Gość: zaciura IP: *.mcon.pl 23.10.05, 20:49 Serdecznie gratuluję Panie Prezydencie Lechu Kaczyński :} Wreszcie odpowiedni człowiek na odpowiednim stanowisku! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Dra Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.mcon.pl 23.10.05, 21:48 I co się zmieni? Sąd? Policja? Brak korupcji? W Przemyślu rządzi PIS i jest wpyte! Dla Czarnych Panienek i znajomków prezydenta. Ile ludzi za panowania PIS-u w Przemyślu ma pracę? Jak prosperuje Straż Miejska w naszym mieście? Nawet gówn___ianego darmowego internetu nie może być, bo Prezio piętrzy problemy. Stuknij się w czajnik, człowieku. Chyba , że przy okazji wyborów ugryziesz jakąś posadkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Mamy IV RP !!!! IP: 80.51.180.* 23.10.05, 22:22 żal mi młdych, bo nie mają po co w takiej Polsce zostawać Odpowiedz Link Zgłoś
darino czas na rewanż !!! 24.10.05, 01:47 Teraz pan Kaczyński musi zrewanżować się "drobnymi uprzejmościami" popierającym go panom Giertychowi, Lepperowi i Rydzykowi. IV Rzeczpospolita ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP I Re: czas na rewanż !!! IP: 80.51.255.* 24.10.05, 04:50 IV RP, a co to ma być? Kolejnych 5 bezkarnych lat dla papcia Tadeusza, 4 lata TKM, w gospodarce dno, w parlamencie pyskówki, śledcze czerezwyczajki rozliczające stojących nad grobem dziadków za lata 1945-56? Co najmniej 1,5 mln ludzi młodych ma to w d...,bo walizki już spakowane. Cała nadzieja w Kaczorze, że szybko zepsuje stosunki z sąsiadami i UE (Andrew w zamian za poparcie chciał przecież renegocjacji umowy z Unią, nie?). Może wtedy pozamykają swoje granice przed nami i z braku laku młódź w kraju zostanie do wyborów 2009 roku,które zdecydowanie wygra - a, jakże - lewica Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żbik kapitan Re: czas na rewanż !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 11:22 PiS (i PiSowcy)zachowuje sie jak całkowity zwycięzca, a to nie do końca prawda.Na PiS glosował co 8-my uprawniony (sic!) Różnica w wyniku wyborów to marne parę procent. Trochę za mało aby mówić "Wygraliśmy!". To raczej niewielka przewaga. PO nie powinna tworzyć rządu z PiS. Po pierwsze różnica programów: Kampania wyborcza PiS opierała sie na negacji programu PO.PiS to skrajna lewica,PO to umiarkowana prawica. Po drugie elektorat: PiS to Lepper,LPR i Radio Maryja.PO to raczej miasta i inteligencja. Po trzecie faktyczne wyborcze sojusze: PiS + Samoobrona + Radio Maryja Po czwarte: Rząd powinna tworzyć partia która uzyskała najwiekszy wynik, a partia "konkurencyjna" (tak traktuje PiS PO) zawsze powinna pozostać w opozycji, aby wyborcy mieli jakąś alternatywę. Jak PiS porządzi sam przez rok i doprowadzi do katastrofy gospodarczej to może wyborcy zmądrzeją i przestaną głosować na populistów i hipokrytów. Lepsze nowe wybory za rok niz powtórka z AWS. Solidarnościowe korzenie przy takich różnicach programowych, to za mało aby tworzyć wspólny rząd - no chyba że PiS nałgał w czasie wyborów aby je wygrać. Ale to wtedy dyskwalifikuje to ugrupowanie jako niewiarygodne. Nie okłamuje się wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: czas na rewanż !!! IP: 80.51.180.* 02.11.05, 21:21 1. Po wybranych wyborach PiS żąda od PO podania nazwisk przyszłych kandydatów na wicepremiera i marszałka sejmu. Padają nazwiska Rokita i Komorowski. Po ich akceptacji ma się okazać, że Komorowski nie pasuje do koncepcji prezydium sejmu Panów Kaczyńskich 2. Na spotkaniu u prezydenta PiS jako datę pierwszego posiedzenia sejmu (na którym zgodnie z tradycją powołuje się marszałka) podaje 19 października (choć może podać również datę 24 tego miesiąca). PO nie oponuje. Po czym owego dnia przewodniczący koła poselskiego Dorn składa wniosek o przerwanie obrad i kontynuowanie ich w poniedziałek, co warunkuje toczącą się kampanią prezydencką. No i z pomocą PSL i Samoobrony wniosek ów przegłosowuje 3.Komorowski nie przypadł PiS'owi jako polityk o kontrowersyjnych wypowiedziach zaś równie kontrowersyjny Lepper zostaje wicemarszałkiem 4. Partia Kaczynskich najpierw obiecuje finansowanie służby zdrowia z budżetu na co daje się nabrać wielu wyborców, a następnie chce przekazać ministerstwo zdrowia PO. Znaczy to, że partia Tuska ma kierować resortem i realizować koncepcję, której nie popiera. A jak coś nie wyjdzie to będzie na kogo zrzucić odpowiedzialność. 5. Za poparcie w kampanii prezydenckiej, Lepper zostaje wicemarszałkiem, choć liderzy Pis'u zarzekali się, że w prezydium nie zasiądą osoby z policyjnymi kartotekami 6.Propozycja powołania czterech wicemarszałków senatu. Jak to się ma do ograniczenia wydatków na państwo? 7.Odstrzelenie Niesiołowskiego. Przecież stanowisko wicemarszałka nie znaczy nic porównując je do wicemarszałka sejmu. W/w poleciał tylko za niestosowne wyrażanie się o miłościwie nam panującej dynastii Kaczyńskich 8.PiS zawiera nieformalny sojusz z Samoobroną, co uwidacznia się w głosowaniu w sejmie, ale oficjalnie twierdzi, że takowy nie istnieje. 9. Odpowiedzialnością za fiasko koalicji obarczył PO, choć sam postawił warunki, których nigdy by nie przyjął (m.in. ingerencja w sprawy personalne - Komorowski, Niesiołowski) I to właściwie tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciura a może na urażoną ambicję PO ? IP: *.mcon.pl 02.11.05, 21:49 Free chciał przez to powiedzieć, że platformersi sa obrażalscy. PO przegrała więc szuka winnego wszędzie tylko nie we własnych szeregach. Sztuką jest umieć przegrywać - wam drodzy przyjaciele tej umiejętności zabrakło. Mógłbym odpowiadać na podobnego tonu zaczepki w nieskończoność, dla dobra choćby zwyczajnej dyskusji - jednakże patrząc na tą przedziwną agresję ze strony dawnych - przyszłych koalicjantów (czym ja wytłumaczyć?) zaczynam sie zastanawiac jaki to ma sens? Otóż odpowiadam sam sobie - żaden, absolutnie żaden. Także - wszystkich zawiedzionych brakiem populizmu politycznego ze strony pisuara (mnie) - żegnam sie życząc najlepszego. A co tam - nie się dzieje, hej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: a może na urażoną ambicję PO ? IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 04.11.05, 14:42 Mój Boże, a czymże to można wytłumaczyć nagłą miłość "przyjaciół" z PiS-u do Platformy. Piszesz o agresji ze strony PO, więc do cholery jasnej odpowiedz mi najpierw proszę na następujące pytania: Jaką partię i kogo personalnie najbardziej i najbrutalniej atakowało Prawo i Sprawiedliwość w tegorocznych kampaniach wyborczych? Jakich przy tym używało argumentów i słów? Czekam na odpowiedź!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 07:07 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z [...] IP: 80.51.255.* 24.10.05, 08:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 08:43 przepraszam że uraziłem twoja pe... dumę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wysoki Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 08:57 www.bober.geminus.pl/kaczor.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rosenkrantz666 Re:coś na wesoło IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.10.05, 09:54 Kaczka Bliźniaczka" W Warszawie w ratusza krzaczkach Mieszkała Kaczka Bliźniaczka Co cały dzień na wyścigi Robiła z bratem intrygi Zamiast się miastem zajmować Kochała siebie promować I by pokazać jak działa Muzea wciąż otwierała Pomawiać innych lubiła Sprytnie to z bratem czyniła Wciąż ponoć gdzieś coś słyszała Tak w mediach się zaklinała Wściekli się ludzie okropnie Niech intrygantkę gęś kopnie Poszli w paradzie z plakatem Gej Kaczko jest twoim bratem Nad Polską się chmury zbierają Już ludzie po kątach gadają Premierem ma być jedna Kaczka A prezydentem Bliźniaczka Broń Boże przed widmem nas kaczym Cokolwiek w tym kraju to znaczy Niech lepiej historia starannie Upiecze te Kaczki w brytfannie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamper Re:coś na wesoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 10:13 i oto mamy przykład ludzikapopierającego tusyka. sama demagogia populizm, odwoływanie się do najnizszych instynktów. sama ynetlygencyja tuska;-) nie dziwi mnie że przegrałskoro taka tłuszcza go popiera:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re:coś na wesoło IP: 212.160.138.* 24.10.05, 11:56 po co się kłócić, mleko się rozlało, taka okazała się wola większości... idąc na wybory mijałem grupki staruszek psioczących na żyda.... w samej komisji inna babcia po oddaniu głosu rozpromieniona powiedziała: "zamruczała kaczuszka"... tak ludzie wybrali,może to i lepiej. PIS weźmie na siebie całą odpowiedzialność...pozdrawiam wszystkich wyborców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re:coś na wesoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 12:14 i oby platforma nie pchała się do władzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re:coś na wesoło IP: 83.17.119.* 24.10.05, 12:40 Tu się z Tobą zgadzam, maju :) Niech sobie Rokita z PiS-em tworzy AWS-bis... Rokity nie było wczoraj przy Tusku - już pokazuje, że to nie jego POrażka i zaczyna dzielić stołki z PiSem. Liberalna część PO - zwolennicy Tuska, po takich chwytach poniżej pasa (program PO - pusta lodówka, Tusk - reprezentant salonów) powinni się szanować i odpuścić współrządzenie z formacją, której patronuje o. Rydzyk i którą wspiera Lepper. A za cztery lata, po klęsce Kaczorów (na których Lepper z Rydzykiem za parę miesięcy będą pluć aż miło)... nowa, najlepsza z możliwych koalicja na bazie odmłodzonego SLD oraz SdPl, UW i Tuskowej części Platformy Czego sobie, państwu i Państwu życzę :))) pozdruffki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca Re:coś na wesoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:22 Platforma to zlepek przypadkowych ludzi, którzy wskoczyli na pokład na fali rosnącej popularności tego ugrupowania parę lat temu. Tuska, Rokitę i Gronkiewiczową tak naprawdę łączy chyba tylko wada wymowy. Po porażce Tuska pozycja wicepremiera Rokity w PO wzrośnie i rozłam w tej partii jest wielce prawdopodobny. A skumanie się z lewicą byłoby dla PO gwoździem do trumny, co potwierdza obecna sytuacja UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re:coś na wesoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 13:33 PIS to co ?nie zlepek ? człowieku co ty piszsz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anal_fabeta Re:coś na wesoło IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.05, 21:57 najpierw poczekajcie a potem się żalcie a ten koleś który pisze o odmłodzonym sld to niech juz glosu nie zabiera czerwoni się w Polsce narządzili i im mam nadzieję podziękowano już na amen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re:coś na wesoło IP: 212.160.138.* 25.10.05, 08:38 Tusk sam sobie strzelił brameczke....Nie wliminując z PO Miodowicza i Brochwicza i nie potępiając ich niecnych uczynków sam postawił sie na równi z nimi...Ja na takie PO nie mógłbym oddać głosu...i kilka milionów Polaków również. A rządy PISiora (bo PO prawdopodobnie nie wejdzie do rządu) ugruntuje tylko pozycję lewicy, która w kolejnych wyborach osiągnie bardzo wysokie poparcie...i być może będzie współrządzić z przyszłą umiarkowanie liberalną frakcją PO..bo i tam wróżę szybki podział, jestem co do tego akurat przekonany. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re:coś na wesoło IP: 212.160.138.* 25.10.05, 08:41 ps. a do tego ten pyszałkowaty Rokita, który bardziej nadawałby się na oratora chórku Hare Kriszny niż na pretendenta do polityki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re:coś na wesoło IP: 83.17.119.* 25.10.05, 11:59 no i kto by pomyślał... w 100% zgadzam się z tym, co napisał voyto :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jotpe Re:coś na wesoło IP: 80.51.255.* 26.10.05, 02:08 Dobrze mówisz, tak będzie.Zwycięstwo PiS to koniec tej partii, bo w następnych wyborach w Sejmie jej już nie będzie. Co do Rokity, to po dziś dzień mam kaca,że nie wykopaliśmy go (dosłownie) po d..., gdy się pętał po krakowskim "Żaczku"(podobnie z B.Wildsteinem, z którym miałem 30 lat temu wielką nieprzyjemność przez parę dni mieszkać i wąchąć te paskudztwa, które razem z Pyjasem, Pietraszka i inną "opozycją" popalali i popijali). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.05, 15:21 Rodacy, zwycięstwo na całej linii frontu! Wszystko należy do nas, wszystko zależy od nas! My Prawdziwi Polacy, spadkobiercy: Jagiełły, Jana III Sobieskiego i Tadeusza Kościuszki domagamy się powołania: Gwardii Narodowej - Policji prezydenta RP, rodzaju „nad-policji”, która będzie mogła wykonywać wyroki na miejscu zdarzenia. Koniec z pedofilami, aferzystami i innym brudem, który zabiera czas Wymiarowi Sprawiedliwości! Elitarne oddziały „nad-policji” Prezydenta RP wykonają wyrok na miejscu bez kosztów sądowych , za które płaci podatnik. Dziś Polska, Jutro Europa, Pojutrze cały Świat będzie nasz!!! Wodzu Prowadź!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jur@ Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.05, 15:29 Czyżby IV RP = III Rzesza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP I Re: Mamy IV RP !!!! IP: 80.51.255.* 26.10.05, 01:54 IV RP jeszcze nie ma, ale niebawem mogą być ponowne wybory parlamentarne, bo - jak widzimy - zwycięska prawica się "jednoczy" (w walce o stołki i wpływy dla siebie oraz wszystkich znajomych królika).Jak dobrze pójdzie, to będziemy mieli IV RP z chorym wizjonerem Kaczyńskim, oszołomem Giertychem,chamem Lepperem oraz sprzedajnym PSL - w koalicji, której żywot nie potrwa dłużej niż pół roku.IV RP? Ja se ne boim, ja mam raka ... - jak mawiał pam Mracek do pana Novaka, gdy ten z radością informował go, iż Husak mówił w telewizji, że Czechosłowacja będzie lepszym krajem, bo już komunistycznym. - Tato, ja to wszystko p... - powiedziała mi w niedzielę córka, spakowała walizki i dziś pojechała do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
rapapo Re: Mamy IV RP !!!! 25.10.05, 16:40 Maju, współczuje Ci tej desperacji, to musi boleć :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:50 niepotrzebnie, nie martw się! choć nie są to moi ulubieńcy, ale cóż miałam począć, kiedy idole mojej młodości bądź to zmarli (kuroń), bądź to rozum im odebrało i skumali się z z komuchami (geremek, mazowiecki, frasyniuk)... pis nie toleruję za radykalizm połączony z tanim populizmem, bo wiem, że prędzej się skichają, niż uda im się zrealizować choćby część swoich szumnych haseł wyborczych nie wiem, czy po powinna kontynuować chory romans z pisem, raczej nie -- Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Mamy IV RP !!!! IP: 80.51.180.* 27.10.05, 00:04 ano mamy Postulowany przez PiS podział władzy: Prezydent - PiS Premier - PiS Senat - ponad 50% PiS Marszałek Senatu - PiS Marszałek Sejmu - PiS Szef Policji - PiS Służby Specjalne - PiS Ministerstwo Sprawiedliwości - PiS Prokuratura - PiS Ministerstwo Spraw Wewnętrznych - PiS czy o czymś jeszcze zapomniałem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: or Re: Mamy IV RP !!!! IP: 83.17.119.* 27.10.05, 00:11 chyba nie :) Ale za to ministerstwo sportu moze wezmie Zbyrowska? :P Schudla ostatnio troche - sylwetke ma w sam raz :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pikuś Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.05, 08:24 Zbyrowska - a ja myślałem że to jest facet - w telewizji wyglądał(a) jak NRDowska pływaczka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:13 Lepper: Marzę o tym, żeby rządzić Polską Samoobrona chce współrządzić z PiS. Andrzej Lepper powiedział, że jeśli nie dojdzie do koalicji PiS-PO, jego ugrupowanie jest gotowe "wziąć współodpowiedzialność za kraj, ale na zasadach współrządzenia". "Marzę o tym, żeby rządzić Polską" - dodał. Lider Samoobrony przyznał, że nie było żadnych rozmów z PiS na ten temat, ale podkreślił, że jego partię interesuje "gospodarka, sfera socjalna i rolnictwo". Dodał, że Samoobrona "ma ludzi, którzy są w stanie wziąć odpowiedzialność za pewne resorty". Lepper ocenił, że program PiS i Samoobrony jest w 70 proc. zbieżny. Podkreślił, że jeśli Samoobrona miałaby poprzeć rząd mniejszościowy, to "musi być zgoda programowa". Według Leppera, nie ma żadnej szansy, "by połączyć liberałów i socjalistów". Przypomniał, że już po wyborach parlamentarnych mówił, że alternatywą dla koalicji PiS-PO jest koalicja Prawa i Sprawiedliwości z Samoobroną, LPR i PSL. "Ja marzę o tym, żeby rządzić Polską" - podkreślił Lepper. Ostatni gasi światło... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa 2 Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:19 www.wprost.pl/ar/?O=82346 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anal_fabeta Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:31 typowe, nie stać cię na własną wypowiedź, a co to za autorytet pisał ten tekst Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa 2 Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 13:56 może i stać , ale po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.05, 14:52 baaaaaaaaaaaaaardzo odpowiedniPrawo i Samoobrona Rodzin Polskich Tercet egzotyczny - tak jeszcze niedawno reagowano na pomysł utworzenia koalicji Samoobrona-Liga Rodzin Polskich-Prawo i Sprawiedliwość. Teraz okazuje się, że partie wcale nie są sobie tak obce, jak mogłoby się wydawać, w wielu kwestiach jest im po drodze, w innych idą ręka w rękę. "Dzisiaj mamy pełną wiedzę, że o wspólnej koalicji rozmawiali Lech Kaczyński, ojciec Rydzyk, Roman Giertych i Andrzej Lepper. Wystarczy zapytać któregokolwiek z nich, żeby to potwierdzili" - powiedział dzisiaj radiowej Trójce Donald Tusk, szef Platformy Obywatelskiej. Z informacji prasowych i różnych wypowiedzi polityków wygłaszanych w ostatnim czasie wynika, że te trzy partie mają się od dawna ku sobie. Dwa tygodnie temu Roman Giertych zaproponował PiS współpracę, pod warunkiem, że bracia Kaczyńscy zaaprobują dziesięć postulatów, m.in. wprowadzenie polityki prorodzinnej i renegocjację traktatu akcesyjnego z Unią. Sekretarz klubu LPR Wojciech Wierzejski powiedział, że jeśli warunki zostaną przyjęte wówczas Liga gotowa jest poprzeć autorski, mniejszościowy rząd PiS. Tydzień temu, podczas wspólnego występu w Radiu Maryja, Andrzej Lepper apelował do szeregowych działaczy PiS, aby wymusili na władzach partii utworzenie koalicji z udziałem Samoobrony i LPR. "To jedyna szansa dla Polski, żeby zwyciężył kierunek narodowy. Nie Platforma i PiS, tylko są jeszcze trzy inne partie, które mają program narodowy, prospołeczny" - przekonywał słuchaczy toruńskiej rozgłośni. Balcerowicz musi odejść Wspólnym mianownikiem łączącym te trzy partie jest... Leszek Balcerowicz. Postulat odejścia prezesa NBP stało się credo politycznym Andrzeja Leppera, które przy każdej okazji powtarza jak mantrę. Teraz jego marzenia mają szansę się ziścić, gdyż z Balcerowiczem od lat mają też na pieńku bracia Kaczyńscy, chociaż z niechęcią do niego nie obnoszą się tak demonstracyjnie jak przewodniczący Samoobrony. Dopiero niedawno swoim emocjom publicznie dał wyraz Lech Kaczyński, zapowiadając, że gdy zostanie prezydentem nie wysunie kandydatury Balcerowicza na stanowisko szefa NBP po wygaśnięciu obecnej kadencji (upływa w 2007 r.). Dla LPR-u, Balcerowicz to symbol złego luda jakim jest liberalizm i z pewnością z ulgą przyjmie wyprawienie go na emeryturę. Niechęć tych partii do prezesa banku centralnego łatwiej zrozumieć po dokładniejszy przyjrzeniu się ich pomysłom na politykę monetarną państwa, które w skrócie sprowadzają się do jednego: ręcznego sterowania. Tak Samoobrona, jak LPR i PiS są za likwidacją Rady Polityki Pieniężnej. Partia braci Kaczyńskich opowiada się za przeniesieniem jej kompetencji na rząd. Podobnego zdania jest LPR. Andrzej Lepper chce ponadto nowelizacji ustawy o NBP, dzięki czemu mógłby wreszcie zrealizować swój plan rozwiązania rezerwy walutowej oraz spieniężenia rezerwy rewaluacyjnej, chociaż ta ostatnia fizycznie nie istnieje. Partie są zgodne, że trzeba obniżyć stopy procentowe. Cezary Mech, najtęższa głowa od ekonomii w PiS powiedział niedawno, że nie widzi powodu, dla którego stopy w Polsce nie miałyby być przynajmniej takie same jak w UE (2 proc.), gdzie przecież inflacja jest wyższa niż u nas. LPR uważa, że stopy trzeba niezwłocznie zredukować do poziomu inflacji. Nieco mniej radykalny jest tym razem Andrzej Lepper, gdyż opowiada się za "obniżeniem stopy procentowej kredytów do poziomu 3-4 punkty ponad inflacje", chociaż trzeba przyznać, że nie do końca wiadomo o co przewodniczącemu chodzi. Prywatyzacja - tak, wypaczenia - nie Taki sam punkt widzenia partie mają na prywatyzację. W skrócie można go ująć następująco: prywatyzacja - tak, wypaczenia - nie. Zdecydowany ich sprzeciw budzą wszelkie pomysły sprzedaży spółek związanych z wytwarzaniem i przesyłem energii. PiS w swoim czasie bliska była idea tworzenia silnych grup kapitałowych w oparciu o firmy kontrolowane przez państwo m.in. połączenie PZU z PKO BP, czy powołanie jednego koncernu węglowego. LPR ma podobny pomysł, z tym że zręby kapitalizmu państwowego zamierza budować na banku powstałym w wyniku fuzji BGŻ, BGK oraz BOŚ. Samoobrona, chyba najbardziej radykalna w sprawie prywatyzacji, wypowiada się jednak na jej temat dość ogólnikowo, opowiadając się za wstrzymaniem wyprzedaży majątku narodowego. Skoro o nadużyciach mowa należy podkreślić wspólnotę ideałów trzech partii w zakresie oczyszczania życia gospodarczego z rozmaitych patologii. LPR i Samoobrona postulują powołanie Prokuratorii Generalnej, która, jak stwierdza Liga, podda analizie dotychczasowe i kolejne procesy prywatyzacyjne "działając zgodnie z interesem narodowym". PiS od dawna zapowiada powołanie Komisji Prawdy i Sprawiedliwości, instytucji o kompetencjach Najwyższej Izby Kontroli urzędu prokuratorskiego. Dobrobyt i wieczna szczęśliwość Wspólna dla całej trójki jest troska o najuboższych i wrogość do krezusów. Wszystkie partie głosowały przecież w poprzedniej kadencji Sejmu za podwyższeniem minimalnej pensji oraz za wprowadzeniem jeszcze jednego, 50-proc. stawki podatku dla najbogatszych. Nie bardzo wiadomo jak głosowanie w sprawie podwyżki dla najlepiej zarabiających ma się do programów tych partii, które programowo są za obniżką danin. PiS, które było za wprowadzenia 50-proc. stawki teraz chce żeby bogaci płacili co najwyżej 32-proc. podatek dochodowy. Samoobrona także postuluje ograniczenie fiskalizmu: obniżenie podatku CIT płaconego przez przedsiębiorców do 10 proc. oraz wprowadzenie podatku obrotowego w wysokości 2,5 proc. Na papierze wygląda to ładnie, ale gdyby pomysł rzeczywiście wszedł w życie, to firmy wyszłyby na nim jak Zabłocki na mydle, gdyż po zmianach poziom fiskalizmu znacznie by się zwiększył. LPR też ma śmiałe plany reformy podatkowej, m.in. likwidację 22-proc. podatku dla budownictwa i na materiały budowlane. Postulat ten stoi w jawnej sprzeczności z unijnymi przepisami, co jednak partii rodziny Giertychów absolutnie nie przeszkadza, gdyż opowiada się ona za renegocjacją traktatu akcesyjnego. Po drodze im w ten sposób z Samoobroną, która też domaga się zmian we wzajemnych porozumieniach, przynajmniej w części dotyczącej dopłat bezpośrednich dla rolników. Co na to PiS? Na razie nie wiadomo nic ponad to, że braci Kaczyńskich do entuzjastów Unii trudno zaliczyć. Mieszkanie dla każdego Cała trójka idzie ręka w rękę w sprawie planów ożywienia budownictwa mieszkaniowego. PiS w ciągu ośmiu lat chce nam wybudować 3 mln mieszkań. Jeszcze dalej idzie Samoobrona, która w trzy lata chce potroić liczbę mieszkań w stosunku do roku 2000. Wszystkich przelicytowała LPR, bo zapowiada, że gdy ona weźmie się za rządy własny kąt będzie mieć nie tylko każda rodzina - to oczywiste - partia obiecuje, że zlikwiduje "problemy mieszkaniowe ludzi bezdomnych i samotnych, tworząc zróżnicowane formy budownictwa mieszkaniowego dostępnego dla wszystkich". Stąd już tylko krok do zapewnienia powszechnego szczęścia i dobrobytu. Taka też wizja Polski wyłania się z programów całej trójki. Najmniej populistyczne PiS podczas kampanii obiecało nam: dłuższe zasiłki macierzyńskie, rozwój nauki, oświaty i nowych technologii, zapewnienie bezpłatnego leczenia i całkowite wycofanie się z reformy systemu świadczeń zdrowotnych, gwarancje socjalne dla najuboższych. LPR i Samoobrona idą znacznie dalej. Zgrabnie propozycje programowe ujęła partia Andrzeja Leppera, która postuluje "odejście od liberalno-korupcyjnego modelu państwa na rzecz koncepcji opartej na stosunkach międzyludzkich, wynikających z naszych wielowiekowych tradycji narodowych oraz na wartościach chrześcijańskich. Te podstawowe elementy są głównymi źródłami powstania cywilizacji europejskiej, w której: - najwyższą wartością jest silne, narodowe państwo, w którym obywatele są jedynymi, suwerennymi gospodarzami, realizującymi swoje cele i dążenia w ramach funkcjonujących w państwie praworządności i demokratycznych p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: free Re: Mamy IV RP !!!! IP: 80.51.180.* 27.10.05, 21:31 PIS chcę za wszelkącenę udowodnić, że to wina PO że nie dostała marszałka i to wina PO że nie chcę wejść do rządu jako kwiatek do kożucha. Przecież układ z Samoobroną już był dawno dlatego przesunięto wybór marszałka głosami Samoobrony LPR i PSL na termin po drugiej turze. Wiedzieli, że odrzucenie kandydata PO na marszałka mogło by niekorzystnie wpłynąć na poparcie Kaczyńskiego. Teraz przyszedł czas zapłaty. Mamy Polskę kryminalną zamiast solidarną. Obłudnie słodko pierdzą do kamer, że chcą koalicji z PO. Całe to kłamstwo na temat koalicji z PO było potrzebne do wyborów. Wiadomo że Lepper ma stały zakochany elektorat nie do ruszenia, ale zarazem ma bardzo duży elektorat negatywny (ponad 60 %). Jakby wyborcy się dowiedzieli, że szykuję się powtórka z Klewek to część z nich by zagłosowała na kogoś innego. Można pogratulować strategii wyborczej. Niech przestaną owijać w bawełnę i tworzą ten rząd niby mniejszościowy z cichym poparciem Samoobrony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 10:42 Po wyborze leppera na wicemarszalka panowie z PIS powinni zaczac na nowo uczyc sie znaczenia slowa "PRAWO" i "SPRAWIEDLIWOSC" LUB uchwalic z pomoca samoobrony ich nowe znaczenie !! Pozdrawiam wszystkich normalnych chcacych uczciwego i nie dreczonego zbednymi podatkami panstwa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: żbik kapitan Re: Mamy IV RP i nowego wicepremiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 12:29 bi.gazeta.pl/im/5/2956/z2956115G.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
temid Re: Mamy IV RP i nowego wicepremiera 28.10.05, 21:23 ty - tylko ty ....., o mój wymarzony, o mój wytęskniony - spiesz sie, bo dla ciebie czas krótki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaciura Donald Tusk wygrał w Przemyślu... IP: *.mcon.pl 29.10.05, 10:52 w jednym z pośród 38 obwodów. Miało to miejsce w obwodzie nr 33, mieszczącym się w świetlicy Zakładu Karnego. Donald Tusk zdobył tam aż 83,48% głosów. Proszę o ciętą odpowiedź platformersów :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jur@ Re: Donald Tusk wygrał w Przemyślu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 17:18 No cóż... widocznie tam byli bardziej wykształceni wyborcy, a nie ciućmoki :) Tego oczekiwałeś zacióro??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa ulubiona potrawa Podkarpacia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:12 Kaczka nadziewana rydzykiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Donald Tusk wygrał w Przemyślu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.05, 20:17 No i co z tego? Lech Kaczyński wygrał w przemyskich DPS-ach. Odwiedź jedno z nich, popatrz na tych biednych,pokrzywdzonych przez los ludzi i powiedz, czy cieszą Cię ich głosy oddane na Twojego idola?. Ale tylko idiota mógłby robić z tego powodu problem społeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
slon251 Re: Donald Tusk wygrał w Przemyślu... 29.10.05, 20:41 Masz rację. DPS-y to miejsce szczególne i nie należy tych ludzi dodatkowo krzywdzić. Niekiedy jedynym ich celem życia jest tylko nadzieja........ Ktoś dobrze manipuluje tymi ludzmi!!! Kto im jest w stanie to uswiadomić i pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieżyt Re: Donald Tusk wygrał w Przemyślu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.10.05, 07:10 Zacióro droga,99% wyborców chodziło o coś zupełnie innego. Zostali zwyczajnie oszukani!Nie wierzysz?Jeszcze chwila i przejrzysz na swe oczęta. Odpowiedz Link Zgłoś
rychu_z_przemysla Re: Donald Tusk wygrał w Przemyślu... 04.11.05, 15:25 Gość portalu: zaciura napisał(a): > w jednym z pośród 38 obwodów. Miało to miejsce w obwodzie nr 33, mieszczącym > się w świetlicy Zakładu Karnego. Donald Tusk zdobył tam aż 83,48% głosów. > > > Proszę o ciętą odpowiedź platformersów :] Nie jest to dla mnie zaskoczeniem, nie głosowali na kandydata otwarcie mówiącego o przywróceniu kary śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jur@ Re: Mamy IV RP !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:19 rotfl.pl/img.php?doom4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Lepper Nas kocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.05, 19:36 217.79.144.102/~b0rg/rotfl/upload/lepper06.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Do zaciury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 21:01 Czekam cierpliwie na odpowiedź na moje pytania!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: voyto Re: Do zaciury IP: *.aster.pl 05.11.05, 21:37 co mi zostało powiedzieć....ja wiedziałem że tak będzie... no comment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jur@ Re: Do zaciury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.05, 22:20 Jaka odpowiedź! Jakie tłumaczenia! Porębało Cię?????? Motłoch oddał głos i trza doić! doić! doić! kaskę :))) Ale i kurdupli jeszcze wydoją - tak mi Panie Boże dopomóż! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry Re: Do zaciury IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.05, 17:56 Masz rację Jur@. Ten zaciura i jemu podobni PiS-uarowcy byli mądrzy w gębie przed wyborami. Ich hasło wyborcze powinno było brzmieć:JAKOŚ TO BĘDZIE!! Teraz się sprawdza idealnie. Pieprzyć jutro, wazne jest dzisiaj i nasze TKM, a po nas choćby potop. IV Rzeczpospolita - śmiechu warte. Odpowiedz Link Zgłoś