Dodaj do ulubionych

cmentarz w Jamnej Gornej

15.01.09, 12:15
W latach 60-tych spychacze zrównali z ziemią cmentarz przy cerkwi w
Jamnej gORNEJ.Elementy wystroju nagrobków( metalowe rzezbione na
końcach -długości około 1,5 m druty-niewiem jak to nazxwać) są
lekko przykryte ziemią-sam je przykrywałem 10 lat temu, na brzegu
potoku przeplywającego obok cmentarza-po lewej stronie patrząc w
kierunku cmentarza od drogi asfaltowej-brzeg jest sztucznie wykonany
ziemią wypchnięta przez spychacze-jest wysoki na około 4 m.
Obserwuj wątek
    • dymek25 Re: cmentarz w Jamnej Gornej 15.01.09, 13:34
      Bardzo chciałabym się z Panem/Panią skontaktować. Czy mogę prosić o kontakt na dymek25 małpa NOSPAM.gazeta.pl?
      Pozdrawiam
    • rodot Re: cmentarz w Jamnej Gornej 15.01.09, 14:26
      Witam.Z uwagi na rozliczne obowiazki mam mało czasu.z tego też
      względu publicznie piszę aby ktoś to zabezpieczył ,ja na to nie mam
      czasu a ktokolwiek to zrobi to uratuje od zniszczenia.skontaktuję
      sie z Panem. Pozdrawiam.
      • dymek25 Re: cmentarz w Jamnej Gornej 15.01.09, 14:51
        Dziękuję. Napisałam mały artykulik o Jamnach i Trójcy stąd moje zainteresowanie. Czekam niecierpliwie i pozdrawiam.
    • tawnyroberts Tajemnicze metalowe druty 15.01.09, 15:08
      Wspomniane druty to pewnie fragmenty metalowego ogrodzenia,
      otaczającego nagrobek (nagrobki) jakiejś znacznej osoby (właściciela
      ziemskiego, księdza lub nauczyciela), pochowanej na cmentarzu w
      Jamnej Górnej. W ramach stowarzyszenia, którego jestem członkiem,
      zajmuję się remontami starych cmentarzy unickich w okolicy, a więc
      mógłbym w tym wypadku pomóc. Może nawet udałoby się odnowić metalowe
      ogrodzenie i na podstawie zachowanych dokumentów lub
      zdjęć "zainstalować" je w odpowiedniej części cmentarza. Chętnie
      podejmę się tego zadania. Pozdrawiam!
      • darino Tajemnicze ... 15.01.09, 16:28
        Hej, T. ! Jakby się nam zgodziły terminy, to chętnie pomogę.
        • tawnyroberts Byle do wiosny... 15.01.09, 17:27
          O.K. Czekamy więc na dokładniejsze informacje od Rodota i na...
          koniec zimy albo jakieś inne roztopy, bo teraz ziemia w Jamnej
          zamarznięta. Pozdrawiam!
          • rodot Re: Byle do wiosny... 15.01.09, 19:48
            Tawny zapewne ma rację,to wygladało jak elementy zdobionego
            ogrodzenia, na końcu mialo zdobienie z takiego trujliścia,może nie
            liścia ale jak zdobienie korony,jeden wzorzysty rożek pionowo i dwa
            lekko odchylone na boki,łatwo można to odszukać przy pomocy
            wykrywacza metali,od czasu kiedy to nakryłem kilkaset raqzy
            przejezdzałem i zwracałem uwagę i nie było śladów kopania, więc
            powinno się znajdowac gdzie opisałem.
      • dymek25 Re: Tajemnicze metalowe druty 15.01.09, 19:54
        Może to "zacnego szlachcica Wierzbickiego" ? Ksiądz byłby pochowany raczej w Trójcy, nie przy filii..
      • tawnyroberts Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 16.01.10, 17:17
        Wygląda na to, że z uporządkowaniem kirkutu w Birczy poradzimy sobie
        szybciej, niż mi się początkowo wydawało. Dzięki temu pozostanie nam
        trochę pieniędzy od naszego obecnego sponsora, czyli Kompanii
        Piwowarskiej S.A., na jeszcze jeden cmentarz. Ze względu na
        stosunkowo niewielki zakres prac (w zasadzie tylko usunięcie
        zbędnego zakrzaczenia), postanowiłem, że będzie to cmentarz
        greckokatolicki w Jamnej Górnej. Przy okazji spróbujemy poszukać
        fragmentów metalowego płotku, o których wspominał Rodot. Muszę
        jeszcze tylko zapytać o zgodę w Nadleśnictwie Bircza, bo to ich
        teren. O postępach w tej sprawie będę informował w tym wątku.
        • dymek25 Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 16.01.10, 18:56
          Bardzo chwalebny uczynek. Należy pamiętać, że chowano na nim także katolików, jak to na wiejskich cmentarzykach bywało.
          Pozdrawiam
          • darino Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 17.01.10, 05:15
            Chyba tylko katolików :)
            • dymek25 Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 17.01.10, 10:27
              K zażaljenii, tonkoj aluzii nie ponjała...
              Przecież znasz proporcje... Mocium Panie.
              • darino Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 17.01.10, 12:41
                To uwaga bez żadnej aluzji. Chodziło mi tylko o to, że chyba były tam tylko
                pochówki katolickie. Żydzi mieli swoje cmentarze, a prawosławnych to chowano tam
                do roku 1692.
                • graziowawiar Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 17.01.10, 20:13
                  Grekokatolicy są też katolikami,naprawdę...
                  Różnią się tylko wschodnim obrządkiem ale wierni zachodniego obrządku mogą
                  swobodnie brać udział w nabożeństwach,przyjmować komunię świętą.
                  Dlatego na tym terenie było dużo małżeństw mieszanych.
                  • dymek25 Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 18.01.10, 09:12
                    Chodziło mi o łacinników..,ale grypa osłabia
                    jasność umysłu[na swoje usprawiedliwienie]
                    • graziowawiar Re: Odnowienie cmentarza w Jamnej Górnej 18.01.10, 12:56
                      Nic się nie stało.
                      ŻYCZYMY DUŻO ZDROWIA.
    • dymek25 Re: cmentarz w Jamnej Gornej 15.01.09, 19:50
      Jestem też gotowa do pomocy w każdej chwili. Kilof mnie mniej cieszy ale łopaty się nie boję. Zostaje też kuchnia...
    • tawnyroberts Remont cmentarza - pierwsze uzgodnienia 14.01.11, 08:12
      Jestem po pierwszej rozmowie z Nadleśnictwem Bircza, dotyczącym uporządkowania cerkwisk i cmentarzy greckokatolickich w Jamnej Górnej i Grąziowej. Dlaczego z leśnikami? Ano dlatego, że, jak należało przypuszczać, obie wymienione nekropolie położone są na działkach należących do Nadleśnictwa Bircza, obejmujących także kompleksy leśne. Niestety, cmentarze w Jamnej Górnej i Grąziowej nie stanowią osobnych działek, podobnie zresztą jak cerkwisko w Jamnej Dolnej.

W Nadleśnictwie Bircza dowiedziałem się, że po wystąpieniu z oficjalnym podaniem w sprawie porządkowania cmentarzy i wstępnej akceptacji ze strony leśników, potrzebna będzie zgoda Urzędu Gminy w Ustrzykach Dolnych na wycięcie drzew i opinia konserwatora zabytków. Dopiero po pozytywnym załatwieniu wszystkich tych formalności możemy uzyskać ostateczną zgodę leśników na wejście w teren i przystąpić do prac. Jak widać, sporo z takim pozwoleniem zachodu, dlatego postanowiłem za jednym "zamachem" dołączyć do tego "zestawu" jeszcze cerkwisko w Jamnej Dolnej. Dzisiaj przygotuję list intencyjny do Nadleśnictwa Bircza. O postępach będę na bieżąco informował na forum.
      • tawnyroberts List do Nadleśnictwa Bircza już wysłany! 28.01.11, 21:33
        Kilka dni temu wysłałem list do Nadleśnictwa Bircza w sprawie porządkowania cmentarzy i cerkwisk w Grąziowej, Jamnej Dolnej i Jamnej Górnej. Oczywiście pismo firmowała Lokalna Organizacja Turystyczna "Wrota Karpat Wschodnich" z Birczy. Mam tylko nadzieję, że leśnicy nie będą zbyt długo zwlekać z odpowiedzią. O dalszym rozwoju wydarzeń będę na bieżąco informował na forum.
        • tawnyroberts Odpowiedź z Nadleśnictwa Bircza 11.02.11, 13:01
          Wczoraj otrzymałem odpowiedź z Nadleśnictwa Bircza w sprawie porządkowania cmentarzy i cerkwisk w Grąziowej, Jamnej Dolnej i Jamnej Górnej. Oto treść listu:

"W odpowiedzi na pismo (...) w sprawie wyrażenia zgody na przeprowadzenie prac porządkowych na cmentarzach greckokatolickich leżących na działkach Nadleśnictwa Bircza, informujemy, że w tej sprawie wpłynęło również wystąpienie przedstawiciela rodzin, których przodkowie spoczywają na tych cmentarzach. Rodziny te czują się prawowitymi spadkobiercami wartości materialnych i duchowych, i ich głos powinien być brany pod uwagę.

W związku z powyższym Nadleśnictwo Bircza, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom stron, proponuje zorganizowanie spotkania w biurze Nadleśnictwa Bircza celem uzgodnienia szczegółów w wyżej wymienionej sprawie.

Proponowany termin spotkania - 28.02.2011 r., godzina 10.00, w siedzibie Nadleśnictwa Bircza.

Prosimy o potwierdzenie terminu spotkania."

Dziękujemy leśnikom za poważne potraktowanie sprawy i szybką odpowiedź. Oczywiście wybieramy się na spotkanie w zaproponowanym terminie.

Czy może za tym wystąpieniem przedstawiciela rodzin, spoczywających na cmentarzach w Grąziowej, Jamnej Dolnej i Jamnej Górnej, stoi ktoś z piszących na forum? A może ktoś coś wie na ten temat? Jeśli tak, to proszę o kontakt na forum lub na pocztę "gazetową" (tawnyroberts@gazeta.pl).
          • dymek25 Re: Odpowiedź z Nadleśnictwa Bircza 11.02.11, 14:53

Rodzinom byłych mieszkańców gratuluję podjęcia inicjatywy uporządkowania cmentarzy, a nie oglądanie się na działania innych społeczników. Połączonymi siłami można zdziałać więcej.
            Nareszcie w dolinę Jamninki wraca pamięć o prawie sześciowiekowej przeszłości.
          • piotr0063 Re: Odpowiedź z Nadleśnictwa Bircza 18.03.11, 20:38
            wykonales naprawde kawal porzadnej roboty czy jestes w stanie skoordynowac takie prace porzadkowe moge sie podjac zabezpieczenia np aprowizacji napoje itp
            • tawnyroberts Idzie ku dobremu... 21.03.11, 11:34
              Oczywiście jestem w stanie skoordynować takie prace i w zasadzie do tego zmierzam. Drobnym problemem okazała się aspiracja do tego samego celu, czyli uporządkowania cmentarzy w Grąziowej, Jamnej Dolnej i Jamnej Górnej, innego stowarzyszenia, reprezentującego byłych mieszkańców tych wsi i ich potomków. Na szczęście już doszliśmy do porozumienia i wszystkie prace będziemy wykonywać wspólnie. Jak to będzie wyglądało w praktyce, czas pokaże. Na razie potrzebne jest zezwolenie na wycinkę drzew od Urzędu Gminy w Ustrzykach Dolnych i akceptacja naszych działań ze strony Służby Ochrony Zabytków. Tymi tematami obiecali się zająć leśnicy z Birczy, bo to na ich terenie znajdują się wymienione cmentarze. Sprawy więc zmierzają we właściwym kierunku...

Co do Twojej propozycji to... trzymam Cię za słowo. Logistyką też musi się ktoś zająć...
              • graziowawiar Re: Idzie ku dobremu... 21.03.11, 17:48
                Jakie to stowarzyszenie ?
                • tawnyroberts Tajemnicza organizacja 22.03.11, 09:12
                  Nie mogę zdradzić jakie to stowarzyszenie, bo nikt mnie do tego nie upoważnił. Mogę jedynie napisać, że jest z Przemyśla i na co dzień zajmuje się zupełnie innymi sprawami niż porządkowanie cmentarzy, czy troska o wczoraj i dziś Grąziowej, Jamnej Dolnej i Jamnej Górnej.
                  • graziowawiar Re: Tajemnicza organizacja 22.03.11, 17:30
                    I wszystko jasne... : )
                    • piotr0063 Re: Tajemnicza organizacja 22.04.11, 13:34
                      witam jak wyglada sytuacja w sprawie cmentarza w jamnie gornej trzeba pomyslec nad ogrodzeniem musi tez byc kilka osob zeby wyciac krzaki trzeba siekier do tego napoje plus jakiec kanapki ktos musi zmierzyc ile trzeba metrow siatki nie wiem kto ma dosc blisko i moglby sie podjac pomiarow
                      • tawnyroberts Porządkowanie cmentarzy odroczone 13.05.11, 13:11
                        Niestety, sytuacja w sprawie cmentarzy i cerkwisk w Jamnej Dolnej i Jamnej Górnej mocno się skomplikowała. Jak już pisałem, do uporządkowania tych nekropolii zaczęło, niemalże w tym samym czasie, aspirować inne stowarzyszenie - Towarzystwo Ukraiński Dom Narodowy (TUND) z Przemyśla. Jednak działacze TUND sami nie wystąpili z taką inicjatywą, bo w temacie porządkowania cmentarzy nie mają żadnych doświadczeń. Sprawę w imieniu towarzystwa nakręcali ludzie związani z Jamną Dolną i Górną więzami sentymentalnymi, tzn. oni sami lub ich przodkowie pochodzą (pochodzili) z tych wsi. Termin w jakim TUND wystosowało swoje pismo do Nadleśnictwa Bircza (tuż po cytowanym na forum liście LOT "Wrota Karpat Wschodnich") też nie był przypadkowy. Po prostu ludzie związani z przemyskim towarzystwem dokładnie śledzili wpisy „Nad Sanem i Wiarem”, związane z Jamną Dolną i Górną. Kiedy my zgłosiliśmy swój akces do porządkowania tamtejszych cmentarzy, i oni postanowili zadziałać. Skutek był taki, że Nadleśnictwo Bircza prawie w tym samym czasie otrzymało dwa listy z identycznymi postulatami. Sprawę należało jakoś rozstrzygnąć i nadleśniczy zwołał na 28 lutego 2011 r. spotkanie zainteresowanych stron. Narada nie przyniosła żadnych ustaleń, bo nie przybył do Birczy przedstawiciel TUND. Do kolejnego spotkania już nie doszło, bo tuż przed wyznaczonym terminem nadleśniczy zdecydował, że pierwszeństwo w kolejce do porządkowania cmentarzy w Jamnej Dolnej i Górnej należy się jednak TUND. Wobec tego uznałem, że dalsze naleganie na udział "Wrót Karpat Wschodnich" w tej akcji jest niewskazane i grzecznie ustąpiłem. Zobaczymy jakie będą efekty działań TUND na wspomnianych cmentarzach i jeśli będzie tam jeszcze coś do zrobienia, to być może wejdziemy tam w przyszłym roku.

Z kolei nadal "do wzięcia" jest cerkwisko i cmentarz w Grąziowej, chociaż nadleśniczy, chyba z rozpędu, powiedział mi, że tymi obiektami było także zainteresowane TUND. Sprawdziłem to u źródła i okazało się, że TUND nie wymieniało Grąziowej w swoich pismach. Wobec tego w najbliższym czasie jeszcze raz "zaatakuję" nadleśniczego, tym razem już tylko w sprawie Grąziowej.
                        • mniejszosci_karpackie Re: Porządkowanie cmentarzy odroczone 16.05.12, 13:20
                          Ciekawe rzeczy Tomku opisujesz - organizacje biją się o remont cmentarzy. Wspaniale:) Chyba o to chodzi, żeby Ukraińcy nareszcie zaczęli brać odpowiedzialność za swoją pamięć, kulturę, dorobek! Ja osobiście regularnie zżymam się na marazm, roszczeniowość, gderliwość i jakąś zapaść międzypokoleniową w społ. ukraińskiej. Starsi tylko rozdrapują rany, a młodzi swoją kulturę mają gdzieś. Nie ma organizacji działań, nie ma liderów. Ciekawi mnie tylko, komu zlecą prace na cmentarzach. Czyżbym się domyślała? Ty pewnie też?:))) Ps. cmentarzy i zrujnowanych cerkwi u nas Ci dostatek. Jednak, aby uniknąć rozczarowań "podbierania" pomysłów i projektów, lepiej chwalić się realizacjami, ale to miłe, że społeczność powoli się budzi. Póki co róbmy swoje i motywujmy innych! Niestety, ale pracy jest dużo więcej niż możliwości jej wykonania, sam wiesz:(
    • tawnyroberts Re: cmentarz w Jamnej Gornej 11.05.12, 22:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka