Gość: Land Rover IP: *.19-1.cable.virginm.net 11.05.17, 22:36 next.gazeta.pl/next/7,156830,21782176,dawalem-mateuszowi-morawieckiemu-kredyt-zaufania.html#BoxBizImg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Adolf Re: Hausner o IP: *.toya.net.pl 12.05.17, 14:12 W sumie nie jest istotne co mówi jeden czy drugi profesor, czy kogoś chwali czy gani. to jest koniunkturalne i dyskusja jest jałowa. Państwo aby być niezależnym musi spełniać kilka warunków ,min. posiadać walutę opartą na pełnej wymienialności na złoto, nie posiadać zadłużenia w bankach zagranicznych ,być jedynym właścicielem i zarządcą narodowego banku, posiadać wyłączne prawo do decydowania o druku pieniądza. Jedyny z polskich polityków JKM/ cokolwiek by o nim nie pisać/ zgłosił projekt bodajże za Olszewskiego o zakazie uchwalania budżetu z deficytem. Ten projekt został odrzucony i ponoć mamy bilion długu, niektórzy twierdzą że znacznie więcej. Komu zależy aby państwa były zadłużone? I kto jest właścicielem NBP? www.klubinteligencjipolskiej.pl/2016/01/kto-jest-wlascicielem-nbp-czy-to-nowy-bank-rothschildow-i-jak-to-zmienic/ Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Hausner o 14.05.17, 15:44 Dla prawdziwego Polaka opinia prof. Hausnera, absolutnie się nie liczy. Już po nazwisku poznać, że to polskojęzyczny nie-Polak, a więc Niemiec, który na pewno miał dziadka w Wehrmachcie albo żyd, którego dziadek służył w NKWD bądź w UB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Hausner o IP: *.toya.net.pl 14.05.17, 18:56 Po co ta szydercza ironia jobrave? Przeczytałem wypowiedź prof.Hasnera zanim napisałem to co napisałem. Powinienem napisać że ma rację? A jeśli ma to co z tego? Polska jest krajem słabym gospodarczo i całkowicie zależnym od UE a jeszcze bardziej od Niemiec gdzie idzie ponad 30% naszego eksportu, jest krajem zależnym finansowo od międzynarodowych instytucji finansowych, gdzie co roku pożycza co najmniej kilkanaście miliardów euro i dolarów. W zasadzie jako państwo jesteśmy w dziesiątce najbardziej zadłużonych państw świata. Spory udział mieli w tym obecni profesorowie a dawniej politycy zarówno lewicy jak i prawicy. Jakie znaczenie dzisiaj ma krytyka jednego profesora dawnego polityka drugiego jeszcze nie profesora /niebawem zapewne/ ale też polityka? Wszyscy są winni sytuacji Polski. Po co szydzisz zamiast odnieść się do prawdziwych Anglików którzy nie godzą się na zależność swego banku centralnego, którzy wypowiedzieli przeciwko wspaniałej UE? Nie mają racji? Napisz co o nich myślisz, wygodniej Ci nazwać szyderczo kogoś "prawdziwym 'Polakiem? Dzisiaj nie wiem co wyjdzie z planu Morawieckiego, być może nie wiele. nie podoba mi się dalsze zadłużanie na 500+ itp. Państwu w warunkach demokracji liberalnej nie wolno tworzyć miejsc pracy bezpośrednio, budując fabryki np. A ja wolałbym aby państwo zamiast rozdawać pieniądze biedakom dało im pracę czyli możliwość zarobienia tych pieniędzy które teraz otrzymują za friko. I co jestem prawdziwym Polakiem czy może komuchem? Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Hausner o 14.05.17, 21:06 Celem mojego komentarza było jedynie zwrócenie uwagi na to, że nastały czasy, w których zamiast kwalifikacji zawodowych, doświadczenia, ważniejsze jest, jaką ideologie wyznajesz i to, czy jesteś ślepo posłuszny Pierwszemu Nadpolakowi. Jeśli pyszczysz przeciwko PiS, a na domiar złego masz niemiecko brzmiące nazwisko, to pisiorstwo nie podejmie merytorycznej polemiki, lecz wywlecze ci "niewłaściwe" pochodzenie. Co do planu Morawieckiego, to nie tylko Ty nie wiesz, co z tego wyjdzie, ale i sam Morawiecki też nie wie i Hausner zresztą też. Ekonomia nie jest nauką ścisłą, ponieważ istnieje zbyt wiele zmiennych, nie ma żadnych gwarancji, że jeśli postąpisz tak i tak, to nastąpi zakładany efekt. Każdy projekt jest więc obarczony ryzykiem, ale jest również i tak, że pewne pomysły są mniej ryzykowne, a inne bardziej. Np. obniżenie opłat na ŻUS, znaczne obniżenie, np. do 300 zł, sprawiłoby, że każdy by nań płacił, gdyby obniżono VAT, jak np. na Węgrzech, wpływy do budżetu byłyby większe, gdyby nie żądano płacenia podatków od niezapłaconych faktur, nie padałaby tyle małych średnich firm, które z tego powodu padają itd. itp. Anglicy wypowiedzieli się przeciwko UE, ale zwróć uwagę, że zwolenników pozostania w UE było zaledwie o 4 proc. mniej. Poza tym Cameron i jego ekipa wcale nie chcieli wyjść z UE, lecz usadzić Farage'a i jego UKIP - bali się, że UKIP odbierze im głosy i nie będą mieli większości w Izbie Gmin, dlatego plując na UE zapowiedział referendum. Kiedy wygrał wybory, przyśpieszył referendum o rok, a jednocześnie zaczął odkręcać sprawę wyjścia, tyle że było już za późno, bo elektorat, który lubi tzw. proste prawdy, uwierzył w to, że wszystkiemu są winni imigranci ze Europy Wschodniej, a w szczególności Polacy. Rolnicy z Wall,którzy gremialnie głosowali za BREXIT bardzo się zdziwili, gdy już po referendum dowiedzieli się, że dopłaty dostawali od UE, a z kosmosu, ponadto "lud antyunijny" dowiedział się, że publiczna służba zdrowia (NHS)wcale nie zyska miesięcznie 270 mln funtów dzięki wyjściu -to było kłamstwo kampanijne, w rzeczywistości nie zyska ani grosza. Dużo by można o tym pisać, ale jedno jest pewne - Cameron i konserwatyści w ogóle, nie spodziewali się, że większość będzie za wyjściem, chodziło tylko o wygranie wyborów i postraszenie UE, wpadli więc we własne sidła i doskonale zdają sobie sprawę z tego, że straty przewyższą zyski, bo czerwcowych wyborach, przestaną pyskować i zaczną odkręcać, co tylko się da. A nie mieli źle, albowiem byli w UE na specjalnych prawach, teraz, żeby w miarę normalnie funkcjonować muszą zaakceptować jakąś formę stowarzyszenia z UE i to akurat nie swoich warunkach. Na razie pierwsze skutki BREXIT, to pełzające podwyżki cen żywności i usług, w sklepach niemal co tydzień coś drożeje. Wielka Brytania już nie jest imperium, nie ma kolonii, które może rabować, niewiele ma do gadania w świecie, nie może sobie machnąć na globalizację, tylko debile mogą myśleć, że mogą być samowystarczalni, nie liczyć się z nikim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adolf Re: Hausner o IP: *.toya.net.pl 15.05.17, 18:44 Z tego co piszą wynika że Kaczyński w tajemnicy jeździ do Merkel. Niby programowa antyniemieckość PiS-u jest dla ludu smoleńskiego, w rzeczywistości Kaczyński wie że Niemcy mogą położyć Polskę na łopatki gdyby tylko chcieli. Styropianowcy razem z okrągłostołowymi komuchami całkowicie uzależnili kraj od Niemiec. Co do ZUS-u, dzisiaj starcza mu pieniędzy dla emerytów chyba na 6 m-cy , po obniżeniu stawki wystarczyłoby może na 3? , ten pomysł powinien być wprowadzony zamiast 500+, zmiana ustawy emerytalnej dla przyszłych emerytów oraz obniżenie stawki dla tych którzy mają kilkadziesiąt lat do emerytury, budżet pożyczałby pieniądze dla emerytów, tzn więcej pożyczałby bo i tak pożycza. Teraz na emerytury odchodzi wyż lat 50 tych i obciążenie będzie wielkie. Sytuacja jest fatalna i nie wiem czym to się skończy. Jeśli Anglicy uznają ze popełnili błąd to go sprostują w zbliżających się wyborach ,zobaczymy, nie wydaje mi się aby tak się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
jobrave Re: Hausner o 18.05.17, 14:57 Zgadzam się z tym, że obniżenie stawek ZUS należało wprowadzić zamiast programu 500 +, ponieważ tymi pieniędzmi można by było łatać wyrwę w budżecie, która niewątpliwie by się pojawiła i potrzeba byłoby, co najmniej roku, żeby ją załatać. Nie chce mi się teraz szukać w internecie, ale są tam dostępne wyliczenia, z których wynika, że rok, to wystarczający okres, by obniżenie opłat zaczęło działać, tzn. "zaspokojony" ZUS nie musiały już łatać deficytu kasą z budżetu państwa. Podobnie rzecz by się miała przy obniżeniu podatków - byłoby kwestią niedługiego czasu, kiedy budżet zacząłby korzystać i problem ze ściągalnością, choć nie przestałby istnieć, to jednak nie występowałby na taką skalę. Niestety, żadna siła polityczna nie odważy się na to. Najlepszą okazję po temu miała PO - mogła na początku II kadencji wprowadzić takie rozwiązania, ale postąpiła odwrotnie, dzięki czemu PiS ma (na razie) kasę na "500 plus" :). Przypominam, że niedawno Węgry obniżyły VAT i na pewno decyzja ta została poprzedzona rzetelnymi wyliczeniami, ponadto niższe podatki na Słowacji i w Czechach, niższe stawki ubezpieczeń społocznych sprawiły, że coraz więcej polskich firm przenosi się właśnie tam, czyli można. Co do "sprostowania przez Anglików błędu" - w najbliższych wyborach, czyli 8 czerwca na pewno jeszcze tego nie zrobią, sprawa jest jeszcze zbyt świeża, poza tym-jak na razie -są jeszcze w UE i korzystają ze wszystkich praw, skutków wyjścia muszą doświadczyć dopiero na własnej du.pie, albowiem obity zadek ciągle jest najlepszą nauczką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Land Rover Re: Hausner o IP: *.19-1.cable.virginm.net 20.05.17, 02:10 next.gazeta.pl/next/7,151245,21836005,potwierdzaja-sie-obawy-o-efekt-wielkanocy-w-kwietniu-mielismy.html#BoxBizLinkImg Dzięki łaskawemu kalendarzowi mogliśmy po I kwartale odtrąbić sukces - 4% wzrostu, po kwietniu entuzjazm nieco opadł, a co będzie po maju, czerwcu etc.etc. Kto wie, może zamiast 500 trzeba będzie wprowadzić program 1000 +? Na pewno drgnie w handlu (do czasu, gdy przez 40 niedziel w roku będzie zakazany) i wzmocni się PiS-owski elektorat. Skąd kasiora? Pożyczy się kolejne miliardy w Chinach, albo Glapiński dodrukuje mamony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tutejszy Biedne te nasz wnuki IP: *.96.203.138.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.17, 08:01 Przy tak rozrywkowym podejściu do finansów a szczególnie zadłużaniu już dzisiaj do roli popychadeł europejskich sprowadzamy naszych wnuków i prawnuków,którzy spłacać będą dzisiejsze atrakcje różne plusy,przywileje dla rządzących i tym podobne atrakcje jakimi kiedyś bawiła się nasza arystokracja.Ta zgineła bezpowrotnie. Trzeba sie zastanowic do jakiego kraju sie przeprowadzic by żyć normalnie i nie krzywdzic rodziny w przyszłych pokoleniach.Ja mam na oku Francję. A naszą ukochaną Galicję kto zajmie za długi.Może Chiny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y Re: Hausner o IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 21.05.17, 16:20 Moim zdaniem trafna ocena : tvn24bis.pl/z-kraju,74/mech-po-francuskich-wyborach-polska-bedzie-zmuszana-wejsc-do-euro,741785.html Odpowiedz Link Zgłoś