a oni zebrali się i napisali. Nawet nie wiedziałem, że przygotowali takie orędzie. Tymczasem zainteresowanemu biskupowi nic o tym nie wiadomo: Czyli ksiądz biskup nie podpisał tego orędzia? Nie, nie byłem też na tej radzie. Był mój zastępca. Mieliśmy konferencję biskupów Ukrainy w Berdyczowie od 15 do 18 kwietnia i tam napisaliśmy list. On się ukaże i proszę go traktować za centralny nasz głos. Nie wiem co zrobić z tym Orędziem, bo nawet go nie widziałem. To trzeba wyrzucić. Nie jestem ordynariuszem, a tylko administratorem na Wołyniu. Czyli ksiądz dystansuje się od tego listu? Tak. To jest zmanipulowanie i proszę wiedzieć, że ono będzie jeszcze niejedno. Mojego podpisu tam nie ma, chyba że jest podrobiony. www.fronda.pl/a/uwaga-manipulacja-rzymskokatolicki-biskup-nie-podpisal-sie-pod-oredziem-wolynskiej-rady-kosciolow-choc-jest-tam-jego-nazwisko,27829.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Ciekawy wywiad IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 15:01 dominikacosic.salon24.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Ciekawy wywiad 03.05.13, 15:37 Wywiad rzeczywiście ciekawy ze względu na fakt, że eurodeputowany należy do opcji rządzącej, a wypowiada się w pojednawczym duchu księdza Zaleskiego. Czy to zapowiedź prawdziwie godnych obchodów, w których po raz pierwszy wezmą udział najwyższe władze państwowe? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Re: Ciekawy wywiad IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 18:03 Coś na pewno się zmienia i po części zasługa to nieudanej, sejmowej hucpy z Akcją Wisła. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Ciekawy wywiad 06.05.13, 18:18 byłbym bardzo ostrożny w snuciu takich wizji. ja twierdzę,że przy zachowaniu jakis pozorów problem kolejny raz będzie olany.gdybym sie mylił stawiam kawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat120 Zakazać wjazdu do Unii IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.13, 15:19 Inicjatywa podjęcia przez Sejm uchwały o zbrodni ludobójstwa popełnionej przez ukraińskich nacjonalistów na ludności polskiej wywołała na Ukrainie oburzenie nacjonalistycznej partii Swoboda i radość polityków Partii Regionów prezydenta Wiktora Janukowycza. Żadne inne ugrupowanie parlamentarne nie odniosło się do planów polskich posłów, dotyczących planów upamiętnienia przypadającej w tym roku 70. rocznicy zbrodni wołyńskiej. Komentatorzy mówią, że na Ukrainie nie ma jeszcze warunków do dojrzałej dyskusji na temat tych wydarzeń. wyborcza.pl/1,91446,13788493,Ukraina__Reakcje_na_projekty_uchwal_Sejmu_w_sprawie.html#ixzz2SEe04fnF "Uchylamy przed nimi kapelusza. Ta uchwała (projekty uchwały - PAP) jest dowodem, że Polacy są zwolennikami wartości demokratycznych" - oświadczył w poniedziałek jeden z rzeczników Partii Regionów, Mychajło Czeczetow. Jego partyjny kolega, szef charkowskiej administracji obwodowej Mychajło Dobkin w odpowiedzi na polskie inicjatywy napisał wcześniej na Twitterze, że zaproponuje teraz Sejmowi "sporządzenie listy +Bandery-Szuchewycza+ i niewpuszczanie do Unii Europejskiej zwolenników faszyzmu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad Kolejny raz nas olali. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.13, 11:14 Kolejna"patriotyczną"uroczystość szlag trafił.Wszystko ładnie przygotowane a Ukraińcy kolejny raz nas olali i to ciepłym moczem. "Komentatorzy mówią, że na Ukrainie nie ma jeszcze warunków do dojrzałej dyskusji na temat tych wydarzeń." Cały tekst: wyborcza.pl/1,91446,13788493,Ukraina__Reakcje_na_projekty_uchwal_Sejmu_w_sprawie.html#ixzz2SJUrZE2i Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Zakazać wjazdu do Unii 06.05.13, 18:20 Jego partyjny kolega, szef charkowskiej administracji obwodowej Mychajło Dobkin w odpowiedzi na polskie inicjatywy napisał wcześniej na Twitterze, że zaproponuje teraz Sejmowi "sporządzenie listy +Bandery-Szuchewycza+ i niewpuszczanie do Unii Europejskiej zwolenników faszyzmu". jestem ZA! Odpowiedz Link Zgłoś