Gość: flip IP: *.p.lodz.pl 20.06.02, 00:50 Czy w centrum zabytkowym cos sie ostatnio wybudowalo? O ile pamietam na obszarze rewiru zydowskiego byly pustki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wook Re: bodowanie w centrum 20.06.02, 11:57 "rewir zydowski" to bodajże Rybi Palc i Wałowa, trochę się zmieni widok na Kazimierzowską i Wałową. Właściciel budki, gdzie są najlepsze lody w Przemyślu (już nie zawsze, ale to moje zdanie!) buduje cosik na placyku (rosła tam trawka i ozdobne drzewka) pod którym są kibelki, pizzeria i parę sklepików, wykopali wielka jamę i robią fundamenty, dawniej stała tam kamienica, natomiast w "dziurze" pomiedzy kamienicami na Jagielońskiej ale też graniczące z Wałową od drugiej strony ktoś wstawia jakąś plombę. Odpowiedz Link Zgłoś
beskider Re: bodowanie w centrum 21.06.02, 23:38 A propos, to ta plomba przy Jagiellonskiej bardzo mnie niepokoi... To duży budynek i w bardzo widocznym miejscu, może wiele zepsuć... Biorąc pod uwagę fakt iż w ciągu ostatnich 50 lat nie wybudowano w Przemyślu ani jednego obiekty godnego uwagi pod względem estetycznym, jest się czego obawiać. To samo dotyczy zresztą muzeum... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: bodowanie w centrum 22.06.02, 06:34 beskider napisał(a): > A propos, to ta plomba przy Jagiellonskiej bardzo mnie niepokoi... Może będzie to plomba, która nie zniszczy wizualnego ciągu ulicy, narazie leją fundamenty i od strony Jagielońskiej słupy??, być może że będzie tamtędy przejście między ulicami, podobnie jest w Rzeszowie w okolicach Rynku, nie wiem jaka to ulica, ale w tym budynku mieści się biuro TU Generali, Providentu i jakieś sklepy. Odpowiedz Link Zgłoś
beskider Re: bodowanie w centrum 21.06.02, 18:26 No i całą część dzielnicy ma zająć nowy gmach muzeum, o którym jest już mowa na tym forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: budowanie w centrum IP: *.p.lodz.pl 22.06.02, 01:36 To bardzo ciekawe z tym muzeum. Tez pewnie bym wolal cos bardziej wspolczesnego - co zupelnie nie znaczy, ze ze szkla. Na miejscu synagogi mowicie - a to dopiero! Czy juz to buduja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskider Re: budowanie w centrum IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 22.06.02, 02:00 Jeszcze nie, dopiero odbyl sie konkurs i wyloniono zwyciezce. Ale sprawa jest pewna, bo jest dzialka i sa pieniadze z budzetu w "kontrakcie dla wojewodztwa" Budowa ma ruszyc od nowego roku. Chodzi o to aby zdazyc przed terminem oddania obecnego gmachu muzeum (dawnego palacu biskupow greckokatolickich) prawowitym wlascicielom, jak orzekla komisja rewindykacyjna z Warszawy. Maja na to piec lat, a w Przemyslu nie ma innego odpowiednio duzego budynku, ktory moglby pelnic funkcje muzeum. Zreszta temu muzeum udalo sie zachowac status narodowego, nawet po reformach ministerstwa kultury, wiec uwazam ze im sie to nalezy :) Jak sam widzisz sprawa jest po czesci polityczna (dobre stosunki powiedzy sasiadami Polska i Ukraina, nie moze byc wpadki) co tlumaczy skad tak szybko znalazly sie pieniadze, ogloszono projekt, zwyciezce i tak dalej. Ja mam tylko nadzieje ze to dobry projekt, w koncu muzeum to wielkie pole do popisu dla architekta... Przeczytane w Gazecie okreslenie "kamienny bastion" troche mnie przestraszyło..... Przepraszam za chaos i pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flip Re: budowanie w centrum IP: *.p.lodz.pl 22.06.02, 18:02 Wielkie dzieki za info. A kto wygral? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskider Re: budowanie w centrum IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 22.06.02, 20:36 Trójka architektów z Krakowa, chyba rodzina :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrin Re: budowanie w centrum 23.06.02, 05:07 pozdrawiam dyskutantow tyym razem juz nie jestem w przemyslu znaczy sie w domu tylko w usa to powiadacie ze w koncu oddany zostanie palac biskupi!!??? bardzo sie ciesze ale czy muzeum nie mglo by byc na zamku????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beskider Re: budowanie w centrum IP: *.toya.net.pl / 10.0.217.* 23.06.02, 14:09 A w jakis sposob duze muzeum z cala infrastruktura, biblioteka, pracowniami mialoby sie zmiescic na Zamku??? Zamek jest przeciez niewielki (delikatnie mowiac) pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: budowanie w centrum 23.06.02, 20:36 trafne spostrzeżenie, tym bardziej że i teraz część zbiorów jest przechowywana poza budynkiem obecnego muzeum. Odpowiedz Link Zgłoś
rzeszuf Re: budowanie w centrum 27.06.02, 10:07 kamienny bastion napisane byko w gazecie - ja dodam: zamki z piasku albo wiekanocna babka, smutne jest to ze architekci z krakowa beda budowac ten kiepski projekt w przemyslu , czy w przemyslu nie ma dobrych architektow? Odpowiedz Link Zgłoś
wook Re: budowanie w centrum 27.06.02, 13:59 a przeczytałeś, że na konkurs przysłano ponad 100 projektów. Odpowiedz Link Zgłoś