malopolanin 02.06.02, 13:22 Zastanawiam się, ilu Ukraińców mieszka w Waszym mieście ( nie mówię o tym, co tu handlują). W PRL część z nich wywieziono, część się nieprzyznawała. Jakie są obecne szacunki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 13:35 Ma nadzieję, że nie jest to już tak drażliwy temat, jak parę lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 13:52 Oczywiście że nie jest to temat drażliwy, jest przecież na ul. Smolki szkoła z ukraińskim językiem wykładowym, jest pręznie działające Towarzystwo Ukrainskie które w swojej własnej sali widowiskowej organizuje przerózne imprezy, są też organizowane imprezy religijne, jaki jest procent osób pochodzenia ukrainskiego czy wręcz narodowości ukraińskiej w Przemyślu nie wiem, ale postaram się uzyskać takie informacje. Niestety za czasów znanego pana prezydenta zostały stracone szanse na nawiazanie scislejszych kontaktów, miał powstać Uniwersytet Ukraiński, miał być organizowany Festiwal Kultury Ukraińskiej, ale ciemnota i niezrozumienie sytuacji wygrało. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 14:08 Byłbym wdzięczny, ggybyś uzyskał takie dane. Waszego prezydenta nie znam, więc nie znam też i sprawy ( czy to ten, co sprzeciwiał się oddaniu Katedry grekokatolikom)? I czy szanse na Uniwersytet zastały już definitywnie zaprzepaszczone ? Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 14:18 tak to śp. prezydent Sawicki, szanse na Uniwersytet zostały całkowicie zaprzepaszczone, siedziba jego będzie mieściła się w Lublinie, jaka to strata dla Przemyśla chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: Ukraińcy w Przemyślu IP: *.p.lodz.pl 02.06.02, 14:31 Interesujace. To chyba nśp. ten Sawicki jest. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:02 wook napisał(a): > tak to śp. prezydent Sawicki, szanse na Uniwersytet zostały całkowicie > zaprzepaszczone, siedziba jego będzie mieściła się w Lublinie, jaka to strata > dla Przemyśla chyba nikogo nie trzeba przekonywać. A, faktycznie, teraz kojarzę z tym uniwersytetem :) Odpowiedz Link Zgłoś
gofa Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 15:13 malopolanin napisał(a): > Byłbym wdzięczny, ggybyś uzyskał takie dane. ...zastanawiam sie czy takie dane "wyjda" przy spisie powszechnym... Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:02 gofa napisał(a): > ...zastanawiam sie czy takie dane "wyjda" przy spisie powszechnym... Na pewno nie. Szczególnie w wypadku Ukraińców, którzy ukrywają często swoją narodowość. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:13 Mylisz się, czasy ukrywania swojego pochodzenia minęły, widać to szczególnie w czasie świąt greko-katolickich czy prawosławnych, a czy wyjdą przy spisie, jeżeli odpowiedzi i sam spis będzie rzetelny to na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:17 Nie jestem pewien. Czytałeś może artykuł w tej sprawie w Wyborczej? Na Podlasiu starszy facet mówi coś w tym rodzaju : "mam emeryturę, więc podam narodowość białoruską, ale synowi będę zalecał podanie polskiej...". W sprawach religii faktycznie jest lepiej, ale gdy chodzi o pracę, to mogą być problemy. Przynajmniej tak jest na Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:21 ...może w Przemyślu będzie inaczej, ale wiesz, że znaczna część Ukraińców została przesiedlona w ramach akcji W na ziemie zachodnie i północne. Tam często ukrywali swoje pochodzenie i myślę, że obecnie też się z nim nie ujawnią. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 03.06.02, 12:50 ja myślę że osoby które publicznie biorą udział w takich czy innych uroczystościach, wysyłają dzieci do "innej" szkoły nie ukrywają swego pochodzenia, czy swoich związków, nie są wcale traktowane inaczej ani w pracy ani w środowisku najbliższych sąsiadów, chociaż nie jest to sytuacja idealna i zgrzyty niestety występują w różnych formach, ale podobne problemy a może i większe mają Polacy na Ukrainie, Litwie, Białorusi czy Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
hrin Re: Ukraińcy w Przemyślu 10.06.02, 12:27 jako osoba prawie od urodzenia mieszkajaca w przemyślu ,bardzo dobrze znam ten problem(zwłaszcza że jestem ukraińcem). Problem ukrywania swojego prawdziwego pochodzenia był bardzo wyraźny w czasach komunizmu i na początku lat 90-tych, teraz także jest wiele osób które podczas spisu powszech nego zatają swoje pochodzenie(np mój sąsiad)ale myśle że większość poda prawdziwe dane. Duży wpływ na to na pewno będzie miało istnienie ukraińskiej szkoły dzieki której ukraińcy nabieraja pewności siebie , a także publiczne obchodzenie świąt cerkiewnych takich jak np Jordan z pochodem przez miasto,lub świąt świeckich jak święto upamiętniające odzyskanie niepodległości przez Ukraine z przemarszem na grób siczowych strilciw. U mnie w rodzinie oczywiscie podano że jesteśmy ukraińcami chociaz mój tato jest polakiem(ale czuje już sie ukraińcem),chociaż mama ciągle mówi że powinniśmy być lepsi od polakow bo inaczej będziemy dyskryminowani,jak widać na tym przykładzie stare lęki cały czas żyją ,może nie do końca są prawdziwe ale na pewno jakieś ziarenko prawdy w nich sie znajduje że Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Hrin 10.06.02, 13:14 Miło słyszeć głos osoby, której ta sprawa bezpośrednio dotyczy. Wg Twoich szacunków: ilu Ukraińców mieszka w Przemyślu ? Czy jest strona internetowa poświęcona tej sprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś
hrin Re: Hrin 10.06.02, 20:27 takich danych nigdzie nie da sie uzyskac,można tylko szacowac.Chociaż pewnie najpełniejsze dane mają w parafiach grekokatolickiej i prawosławnej ja to szacuje na ok 2000 os aczkolwiek może to znacznie odbiegac od rzeczywistosci Odpowiedz Link Zgłoś
hrin Re: Hrin 10.06.02, 20:29 co do strony to koledzy prowadzą portal harazd.net ale jest on w fazie rozwoju pzrydatne stamtąd mogą być tylko linki ale uprzedzam portal jest po ukraińsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrij www.ukraina.net.pl IP: *.ifpan.edu.pl 11.06.02, 10:54 Nie trzeba zastanawiać się nad ilością ukrainców a trzeba z nimi handlować. www.ukraina.net.pl Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Hrin 11.06.02, 14:02 Dzięki za linki. Wszedłem tam. Szkoda tylko, że tam tak wiele wątków niepojednawczych :( Odpowiedz Link Zgłoś
hrin Re: Hrin 11.06.02, 14:34 malopolanin napisał(a): > Dzięki za linki. Wszedłem tam. Szkoda tylko, że tam tak wiele wątków > niepojednawczych :( no cóż każdy ma swoje fobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: Hrin 11.06.02, 14:39 hrin napisał(a): > no cóż każdy ma swoje fobie :) > Ale we wzajemnych fobiach żyliśmy przynajmniej 50 lat ( a można powiedzieć, że dłużej) i takimi postawami ( z obu stron) nic nie osiągniemy. :( Odpowiedz Link Zgłoś