Dodaj do ulubionych

ul. Jana Pawła II

12.05.02, 23:24
Czy jest w Przemyślu ulica, plac albo pomnik J.P. II?
Obserwuj wątek
    • wook Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 12:50
      Jest ulica.
      • gofa Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 15:42
        hihihi wook, czy to nie aby jakis spis? bo na jasielskim widzialam to samo
        pytanie?
        • Gość: ssaczek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.02, 16:05
          W pewnej dzielnicy Wrocka co przytaczać tu nie będę to nawet pomnik postawili!
          • wook Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 19:48
            może zdzicha liczy pomniki i ulice imienia Jana Pawła.
            • zdzicha Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 23:50
              wook napisał(a):

> może zdzicha liczy pomniki i ulice imienia Jana Pawła.

Wprost przeciwnie. Szukam miasta, gdzie takowych nie ma :)

zdrv
              zdzicha
      • zyku Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 01:38
        Chciałem zaprotestować! To nie jest ulica - to jest WYBRZEŻE!!!
        Oficjalna nazwa brzmi (tak mam w dowodzie): Wybrzeże Ojca Świętego Jana Pawła
        II. Czy ktoś mieszka na ulicy o dłuższej nazwie?
        • gofa Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 09:21
          zyku, wygrales konkurs :)...miesci sie ta ulica w dowodzie? albo w
          jakichkolwiek formularzach czy dokumentach? czy sa jakies skroty? :)
          • wook Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 13:26
            zdzicha! łudzisz sie że w jakimś mieście nie ma ulicy, placu czy pomnika, u
            nas rzeczywiście jest Wybrzeże, ale nie zmienia to, że tak nazywa się ulica:)
            • gofa Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 14:47
              przyznam, ze sama jestem ciekawa czy jest gdzies w polsce takie miasto....:)))
              • ssaczek Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 20:12
                Musiałoby być bardzo malutkie, takie bez ulic.
                • gofa Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 20:16
                  o...to juz nie bedzie miasto...ani nawet wioseczka...ino jakas polanka ;)
            • zdzicha Re: ul. Jana Pawła II 16.05.02, 23:05
              Zgadza się. Żywię nadzieję, że gdzieś jeszcze jest w Polsce miejsce nieskalane
              papciem. I okazuje się, ze jest. Są to Łomianki pod Warszawą.
              A tego kolegę, co mieszka na Wybrzeżu to musze koniecznie odwiedzić przy
              najbliższej bytności na Podkarpaciu. Czy w związku z tym Podkarpacie żąda
              dostępu do morza? :)

zdrv
              zdzicha
              • zyku Re: ul. Jana Pawła II 16.05.02, 23:48
                Qrde wszystkim muszę tłumaczyć, że wybrzeże jest też nad rzeką???
          • zyku Re: ul. Jana Pawła II 16.05.02, 23:47
            Dobra trochę nie dopatrzyłem sprawy. Urzędasy w dowodzie zastosowali skrót:
            Wyb. Ojaca Św. Jana Pawła II, który i tak zajmuje 3 linijki.
            A jeśli chodzi o różne druki i takie tam to zazwyczaj stsuje skróty jak wyżej.
            Jednak często muszę się tłumaczyć co to jest to "Wyb.". Jedna urzędniczka
            chciała wklepać w kompa, że to skrót od Wybrańców !!! :)
            • gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 09:20
              zyku......to chyba kiedys bylo Wybrzeże Kosciuszki, czy nie?
              • wook Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 10:30
                tak to dawna ul. Wybrzeże Kościuszki... hahaha z tym wklepaniem w
                kompa "wybrańców" to dobry numer, pewnie jeszcze urzędniczka od dowodów?
                Ja w nazwisku mam ź i jak wstukiwała moje dane to pytała się co zrobić bo na
                klawiaturze nie ma ź tylko ż i co wy na to? przestraszyłem się, że będę miał
                zmienione nazwisko więc jej podpowiedziałem co ma uczynić:)))
                • gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 11:18
                  oj...zebralo mi sie na sentymenty...mieszkalam kiedys na 'Wyb.Kosciuszki" :)))
                  • wook Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 11:42
                    pod jakim numerem?:)))
                    • gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 16:38
                      pod numerem...ale czy to istotne? powiem tak, blok kolo "blaszaka" ;)
                      • wook Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 19:59
                        blisko Sanu i plaży, chyba dobrze Ci się tam mieszkało? a numer pewnie że
                        nieistotny:)))
                        • gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 22:41
                          oj bardzo dobrze...cale dziecinstwo i podstawowka :) to byly czasy...:')
                  • Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 11:37
                    gofa napisał(a):

> oj...zebralo mi sie na sentymenty...mieszkalam kiedys na 'Wyb.Kosciuszki" :)))

ja też...
          • Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 11:40
            gofa napisał(a):

> zyku, wygrales konkurs :)...miesci sie ta ulica w dowodzie? albo w
            > jakichkolwiek formularzach czy dokumentach? czy sa jakies skroty? :)

Ja stosuję taki: Wyb. Ojca Św. J.P. II. Raczej to akceptują...
            • gofa Re: ul. Jana Pawła II 20.05.02, 11:52
              artie...ale chyba nadal tam mieszkasz skoro stosujesz skrot ;)
              • Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 12:38
                gofa napisał(a):

> artie...ale chyba nadal tam mieszkasz skoro stosujesz skrot ;)
                tak, ciągle mam to w dowodzie...

• gofa Re: ul. Jana Pawła II 20.05.02, 14:37
                  ale to smutnie zabrzmialo....
                  • wook Re: ul. Jana Pawła II 20.05.02, 20:06
                    chyba artiemu nie jest smutno, przecież ta ulica nabrała nowego wyglądu, nowa
                    kostka chodnikowa, nowy ceglany mur u Felicjanek, dużo zieleni, jeszcze czynne
                    parasolki na tarasie i co jeszcze... może arti doda:)))
                    • gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 00:05
                      serio? ojej...to musi byc pieknie :)
                      • Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 14:07
                        gofa napisał(a):

> serio? ojej...to musi byc pieknie :)

Widok na Katedrę i Wzgórze Zamkowe (wzdłuż wstęgi Sanu) to jeden z moich
                        ulubionych. A propos: czy był już taki wątek? Jeśli nie, to może by tak założyć?
                  • Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 14:02
                    gofa napisał(a):

> ale to smutnie zabrzmialo....

To taki dziwny związek emocjonalny wynikający z zupełnie innego kontekstu,
                    całkowicie prywatnego. Acha, bardziej wolę starą nazwę: Wyb. Kościuszki.
                    • wook Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 14:08
                      Gość portalu: artie napisał(a):

Acha, bardziej wolę starą nazwę: Wyb. Kościuszki.

Prawda! jakoś ta stara nazwa bardziej pasuje do tej ulicy.
                      • gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 15:53
                        no i prosze... gdybysmy nie poruszyli tego tematu zapomnialabym na smierc ze
                        przemianowano Wyb. Kosciuszki...swoja droga ...ciekawe dlaczego...
                        p.s. artie! pewnie zakladaj taki watek! :)))
                        • wook Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 16:35
                          więcej ulic przemianowano np. równoległa do wybrzeża ale po drugiej stronie
                          Sanu z ul. Manifestu Lipcowego na Piłsudskiego ( ale tu wiadomo - historia)
                          • gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 18:11
                            no wlasnie o to mi chodzi, skoro tutaj wplywu nie miala historia, to co? albo
                            kto?
                            • wook Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 18:37
                              jak to co? popularność:)))
                              • gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 18:56
                                taaa...dla mnie to bez sensu...a nie mamy innych ulic ktore nalezy
                                przemianowac?
                                • Gość: Muminek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 12:21
                                  Jak to nie wiecie dlaczego przemianowali, przecież Kościuszko to stary komuch
                                  bratał sie z chłopami i bil białych moskali, przez co ich osłabił i przez niego
                                  mieliśmy rewolucję październikową w listopadzie. Ale nie tyloko u Was urzedasy
                                  wpadli na taki pomysł, w Świeciu ulice Budwlanych przemianowano na Aleję Jana
                                  Pawła II. Tylko do teraz nie moge sie skapnąć dlaczego nie lubili budowlańców,
                                  chyba że ktoś pomyślał ze to ulica budujacych socjalizm :))))
                            • Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 15:21
                              gofa napisał(a):

> no wlasnie o to mi chodzi, skoro tutaj wplywu nie miala historia, to co? albo
                              > kto?

Hmm, nie wypada źle mówić o zmarłych, ale to ś.p. prezydent Sawicki zaproponował.
                              W kołach zbliżonych do Magistratu mówiono, że nawet jego Rodzice byli przeciwni.
                              Argumentacja była taka, że jest już ulica Kościuszki i ona myli się turystom z
                              Wybrzeżem Kościuszki. Nie wypada teraz już odkręcać sprawy, bo Papież to też
                              godny patron, ale argumentacja, przyznacie, jest pokrętna?
                              • Gość: Muminek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 15:31
                                To co nowych ulic już u Was nie tworzą? A myślałem że takie duże miasto to sie
                                rozbudowuje :))))
                              • wook Re: ul. Jana Pawła II 22.05.02, 15:33
                                Tak, przecież dom rodziców byłego prezydenta stoi przy tej ulicy.
                                • gofa Re: ul. Jana Pawła II 22.05.02, 19:25
                                  no tak...wlasnie sie dowiedzialam ze jest ulica Kosciuszki..a nawet nie
                                  wiedzialam...;) swoja droga argumentacja pokretna i nie bede komentowac...albo
                                  powiem tak...ciekawe ile kosztowala zmiana nazwy tej ulicy? bo chyba cos
                                  kosztowala...
                                  • wook Re: ul. Jana Pawła II 22.05.02, 21:39
                                    zmiany były dokonywane hurtem, radni twierdzili, że hurtem to taniej :)))
                                    • gofa Re: ul. Jana Pawła II 23.05.02, 09:27
                                      hurtem? ;) no niezle...to w takim razie jakie nazwy zostaly jeszcze zmienione?
                                      bo...hihihi...chyba jestem niedoinformowana ;)
                                      • wook Re: ul. Jana Pawła II 23.05.02, 19:37
                                        nie powiem Ci ale sporo, toczyła się wtedy dyskusja czy jest sens wydawać tyle
                                        pieniędzy na zmiany li tylko nazw, było to w okresie dojścia do władzy AWS-u.
                                        • Gość: Muminek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 22:56
                                          I zmieniali co tylko było można zupełnie nie licząc się z kosztami. Bzdury
                                          takie wychodziły że głowa boli, ale któżby się tam sprzeciwiał - przecież miało
                                          by7ć lepiej. Bałagan się na poczatku zrobił z tego powodu że jeszcze do teraz
                                          listonosze mają problemy z doręczaniem poczty, a normalni szarzy obywatele sami
                                          czasmi się gubią na jakich ulicach właściwie teraz mieszkają. :)
                                        • gofa Re: ul. Jana Pawła II 23.05.02, 23:06
                                          taaaak...dyskusja dyskusja a nazwy zmieniono...moze wiesz wook jaka byla
                                          argumentacja za? umieram z ciekawosci...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka