Dodaj do ulubionych

Ukraińcy w Przemyślu

02.06.02, 13:22
Zastanawiam się, ilu Ukraińców mieszka w Waszym mieście ( nie mówię o tym, co
tu handlują). W PRL część z nich wywieziono, część się nieprzyznawała.
Jakie są obecne szacunki ?
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 13:35
      Ma nadzieję, że nie jest to już tak drażliwy temat, jak parę lat temu.
      • wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 13:52
        Oczywiście że nie jest to temat drażliwy, jest przecież na ul. Smolki szkoła z
        ukraińskim językiem wykładowym, jest pręznie działające Towarzystwo Ukrainskie
        które w swojej własnej sali widowiskowej organizuje przerózne imprezy, są też
        organizowane imprezy religijne, jaki jest procent osób pochodzenia
        ukrainskiego czy wręcz narodowości ukraińskiej w Przemyślu nie wiem, ale
        postaram się uzyskać takie informacje.
        Niestety za czasów znanego pana prezydenta zostały stracone szanse na
        nawiazanie scislejszych kontaktów, miał powstać Uniwersytet Ukraiński, miał
        być organizowany Festiwal Kultury Ukraińskiej, ale ciemnota i niezrozumienie
        sytuacji wygrało.
        • malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 14:08
          Byłbym wdzięczny, ggybyś uzyskał takie dane. Waszego prezydenta nie znam, więc
          nie znam też i sprawy ( czy to ten, co sprzeciwiał się oddaniu Katedry
          grekokatolikom)?
          I czy szanse na Uniwersytet zastały już definitywnie zaprzepaszczone ?
          • wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 14:18
            tak to śp. prezydent Sawicki, szanse na Uniwersytet zostały całkowicie
            zaprzepaszczone, siedziba jego będzie mieściła się w Lublinie, jaka to strata
            dla Przemyśla chyba nikogo nie trzeba przekonywać.
            • Gość: flip Re: Ukraińcy w Przemyślu IP: *.p.lodz.pl 02.06.02, 14:31
              Interesujace. To chyba nśp. ten Sawicki jest.
            • malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:02
              wook napisał(a):

> tak to śp. prezydent Sawicki, szanse na Uniwersytet zostały całkowicie
              > zaprzepaszczone, siedziba jego będzie mieściła się w Lublinie, jaka to strata
              > dla Przemyśla chyba nikogo nie trzeba przekonywać.

A, faktycznie, teraz kojarzę z tym uniwersytetem :)

• gofa Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 15:13
            malopolanin napisał(a):

> Byłbym wdzięczny, ggybyś uzyskał takie dane.
            ...zastanawiam sie czy takie dane "wyjda" przy spisie powszechnym...
            • malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:02
              gofa napisał(a):

> ...zastanawiam sie czy takie dane "wyjda" przy spisie powszechnym...
              Na pewno nie. Szczególnie w wypadku Ukraińców, którzy ukrywają często swoją
              narodowość.

• wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:13
                Mylisz się, czasy ukrywania swojego pochodzenia minęły, widać to szczególnie w
                czasie świąt greko-katolickich czy prawosławnych, a czy wyjdą przy spisie,
                jeżeli odpowiedzi i sam spis będzie rzetelny to na pewno.
                • malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:17
                  Nie jestem pewien. Czytałeś może artykuł w tej sprawie w Wyborczej? Na Podlasiu
                  starszy facet mówi coś w tym rodzaju : "mam emeryturę, więc podam narodowość
                  białoruską, ale synowi będę zalecał podanie polskiej...".
                  W sprawach religii faktycznie jest lepiej, ale gdy chodzi o pracę, to mogą być
                  problemy. Przynajmniej tak jest na Podlasiu.
                  • malopolanin Re: Ukraińcy w Przemyślu 02.06.02, 16:21
                    ...może w Przemyślu będzie inaczej, ale wiesz, że znaczna część Ukraińców
                    została przesiedlona w ramach akcji W na ziemie zachodnie i północne. Tam
                    często ukrywali swoje pochodzenie i myślę, że obecnie też się z nim nie ujawnią.
                    • wook Re: Ukraińcy w Przemyślu 03.06.02, 12:50
                      ja myślę że osoby które publicznie biorą udział w takich czy innych
                      uroczystościach, wysyłają dzieci do "innej" szkoły nie ukrywają swego
                      pochodzenia, czy swoich związków, nie są wcale traktowane inaczej ani w pracy
                      ani w środowisku najbliższych sąsiadów, chociaż nie jest to sytuacja idealna i
                      zgrzyty niestety występują w różnych formach, ale podobne problemy a może i
                      większe mają Polacy na Ukrainie, Litwie, Białorusi czy Rosji.
                      • hrin Re: Ukraińcy w Przemyślu 10.06.02, 12:27
                        jako osoba prawie od urodzenia mieszkajaca w przemyślu ,bardzo dobrze znam ten
                        problem(zwłaszcza że jestem ukraińcem). Problem ukrywania swojego prawdziwego
                        pochodzenia był bardzo wyraźny w czasach komunizmu i na początku lat 90-tych,
                        teraz także jest wiele osób które podczas spisu powszech nego zatają swoje
                        pochodzenie(np mój sąsiad)ale myśle że większość poda prawdziwe dane. Duży
                        wpływ na to na pewno będzie miało istnienie ukraińskiej szkoły dzieki której
                        ukraińcy nabieraja pewności siebie , a także publiczne obchodzenie świąt
                        cerkiewnych takich jak np Jordan z pochodem przez miasto,lub świąt świeckich
                        jak święto upamiętniające odzyskanie niepodległości przez Ukraine z przemarszem
                        na grób siczowych strilciw. U mnie w rodzinie oczywiscie podano że jesteśmy
                        ukraińcami chociaz mój tato jest polakiem(ale czuje już sie ukraińcem),chociaż
                        mama ciągle mówi że powinniśmy być lepsi od polakow bo inaczej będziemy
                        dyskryminowani,jak widać na tym przykładzie stare lęki cały czas żyją ,może nie
                        do końca są prawdziwe ale na pewno jakieś ziarenko prawdy w nich sie znajduje
                        że
                        • malopolanin Hrin 10.06.02, 13:14
                          Miło słyszeć głos osoby, której ta sprawa bezpośrednio dotyczy.
                          Wg Twoich szacunków: ilu Ukraińców mieszka w Przemyślu ?
                          Czy jest strona internetowa poświęcona tej sprawie ?
                          • hrin Re: Hrin 10.06.02, 20:27
                            takich danych nigdzie nie da sie uzyskac,można tylko szacowac.Chociaż pewnie
                            najpełniejsze dane mają w parafiach grekokatolickiej i prawosławnej ja to
                            szacuje na ok 2000 os aczkolwiek może to znacznie odbiegac od rzeczywistosci
                          • hrin Re: Hrin 10.06.02, 20:29
                            co do strony to koledzy prowadzą portal harazd.net ale jest on w fazie rozwoju
                            pzrydatne stamtąd mogą być tylko linki ale uprzedzam portal jest po ukraińsku
                            • Gość: Andrij www.ukraina.net.pl IP: *.ifpan.edu.pl 11.06.02, 10:54
                              Nie trzeba zastanawiać się nad ilością ukrainców a trzeba z nimi handlować.
                              www.ukraina.net.pl
                            • malopolanin Re: Hrin 11.06.02, 14:02
                              Dzięki za linki. Wszedłem tam. Szkoda tylko, że tam tak wiele wątków
                              niepojednawczych :(
                              • hrin Re: Hrin 11.06.02, 14:34
                                malopolanin napisał(a):

> Dzięki za linki. Wszedłem tam. Szkoda tylko, że tam tak wiele wątków
                                > niepojednawczych :(
                                no cóż każdy ma swoje fobie :)

• malopolanin Re: Hrin 11.06.02, 14:39
                                  hrin napisał(a):

> no cóż każdy ma swoje fobie :)
                                  >

Ale we wzajemnych fobiach żyliśmy przynajmniej 50 lat ( a można powiedzieć, że
                                  dłużej) i takimi postawami ( z obu stron) nic nie osiągniemy. :(

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka