zdzicha 12.05.02, 23:24 Czy jest w Przemyślu ulica, plac albo pomnik J.P. II? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gofa Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 15:42 hihihi wook, czy to nie aby jakis spis? bo na jasielskim widzialam to samo pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssaczek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 13.05.02, 16:05 W pewnej dzielnicy Wrocka co przytaczać tu nie będę to nawet pomnik postawili! Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 19:48 może zdzicha liczy pomniki i ulice imienia Jana Pawła. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: ul. Jana Pawła II 13.05.02, 23:50 wook napisał(a): > może zdzicha liczy pomniki i ulice imienia Jana Pawła. Wprost przeciwnie. Szukam miasta, gdzie takowych nie ma :) zdrv zdzicha Odpowiedz Link Zgłoś
zyku Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 01:38 Chciałem zaprotestować! To nie jest ulica - to jest WYBRZEŻE!!! Oficjalna nazwa brzmi (tak mam w dowodzie): Wybrzeże Ojca Świętego Jana Pawła II. Czy ktoś mieszka na ulicy o dłuższej nazwie? Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 09:21 zyku, wygrales konkurs :)...miesci sie ta ulica w dowodzie? albo w jakichkolwiek formularzach czy dokumentach? czy sa jakies skroty? :) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 13:26 zdzicha! łudzisz sie że w jakimś mieście nie ma ulicy, placu czy pomnika, u nas rzeczywiście jest Wybrzeże, ale nie zmienia to, że tak nazywa się ulica:) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 14:47 przyznam, ze sama jestem ciekawa czy jest gdzies w polsce takie miasto....:))) Odpowiedz Link Zgłoś
ssaczek Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 20:12 Musiałoby być bardzo malutkie, takie bez ulic. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 14.05.02, 20:16 o...to juz nie bedzie miasto...ani nawet wioseczka...ino jakas polanka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicha Re: ul. Jana Pawła II 16.05.02, 23:05 Zgadza się. Żywię nadzieję, że gdzieś jeszcze jest w Polsce miejsce nieskalane papciem. I okazuje się, ze jest. Są to Łomianki pod Warszawą. A tego kolegę, co mieszka na Wybrzeżu to musze koniecznie odwiedzić przy najbliższej bytności na Podkarpaciu. Czy w związku z tym Podkarpacie żąda dostępu do morza? :) zdrv zdzicha Odpowiedz Link Zgłoś
zyku Re: ul. Jana Pawła II 16.05.02, 23:48 Qrde wszystkim muszę tłumaczyć, że wybrzeże jest też nad rzeką??? Odpowiedz Link Zgłoś
zyku Re: ul. Jana Pawła II 16.05.02, 23:47 Dobra trochę nie dopatrzyłem sprawy. Urzędasy w dowodzie zastosowali skrót: Wyb. Ojaca Św. Jana Pawła II, który i tak zajmuje 3 linijki. A jeśli chodzi o różne druki i takie tam to zazwyczaj stsuje skróty jak wyżej. Jednak często muszę się tłumaczyć co to jest to "Wyb.". Jedna urzędniczka chciała wklepać w kompa, że to skrót od Wybrańców !!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 09:20 zyku......to chyba kiedys bylo Wybrzeże Kosciuszki, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 10:30 tak to dawna ul. Wybrzeże Kościuszki... hahaha z tym wklepaniem w kompa "wybrańców" to dobry numer, pewnie jeszcze urzędniczka od dowodów? Ja w nazwisku mam ź i jak wstukiwała moje dane to pytała się co zrobić bo na klawiaturze nie ma ź tylko ż i co wy na to? przestraszyłem się, że będę miał zmienione nazwisko więc jej podpowiedziałem co ma uczynić:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 11:18 oj...zebralo mi sie na sentymenty...mieszkalam kiedys na 'Wyb.Kosciuszki" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 16:38 pod numerem...ale czy to istotne? powiem tak, blok kolo "blaszaka" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 19:59 blisko Sanu i plaży, chyba dobrze Ci się tam mieszkało? a numer pewnie że nieistotny:))) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 17.05.02, 22:41 oj bardzo dobrze...cale dziecinstwo i podstawowka :) to byly czasy...:') Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 11:37 gofa napisał(a): > oj...zebralo mi sie na sentymenty...mieszkalam kiedys na 'Wyb.Kosciuszki" :))) ja też... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 11:40 gofa napisał(a): > zyku, wygrales konkurs :)...miesci sie ta ulica w dowodzie? albo w > jakichkolwiek formularzach czy dokumentach? czy sa jakies skroty? :) Ja stosuję taki: Wyb. Ojca Św. J.P. II. Raczej to akceptują... Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 20.05.02, 11:52 artie...ale chyba nadal tam mieszkasz skoro stosujesz skrot ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 12:38 gofa napisał(a): > artie...ale chyba nadal tam mieszkasz skoro stosujesz skrot ;) tak, ciągle mam to w dowodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 20.05.02, 20:06 chyba artiemu nie jest smutno, przecież ta ulica nabrała nowego wyglądu, nowa kostka chodnikowa, nowy ceglany mur u Felicjanek, dużo zieleni, jeszcze czynne parasolki na tarasie i co jeszcze... może arti doda:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 14:07 gofa napisał(a): > serio? ojej...to musi byc pieknie :) Widok na Katedrę i Wzgórze Zamkowe (wzdłuż wstęgi Sanu) to jeden z moich ulubionych. A propos: czy był już taki wątek? Jeśli nie, to może by tak założyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 14:02 gofa napisał(a): > ale to smutnie zabrzmialo.... To taki dziwny związek emocjonalny wynikający z zupełnie innego kontekstu, całkowicie prywatnego. Acha, bardziej wolę starą nazwę: Wyb. Kościuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 14:08 Gość portalu: artie napisał(a): Acha, bardziej wolę starą nazwę: Wyb. Kościuszki. Prawda! jakoś ta stara nazwa bardziej pasuje do tej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 15:53 no i prosze... gdybysmy nie poruszyli tego tematu zapomnialabym na smierc ze przemianowano Wyb. Kosciuszki...swoja droga ...ciekawe dlaczego... p.s. artie! pewnie zakladaj taki watek! :))) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 16:35 więcej ulic przemianowano np. równoległa do wybrzeża ale po drugiej stronie Sanu z ul. Manifestu Lipcowego na Piłsudskiego ( ale tu wiadomo - historia) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 18:11 no wlasnie o to mi chodzi, skoro tutaj wplywu nie miala historia, to co? albo kto? Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 21.05.02, 18:56 taaa...dla mnie to bez sensu...a nie mamy innych ulic ktore nalezy przemianowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 12:21 Jak to nie wiecie dlaczego przemianowali, przecież Kościuszko to stary komuch bratał sie z chłopami i bil białych moskali, przez co ich osłabił i przez niego mieliśmy rewolucję październikową w listopadzie. Ale nie tyloko u Was urzedasy wpadli na taki pomysł, w Świeciu ulice Budwlanych przemianowano na Aleję Jana Pawła II. Tylko do teraz nie moge sie skapnąć dlaczego nie lubili budowlańców, chyba że ktoś pomyślał ze to ulica budujacych socjalizm :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artie Re: ul. Jana Pawła II IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 15:21 gofa napisał(a): > no wlasnie o to mi chodzi, skoro tutaj wplywu nie miala historia, to co? albo > kto? Hmm, nie wypada źle mówić o zmarłych, ale to ś.p. prezydent Sawicki zaproponował. W kołach zbliżonych do Magistratu mówiono, że nawet jego Rodzice byli przeciwni. Argumentacja była taka, że jest już ulica Kościuszki i ona myli się turystom z Wybrzeżem Kościuszki. Nie wypada teraz już odkręcać sprawy, bo Papież to też godny patron, ale argumentacja, przyznacie, jest pokrętna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.05.02, 15:31 To co nowych ulic już u Was nie tworzą? A myślałem że takie duże miasto to sie rozbudowuje :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 22.05.02, 15:33 Tak, przecież dom rodziców byłego prezydenta stoi przy tej ulicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 22.05.02, 19:25 no tak...wlasnie sie dowiedzialam ze jest ulica Kosciuszki..a nawet nie wiedzialam...;) swoja droga argumentacja pokretna i nie bede komentowac...albo powiem tak...ciekawe ile kosztowala zmiana nazwy tej ulicy? bo chyba cos kosztowala... Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 22.05.02, 21:39 zmiany były dokonywane hurtem, radni twierdzili, że hurtem to taniej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 23.05.02, 09:27 hurtem? ;) no niezle...to w takim razie jakie nazwy zostaly jeszcze zmienione? bo...hihihi...chyba jestem niedoinformowana ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: ul. Jana Pawła II 23.05.02, 19:37 nie powiem Ci ale sporo, toczyła się wtedy dyskusja czy jest sens wydawać tyle pieniędzy na zmiany li tylko nazw, było to w okresie dojścia do władzy AWS-u. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muminek Re: ul. Jana Pawła II IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 23.05.02, 22:56 I zmieniali co tylko było można zupełnie nie licząc się z kosztami. Bzdury takie wychodziły że głowa boli, ale któżby się tam sprzeciwiał - przecież miało by7ć lepiej. Bałagan się na poczatku zrobił z tego powodu że jeszcze do teraz listonosze mają problemy z doręczaniem poczty, a normalni szarzy obywatele sami czasmi się gubią na jakich ulicach właściwie teraz mieszkają. :) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: ul. Jana Pawła II 23.05.02, 23:06 taaaak...dyskusja dyskusja a nazwy zmieniono...moze wiesz wook jaka byla argumentacja za? umieram z ciekawosci... Odpowiedz Link Zgłoś