Dodaj do ulubionych

ranking przemyskich stron internetowych

IP: *.ptvk.pl 24.02.07, 09:16
1. www.przemysl.pl
Szacuję, że w miesiącu ma 20 tys odsłon.
( Nie wiem, co ci ludzie widzą w tej stronie. Pewnie sami turyści ją
odwiedzają. Jak widać Przemyśl ma potencjał :)
Strona zajmuje 3200 pozycję w rankingu polskich stron internetowych.
2. www.przemysl24.pl
Strona zajmuje w rankingu 9600 pozycję.
(Wysoka pozycja dzięki forum)
3. www.zycie.pl
Strona Życia Podkarpackiego. 14000 pozycja.
W rankingu nie mieści się strona www.eprzemysl.pl
Oj, Demon, coś cieniutko z frekwencją twojej strony :) Chociaż masz pr 3
Googla - jedyny pozytyw.
Obserwuj wątek
    • Gość: Imac Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.chello.pl 24.02.07, 12:17
      No ludzie widzą w tej stronie, że jest to oficjalny serwis miejski. To wystarcza :)
    • Gość: he? Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 24.02.07, 13:08
      "Szacuje się", "polski ranking"? Odnoszę dziwne wrażenie, że posługujesz się terminami wyssanymi z palca. Może napisz wprost do czego zamierzast zamiast pie..ć bzdury ;)
      • Gość: bv Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.ptvk.pl 24.02.07, 13:15
        "Szacuję" czasownik w pierwszej osobie ! Czytaj ze zrozumieniem. Dużo wody
        upłynie w Sanie zanim będę się przd Tobą tłumaczył.
        • Gość: he? Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 24.02.07, 15:43
          I o to chodziło, dałeś się zmanipulować jak ostatni frajer i nawet nie wiesz kiedy hahaha :)) Dla ciebie już za dużo wody upłynęło, czas zaprzyjaźnić się z cmentarną glebą zamiast wylewać swoje żale do Sanu.

PS. Czemu nie odpowiedziałeś na pytanie? Rozgryzłem cię? Prosty, mały człowieczek ;)
    • Gość: Ciekawski Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 15:22
      A z jakiego rankingu wziąłeś dane tworząc ten ranking przemyski?

> 1. www.przemysl.pl
      > Szacuję, że w miesiącu ma 20 tys odsłon.
      > ( Nie wiem, co ci ludzie widzą w tej stronie. Pewnie sami turyści ją
      > odwiedzają. Jak widać Przemyśl ma potencjał :)

Obawiam się że chyba nie rozróżniasz odsłon od wizyt. Na jakiej podstawie szacujesz?
      Alien z P24 wielokrotnie podawał - włącznie z wykresami z ich statystyk - że w
      dobijają do 150 TYSIĘCY odsłon w miesiącu (dla samego przemysl24.pl - dla forum
      z tego co pamiętam nie mają statów - przynajmniej nie podawali)

www.przemysl24.pl/aktualnosci/rekord-i-nie-tylko.html
      www.przemysl24.pl/aktualnosci/o-roku-ow.html
      "W październiku minął rok naszej działalności, natomiast w grudniu został
      ustanowiony nowy rekord odsłon. W ostatnim miesiącu roku zanotowaliśmy ich
      blisko 150 000."

forum.przemysl24.pl/showthread.php?t=963&highlight=ods%B3ony
      • Gość: Tik - Tak Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 25.02.07, 15:39
        No i wszystko jasne.Trochę przekłamań, trochę obelg, jakieś sprostowania -
        hallo Przemyśl!
        • Gość: bv Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.ptvk.pl 25.02.07, 21:34
          W moim rankingu nie ma przekłamań. Różnice są tak znaczne, że miejsca stron nie
          mogą ulec zmianie. Specjalnie nie podałem źródła, a niech się pomęczą. Zgadzam
          się z tobą Tik-Tak. Poświęciłem swój czas i zostałem ... prostakiem i nieukiem. :)
          • Gość: Ciekawski Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.07, 10:09
            No tak. Bez komentarza :) Prowadź badania dalej...
            • Gość: bv Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.ptvk.pl 26.02.07, 11:23
              Ciekawski, czy ja napisałem coś o badaniach? Pisząc słowo "odsłon" miałem na
              myśli rzeczywistą osobę. Na dużych, popularnych stronach chyba połowa wizyt to
              są boty wyszukiwarek. Właśnie nie prowadzę żadnych badań i nie chce mi się
              szukać dokładnej relacji między liczbą wizyt botów a liczbą wizyt rzeczywistych
              osób. Wierzysz w to, że w jednym miesiącu 150 tysięcy osób odwiedziło
              przemysl24.pl? Przyznaję Ci -ciekawski- rację, biorąc pod uwagę poprawność
              językową, użyłem złego słowa "odsłon". Jesteś mądrzejszy ode mnie. :)
              Pozdrawiam
              • Gość: Ciekawski Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 11:46
                Nie mam powodu by nie wierzyć :)

Patrząc na mój skromny serwis w którym na jedną wizytę przypada średnio 5 odsłon
                - dawałoby to w przypadku p24 około 30 tys wizyt w miesiącu - około 1 tys
                dziennie. To jest jak mi sie wydaje realne.

Miejski serwis raz z tego co pamiętam podał swoje dane. Ale podali je w sposob
                podobny - bez urazy - do Twojego. :)

Na codzien interesuję sie marketingiem sieciowym ;) Stąd moje głębsze
                zainteresowanie tematyką statystyk - nie tylko serwisów przemyskich :).
                • Gość: bv Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.ptvk.pl 27.02.07, 12:53
                  Ciekawski - szacunek. Moje źródło to alexa.
                  (Oczywiście znam wady tej witryny, nie uwzględnianie użytkowników linuxa itp.)
                  Swoją drogą to ciekawe, że przemyślaninem możesz być Ty, ja i np. Majgier
                  (wielki ROP). A najgorsze jest to, że on wygrywa :)
                  • Gość: Ciekawski Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 13:34
                    Ok to jeszcze dla uściślenia :)

Jeśli mówimy o Alexa to trzeba wziąć pod uwagę iż na ranking DOMENY przemysl.pl
                    pracują:

# przemysl.pl - 25%
                    # mzk.przemysl.pl - 24%
                    # um.przemysl.pl - 9%
                    # ogloszenia.przemysl.pl - 8%
                    # powiat.przemysl.pl - 7%
                    # ekonomik.przemysl.pl - 6%
                    # gah.przemysl.pl - 5%
                    # biblioteka.przemysl.pl - 5%
                    # ck.przemysl.pl - 3%
                    # pcen.przemysl.pl - 3%
                    # infores.przemysl.pl - 2%
                    # sdb.przemysl.pl - 2%
                    # kultura.przemysl.pl - 1%

przywołując natomiast przemysl24.pl mamy:

# przemysl24.pl - 68%
                    # forum.przemysl24.pl - 32%

Ok teraz trochę o metodologii (cytat):

What is Traffic Rank?

The traffic rank is based on three months of aggregated historical traffic data
                    from millions of Alexa Toolbar users and is a combined measure of page views and
                    users (reach)

(...)
                    Traffic is computed for sites, which are typically defined at the domain level.
                    For example, the Web hosts www.msn.com, carpoint.msn.com and slate.msn.com are
                    all treated as part of the same site, because they all reside on the same
                    domain, msn.com.

Ilu Twoich znajomych ma toolbar Alexy w swojej przeglądarce? :p
                    Reasumując - dla polskich stron w mojej opinii ranking Alexa to jak prognozy
                    wyborcze LPR :)

• Gość: Tik - Tak Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 27.02.07, 16:58
                      Jak zaczynacie się przechwalaś i sobie dokuczać to przynajmniej wyjaśnijcie co
                      to takiego wizyta, a co odsłona i bot jakiś.I szanujcie siebie nawzajem.
                      • Gość: Ciekawski Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.07, 22:19
                        A proszę bardzo :)

Wizyta

jest to wykonywany przez użytkownika (cookie) ciąg następujących po sobie odsłon
                        stron wybranej witryny. Odstęp czasowy między kolejnymi odsłonami nie może
                        przekraczać 30 minut. Jeżeli taka sytuacja zaistnieje, wizyta liczona jest jako
                        druga.

Odsłona

jest to zdarzenie polegające na obejrzeniu jednej z podstron podczas
                        przeglądania wybranej witryny.

Bot to bot ;)

Zródło:
                        www1.stat.pl/index.php?menu=STATYSTYKI/PRZEWODNIK_PO_STATYSTYKACH
                        • Gość: Tik - Tak Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 28.02.07, 13:03
                          Chciałeś być kiedyś nauczycielem?Może chciałeś, ale dobrze, że nie.Zauważ jaka
                          to trudna sztuka nim być.Cały numer nauczycielski polega na tym, że masz
                          kilkadziesiąt zainteresowanych łbów tym co powiesz.Ale nie wiesz czego one mogą
                          doświadczyć.Ich stan umysłu domaga się informacj i Ty masz ja przekazać.I tu
                          kończy się bajanie.Chodzi o to, aby te mózgi przyjęły, zapamiętały i potrafiły
                          odtworzyć nabyte(lub nie),informacje. A jak u Ciebie z tym przekazem informacji
                          dla mnie?Tępego debila.I kto tu jest pytającym? Zbyt długi zapis.To może w
                          drudim napiszę co i jak.
                        • Gość: Tik - Tak Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 28.02.07, 13:15
                          > Odsłona
                          >
                          > jest to zdarzenie polegające na obejrzeniu jednej z podstron podczas
                          > przeglądania wybranej witryny.
                          Czyli jak otworzę forum przemyskie a następnie twój zapis to odsłona.Tak?
                          Dalej jak będę wybierał z wielu linków, jeden dotyczący np."modraszka"to wizyta?
                          Czy tak?
                          No i to kuriozum:BOY to BOT. Czyli co?
                          Nie jestem złośliwy.Chciałem tylko wykazać, że q...a wielu zdaje się, że ich
                          madrość jest wielka i nie pokonana.A tymczasem nędza wierutna.Nie jest moim
                          zamiarem kogokolwiek obrazić.
                          • Gość: Ciekawski Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 13:56
                            To inaczej :)

Przujmujemy, że rozmawiamy o czasie 30 minut w którym to czasie serfujesz po
                            internecie.

I teraz jeśli o godzinie 12:00 (podaję godzinę dla uproszczenia) wchodzisz na
                            forum to masz 1 wizytę - jeśli opuścisz forum i wrócisz za 5 minut (czyli o
                            12:05) ale ciągle mieszcząc się w tych 30 minutach od pierwszego wejścia to w
                            dalszym ciągu masz 1 wizytę. Skoro "zacząłeś" oglądać o 12:00 to 12:30 będziesz
                            zliczany jako 1 "wizyt" :).,
                            Jeśli zaś wróciłeś na forum nie po 5 minutach (12:05) od pierwszego wejścia
                            tylko po 31 minutach (12:31) to już jest 2 wizyty. Jedna o 12:00 a druga o
                            12:31. Proste prawda? Kluczem tu jest czas między kolejnymi wejściami / wizytami
                            na stronie.

Teraz odsłony. Podczas wizyty o 12:00 zerknąłeś to 4 wątków - pierwszych z
                            brzegu. Twoje pierwsze wejście o 12:00 jest już zliczone jako WIZYTA - ale
                            uwaga: zostało też zaliczone jako pierwsza odsłona!!!!
                            Jeśli odwiedziłeś kolejno 4 wątki - tylko zerknąłeś do nich by zobaczyć o czym
                            autorzy piszą to masz kolejne 4 odsłony (przeładowałeś stronę forum kolejne 4
                            razy). Reasumując w trakcie jednej WIZYTY masz zaliczone 5 ODSŁON.

Dlaczego odsłony są ważniejsze od wizyt? Ponieważ za każdą odsłoną system
                            emitujący reklamy pakuje Ci INNĄ reklamę (choć oczywiście nie musi).
                            Wszystkie duże, szanujące się serwisy sprzedają reklamy na odsłony. W przypadku
                            onetu czy innych portali te liczone są w miliardach miesięcznie.

Co to jest BOT - bot to specjalne oprogramowanie, które uruchamiane jest przez
                            "wyszukiwarki" internetowe (google, yahoo, msn, onet, netsprint itp).
                            Oprogramowanie to - robot lub inaczej spider (pająk) - wysyłany jest przez
                            wyszukiwarkę w różne obszary sieci internetowej.
                            Każda wyszukiwarka może mieć wiele robotów - od kilku do kilkuset. One stale
                            przemierzają sieć zbierając informację o tym jakie strony odwiedzają i co na
                            tych stronach się znajduje. Te zebrane informacje zapisywane są do baz danych z
                            których z kolei wyszukiwarki pobierają dane gdy je o coś zapytamy.
                            Czyli jeśli wejdziesz sobie na google.pl i wpiszesz w nim do wyszukania słowo:
                            Przemyśl to wyszukiwarka zwróci Ci wyniki (listę stron z opisami). Wyniki te są
                            pobierane z bazy wyszukiwarki. Bazy która powstaje dzięki mrówczej pracy BOTA
                            (inaczej robota, pająka lub spidera :)).

Jak to się ma do statystyk: otóż szanujące się systemy WYKLUCZAJĄ roboty ze
                            swoich wyników. Jak to robią? Wykluczają adresy IP robotów bądź co jest
                            PEWNIEJSZE podają wyniki COOKIE i NON COOKIE :).

Zagłębiamy się coraz dalej w tajemną wiedzę ale by już zakończyć powiem że 99%
                            normalnych internautów to wyniki COOKIE a roboty to ZAWSZE NON COOKIE.

Tyle :)

• Gość: Tik - Tak Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.mcon.pl 28.02.07, 14:53
                              Ciekawski jestem z Ciebie dumny!Jesteś chłopiec wyuczalny.A nie mozna tak było
                              od razu? Wydrukuję sobie tą informację.Czy ona mi się przyda?Może, ale warto
                              wiedzieć.Dzięki, jesteś GOŚĆ.
                          • Gość: bv Re: ranking przemyskich stron internetowych IP: *.ptvk.pl 28.02.07, 14:06
                            Bot to pojęcie wieloznaczne. Tutaj używamy go w takim znaczeniu:
                            Każda wyszukiwarka ma swoje programy (boty), które chodzą sobie po sieci.
                            Odwiedzają stronę, sprawdzają linki, oceniają stronę itp. Jak nie ma się dostępu
                            do statystyk strony, to nie można odróżnić wizyty bota od wizyty realnej osoby.
                            Krótko mówiąc bot to program. Swoim pierwszym postem chciałem zwrócić uwagę na
                            to, że Przemyśl ma duży potencjał turystyczny. Niezależnie od metody i terminów
                            internetowych ruch na stronie jest bardzo, bardzo duży. Prawda, że ciekawe ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka