Dodaj do ulubionych

11 listopada - reinterpretacja historii

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 22:03
Trzeba przyznać, że organizatorzy w tym roku się postarali i
zorganizowali uroczystości przy pomniku Orląt Przemyskich całkiem
przyzwoicie. Uderzyło mnie tylko jedno. Podczas apelu poległych
znalazło się miejsce na wspomnienie oczywiście o Józefie Piłsudskim,
Ignacym Paderewskim, Ignacym Daszyńskim, Jędrzeju Moraczewskim i
kilku innych. Zabrakło natomiast jednego z głównych architektów
niepodległości - Romana Dmowskiego. Nie wiem czy to przez
przeoczenie, głupotę, uprzedzenia.....
Obserwuj wątek
    • Gość: młody Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 18:57
      Dla nas Józef Piłsudzki to świętość.
      Nie będziemy wspominać Dmowskiego największego wroga politycznego wodza.
      Już wiem dlaczego nie podoba się tobie gazeta wyborcza,ktoś ci dobrze napisał
      lubisz jątrzyć wszechpolaku,ciekawe kim byleś za komuny i komu lizałes d......
      • Gość: abba jozef Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.08, 19:52
        młody ,jesteś duży dzwon na ropę.
        A d.... to ty na pewno każdemu liżesz.
        spadaj chamie
      • Gość: Blady Bronek Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.08, 14:17
        Nikomu nie zabraniam czcić pamięci Józefa Piłsudskiego, chociaż
        historia pokazała, że walka zbrojna u boku Niemiec nie była jednak
        najszczęśliwszym wyborem. Działalność J. Piłsudskiego w II RP,
        szczególnie zamach majowy i późniejsze związane z tym wydarzenia
        spowodowały, że również w II RP miał on wielu przeciwników i to
        niekoniecznie wywodzących się z ND. Ale to tak na marginesie. Nie
        wiem kogo masz na myśly mówiąc "my"? Podczas apelu poległych na
        uroczystościach w Warszawie dla Romana Dmowskiego miejsce się
        znalazło. W Przemyślu nie. Czyżbyśmy mieli inną historię i innych
        bohaterów?
        Gazety Wyborczej nie lubię z wielu powodów. To, że GW nie lubi ND ma
        tutaj akuratnie najmniejsze znaczenie, jeśli w ogóle ma
        jakiekolwiek. Nie wiedziałem,że domaganie się uznania historycznej
        roli i zasług w odzyskaniu przez Polskę niepodległości dla Romana
        Dmowskiego a przez to dla całego obozu politycznego który on
        reprezentował jest "jątrzeniem". To z pewnością jakaś nowa definicja
        tego słowa, której ja niestety nie znam.
        • Gość: Czerwony Bronek Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.mcon.pl 13.11.08, 15:49
          Drogi Bronku zapewne wiesz, że apel poległych(tekst) ktoś układa.Jak robi to
          człowiek mądry i rozsądny to ujmie jednego i drugiego. Jak człeczyna uprzedzona
          to zrobi jak ktoś nakaże lub wg. swojego uznania.
          Tak nawiasem to mimo, że Dmowski z Piłsudskim nie dażyli się sympatią, to po
          objęciu władzy przez Piłsudskiego Dmowski szczerze mu pogratulował. Boć obaj
          byli z klasą.A gdzież klasy szukać obecnie? Może co jedynie na boiskach w
          Pikulicach - piłkarskiej niestety.
          • Gość: Blady Bronek Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 18:08
            Z pewnością masz rację. Ja nie mam pretensji do tego oficera, który
            to czytał, ale do tego kogoś, kto to napisał. Gdzie jak gdzie, ale
            tutaj w Przemyślu takie "przeoczenie" jest hm... najdelikatniej
            mówiąc niezrozumiałe. Masz również niestety rację, że obecnie
            daleeeeko jesteśmy od tej klasy, którą prezentowali ci dwaj
            politycy, nad czym ubolewam.
            • Gość: darek Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.ptvk.pl 16.11.08, 02:02
              Za to dzisiaj obejrzałem sobie powtórkę z uroczystości pod pomnikiem Orląt i po wypowiedzi Ćwierza zachciało mi się rzygać. Dalej nie oglądałem żeby nie mieć zje_anego weekendu. Była mowa o młodych a obecnych tu patriotach dzięki którym odzyskaliśmy wolność po 123 latach niewoli. Podkreślił też rolę papieża-Polaka, księży poświęcających życie - "Chociażby ksiądz Popiełuszkę" - i rolę kościoła w odzyskaniu niepodległości. Tej kolejnej. Dalej nie oglądałem żeby nie mieć zje_anego weekendu. Pamiętam księży na partyjnych popijawkach w Przemyślu. Tacy patrioci, że aż strach!
              Co do Dmowskiego i Piłsudskiego, to nie sądzę żeby historia i ludzie tak bardzo się zmieniała. Tacy politycy i patrioci kiedyś jak i obecnie. Jeszcze jedno, Blady Bronky, nie warto prowokować oponentów, zwłaszcza w kontekście walki Piłsudskiego u boku Niemców z uwagi na możliwość poszerzenia wątku na forum o UPA. Moim zdaniem, wszyscy powinniśmy zdać się na czasy obecne, a historię zostawmy historykom i psychopatom. Historia jest nam tak pomocna jak spowiedź w kościele - ani jedno ani drugie nie zmienia ludzi, a jedynie usprawiedliwia ich czyny. Wszelakie czyny. Patetyczne, ale prawdziwe.
              • Gość: emeryt Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 08:27
                Panie Darku do jasnej cholery prosze zrozumiec,ze Bronuś wszechpolak tylko
                podpuszcza tępotę.Robi to w rekawiczkach,nie napisze poprostu ,ze nie znosi
                Zydow i Ukraińcow ,bo jest tchorzem.Za komuny byl pewnie lektorem w parti może
                oficerem politycznym,i pewnie napuszczal w innym kierunku.
                Wiadomo musimy byc dumni z naszej polskości pielęgnować tradycje,ale żyjemy w
                czasach gdy jestesmy wielka rodziną z krajami uni chcemy być tolerancyjni i
                szanowac inne narody.
                czy bronus wszechpolak wie ,ze w LOndynie odbyl sie marsz Polakow z okazji
                odzyskania naszej niepodleglości w ktorym wzielo udzial pare tysięcy ludzi.
                Juz sobie wyobrazam jakie larum by podniosł Bronus wszechpolak z gdyby odbyl sie
                taki marsz w Warszawie z okazji odzyskania niepodleglości przez Ukrainę.
                • Gość: Blady Bronek Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 10:55
                  emerycie - nie mierz wszystkich swoją miarką...
                • Gość: darek Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.ptvk.pl 16.11.08, 11:18
                  Jednak historia polsko-angielska jest odmienna od historii polsko-ukraińsiej ...
    • Gość: ewald Re: 11 listopada - reinterpretacja historii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 08:55
      chodakiewicz.salon24.pl/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka