Gość: darek IP: *.toya.net.pl 23.06.16, 21:15 Możecie mi powiedzieć, dlaczego polskie piwo, z nielicznymi wyjątkami, to taki syf? Nawet piwo na licencji rozlewane przez Okocim czy Żywca, to syf do potęgi n-tej. O co w tym chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Blablabla Re: Polskie piwo IP: *.toya.net.pl 28.06.16, 13:44 Polskie piwo KONCERNOWE to syf (z nielicznymi wyjątkami). Jak chcesz się napić dobrego polskiego piwa to musisz sięgnąć po piwa kraftowe - Pinta, Perun, Raduga, Dukla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Polskie piwo IP: *.toya.net.pl 01.07.16, 00:19 A Zwierzynieckie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blablabla Re: Polskie piwo IP: *.toya.net.pl 01.07.16, 01:33 Koncernowy (Browary Lubelskie) wysoko odfermentowany lager, jak większość w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smakosz Re: Polskie piwo.Nie rozśmieszaj. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.16, 08:23 Cieniutko. Nie tylko nie przypomina naszych"markowych" browarów, które zresztą żadną legendą nie było, ale w miarę przyzwoitym piwem. Jest raczej koncernową, mdławą, bezpłciową normą.I to jest standard polskich piw. Czasami czuć trochę zalegającej goryczki, niezbyt subtelnej, z lekko metalicznym posmakiem. Czy to nadaje się do picia.W lecie nie polecam.W miarę przyzwoite są na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
grunt55 Re: Polskie piwo 12.12.18, 20:32 W tym Przemyślu to jeszcze głęboki PRL. Nie ma sklepów z dobrym piwem rzemieślniczym,nie ma dobrych knajp z owym piwem. Nikt w tym mieście nie interesuje się dobrym piwem ?. Odpowiedz Link Zgłoś
manifesto Re: Polskie piwo 13.12.18, 17:27 Pamiętam jak jakieś 8-9 lat temu w Przemyślu otwarte zostały dwa sklepy "Świat Piw", jeden na ul. Orzeszkowej (boczna Rogozińskiego), drugi koło dworca PKP. Przez jakiś czas sklep był profesjonalnie prowadzony i zaopatrywany, byli przeszkoleni ludzie, którzy zajmowali się wyłącznie sprzedażą piwa, był spory wybór piw regionalnych, sprowadzili mi nawet skrzynkę czeskiego piwa (z browaru Trutnov). Niestety, sklep przy dworcu splajtował, ten na Orzeszkowej to już dawne popłuczyny po asortymencie piwnym z początków istnienia. Owszem, ciągle można tam zakupić piwa regionalne, lecz brakuje już profesjonalnej obsługi, a i wybór jest ograniczony. Świadomość piwna piwoszy z Przemyśla jest bardzo niska, ludzie wolą pić tanie wyroby piwopodobne w rodzaju Żubra czy Żywca, które ze smakiem dobrego piwa nie mają niczego wspólnego. Od biedy kupuję czeskiego Pilsnera (w Biedronce Urquell jest w niezłej cenie), ma on przynajmniej posmak goryczki i jakiś tam poziom trzyma, w przeciwieństwie do naszych Warek i Tyskaczy. Czasem coś dobrego pojawi się w Lidlu, lecz za Pintę trzeba zazwyczaj i tak zapłacić od 6 zł w górę. Życie prawdziwego piwosza jest w Przemyślu ciężkie, niestety trzeba się sporo wysilić. Na szczęście jest internet dzięki któremu od czasu do czasu mogę zamówić takie Svijany czy inne czeskie piwa, które od zawsze biły na głowę te nasze wynalazki. Odpowiedz Link Zgłoś
grunt55 Re: Polskie piwo 13.12.18, 21:52 W sieci teraz ciężko kupić jakieś piwo z uwagi na ustawę,której nikt jeszcze nie zmienił. Ja gustuję generalnie tylko w piwach rzemieślniczych i mocnych-ris,imperialny porter bałtycki. We Lwowie można nie tylko napić się dobrego kraftu,ale też markety są świetnie zaopatrzone. U nas niestety bieda. Odpowiedz Link Zgłoś
a.fischer Re: Polskie piwo 17.12.18, 11:39 W Leclercu i Kauflandzie są kraftowe piwa, nie ma ich bardzo dużo ale są. W Przemyślu jest parę lokali, gdzie można się napić lepszego piwa, np Zderzak albo Bosko (tam aktualnie tylko jedno mają). Widziałem jakie regionalne ostatnio w Piotrusiu. Na pewno jest wiele lepiej niż było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
a.fischer Re: Polskie piwo 17.12.18, 11:40 Tak na marginesie. Słyszałem, że ma się otworzyć jakaś knajpa, która będzie podawała swoje piwo ale nie wiem ile w tym prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
grunt55 Re: Polskie piwo 17.12.18, 17:13 To będzie browar "Grodzki" Przemyśl. Podobno lokal ma być w Rynku,a warzelnia w hotelu Marko. Na razie tylko będą klasyczne style. Trochę kraftu jest w sklepie Juvena w Rynku,ale dostawy coraz mniejsze i niestety nie zamówią piwa "kod klienta". Nie mają żadnej reklamy,więc ludzie,którzy szukają dobrego piwa to nich nie zaglądają i pewnie dlatego słabo schodzi im towar,przez co nowe dostawy są 2 razy w miesiącu. Szkoda,że nie ma w mieście takiego sklepiku z samym piwem. Byłbym częstym klientem :-). Odpowiedz Link Zgłoś
grunt55 Re: Polskie piwo 19.12.18, 09:35 W porównaniu do Rzeszowa,Tarnobrzega,Stalowej Woli,oczywiście Rzeszowa,Krosna,a nawet Jarosławia-przemyśl piwnie wypada jak trzeci świat. Odpowiedz Link Zgłoś