Dodaj do ulubionych

Strefa - UM wyjaśnia...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 09:07
www.przemysl.pl/nasze_miasto/7211.html
Obserwuj wątek
    • Gość: przemyslanin 2006 Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.mcon.pl 20.03.08, 00:11
      Pięknie to wygląda,ale czy przypadkiem nie przeszacowano wartosci
      gruntów, proponując nierealne (horendalne) ceny? Np. gmina Jarosław
      za 1 ha w sąsiedztwie E-40 (Tuczempy) życzy sobie zaledwie ... 30
      tys. Czy nasze "księżycowe" ceny nie zachęcaja do ... omijania
      wyznaczonej strefy?
      • Gość: Kizor Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:08
        zabić rzeczoznawców, trudno z facetami polemizować, bo można wylądować jak
        Grobelny, który też taniej sprzedał niż rzeczoznawca wycenił.
    • Gość: warren Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 12:45
      a prezes Firmy Polski Bazalt - wyjaśnia

Kupiliśmy tereny od Przemyskiej Spółdzielni Mieszkaniowej i prywatnych
      podmiotów. Nie mieliśmy wyjścia, bo przez 16 miesięcy byliśmy zwodzeni i
      mieliśmy już tego dość - mówi Kruczek.

gdzie leży prawda ?
      • Gość: skala Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 13:00
        Macie jakieś informacje o tej firmie? Mają jakąs stronę? Nie moge o nich nic
        znalezc. A moze by zadzwonic do ARP i zapytac, kto klamie:)
        • Gość: bez Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 14:37
          To znalazłem w ZP:
          www.zycie.pl/archiwum/index.php?go=tresc&id=07_05_03
          O finansową stronę przedsięwzięcia dopytywał radny Grzegorz Hayder (z zawodu
          bankowiec). Przedstawiciel inwestora odparł, że firma dysponuje kapitałem
          własnym w wysokości 780 tysięcy złotych, przyznał przy tym, że inwestycję w
          znacznym stopniu zamierza sfinansować ze środków pochodzących z różnych
          programów operacyjnych typu „innowacyjna gospodarka” czy „rozwój ściany wschodniej”.

Niecały milion i to wszystko???
          • Gość: przembet Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.08, 16:43
            Spółka akcyjna, wpisana do KRS w 2002 r., kapitał jak wyżej( czyli żaden),
            dotychczasowa działalność - czeski film, prezes - emerytowany oficer,
            technologia - nigdzie na świecie nie stosowana, obiecuje złote góry ( 5 tys.
            miejsc pracy), ponad rok Przemyśl w stanie podniecenia niczym napalony małolat.
            I co ? i nic! No a czego można się spodziewać po takim "poważnym inwestorze"? O
            przepraszam żurnaliści mieli wierszówkę!
    • Gość: Blady Bronek Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 07:17
      Jeśli chodzi o Polski Bazalt, to od początku było wiadomo, że to
      raczej niezbyt poważna firma i raczej bym na nią zbytnio nie
      stawiał. To tacy trochę czarodzieje i po nich akuratnie zbytnio nie
      płaczę, że nie będzie ich w SSE. Nie potrafię jednak zrozumieć po
      pierwsze, dlaczego od razu nie podzielono tego na mniejsze działki
      tak po 1 ha, bo przecież, jeśli komuś do działalności potrzeba 5 ha,
      to kupuje 5 działek po 1 ha i gra. Jak ktoś stwierdził, że wystarczy
      mu 1 ha, to kupuje 1. Po drugie, nie wiem, czemu ustalono tak wysoką
      cenę na te działki, przecież to nie chodzi o to, aby zarobić na ich
      sprzedaży, ale by ściągnąć tutaj inwestycje, przynajmniej kilka. Jak
      dla mnie, to te działki powinny być podzielone na 1 ha kawałki i
      sprzedawane nawet za 1 zł (no można by doliczyć do tego jeszcze
      VAT), oczywiście po warunkami i obwarowaniami zawartymi w umowie
      sprzedaży z takim inwestorem, że on tam zainwestuje....
      stworzy ..... miejsc pracy w przeciągu.... i że niewykonanie tych
      warunków będzie skutkowało ........ Może się nie znam i źle myślę,
      ale jak patrzę na tą kompromitację, to odnoszę wrażenie, że ludzie
      którzy mieli się tym zająć z ramienia UM, chyba też jakoś nie
      odrobili zadania domowego.
    • Gość: Ika Re: Poczekajmy.Będzie dobrze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 09:54
      Larum bez żadnej uzasadnionej potrzeby.Odwleczenie przetargu w czasie wpłynie korzystnie na jej funkcjonowanie.Poczekajmy,aż ruszy mały ruch graniczny.A to będzie trwało kilka ładnych lat.Wtedy każdy centymetr strefy to będzie łakomy kawałek.Wyczuli to już handlowcy chcący miasto zamienić w galerię,inni mający znacznie większe pieniądze ruszają się znacznie wolniej i ostrożniej.
      • Gość: Blady Bronek Re: Poczekajmy.Będzie dobrze. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 10:32
        Czy bez potrzeby, to zapytaj o to tych 10 tyś bezrobotnych
        zarejestrowanych w przemyskim pośredniaku! Ciekawe czy oni mają na
        ten temat podobne zdanie. Jak dobrze rachuję, to Przemyśl już od co
        najmniej kilkunastu lat, albo i dłużej czeka na inwestycje, które
        wreszcie pozwolą się temu miastu rozwijać, a nie tylko "trwać". Poza
        tym, jak tylko słyszę, że to za szybko, że odwleczenie, że mamy
        czekać, to natychmiast przypomina mi się twórca niemieckiego cudu
        gospodarczego Ludwig Erhard, który gdy ktoś mu mówił, że "jakieś
        decyzje i działania, co prawda spowodują ujemne skutki odczuwalne
        natychmiast, jednak na dłuższą metę będą jak najbardziej pozywywne",
        zwykł odpowiadać, że "na dłuższą metę to wszyscy będziemy martwi".
        Podobnie jest z inwestycjami w przemyskiej strefie, jak ktoś mi
        mówi, że to nic złego że na razie będzie to kilkadziesiąt hektarów
        porośniętych chwastami, ale na dłuższą metę, za kilka czy
        kilkanaście lat (czyli na dłuższą metę), to będzie łakomy kąsek dla
        inwestorów, to nasuwa mi się tylko jedna odpowiedź!!!
        • Gość: starski śmieszne tłumaczenie IP: *.mcon.pl 21.03.08, 15:00
          Tłumaczenie Urzędu przypomina tłumaczenie ucznia w podstawówce przyłapanego na
          niewiedzy: "Panie profesorze ale ja sie przecież uczyłem". Mnie nie interesuje
          czy urzędnicy odrobili lekcje tylko czy są efekty ich pracy. Niech nic nie
          robią, ale niech w końcu w tym mieście pojawia sie inwestycje.
          • Gość: gostek Re: śmieszne tłumaczenie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.08, 17:52
            Inwestycje Panie starski mają to do siebie, że aby się pojawiły, musi się
            najpierw pojawić inwestor - taki ktoś z niemałą kasą, który zechce ją wydać tu i
            teraz. Za komuny inwestycje Przemyślowi odbierał Rzeszów, teraz niekumaci
            urzędnicy. A może kochani przemyślanie tu nie chce nikt inwestować bo nie widzi
            w tym interesu? A może widzi to miasto takim jakie ono jest naprawdę? Mały,
            zapyziały grajdoł z wielkimi ambicjami,w którym nic nie może się dziać bez
            wiedzy i woli kuriewnych!
            • Gość: darek Re: śmieszne tłumaczenie IP: *.ptvk.pl 22.03.08, 12:47
              Zgadza się,ale żeby panna poderwała faceta to musi się przygotować. A Przemyśl to może być najwyzej panienką z ulicy ze swoimi kościelnymi atrakcjami.
    • Gość: Ika Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 19:26
      Bardzo dobrze,ze strefa jest.Nie wyszło pierwsze podejście.Nie wnikajmy z czyjej winy.Wszystkie siły i wiedzę na rozwiązanie problemu a nie na szukanie winnego lub winnych.W ten sposób do niczego nie dojdziemy.Wiem tylko jedno,kto chce zaiwestować to sto razy rozważy za lub przeciw.Patrzy na szystko a nie tylko na hektary.
      • Gość: Jeden taki... Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.08, 17:28
        Nie trzeba szukać winnych,oni są.To ludzie którzy za to biorą
        pieniądze a efektów ich pracy nie ma.Żaden przedsiębiorca bez
        efektów nie przetrwa,a urzędnicy dobrze się z tym czują.Pytanie:nie
        potrafią,czy im nie zależy?
        • Gość: darek Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.ptvk.pl 23.03.08, 00:48
          Ktoś jednak odpowiada za myślenie: drogo sprzedać, a gówwno wziąć. Miasto powinno żyć z podatków a nie targować się o cenę gruntów. Ale czymś trzeba dziury budżetowe łatać, przydałaby się jeszcze łata dla dziurawych rozumów
          • Gość: jobrave Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.in-addr.btopenworld.com 23.03.08, 13:17
            Mnie np. bardzo dziwi to, ze "galernicy" obficie inwestuja, natomiast inni ani
            spojrza.
            • Gość: gostek Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.08, 15:03
              Obfitość inwestycji "galerników", jak dotąd, widać najlepiej w wirtualnej
              rzeczywistości. Zobaczę w realu to uwierzę.
            • Gość: Blady Bronek Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.08, 20:51
              Jobrave, a mnie z kolei dziwi to, że Ciebie to dziwi! Przecież
              wiadomo, że przy tego typu inwestycjach, to koszty poniesione przez
              inwestorów w stosunku do ryzyka czy też oczekiwanych zysków, są
              bardzo niskie. Nawet jak coś pójdzie nie tak, to ryzyko poważnych
              strat jest niewielkie.
              • Gość: jobrave Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.in-addr.btopenworld.com 24.03.08, 16:29
                W tej sytuacji dochodzé do wniosku, ze Przemysl, to - nazwyczajniej -
                miejsce nieatrakcyjne do inwestowania. Cholernie trudno sié z tym
                pogodzic.
                • Gość: darek Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: *.ptvk.pl 24.03.08, 23:49
                  Po raz pierwszy się nie zgodzę: w Przemyślu świetnie idą inwestycje, tyle, że kościelne
                  • Gość: Beton Re: Strefa - UM wyjaśnia... IP: 217.97.167.* 25.03.08, 01:04
                    Daj juz sobie spokój z tymi kosciolami... nudny juz jestes, jak tak
                    bardzo cie jarają koscioly to zamieszkaj w jednym z nich...a nie
                    męcz ludzi swoją monotematycznoscią ;/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka