Dodaj do ulubionych

Janek Rulewski padł

IP: *.mcon.pl 08.03.07, 18:22
www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2007030802
Jan Rulewski: Wstydzę się takiej demokracji
------
Oto prawa i sprawiedliwa IV RP w pełnej krasie. Tak hartowała się stal! Ile
takich Rulewskich, Cimoszewiczów i innnych w podobny sposób wykończono przed
wyborami?
Obserwuj wątek
    • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 09.03.07, 09:05
      Demokracji nie można się wstydzić.Demokracja jest lub nie.W Polsce demokracji
      nie ma.Nie podaję przykładów, rozsądny obaczy sam.Należałoby zastanowić się i
      podumać nad przeszłością ruchu solidarnościowego.To było spontaniczne
      wystąpienie ludzi pracy zniewolonych przez państwo polskie.Tak, q....a polskie!
      Na czele tego ruchu nie módł stanąć inteligent, bo to nie tak.Musiał robotnik,
      i od tego zaczęła sie era Wałęsy, największego głupka.Duren nie miał zaplecza,
      dureń sadził, że obją boga za stopy.A okazało się, że duren
      zmarnotrawiłPolskę.A teraz mamy to co mamy.Mamy Kaczyńskich z ich
      nieroztropnością i bęcławstwem.Mamy Rokitę, dupka. który nie wie co chce.No i
      macie mnie.Serdeczności.
      • Gość: Kizior Re: Janek Rulewski padł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 09:59
        człowieku, idź sie wylecz, bo bredzisz. Polskę wykończyła komuna, nie tylko
        gospodarczo, ale co najgorsze społeczeństwo zostało poddane tak zmasowanemu
        praniu mózgu, że tarz takie kretyńskie posty jak twój powstają. Jeżeli nie
        widzisz różnicy co do zasad demokratycznych, choćby w wolności wygłaszania nawet
        tak kretyńskich poglądów jak twój, z tym co było a jest to idx koniecznie do
        lekarza, bo jeszcze trochę na na gó.. powiesz czekolada i będzie wstyd. Nim
        pojawili się Kaczyńscy, to był Lesio Miller, Kwachu i inni, czy to też było bee?
        Mamy polityków takich jakie mamy społeczeństwo, a to społeczeństwo i jego
        świadomość to niestetyt efekt własnie 50 lat komuny, odzwyczajania ludzi od
        myślenia, nauczenia ich że wszystko się załatwia, że o wszystkim decyduje układ
        itp.
        • Gość: Jack Re: Kizior padł..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 10:28
          Jesteś typowym przypadkiem, że komuna oduczyła Cię myślenia. Odnoszę takie
          wrażenie nie tylko na przykładzie tego wątku.
        • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 09.03.07, 12:16
          Co to znaczy komuna?Zapewne gó..arzu powiesz, żes najlepszy.A gdzie durniu
          demokracja w Polsce?Demokracja to wyrzucenie Wildsteina.Demokracja to ubliżanie
          Bartoszewskiemu?Wysięk z nosa to smark tak zwany, ale to nic innego jak nadmiar
          wody wydzielony z błony śluzowej nosa.Zrozumiałeś?
          Napisz mi niebawem co to takiego KOMUNA????
          • Gość: Kizior Re: Janek Rulewski padł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 12:59
            już byłem zapitym kretynem nazwany, teraz jestem gó..arzem - no cóz jak brak
            argumentów to pozostaja wyzwiska, jak nie wiesz czym była komuna to strzel
            baranka, zakręć śmigłem i idź się leczyć z amnezji.
            • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 09.03.07, 13:13
              Wku..a mnie szastanie komunałami o komunie i solidarności.Może przesadziłem,
              przepraszam.Tylko napisz mi co to było takiego KOMUNA.Jakos tak mnie nie
              przekonuje powiadanie przez MŁODYCH(teraz dobrze?)że wszystko to komuna.Nigdy
              nie nazwałem Cie zapitym kretynem, cos wymyślasz.Wyzywam ludzi bardziej
              subtelnie.hej.........
              • Gość: Kizior Re: Janek Rulewski padł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 13:23
                nie wiem jak tam u innych, w moim przypadku nie jest to szastanie komunałami,
                tylko kwiestia doświadczenia tego syfu przez połowę życia i np. porównania
                statusu moich rówieśników np z belgii czy Holandii z moim. Czy np. stanu
                świadomości i odpowiedzialności społeczności lokalnych w miasteczkach małych
                zapuziałych właśnie w tych państwa a np. w Przemyślu gdzie każdy może nasr.. na
                chodnik (czasem dosłownie) i jeszcze jest zły że ktoś mu zwraca uwagę a tam
                wszyscy dbaja o czystość swojego miasta (szczególnie podkreślam utozsamianie się
                ze swoim miastem) Ten dopis to również kwestia demokracji i jej pojmowania. Za
                Komuny Bartoszewski siedział, dziś ktoś może go nie lubieć lub nie zgadzać się z
                jego poglądami a nawet jak znajdzie się jakiś debil, to może pluć na profesora.
                To taka subtelna różnica - jak to w tym kawale była czy rózni się demokracja
                ludowa od demokracji - tym czym krzesło od krzesła elektrycznego. Komuna to był
                najgorszy syf jaki mógł Naród Polski spotkać po II wojnie światowej i nawet
                najgorsze wyzwiska nie zmienią mojego poglądu na tę sprawę. czuwaj
                • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 09.03.07, 14:43
                  i dalej nie napisałes coż takiego komuna była.SYF twierdzisz.Obraziłes mnie i
                  nie przepraszasz.Jak mam się zachować?
                  • Gość: darek Re: Janek Rulewski padł IP: *.ptvk.pl 09.03.07, 15:34
                    Nie szkoda Wam strzępić języka? Dojdziecie w ten sposób do konsensusu? Dla mnie to co przerażające w dzisiejszych czasach to fakt, że wszystkiemu winna komuna! I dla tych polityków, którym brak pomysłu na państwo polskie słowo KOMUNA to niezły wykręt. W dobie pokomunistycznej mamy premiera, który przy kamerach mówi "spieprzaj dziadu", który mówi, ze nie będzie koalicji z Samoobroną, bo to poesbeckie tałatajstwo, mamy prezydenta, który został skazany prawomocnym wyrokiem, a nie ma zamiaru przed wyrokiem się ugiąć. I mamy wiele ciekawych rzeczy, jak np. gniot pod nazwą "Raport Macierewicza" - żywcem zerżnięty z informacji z PAP-u. Czy demokracja, czy nie to jakie to ma znaczenie? Ludziom tak bardzo potrzeba do życia określeń? "Kąpię się w wodzie, uff, to lepsze jak gó..!"
                    • Gość: Kizor Re: Janek Rulewski padł IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 15:59
                      a kto powiedział, że Kaczor to nie ofiara systemu, że on tez jest homo
                      sovieticius, że mimo swoich zapewnień, że będzie prawo i sprawiedliwość jakoś
                      tak wychodzi średnio z realizacją. Nie lubie tylko jak mi ktoś kit wciska, że
                      jak to Kwachu powiedział - : "... nie było tak źle" no pewnie że nie było tak
                      źle - było koszmarnie źle i konsekwencje tego odczuwać będziemy jeszcze długo.
                      Choćby dlatego, że do wyborów znów pójdzie 30% bo reszta mówi: mnie to wisi, nie
                      obchodzi mnie polityka bo to gó.., mnie obchodzi żeby dom można było taniej
                      kupić i żeby w pracy lepiej płacili, i żeby przepisy były mniej durne. Ale o
                      tym własnie decyzje zapadają w polityce. To wybierzmy takich co nie chcę
                      rozliczenia, mają w d..pie Maciarewicza, albo powiedzą że wprowadzą podatek
                      liniowy i zwolnienie od podatku gruntowego dla budownictwa rodzinnego. Wszyscy
                      wiemy jak ma byc tylko jakoś nie potrafimy tego przelać w rzeczywistości bo
                      zawsze coś jest do d.. albo poseł, albo premier, albo prezydent. Tylko to myśmy
                      ich wybrali, nawet wtedy gdy nas przy głosowaniu nie było. Ciumek spadam na
                      piwko bo mi to wszystko wisi.
                      • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 09.03.07, 16:09
                        Nie odpowiadam, ale Ty gównarzu nigdy nie chodzłbys nieuku na piwsko.Czym i jak
                        było za twojej komuny, zasrańcu?No jak, ku.. napisz!!!przepraszam za
                        wulgaryzmy
                        • Gość: darek Re: Janek Rulewski padł IP: *.ptvk.pl 09.03.07, 16:53
                          Tik-Tak, lekko przesadzasz. Odnosząc się do Kiziora, to mam pytanie w sprawie obietnic wyborczych: 3 mln mieszkań, od cholery autostrad, mniejsze koszty pracy, mniejszy podatek, tanie państwo. I ponadto Zyta, która tak się zna na gospodarce jak Fotyga na sprawach międzynarodowych. No i jeszcze mało ambitny picuś Kazio, który zlał patriotycznie Polskę i robi "byznes" w Londynie. O czym my wogóle mówimy? Czy Ty Kizior myślisz, że za 20 lat temat komuny przycichnie? Obecnie Kościół katolicki żywi się z podatków Polaków, a mimo to nadal winna Komuna? Kwachu to maksymalny przekrętas i ja go nie bronię, ale nie widzę żadnej różnicy pomiędzy nim a obecnym prezydentem, no chyba, że mówimy o różnicy w klasie, bo tej, niestety obecnemu brakuje. Mam jeszcze pytanie, zna może ktoś tematy prac magisterskich obecnego Prezydenta i Premiera?
                          • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 09.03.07, 18:24
                            Może Rulewski miał na imę Jan.Kaczmarski też umarł.
                            • jobrave Re: Janek Rulewski padł 09.03.07, 19:30
                              Uważam, że to nie kwestia poprzedniego systemu leczmentalnośc odgrywa tu
                              podstawowa rolę. O wiele gorzej miały Estonia , Łotwa i Litwa,niegdyś przecież
                              republiki radzieckie a są to w tej chwili kraje, które pod każdym względem
                              wyprzedziły Polskę pozostawiając ją daleko w tyle, niedługo będziemy za Rumunią
                              i Bułgarią.gdyby nie było komunizmu należałoby go wymyslić, bo czym tłumaczyłyby
                              swoja nieudolność kolejne ekipy rzadzące kolejnym Rzeczpospolitymi? Popłakiwanie
                              nad Kaczorami, że są ofiarami komunizmu, to tak jak rozuczulanie się nad
                              gomułka, ze był ofiarą kapitalizmu. Nb. w Polsce nigdy komunizmu nie było, bo
                              tak utopijnej koncepcji nie dałoby się zrealizować, mylimy komunizm z jedną z
                              form systemu totalitarnego. Chyba, że tym terminem określamy twórców tego
                              systemu, który posługiwał się ideologią komunistyczną w celu zjednania sobie
                              ludzi. Tak czy owak system oszukańczy i przerażający. Rozumiem , że jakis prosty
                              ciemny chłopina mógł stać się ofiarą "komunizmu" ale tacy światli faceci, jeden
                              profesor drugi doktor? To, że pozwolili oni z siebie zrobić ofiary, to nie tylko
                              ich nie usprawiedliwia ale wręcz dyskwalifikuje, jako tych, którzy mają
                              wprowadzic Polskę do grona krajów cywilizowanych. Jedynym wyjsciem jest
                              uchwalenie ustawy, ze zarówno do Sejmu jak i na inne stanowiska publiczne można
                              wybierac jedynie ludzi, którzy urodzili się po 1975 roku. Zniknąłby wówczas
                              problem lustracji, układów, umoczeń, ofiar komunizmu, rządziliby absolwenci
                              lepszych lub gorszych ale juz nie peerelowskich uczelni, ludzie dynamiczni, bo
                              młodzi. Jeśli więc Kaczory i reszta, mają na uwadze dobro Polski, niech uchwalą
                              taką ustawę i się rozwiążą albo niech prezydent zainicjuje stosowne referendum i
                              jestem przekonany, że skończy sie to pier...dolenie, bo młodzi komunizmu nie
                              pamiętają starzy będa mieli gó.. do gadania.
                              • Gość: darek Re: Janek Rulewski padł IP: *.ptvk.pl 10.03.07, 09:49
                                Rzecz w tym, że najwięcej jest antykomunistów urodzonych po '75-tym. Ludzie, którzy urodzili sie w tamtych czasach znają i pamiętają specyfikę tamtego życia. Kiełbasa w kiosku, mydło w sklepie mięsnym itd. (tak tak, komuna winna). Najprościej jest zwalić na komunę. Kaczor stwierdził, ze był to ustrój chołoty dla chołoty, a co teraz jest? A w jakich czasach zrobił studia? Dawniej wspomniana chołota piła z księżmi, a obecna ELYTA też pije z księżmi,ale teraz to jest o.k.? Najgorsze joebrave, że ludziom brak odwagi do myślenia, do zresetowania mózgownicy. Bo mama i tata mówili, że komuna jest be, ale mama i tata nie mówili co robili w pracy, w życiu codziennym. Wyglada na to, że 2/3 społeczeństwa to współpracownicy systemu, ale obecnie wygląda na to, że 2/3 społeczeństwa to ofiary systemu. O co tu kur...wa chodzi? Kto był winny, a kto był ofiarą? A teraz mam pytanie do antykomunistów, ile dróg wybudowano w IV Rzeczypospolitej? Ilu zatrudniono nowych doradców w ramach odchudzania państwa?
                                • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 10.03.07, 10:02
                                  A gdzie tzw.Kizior?Hołota dla niego to pestka.Szczeniak bezzębny niestety.
                                  • Gość: Kizor Re: Janek Rulewski padł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 14:12
                                    he he he strasznie się wkurzacie komuszki, że tak źle o tym gó..e jakim był PRL
                                    piszę. Będę tak robił bo widziałem jak to działa. Co z tego, że budowali
                                    wstrętne blokowiska, gdzie na 40 metrach kwadratowcyh kazali mieszkac 5 osobowym
                                    rodzinom, a dziś te bloki trzeba remontować, ocieplać, sami musimy sobie
                                    wymieniać okna, bo z tego gówna jakim były bloki zwiewało 70% ciepła. Czym się
                                    różniła ta durna komuna od normalnej gospodarki - no cóż tego też nie widzicie
                                    to tak jak różnica między dużym Fiatem a mercedesem. A czemusz to komuszki
                                    zapominacie, że marnowaliście wysiłek tylu milionów biednych i zapracowanych
                                    ludzi którzy zapierdzielali godzinami, a dziś te piękne drogi jak np. Gierkówka
                                    to takie gó.., że nawet nie ma jak tego przerobić i lepiej zaorać i jeszcze
                                    tysiące kilometrów dróg po których płynął asfalt strugami jak tylko słonko
                                    zaświeciło powyżej 20 stopni. Jak tam Tiku - Taku, zapomniałeś kolejki za
                                    papierem do dupy, kobiety stojące godzinami w kolejkach po mydło, skarpetki.
                                    Wykształcenia tez państwo nie dawało - jak ktoś się chciał uczyć to się uczył,
                                    no chyba że chciał być oficerem np. bezpieki to tam wystarczyły kursy
                                    WUML-owskie i już maturka była, a potem na szybciora magisterek np. w akademii
                                    warszawskiej leninówce. A jak bawiła się elita komuszków to też zapomniałeś.
                                    Arłamów za miedzą. A jak ktoś zaczynał coś szemrać to brali takiego
                                    niezadowolonego za dupę i gnoili. I ty dobrze wiesz że potrafili ludzi gnoić.
                                    zapomiałeś już o najgłośniejszych aferach jak z tego gnoju jakim był PRL
                                    uciekali najwibitniejsi naukowcy. Dlaczego do dziś najlepsze magnetofony
                                    studyjne w Szwajcarii robi Polak który spierdzielił z PRL tego kraju dobrobytu.
                                    Dlaczego wielki czerwony brat nie pozwoił na rozwój polskiej motoryzacji.
                                    Giedroyć siedział w Paryz też dlatego, że klimat mu bardziej
                                    odpowiadał.zapomniałeś. Jak widzisz jest trochę argumentów nie takich durnych, a
                                    jak zapomniałeś to idź do kogoś do bloku, kup malucha i spierdzielaj do Korei
                                    Północnej tam odetchnisz wolnościa i systemem sprawiedliwości społecznej gdzie
                                    nie będziesz musiał oglądać kaczorów. Ciumeczek
                                    • Gość: Tik - Tak Re: Janek Rulewski padł IP: *.mcon.pl 10.03.07, 15:27
                                      To gdzie ta komuna?Zdefiniuj niebożę to pojęcie.A Giegroycia sie nie czepiaj.
                                      "Bóg nie może postapić wbrew zasadom logiki, choćby dlatego, że jest ona Jego
                                      własnym, boskim sposobem myślenia'
                                      Aleś agresywny.Uczyłem sie i nauczyłem.Mam to w sobie.Inne nauki są teraz?
                                      • Gość: darek Re: Janek Rulewski padł IP: *.ptvk.pl 10.03.07, 15:47
                                        Kizior, Ty sie naprawdę zresetuj, bo albo jesteś ślepy, albo masz klapy! A kto teraz, używając twojego określenia , spierda..la na zachód? A ta miernota lekarska (poza wyjątkami) z Przemysla to ofiary komuny? Wszak wielu kształconych za nowych czasów? A ile zarabiają naukowcy z PAN-u w nowych, lepszych ponoć czasach? A ilu ludzi wyjechało, bądź ma zamiar wyjechać na zachód? A w nowych czasach ile płacisz za lekarza, adwokata, za załatwienie pracy? A gdzie ta sprawiedliwość społeczna wobec niesprawiedliwości za komuny (patrz temat wątku)? A wracając do Arłamowa to wiesz kto tam teraz przyjeżdża? Komuna, czy nie Komuna? A może też wiesz kto tam trwoni państwowe pieniądze w ramach taniego państwa? Nadal nie podałeś w jakich czasach Kaczyńscy, Macierewicz i im podobni zdobyli wykształcenie. Czyżby w tamtych wstrętnych czasach wyparli się patriotyzmu, honoru i dali obrabiać ideologicznie?
                                        • jobrave Re: Janek Rulewski padł 10.03.07, 21:39
                                          Kizior, mówiłem Ci już, że raz piszesz mądrze a raz pier...dolisz głupoty. W
                                          wielu wątkach sam sobie zaprzeczasz ale nie zamierzam Cię zbytnio krytykować, bo
                                          i mnie się niekonsekwencja zdarza. Po pierwsze zaprzestań tego wyzywania ludzi
                                          od komuchów, jeślich nie znasz i nie wiesz czy byli nimi czy nie. Z pisanych tu
                                          wypowiedzi nie wynika, że ktoś komuny żałuje, że chciałby jej powrotu. Piszesz o
                                          blokowiskach, o gospodarce, o pustych sklepach, ale my to wszystko wiemy, i
                                          chyba nie myślisz, że są jacyś ludzie, którzy za tym tęsknią. Są jednak też
                                          ludzie, których nowy ustrój pozbawił godności odbierając im możliwość pracowania
                                          na swoje utrzymanie i nie mów, ze wszystko trzeba było likwidować, bo było
                                          nieopłacalne-teraz okazuje sie , że nie i przez to w Czechach jest bezrobocie na
                                          poziomie 3-7 % a w Polsce 17%. Nie mozesz też mieć pretensji u ludzi, których
                                          tzw. transformacja pozbawiła środków do życia, nie możesz też twierdzić, że
                                          tylko komuchy są złodziejami, bo godnie zastępują ich panowie innej proweniencji
                                          politycznej i teraz kradną razem i jeśli jeszcze ufasz jakiejś opcji,poza Unią
                                          Polityki Realnej, to jesteś bardzo naiwny. Upieram się, że przyczyna takiego
                                          stanu rzeczy w Polsce leży nie tylko w poprzednim ustroju lecz gdzieś zancznie
                                          głębiej. Wystarczy pójść do czytelni w muzeum i poczytac sobie roczniki
                                          przedwojennych gazet-mozna odnieść wrażenie, że są to gazety współczesne; afery,
                                          przekręty, awantury, kłótnie, podsrywanie itp., tylko zabójstw na tle
                                          politycznym brakuje i byłoby identycznie. Współcześni politycy, niemal wszyscy
                                          bez względu na opcję, są skażeni bolszewizmem, nie chcą dzielić się władzą, bo
                                          nie potrafia mysleć inaczej, niz w kategoraich totalitaryzmu, oznacza to, że nie
                                          ptorafią się uwolnić od tego czym nasiąkli, a jeśli nasiąkli, to znaczy, że byli
                                          podatni a jeśli podatni, to słabi i mało inteligentni. Bolszewicy, też dązyli do
                                          skupienia wszystkiego w jednym ręku i też tłumaczyli, ze to dla dobra ludzi.
                                          Przeanalizuj sobie całą kampanie wyborczą, manifest Kaczora i się przekonasz, że
                                          to faszyzm i bolszewizm zarazem co do istoty, bo we wspólczesnych realiach
                                          musieli złagodzić swoje idee. Kaczory studiowały "komunistyczne" prawo i takiez
                                          mają dyplomy, powinni nim podetrzeć dupy i rozpocząć studia niekomunistyczne.
                                          Ich tatuś, o którym nie wspominają, był aktywnym działaczem partyjnym i w zw. z
                                          tym otrzymywał atrakcyjne propozycje pracy na zagranicznych budowach z czegop
                                          korzystał pełną garścią. Wkoorwia mnie ta hiporyzja pisowców, jak pisowiec był w
                                          PZPR, to nie szkodzi, jak ktoś inny, to ma prze..e. Ja tam w partii czy do
                                          innych jakichkolwiek komunistycznych czy "okołokomunistycznych" organizacji nie
                                          należałem więc daj sobie spokój z sytuowaniem mnie tu czy ówdzie, mnie akurat
                                          zaczęło się dziać lepiej po upadku komuny ale rozumiem tych, którzy skutkiem
                                          tego grzebią po śmietnikach, chce sie więc jednak za Marksem powtórzyć "Byt
                                          określa świadomość". Niby dlaczego ktoś, kto ma inne poglądy, niż "kaczyści"
                                          zdaniem Kiziora jest szmatą i złodziejem, "komuszkiem" (a propos : w WSI
                                          pojawił się Antek M. i paiery dotyczące afery ze spółką "Telegraf" zniknęły) a
                                          co zrobisz, jak Twoi idole okażą się złodziejami i szmatami a jestem pewien, ze
                                          tak będzie.
                                          • Gość: darek Re: Janek Rulewski padł IP: *.ptvk.pl 11.03.07, 00:39
                                            Myślę, że dawniej kradło się ziemię, wydzierało siłą chłopom, a teraz jedynie patriotycznie ustawia przetargi na jakieś tam patriotyczne kawalątka ziemi (może nawet i w Wapowcach?). Myślę, że odkupieniem win będzie postawić na takim kawalątku patriotycznej ziemi, po uczciwym rzecz jasna przetargu, z patriotycznego betonu, najlepiej z okolic Cmentarza Orląt z Lwowa, zajebis..ty pomnik Papieża Polaka, a także ustawić stragan z patriotycznie świętymi obrazkami żeby se chołota miała co pieścić czule przed nocną pierdziawką pod pierzyną. I wtedy to będzie patriotyzm antykomunistyczny.
                                            Mistrzu Kizior,
                                            Czas płynie, jak rzeka. Wszystko się zmienia. Za wyjątkiem głupców.
                                            • jobrave Re: Janek Rulewski padł 11.03.07, 02:49
                                              Polska , to kraj antykomunizmu magicznego- nie ma komunistów ale są antykomuniści.
                                              • Gość: darek Re: Janek Rulewski padł IP: *.ptvk.pl 11.03.07, 12:01
                                                Mało tego, antykomunizm to ruch zapoczątkowany za czasów Mieszka I.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka