Dodaj do ulubionych

kpt Henryk Jaskuła

IP: *.ptvk.pl 06.05.09, 12:30
Zbliża się 29 rocznica samotnego opłynięcia kuli ziemskiej bez zawijania do portów przez kpt Henryka Jaskułę. Czy ktoś wie co porabia i gdzie jest teraz? Dla niewtajemniczonych, 20 maja 1980 roku po 344 dniach samotnej żeglugi kpt Henryk Jaskuła wpłynął do Gdyni.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kiak Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.ptvk.pl 06.05.09, 17:48
      Kapitan Jaskuła ma się całkiem nieźle jak na swój wiek. Miszka w Przemyślu i
      czasem udziela się delikatnie społecznie. W tym roku sp 14 obrała Jaskułę swoim
      patronem ( co roku jest inny) w sobotę rano Pan kapitan będzie uczestnikiem
      obchodów święta szkoły. Wczoraj w sp 14 odbył się miedzyskolny konkurs wiedzy o
      Kapitanie Henryku Jaskule > Pozdrawiam
      • Gość: Dedal1 Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 213.25.171.* 06.05.09, 23:44
        Za dwa dni mija smutna rocznica samobójczej smierci Janka Venuski, który powiesił sie, protestując przeciw temu, że za mało osób zrobiło składkę na jego lot na Wenus, skutkiem czego (ów lot) nie mógł dojść do skutku...
        .......a ja bym chciał, żeby mi społeczeństwo raz na 10 lat kupiło nowy czołg; lubię jeżdzić - Ta forma na pewno zostałaby zauważona, stając się promocją dla naszego miasta. A jeśli bym jeszcze coś fajnego porozjeżdżał - głośność w świecie gwarantowana.....
        P.S. Na swój wiek - mam się cudownie - warto inwestować..
        • Gość: Andi Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 213.25.166.* 07.05.09, 13:03
          Panie Dedalu1, jeżeli masz wielką ochotę na głupie dyskusje to na
          tym forum już jest takich wiele. W tym akurat przypadku twoje
          piep... jest co najmniej nie na miejscu. Pan Henryk jest osobą
          niepospolitą i zasługuje na pewien szacunek, a jeżeli wydaje ci się
          że twój komentarz był śmieszny to powiem jedynie "żałosne".
          • Gość: dorota 50 Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 14:57
            Andi popieram to pieprzenie Detala 1 jest żenujące.
            Smutny zakompleksiony człowieczek ,ktory niczego w życiu nie osiągnął.
            Kapitan Jaskuła jest częścią histori naszego miasta i tak zostanie,oby więcej
            było takich pasjonatów i zapaleńcow!!!!!
            • Gość: jobrave Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.zone2.bethere.co.uk 07.05.09, 15:28
              Moim zdaniem, za rok, kiedy będziemy mieli okrągłą, bo 30. rocznicę, władze
              miasta powinny ufundować jakąś tablicę i umieścić ja w eksponowanym w miejscu,
              przydałoby się jakąś szkołę nazwać imieniem kapitana Jaskuły, a może nawet ulicę
              - uczyniono już wyjątki dla nieświeckich obywateli miasta, więc może już czas na
              świeckich, tym bardziej, że mamy deficyt tak wybitnych postaci, jak kpt. Henryk
              Jaskuła
              • Gość: .zenek Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.09, 16:14
                Prawdopodobnie nie przeprowadzono na szerszą skalę badań środowiska
                więc o taką pracę doktorską się prosi,tylko by nie powstały gnioty
                skoro żródła są praktycznie na miejscu
                • Gość: Dedal1 Do Andiego i Doroty IP: 213.25.171.* 08.05.09, 01:00
                  Tym razem serio. Każdy z nas ma swoje świętości, zamiłowania, marzenia, fobie itd. Tylko dlaczego ktoś (nie ujmując mu, jako człowiekowi - niczego) realizuje to za społeczne (składkowe) pieniądze, a ktoś inny, którego fanaberią jest wynalezienie leku na raka, nie dostaje nic(ani z funduszy prywatnych, ani państwowych) i w końcu rezygnuje. Pierwszemu z nich niech należy się jeszcze ULICA, drugiemu zaś - inwektywy, bo to mały i niedowartościowany itp. (Waszym zdaniem).Zeby jednak odsunąć od mojej skromnej osoby pewne nazbyt rozwibrowane intelektualnie podejrzenia, radziłbym -nieskromnie- pośledzić w mediach różne inicjatywy, pomysły oraz ich możliwe - nie tylko "ego" - implikacje.Odnośnie RAKA akurat były.... No, cóż - każdy ma swoje dziwactwa...,
                  • Gość: Andi Re: Do Andiego i Doroty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 15:48
                    Czytając Twoją wypowiedź (Dedal1) odnoszę wrażenie jakbyś zarzucał Panu Jaskule,
                    że przez jego fanaberie czy też widzimisię zabrakło pieniędzy na inne ważniejsze
                    cele. Czyjąś wielkość niekoniecznie mierzy się tym ilu ludzi uratował. Wychodzi
                    na to że Pan Henryk powinien sie wstydzic swojego wyczynu? Owszem mozesz miec
                    racje ze na rozne wazne cele brakuje funduszy ale odnies sie do tamtych
                    komunistycznych wladz, a nie osobiscie do Pana Henryka Jaskuły.
    • Gość: xyz Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 82.36.169.* 08.05.09, 01:22
      Byłem wtedy w gdyńskim porcie (basenie portowym im. gen.M.Zaruskiego) wśród 5
      tysięcy ludzi, którzy witali KAPITANA. Szalony entuzjazm, niejednemu łza się w
      oku kręciła.Stojąca obok mnie grupa Polonusów z Kanady,z wypiekami na
      twarzy,wysłuchiwała kim jest kpt Jaskuła i gdzie mieszka (po kilku godzinach, w
      barze hotelu ,,Heweliusz'' koniecznie chcieli postawić kpt. Jaskule
      drinka).Kapela niezapomnianego "Kija'' Galikowskiego rżnęła lwowskie bałaki. I
      tylko jeden człowiek był mocno zdegustowany. Widziałem charakterystyczny
      ,,tik'',grymas na twarzy. Mówię o kpt. Krzysztofie Baranowskim, którego
      najzwyczajniej w świecie krew zalewała, że to nasz Pan Heniu, a nie on ten świat
      w kółeczko opłynął. Z tej radości z niezapomnianym Władkiem ,, Citą'' Cicińskim
      walnęliśmy sobie po parę drinków. Wracając do Pana Henryka, pamiętajmy, że choć
      nie musiał, to w 1947 roku, zostawiając całą rodzinę na drugim końcu świata,
      powrócił do Polski. A o tym, jak kocha Przemyśl,niech świadczy to,że po śmierci
      żony mógł wyjechać do córek,do Holandii lub Australii (starsza córka,Lidia, jest
      uznaną międzynarodową sławą - fizykiem atomowym, profesorem Uniwersytetu
      Brisbane), ale ODMÓWIŁ. Czy Przemyśl to doceni? Oby docenił!
      • slon251 Re: kpt Henryk Jaskuła 08.05.09, 20:27
        Wielki dzieki xyz,że tak sympatycznie wypoiadasz sie o Panu H.
        Jaskule.Jest to GOSC z klasą, charakterem - wspaniały człowiek,
        którego jak zwykle w Przemyslu sie nie docenia.
        Jakis koles malkontent wypisuje głupoty z którymi nie zgadzaja sie
        forumowicze i dobrze.
        Panie Henryku serdecznie pozdrawiaja Pana Przemyslanie!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: Kiak Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.ptvk.pl 08.05.09, 22:18
          Własnie wróciłam ze spotkania z Panem Kapitanem. Jest to człowiek (mimo swego
          wieku) pogodny i pełen życiowej werwy. Jego opowieści zainteresowały nie tylko
          dorosłych ale i młodzież (która podobno nie ma dzis autorytetów). Pozdrawiam
          entuzjastów i malkontentów.
      • Gość: xzy Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.09, 22:30
        Wielki wódz Przemyśla, jego ekscelencja, mgr R. Choma ksywa Krzysztof właśnie
        "docenił" Pana Kapitana olewając imprezę w SP nr 14. Oczywiście wcześniej
        buńczucznie zapowiadał, że jak najbardziej będzie obecny. Kłamał w młodości,
        kłamie i teraz. Dobrze, że nie donosi.
      • Gość: witos Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 23:57
        xyz, obiektywnie oceniam twój post na bdb. W całości.Dodam do tego
        że dniu kiedy pan Jaskuła dobijał do lądu, p. Mieczysłw Nyczek
        dziennikarz Nowin Rzeszowskich zabiegał o możliwość wręczenia
        jednego egzemplaża Nowin Rzeszowskich do rąk p. Jaskuły właśnie w
        tym momencie. Czy do tego doszło, nie wiem.Było to wielkie
        wydarzenie i mam nadzieję że władze miasta zaakcentują 30 rocznicę
        tego wielkiego wydarzenia.
        p.s. Jak widzisz xyz, jestem obiektywny. Tam gdzie piszeszprawdę, to
        cię popieram. Tam gdzie piszesz głupoty, wyśmiewam.
        • Gość: jobrave Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 89.195.79.* 09.05.09, 00:34
          Ja natomiast obiektywnie oceniam, że ortografia nie jest Twoją mocną stroną -
          tym razem "egzemplaż",a powinno być - egzemplaRZ.
          • Gość: denerw Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 80.54.140.* 09.05.09, 09:19
            czekaj czekaj xyz to Baranowski nie opłynął ziemi dookoła - myślałem że jednak
            to zrobił oraz Teliga .
            • Gość: jobrave Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 89.195.81.* 09.05.09, 23:15
              Nie chce mi się sprawdzać, ale chyba siedmioro Polaków opłynęło do tej pory
              świat samotnie. Piszę "siedmioro", bo wśród nich była jedna kobieta, ale
              zapomniałem jak się nazywa, natomiast "Nasz Kapitan", jest chyba jedynym, jak do
              tej pory Polakiem, który nie zawijał do portów. Tak, czy owak, należy mu się
              przynajmniej patronat nad jakąś szkołą, tablica pamiątkowa jeśli nie popiersie.
              Miło mi słyszeć, że pan Henryk nie stracił wigoru i dobrego samopoczucia i oby
              tak było jak najdłużej, szkoda tylko, że jacyś pseudo - żeglarze skasowali "Dar
              Przemyśla", albowiem byłoby to obecnie wspaniały eksponat.
              • Gość: jj Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 217.153.161.* 12.06.09, 00:26
                Jakaż szkoda, że piszesz, mimo, że nie chce ci się sprawdzać...
                Opłynęło samotnie ten Świat zdecydowanie więcej niż siedmioro Polaków.
                Opłynęła ten Świat więcej niż jedna Polka.
                Ta Polka, która opłynęła przed Henrykiem Jaskułą zrobiła to jako pierwsza
                kobieta w historii żeglarstwa...Tylko w tym roku skończyły swoje samotne rejsy
                wokół Ziemi dwie polskie żeglarki.
                Kapitan Jaskuła przez wiele lat był jedynym żeglarzem z Polski, który opłynął
                Świat non-stop, ale w tym roku skończył swój rejs Tomek Lewandowski, który
                dokonał takiego samego wyczynu.
                Niezależnie od nacechowanej emocjami oceny Kapitana Jaskuły - "Daru Przemyśla"
                nie "skasowali jacyś pseudo-żeglarze". A jachtom na starość lepiej żyć w
                dobrych wspomnieniach, niż niszczeć w smutnej roli "eksponatów"...

Generalnie - warto coś wiedzieć, zanim zacznie się pisać...
                • Gość: xyz Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.cable.ubr01.soli.blueyonder.co.uk 12.06.09, 13:20
                  Gość portalu: jj napisał(a):

(...) Niezależnie od nacechowanej emocjami oceny Kapitana Jaskuły - "Daru
                  Przemyśla" nie "skasowali jacyś pseudo-żeglarze"(...)
                  ---------
                  bo zrobili to dyletanci na ekskursji o charakterze rekreacyjno-handlowym
                  • Gość: ??? Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.09, 15:17
                    Dyletant kapitan (sam się tak każe nazywać)Kulawik? Chyba za młody?
          • Gość: witos Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 20:56
            Jobrave, odniosłeś powazny sukces.
        • Gość: xyz Re: kpt Henryk Jaskuła IP: 82.36.169.* 10.05.09, 11:25
          Gość portalu: witos napisał(a):

> xyz, obiektywnie oceniam twój post na bdb. W całości.Dodam do tego że dniu
          kiedy pan Jaskuła dobijał do lądu, p. Mieczysłw Nyczek dziennikarz Nowin
          Rzeszowskich zabiegał o możliwość wręczenia jednego egzemplaża Nowin
          Rzeszowskich do rąk p. Jaskuły właśnie tym momencie. Czy do tego doszło, nie
          wiem.Było to wielkie wydarzenie i mam nadzieję że władze miasta zaakcentują 30
          rocznicę tego wielkiego wydarzenia.
          > p.s. Jak widzisz xyz, jestem obiektywny. Tam gdzie piszesz prawdę, to cię
          popieram. Tam gdzie piszesz głupoty, wyśmiewam
          ---
          Mnie wydawało się, że redaktor bardziej zabiegał wtedy przede wszystkim o to,
          aby dogodzić sekretarzowi Z.Czechowi, z którym dzielił pokój w Heweliuszu.Co w
          niczym nie umniejsza jego wielkich zasług w nagłośnieniu rejsu, a wcześniej -
          pewnej pomocy w jego organizacji.
    • Gość: zeglarz Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.rzeszow.vectranet.pl 15.06.09, 14:41
      Witam!
      Czy ktos posiada może kontakt do ktp. Jaskuły? Bardzo prosze o
      pomoc.Moj mail to:
      tomekbu15@interia.pl

pozdrawiam
      • Gość: Kiak Re: kpt Henryk Jaskuła IP: *.ptvk.pl 15.06.09, 21:40
        Niestety Pan Jaskuła nie życzy sobie podawania żadnych namiarów na jego osobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka