Gość: pytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.09, 21:18 mają oddać czy nie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: SALWA Re: narodnyj dim IP: *.informel.pl 27.08.09, 21:35 Nie oddawac!.Po co?.Żeby się znowu szumowina banderowska zbierała?. Niech sobie naridnyj dim stworzą za Medyką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JPII Re: narodnyj dim IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.09, 08:27 najpierw niech oni oddadza nam Lwów. Przed wojna mieszkało we Lwowie tylko 10% Ukraińców, było ich tam trzy raz mniej niż Żydów. Wniosek z tego, że powinni zwrócić 90% tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany A co ma Przemyśl do Lwowa? 28.08.09, 09:16 Czy my nie mamy dostatecznie dużo swoich spraw na głowie? Od załatwiania spraw Polonii są odpowiednie instytucje państwowe. Przemyscy radni mogliby się skupić na własnych sprawach, a nie bawić się w zbawianie świata i prowadzenie polityki zagranicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starozakonny Re: narodnyj dim IP: 77.236.0.* 28.08.09, 10:12 Najpierw niech oni oddadzą nam Przemyśl. Przed wojna mieszkało w Przemyślu tylko 10% Ukraińców i 35 % Polaków. Wniosek z tego, że powinni nam zwrócić 55 % tego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: narodnyj dim IP: 79.139.104.* 28.08.09, 11:18 a czemu nie narodowy dom, tylko narodnyj dim? czy ja jestem na Ukrainie? a w sprawie - owszem, Przemyśl ma do Lwowa, jak polska do Ukrainy. mniejszość ukraińska w Polsce powinna byc traktowana tak, jak mniejszość polska na Ukrainie. generalnie uważam, że budynek powinien być oddany, a pomysł z oddaniem czegokolwiek na potrzeby mniejszości Polaków we Lwowie jest zwyczajnie uczciwy. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: narodnyj dim 28.08.09, 11:39 A w tym Domu Narodowym piotrz,darino i inni banderowcy beda kpic sobie z Polakow i gloryfikowac bandytow z UPA i SS Gaizien. forum.gazeta.pl/forum/w,45535,73749583,,Przebaczac_czu_nie_przebaczac_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
bastion44 Re: narodnyj dim 28.08.09, 11:49 lechowski51 napisał: > A w tym Domu Narodowym piotrz,darino i inni banderowcy beda kpic sobie z > Polakow i gloryfikowac bandytow z UPA i SS Gaizien. Trzeba jeszcze dodac do nich wiernego kundla{nie obrażając psow}niejakiego mariusza9959,również piewcę ideologii banderowskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Dom Ludowy 28.08.09, 13:05 Jeżeli wolisz po polsku, to jest to Dom Ludowy, a nie Narodowy - przydałoby się wam w Przemyślu poznać język najbliższego sąsiada. Co do traktowania mniejszości (mniejszość ukraińska w Polsce powinna byc traktowana tak, jak mniejszość polska na Ukrainie), to pomysł nie jest demokratyczny - sposób postępowania wobec mniejszości określa prawo. Inaczej, jeśli gdzieś Arabowie wozili Polaków na wielbłądach, należałoby Arabów w Polsce wozić na wielbłądach :))). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dom Ludowy IP: 79.139.104.* 28.08.09, 13:56 niech będzie i ludowy, bez różnicy. choć jakoś nie wierzę w to Twoje przetłumaczenie, ale zapytam przyjacółki, zresztą Ukrainki. Ty jak widzę masz problemy z deklaracją, kim jestes. io nie wynika to tylko z tego postu :/ sprawa druga. jestem w Polsce. nie widzę powodu, dla którego miałabym się dokształcać z języka sąsiada. dlaczego by się nam w Przemyślu to przydało? a sprawa trzecia - guzik wiesz o demokracji :/ zresztą, ja nie pisałam o demokracji tylko o zwykłej uczciwości wobec Polaków za wschodnia granicą. w Polsce stwarzamy mniejszościom doskonałe warunki do istnienia. na przykład mniejszość niemiecka ma 5 miejsc w sejmie z urzędu. dlaczego więc mamy sie nie domagać lepszego traktowania miejszości polskiej za jakąkolwiek granicą? natomiast porównanie z Arabami i wielbłądem - no nawet nie skomentuję, bo nie ma czego. brak słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poinformowany Re: Dom Ludowy IP: 77.236.0.* 28.08.09, 15:34 Mniejszość niemiecka ma 2 miejsca w Sejmie, a nie 5, jeśli chodzi o wiadomości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Dom Ludowy IP: 79.139.104.* 28.08.09, 19:25 może i dwa, bez różnicy. to i tak nie jest sprawiedliwe, że ktos ma coś z urzędu tylko dlatego, że jest miejszością niemiecką. Odpowiedz Link Zgłoś
bastion44 Re: Dom Ludowy 28.08.09, 15:10 I na Araba i na wielbłąda trzeba miec wygląd.A u Ciebie darino i z wyglądem i wiadomościami nie za bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Dom Ludowy 29.08.09, 00:10 i tu się zgadza. Jeżeli Polacy sa tak traktowani na Ukrainie jak chcieliby Ukraińcy żeby ich traktowano w Polsce, to jest o.k. A jest tak, darino, jak piszesz? Jeżeli tak, to w porządku. Jak pisałem wiele razy, nie jestem przeciw, bo pieprzy mnie przynależność patriotyczna, zresztą sztuczna, bo ludzie wszędzie sa tacy sami i dziwi mnie dlacego kłócą się o religię, ojczyznę i ch_j wie o co jeszcze. Obiecaj, darino, że w nowych, norodnyj dimach, nie będzie tego co przed wojną, gdy biskup ukraiński nakłaniał swoich niby rodaków do walki ze wszystkim co polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Mam rozumieć, 28.08.09, 14:52 że jeśli władze Lwowa przekażą Polonii jakiś budynek, to my oddamy Ukraińcom ich budynek, bez żadnej rekompensaty? Czy może dostajemy budynek po klubie garnizonowym, a oprócz tego Lwów ma coś dać Polakom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Mam rozumieć, IP: 79.139.104.* 28.08.09, 19:26 ma być przekazany miastu budynek klubu i brama rycerska, / bo miasto traci nieruchomość w końcu/ a oprócz tego pomysłodawcy chieliby jakiegos lokum dla Polaków we Lwowie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany I to jest równoważna zamiana? 28.08.09, 22:48 Początkowo miała być tylko rekompensata w majątku na terenie Przemyśla, teraz jeszcze nieruchomości we Lwowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: I to jest równoważna zamiana? IP: *.range86-141.btcentralplus.com 28.08.09, 23:11 Jak się coś zabrało, to trzeba oddać,więc jeśli Ukraińcom bezprawnie zabrano ich dom ludowy i potrafią to udowodnić, to trzeba po prostu oddać i nie ma dyskusji, ale - Szanowni Ukraińcy - to działa również w drugą stronę - to co zostało zabrane Polakom po 1939 roku też należy oddać, przecież dzisiejsza Ukraina, to państwo cywilizowane i demokratyczne, a w zw. obowiązuje tam święte prawo własności. Ani nam ,ani Ukraińcom, ani Hiszpanom nie można mówić oddamy wam, jeśli wy nam oddacie.Zupełnie inną sprawą jest, jak i gdzie owo święte prawo własności jest przestrzegane,ale od tego są sądy, a jeśli te nie zachowują się własciwie, to są jeszcze trybunały międzynarodowe. A w ogóle jaki to ma sens: w zamian za starą, walącą się ruderę, oddawać duzy, wyremontowany budynek z salą widowiskową,lokalem klubowym i zapleczem, czy ktoś tu nie jest całkiem zwyczajnie pieee...ięty? Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Ale najpierw nalezy ustalić na jakim 28.08.09, 23:54 szczeblu są załatwiane sprawy. Czy spór toczy się między państwami, czy między miastem i stowarzyszeniem. Kto może podejmować wiążące decyzje? W czyim imieniu występują radni Przemyśla domagając się lokalu we Lwowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Ale najpierw nalezy ustalić na jakim IP: 79.139.104.* 29.08.09, 00:22 myślę, że to nasi radni wymachują szabelką. owszem, może i to powinno byc rozwiązane na szczeblu wyższym,ale z drguiejstrony, jak cos załatwiano wyżej, to ludzie marudzili, że ktos sie wtrynia w samorządność. pytanie teraz jest proste - czy radni maja rację czy nie? i czy żądają za dużo. ja uważam - pomojając kwestię stanu budynków , kubatury itd., że absolutnie powinna działać zasada wzajemności. a dobrej woli po lwowskiej stronie nie widać. a mogło byc tak pięknie... przecież można żyć razem normalnie, obok siebie, bez tych idiotyzmów... Odpowiedz Link Zgłoś
solist Re: Ale najpierw nalezy ustalić na jakim 29.08.09, 00:54 może i tak, ale może i nie? Może ze strony ukraińskiej też mamy takie informacje jakie prezentuje darino, piotrrz i reszta podporządkowanych KGB w Polsce? Może na Ukrainie, polskie zapotrzebowanie jest zaspokajane? Mam pytanie, może i poza wątkiem: dlaczego ludzie chcą tak bardzo czuć jakąś przynależność narodową? Czy tak bardzo się różnią? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obiekt Re: I to jest równoważna zamiana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 00:06 Nie rozumiem dlaczego radni miasta mają walczyć o prawa tysięcy polaków na Ukrainie? A muszą. Przecież to jest podstawowy obowiązek rządu i MSZ-u. Właśnie władza centralna powinna dbać o zasadę równorzędnego traktowania,równouprawnienia, wzajemności, retorsji itp. Mało mamy przykładów z historii, że nasza dobra wola i pozytywne działanie spotykało się z obojętnością i brakiem odwzajemnienia, a nawet niechęcią innych krajów. Czy potrzeby posiadania własnego domu narodowego mają tylko Ukraińcy? Czy Polacy we Lwowie takiego domu potrzebują i mogą spotykać się na ulicy ? Dlaczego rząd głośno nie upomina się o prawa naszych rodaków? Czyżby w imię dobrosąsiedzkich stosunków, podczas gdy druga strona zachowuje się tak jakby jej na nich nie zależało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: I to jest równoważna zamiana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 08:34 Słusznie Obiekt. Zwróć jednak uwagę na fakt, że dobrosąsiedzkie stosunki , jak i wszystkie inne relacje międzyludzkie, powinny być oparte na poszanowaniu praw obu stron. Niestety, kolejne rządy III RP zachowują się wobec Ukrainy jak maltretowana żona, która wyrzekła się szacunku dla samej siebie w imię abstrakcyjnego i nieosiągalnego tym sposobem "świętego spokoju", a konsekwencją bierności i uległości może tylko i wyłącznie eskalacja konfliktów, nasilenie aktów przemocy i wzmocnienie postawy żądaniowej, czego przykładem są ostatnie wydarzenia. Rząd polski, a także niektórzy z wypowiadających się na tym forum zapominają , że równowaga praw i obowiązków obu stron jest żelazną zasadą zachowania wzajemnego szacunku, której lekceważenie dowodzi zarówno słabości , jak i braku wyobraźni. Polityka typu "nie drażnić misia", częściowo uzasadniona wobec Rosji, jest niewybaczalnym błędem wobec od zawsze niezadowolonego sąsiada-pieniacza, który ma w dodatku nieuzasadnione wielkomocarstwowe ambicje i konsekwentnie podsyca nacjonalistyczne nastroje w społeczeństwie, jednocześnie negując własną, zbrodniczą przeszłość i bezmiar win wobec kilku narodów. P.S. Wspomniałeś o zwróconym budynku seminarium przy Basztowej. Wszyscy wiemy, jak jest wykorzystywany, a można by w nim zorganizować sobie "dim" na miarę nieumiarkowanych "ambicji" przemyskich Ukraińców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: I to jest równoważna zamiana? IP: 79.139.104.* 29.08.09, 00:07 na to wygląda. tak mówiono wczoraj w tv, i tak to odczytałam w artykułach prasowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jobrave Re: I to jest równoważna zamiana? IP: *.range86-141.btcentralplus.com 29.08.09, 01:35 Ani obecny, ani poprzednie rządy RP nie mają pomysłu na to jak powinna wyglądać nasza polityka wschodnia, w tym również w stosunku do Ukrainy. Nie wiem co robią nasi dyplomaci, o czym rozmawiają z ukraińskimi (jeśli w ogóle rozmawiają), ale to oni powinni załatwiać takie sprawy, jak chociażby siedziba do tamtejszych polskich organizacji społecznych. Prawda jednak jest taka, że sprawy polskiej diaspory na Wschodzie, czy w ogóle interesy Polski nikogo z naszych polityków nie obchodzą. Przypominają sobie o tym przed wyborami,żeby pokazać jakimi, to prawdziwymi Polakami oni są. PiS-owi się nie dziwię, szczególnie przemyskiemu, w którego szeregach większość stanowią osoby pochodzenia ukraińskiego, natomiast dziwi mnie zachowanie PO, które wprawdzie dało sobie spokój ze wspieraniem ściemy pt."Pomarańczowa Rewolucja", co uważam za krok słuszny, bo pragmatyczny, ale zapominając o Ukrainie zapomniało o mieszkających tam Polakach. Tymczasem są sposoby, formy nacisku i stosując je można sytuację zmienić, rozmawiać z kim trzeba, zapytać o chodzi, jakie są ich oczekiwania, jakie nasze, ustalić co każda ze stron może zrobić, czego nie może, w jakich sprawach możliwy jest kompromis. Nie można stosować parytetu w sytuacji, gdy istnieją regulacje prawne dotyczące własności - kto posiada akt własności lub dokumenty z których pośrednio wynika, że ktoś jest prawnym właścicielem nieruchomości, to sprawa jest bezdyskusyjna. Powtarzam więc, jeśli mniejszość ukraińska w Przemyślu potrafi udowodnić, że budynek przy ul. Kościuszki powinien być jej zwrócony, to trzeba po prostu zwrócić i żaden radny nie ma tu nic do gadania. Przepisy prawa nie są z gumy i nie jest tak, że obowiązują, lub nie, tylko wówczas jeśli jakiemuś radnemu to pasuje. Jeśli Polacy we Lwowie mają prawo do budynku, o który się ubiegają, to niech złożą odpowiednie dokumenty w sądzie i swoich praw dochodzą. O ile mi jednak wiadomo, nie mają, ale jako mniejszość narodowa, jako organizacja społeczna, ma prawo ubiegać się o siedzibę, a panstwo ukraińskie, jako członek OBWE ma obowiązek, ją zapewnić. Ktoś powie: , no przecież mają swoją siedzibę i to jeszcze w centrum miasta. Owszem mają, ale warunki są tam tragiczne, o czym nie raz przekonywałem się osobiście. Miejsc na siedzibę, dla polskich organizacji, we Lwowie nie brakuje, jest to wyłącznie kwestia dobrej woli władz Lwowa. Jeśli jej nie mają, to należy, to jakoś wymusić. Z drugiej strony, jeśli my będziemy traktować mniejszości właściwie, , to będziemy mieli prawo żądać tego samego od innych. Patrząc na tę cał hecę z owym "dimem", coraz częściej przychodzi mi do głowy, że ci którzy najgłośniej krzyczą, by "dimu" nie oddawać mają, po prostu w tym cel. Jaki? Ano taki, żeby Ukraińcom, zamiast rudery przy Kościuszki przekazać będący w idealnym stanie budynek przy ul.Grodzkiej. I tu rodzą się kolejne podejrzenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowy nie-kum Re: narodnyj dim IP: *.range86-176.btcentralplus.com 29.08.09, 01:02 ... a ja przypominam, ze Przemysl oddal juz kilka budynkow - chocby II Liceum Ogolnoksztalcace na Basztowej, Budynek Archiwum Panstwowego na Salezjanskiej, Budynek Szkoly na Smolki, Budynek Muzeum Narodowego Ziemii Przemyskiej, Kosciol Garnizonowy Najswietszego Serca Jezsusowego i jeszcze pare innych bo chciemy zyc w zgodzie z naszymi sasiadami - bracmi Ukraincami (przeciez poza Slowakami to wlasnie z Ukraincami jestesmy najbardziej spokrewnieni genetycznie)- no i w sumie pasowalo by teraz na jakies ruch wladz Lwowa - zgodnie z zasada wzajemnosci - aha i nie licznie na polskie wladze centralne - oni maja to zwyczajnie gleboko w duuu...ie - zreszta za 2 lata i sie zmienia i juz... Odpowiedz Link Zgłoś
darino rozwiązanie jest dość proste 29.08.09, 09:20 Przede wszystkim negocjacje dotyczące zamiany budynków toczą się pomiędzy Skarbem Państwa a władzami miasta Przemyśla. Ani Związek Ukraińców w Polsce, ani władze miasta Lwowa nie są stroną w tych negocjacjach. Jeśli więc władze Przemyśla nie są zainteresowane zamianą budynku przy ulicy Kościuszki na dawny Klub Garnizonowy, Skarb Państwa powinien zaoferować budynek Klubu bezpośrednio Ukraińcom. A władze Przemyśla zachowają budynek przy Kościuszki, i będą mogły długo i szczęśliwie (lub nie) negocjować wzajemne przyznanie budynków dla mniejszości polskiej we Lwowie i ukraińskiej w Przemyślu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: rozwiązanie jest dość proste IP: 79.139.104.* 29.08.09, 12:15 głupoty gadasz :/ właścielem budynku na Kościuszki jest zdaje się miasto... pewnie, najprościej byłoby oddac wszystko, nie otrzymując niczego w zamian. co za logika, co za tupet :/ Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: rozwiązanie jest dość proste 29.08.09, 12:28 Zgadza się, właścicielem budynku przy Kościuszki jest na pewno miasto Przemyśl, a właścicielem budynków byłego Klubu Garnizonowego na pewno Skarb Państwa. Chodziło mi o wymianę budynek za budynek, a nie o oddawanie za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
bastion44 Re: rozwiązanie jest dość proste 29.08.09, 15:47 Gość portalu: xxx napisał(a): > głupoty gadasz :/ właścielem budynku na Kościuszki jest zdaje się > miasto... > pewnie, najprościej byłoby oddac wszystko, nie otrzymując niczego w zamian. co za logika, co za tupet :/ Z Twoich wypowiedzi,darino,wychodzi cały banderyzm,zakorzeniony w Twojej duszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Dim bez ognia;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 18:15 A ja myślę, że Darino jest z tych , co chętnie robią DIM, ale wyłącznie na forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
bastion44 Re: Dim bez ognia;) 29.08.09, 19:49 Ten osobnik cierpi na fobię społeczną{opinia o darino z wikipedi}. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Dim bez ognia;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 20:03 Podejrzewam, że na tą przypadłość cierpi większość nałogowych internautów:( Odpowiedz Link Zgłoś
wiahor rozwiązanie jest 30.08.09, 08:13 Myślę, że z tym Klubem Garnizonowym to dobry pomysł. Jest i sala widowiskowa, i sala na zabawy. Budynek jest w miarę w dobrym stanie, i ma większą powierzchnię. Lepiej byłoby zrezygnować z rudery przy Kościuszki i wziąć Klub. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Rozwiązanie jest , ale inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 10:13 Budynek poklasztorny , będący jednym z nielicznych istniejących pozostałości kompleksu Dominikanów NIE JEST odpowiednim miejscem. Powinien być zagospodarowany przez instytucje charytatywne i służyć wszystkim mieszkańcom miasta, a jego znakomita lokalizacja i istniejące już zaplecze jest dodatkową zaletą. Stołówka dla najuboższych,nieodpłatne zajęcia rozwijające muzyczne i językowe zainteresowania młodzieży ( mieści się tam sala baletowa i laboratorium językowe), darmowe seanse dla DKF....możliwości jest mnóstwo, a chętnych do współpracy ludzi też sporo. P.S. Darino i Wiahor, dlaczego okazały budynek przy Basztowej nie jest w stanie zaspokoić Waszych potrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Rozwiązanie jest , ale inne 30.08.09, 10:53 Wszystko należy mierzyć jedną miarą. Budynek na Basztowej należy do Kurii Ukraińskiej Cerkwi Greckokatolickiej. W jaki sposób ma zaspokajać moje potrzeby ? Przecież i w Przemyślu, i w całej Polsce kościół Rzymskokatolicki też posiada wiele budynków, które wynajmuje na cele komercyjne, i nikt mu nic nie zarzuca. Chodzi o specjalny budynek dla społeczności ukraińskiej, gdzie mogłaby zaspokajać swoje potrzeby kulturalne. Jeśli nie dojdzie do porozumienia w sprawie budynku przy Kościuszki, to Skarb Państwa zaoferuje ZUwP budynek Klubu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Rozwiązanie jest , ale inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 11:14 Wasza kuria nie chce udostępnić kilku sal na spotkania i potrzeby kulturalne?! Może to nie jest kwestia złej woli z jej strony, ale porozumienia w Waszym , własnym gronie? P.S. Jak liczna jest społeczność ukraińska w Przemyślu? Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Rozwiązanie jest , ale inne 30.08.09, 11:25 A wasza kuria często udostępnia sale na spotkania i potrzeby kulturalne ? W przeciwieństwie do Polaków, którzy prawie wszyscy są rzymskimi katolikami (> 95 % ?), Ukraińcy należą do różnych wyznań i kościołów, dlaczego więc mają spotykać w budynku jednego z wyznań ? Poza tym upominają się o swoje, a nie o cudze, więc nie rozumiem tek kampanii przeciw zwrotowi budynku. Co do drugiego pytania, mniejszość ukraińska w Przemyślu liczy kilka tysięcy osób. Odpowiem również pytaniem - jeśli w Przemyślu mieszka 5 Żydów, to czy zasadnym było zwracać gminie żydowskiej budynek byłej synagogi ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Rozwiązanie jest , ale inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 12:08 Zupełnie niepotrzebnie doszukujesz się negatywnych podtekstów, ponieważ moje pytanie o liczbę osób deklarujących narodowość ukraińską wynikało ze zwykłej ciekawości i nie miało nic wspólnego z kwestionowaniem Waszego prawo do rozwijania działalności kulturalnej. A teraz przejdźmy do meritum...rzymsko katolicka kuria nie musi udostępniać Polakom swoich budynków, ponieważ mieszkamy u siebie , we własnym kraju i wszelkie potrzeby społeczności rozwiązywane są administracyjnie. Na emigracji ,natomiast, jest regułą niemal, że instytucje kościelne stanowią ośrodki/centra życia kulturalno-oświatowego Polaków, udostępniając emigrantom zarówno swoje sale , jak i księgozbiory, organizując szkoły parafialne oraz spotkania dla różnych grup wiekowych. Odpowiedz Link Zgłoś
darino Re: Rozwiązanie jest , ale inne 30.08.09, 12:58 Chyba nie zrozumiałaś wszystkiego - Ukraińcy w Przemyślu również mieszkają u siebie, znikąd ich nie przywieźli (co najwyżej wywieźli). A to różnica. Co do emigracji polskiej na Zachodzie, to istnieje również wiele stowarzyszeń posiadających swoje nieruchomości :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: Rozwiązanie jest , ale inne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 13:01 To chyba Ty nie rozumiesz, że Ukraina zaczyna się parę kilometrów na wschód od Przemyśla;) Odpowiedz Link Zgłoś
bastion44 Re: Rozwiązanie jest , ale inne 30.08.09, 20:45 Gość portalu: Fanka napisał(a): > To chyba Ty nie rozumiesz, że Ukraina zaczyna się parę kilometrów na wschód od > Przemyśla;) Widac',że darino ma ukraińską mentalnośc'.Mówiąc,że Ukraińcy są u siebie[w Przemuślu],miał na pewno na myśli słowa z ukraińskiego hymnu: "Staniemy bracia do krwawego boju od Sanu do Donu, Panowac' w domu ojców nie damy nikomu!". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Rozwiązanie jest , ale inne IP: 79.139.104.* 30.08.09, 14:24 >A wasza kuria często udostępnia sale na spotkania i potrzeby >kulturalne ? sama kuria nie - ale parafie już tak. a parafie to tez kościół, nie? prawda jest taka, że środowisko ukraińskie w Przemysłu jest skłócone i to bardzo. chodzi właśnie o kwestie kulturalne - wiem, bo mam z tym do czynienia. załatwić cokolwiek jest trudno, bo sie ścieraja pewne opcje pewnych ludzi. nie będe pisać dokładnie, bo nie o to chodzi. ale skoro juz jesteście mniejszością / z naciskiem na słowo MNIEJSZOŚĆ!/ nop to może na początek spróbujcie się pogodzic we własnym gronie. >Poza tym upominają się o swoje, a nie o > cudze, więc nie rozumiem tek kampanii przeciw zwrotowi budynku. my tez upominamy się o swoje we Lwowie. czyżby moralność Kalego , panie darino??? i nie jesteśmy przeciw zwrotowi, ale za spawiedliwością i współdziałaniem z obu stron. zdaje się, że ZSRR a potem po niepodległości Ukrainy i majątki polskie po tamtej stronie zabrano nieprawnie - czyli ukradziono. oddajcie, co polskie, to oddamy co ukraińskie. proste. mówiąc nawiasem, kilka tysięcy to dość mało precyzyjna liczba. szacunkowo Ukraińców jest w okolicach 2-3 tysięcy. a powiedz, ilu Polaków jest we Lwowie? może nieco wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Rozwiązanie jest , ale inne IP: *.brnt.cable.ntl.com 30.08.09, 19:23 Musze stwierdzic, ze raz to banderowskie forum o podkarpackiej ukrainie sie przydalo. dzieki jednemu z wpisow udalo mi sie dotrzec do programu do ktorego w zaden inny sposob bym nie dotarl. www.youtube.com/watch?v=Jz1KRcNUJxI&feature=related To link do czesci pierwszej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chwilowy nie-kum Re: narodnyj dim IP: *.range86-176.btcentralplus.com 29.08.09, 23:10 skoro budynek przy ul. Kosciuszki jest miasta to jak mozna mowic o oddawaniu??? oddac mozna cos co jest czyjes i mowie tu o zapisach w ksiegach wieczystych - zgodnie z prawem. Teraz moze byc tylko mowa o nieodplatnym przekazaniu (oczywiscie po uprzednim uregulowaniu zadluzenia czynszowego ZUwP na rzecz miasta) a zeby przekazac cos to nalezaloby zapytac co polska mniejszosc otrzyma w zamian we Lwowie - no i to wszystko - a o oddawaniu za darmo to darinio nawet nie pisz bo tylko denerwujesz - dlaczego mnie nikt nic nie daje za darmo tylko sobie musze wszystko kupic???? Dlatego z tym za darmo nie ma nawet co sie wyglupiac - Polska nie jest Swietym Mikolajem - zwyczjnie nas na to nie stac. Odpowiedz Link Zgłoś
kocur_zalogowany Kościół też dostał od państwa 30.08.09, 06:34 tylko to, na co były stosowne zapisy w księgach wieczystych? Wikipedia podaje: "W 1946 zaczęły się masowe wywózki osób narodowości ukraińskiej z Przemyśla, a 20 listopada 1948 Sąd Powiatowy orzekł, że majątek osób wysiedlonych do ZSRR zgodnie z dekretem z dnia 5 września 1947 zostaje przejęty przez Skarb Państwa." W księgach wieczystych może i zapisano, że budynek jest polski. Ale czy nie była to zwyczajna kradzież? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 07:06 Tylko kłamca i oszust widzi wokół wyłącznie kłamstwa i oszustwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Kościół też dostał od państwa IP: *.brnt.cable.ntl.com 30.08.09, 10:09 To zadne argument, ze ktos inny czyli KK dostal cos nie do konca zgodnie z prawem. Jesli tak to nalezy to odebrac ale to nie znaczy, ze inni tez maja dostawac z naruszeniem prawa. To tak jakbys powiedzial, ze skoro ktos cos ukradl i mu sie upieklo to inni tez powinni moc krasc i nie ponosic za to konsekwencji. Wlasciwie, to nie mialbym nic przeciwko temu, gdybym mogl np. krasc i nie ponosic za to konsekwencji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 10:32 Gość portalu: aaa napisał(a): Wlasciwie, to nie mialbym nic przeciwko temu, gdybym mogl np. krasc i nie > ponosic za to konsekwencji :) Dyskusje na forum rozbudzają najgorsze instynkty...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qazik Re: ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 11:17 Niezadobre instynkty rozbudzają również Twoje dwie prywatne wojny, które sobie rozgrywasz na publicznym forum (jest to po prostu żałosne). Przynajmniej dobrze, że dla jednej z nich założyłaś oddzielny wątek... Odnośnie tematu zgadzam się z pierwszą częścią wypowiedzi AAA - to, że Kościół Katolicki jest ponad prawem w naszym Kraju, to nie znaczy że powinno się jeszcze powiekszać to grono "wybrańców". Tym bardziej, że chodzi tu o ludzi, którzy generalnie nas Polaków nie za bardzo lubią (przynajmniej Ci, dla których ma być ten budynek)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 11:30 Jeśli Ci się nie podoba mój wątek napiętnujący notoryczne łamanie prawa w szkole, dlaczego swego czasu umieściłeś w nim jednoznaczną , aczkolwiek niecenzuralną piosenkę z dedykacją dla jej mości/dyrekcji? A jeśli nie podoba Ci się moja, jak najbardziej, uzasadniona opinia na Twój temat, trzeba było sobie zasłużyć na lepszą.... A poza tym, radzę omijać moje posty i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qazik Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 11:50 Nie wiem o czym piszesz i do kogo skierowałaś swój wpis, chora z nienawiści Istoto, ale jeżeli do człowieka którego ciągle tu opluwasz (którego nawiasem mówiąc za głoszone poglądy nia za bardzo szanuję), to zwróć uwagę, że On całkowicie Cię ignoruje i nie odpowiada na Twoje zaczepki, więc nie męcz nas już Swoimi problemami. Wątek o Twojej szefowej, choć założony z osobistych pobudek, rzeczywiście ma sens i nie powiem złego słowa na jego temat. Ale w innych wątkach odpuść nam już i nękaj sobie znienawidzone przez siebie osoby w mniej publiczny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widz Re: ;roszczenia Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 11:37 zajrzałem na forum ukrinców na "nad wiarem i sanem "czy coś takiego i wychodzi jeszcze większy ukraiński szowinizm niż tu na forum przemyśl, To jest wręcz przerażające jakie ograniczone horyzonty mają ludzie tam piszący. 1. dla nich to państwo polskie ma im dać no bo się należy miasto nie jest dla nich partnerem - bojeśli miasto stawia warunki o zwyczajowej w prawie międzynarodowym zasadzie wzajemności to wielki krzyk podnoszą . 2. Krzycza o wielkich krzywdach swoich olewajac całkowicie nasze poniesione na wschodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: ;roszczenia Ukraińców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.09, 12:42 próbka twórczości z forum GW podkarpackie "U-kraina" wklejam oryginał komentarz niech każdy doda sobie sam : " wianuszek_kresowy 19.10.08, 04:06 podklad: www.ewa.bicom.pl/biesiada/bsd8.htm Glebokaa stuudzienkaa,glebokoo koopanaa A nad nia kreso-esbecja moc-nooo poj.. O stuuudzienke oparta sobie stala Wianuszki w kamieeeniu wy-ku-wala. Glebokaa studzienko, czy mam do cie skoczyc za moje-mi kre-saaami, com ich nie wart-ala. Gdybym ja was kresyy pod Moskwa widziala Bym sji ja do us..nia (mocnoo) ucieee-szyy-laa Bom ja swol... z Peremyszlja i takam ja mun-draaa. Prawda ja nie dychne, bede zawsze lgala, tablice rzeeee-zbila, glupoty ga-da-la Glupoty gadala,straty pomna-zala, to wina niiii moja bo ja kre-soooowia tak wlasnie cho-wa-na. Wolynia-m na oczy nie wi-dzia-la, ali trzeba o nim ga-dac,bom gorsza by-la... Lepsza'm nie byla, sa taaacy co wie-dza, ali ja sji nie przyz-nam, niech moje wnuki nie wiedza. Sie mnie natchnienie wyczerpalo..." koniec cytatu Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: ;roszczenia Ukraińców 30.08.09, 23:17 O Domu Narodowym na innym banderowskim forum.. forum.gazeta.pl/forum/w,49301,73969347,,Narodnyj_Dim_w_Przemyslu.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 500$.. 01.09.09, 10:53 ..tyle dostaja Polacy na Ukrainie od ukrainskich wladz na swoja dzialalnosc.Teraz porownajcie sobie to z tym wszystkim co placi polski podatnika aby mogly funkcjonowac szkoly w jezyku ukrainskim,audyc`je radiowe i telewizyjne. Polacy na Ukrainie - rozmowa ze Stanisławem Kosteckim – prezesem Związku Polaków na Ukrainie Fot. Archiwum -Ukrainę zamieszkuje oficjalnie dwieście piętnaście tysięcy Polaków... -W rzeczywistości jest ich znacznie więcej. W czasach sowieckich, kiedy ten spis przeprowadzano, ludzie bali się przyznawać do swoich korzeni. Pisali więc w ankiecie: Rosjanin albo Ukrainiec. Dziś na szczęście tego już robić nie trzeba. -Na Ukrainie działają dziś dwie ogólnokrajowe organizacje polskie: Związek Polaków z siedzibą w Kijowie oraz Federacja Organizacji Polskich we Lwowie... -Nasz Związek działa głównie na terenie Ukrainy centralnej, południowej i wschodniej, choć ma też swoje oddziały także i na zachodzie republiki. Federacja natomiast zdecydowanie na zachodzie republiki. expatpol.com/index.php?stsid=16595&kid=39 -W odrodzeniu świadomości narodowej naszych rodaków najwięcej zrobić dziś może polskie szkolnictwo... -Które na dzień dzisiejszy nie wygląda niestety najlepiej. Przypomnę tylko, że na przełomie lat dwudziestych i trzydziestych na Ukrainie było 238 szkół polskich. W jednym tylko rejonie, na słynnej Marchlewszczyźnie, istniały w tym czasie 43 szkoły, 22 świetlice i 69 bibliotek. W Kijowie działał zaś instytut pedagogiczny oraz technikum pedagogiczne, takie samo jak w Chmielnickim. Dziś tych szkół już niestety nie ma. Nadal więc borykamy się z problemami oświaty polskiej. Nie wszyscy też dobrze rozumieją potrzebę otwierania kolejnych szkół polskich. Tu w Kijowie języka polskiego jako przedmiotu uczą tylko w dwóch szkołach – numer 8 i 33. Są natomiast szkoły, gdzie język polski nauczany jest fakultatywnie. Kilka lat temu powołaliśmy na Ukrainie Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistów, które zrzeszało wyłącznie samych nauczycieli tego przedmiotu. Nic więc dziwnego, że jego członkowie zajmowali się głównie sprawami merytorycznymi, a nie działaniami na rzecz zwiększenia punktów, w których nauczany będzie język polski. Jeżeli w jakiejś szkole nauczany był język polski tylko fakultatywnie i można tam było przejść na nauczanie go jako przedmiotu, albo nawet wprowadzić klasę z językiem ojczystym, to potrzebne były odpowiednie działania. Niestety Stowarzyszenie Nauczycieli Polonistyki takowych podjąć nie mogło. Myślimy więc o skorzystaniu z doświadczeń Polskiej Macierzy Szkolnej na Litwie, która walczy tam zdecydowanie skuteczniej o oświatę polską. -Z kim Związek najbliżej i najchętniej współpracuje? -Współpracujemy ze wszystkimi, którym bliskie są nasze statutowe cele – z ambasadą i konsulatami RP na Ukrainie, Stowarzyszeniem „Wspólnota Polska” oraz innymi stowarzyszeniami w kraju, które nam pomagają na co dzień. Ważna jest też b liska współpraca z kościołem katolickim czy wreszcie Federacją Organizacji Polskich na Ukrainie, z którą jednak ciągle nie układa się nam najlepiej, ale z którą już od pewnego czasu nie prowadzimy żadnych sporów. Lokalnie, tu w Kijowie, współpraca z oddziałem Federacji układa się nam zupełnie dobrze. -Skąd Związek Wasz otrzymuje największą pomoc materialną? -Tak naprawdę, to funkcjonujemy dzięki pomocy Stowarzyszenia „Wspólnota Polska” – czyli dzięki pomocy podatnika polskiego. I to jest dla nas bardzo przykre, bo podobnej pomocy ze strony ukraińskiej nie ma, choć tu mieszkamy i płacimy podatki. W roku 1991 rząd Tadeusza Mazowieckiego przekazał Związkowi Ukraińców w Polsce równowartość 630 tys. USD, za które kupiona została w Warszawie piętrowa willa na Pradze przy ul. Kościeliskiej. Od tego czasu minęło 10 lat, podobnie jak od założenia Związku Polaków na Ukrainie oraz uzyskania przez naszą republikę niepodległości. Podobnej jednak reakcji ze strony ukraińskiej nie było. To nas naprawdę boli. Bez własnego lokalu, tu w Kijowie, nie da się dziś dużo zdziałać. Obecny niewielki lokalik, mieszczący się w piwnicach, nie pozwala nam prowadzić normalnej działalności statutowej. Przez jego też pryzmat postrzegani jesteśmy nadal jako jedna z wielu mało znaczących organizacji. -Władze ukraińskie zapowiadają w najbliższej przyszłości wydzielenie pewnych funduszy na finansowanie organizacji mniejszościowych... -Wszyscy byśmy tego bardzo chcieli. Na dzień dzisiejszy otrzymujemy pomoc o charakterze symbolicznym - 2-3 tys. hrywien rocznie, co odpowiada sumie około 380-520 USD. Mimo braku pomocy materialnej czujemy dużą życzliwość władz ukraińskich. Zmiany zachodzące jednak na samej górze są zbyt wolne w stosunku do ludzkich oczekiwań. Dużo też nadal zależy od konkretnego urzędnika. Zdecydowanie łatwiej jest dziś coś załatwić na wschodniej niż na zachodniej Ukrainie. Tu w centrum, na południu czy wschodzie nie pokutują wśród decydentów żadne uprzedzenia do Polaków. -Związek współpracuje także blisko z kościołem rzymskokatolickim... -Dzięki wielu wspaniałym kapłanom pracującym w różnych częściach Ukrainy przetrwała u nas wiara i świadomość narodowa. Dziś sytuacja trochę się zmienia. Wielu z nas jest niezmiernie zaniepokojonych szybką ukrainizacją życia kościelnego. Może dopiero powołanie Polskiego Stowarzyszenia Katolickiego przyczyni się bardziej zdecydowanie także do obrony języka polskiego w kościele. Pomijając Zakarpacie, to we wszystkich innych kościołach katolickich Ukrainy zdecydowaną większość stanowią nadal Polacy. Mimo to mamy coraz więcej parafii, w których język polski przestaje być używany w liturgii i poza nią. Problemów do rozwiązania mamy zdecydowanie więcej, ale one są przecież po to, aby je rozwiązywać. Mam nadzieję, ze w okresie następnych dziesięciu lat nasz Związek poradzi sobie ze wszystkimi czekającymi na rozwiązanie sprawami. -Tego więc Panu i całemu Związkowi życzę. Dziękuję też za rozmowę. Leszek Wątróbski Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: 500$.. 03.09.09, 09:56 Upor przynosi efekty.Nawet banderowski radny godzi sie na oddanie Polakom we Lwowie budynku w zamian za budynek przekazany Ukraincom w Przemyslu www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090903/PRZEMYSL/789591679 ...tutaj o jego innej wypowiedzi wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,6995773,Chca_sprowadzic_szczatki_Bandery__Bo_nie_bedzie_problemow.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fanka Re: ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 12:46 "Trzeba robić i pisać swoje. Nic się nie przejmować bzdurami. Jeśli piszesz prawdę, to jest kropla, która drąży kamień..." Z listu księdza Tadeusza Zaleskiego. Święte i uniwersalne słowa, które należy odnosić do wszelkich życiowych problemów. Prawdziwa wolność zaczyna się tam, gdzie kończy się strach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: ... IP: 79.139.106.* 11.02.10, 21:40 Prawdę? Ten ksiądz jest trochę Ormianinem, Polakiem i Rusinem o jakiej prawdzie możemy tu mówić? Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: ... 11.02.10, 21:55 Nie rozumiem...a jakie znaczenie ma narodowość osoby opowiadającej się za prawdą....obiektywną, bo tylko taka istnieje. Każdy z nas jest po trosze Polakiem i Rusinem, może nawet z domieszką ormiańskiej i tatarskiej krwi, Mykoła nie jest wyjątkiem. Czy z tego powodu musimy kłamać, jak on?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: ... IP: 79.139.106.* 11.02.10, 23:02 To nie prawda, że każdy jest inny. Różnie układają się ludzkie losy. Ale zapytajmy co nasi przodkowie robili pod Kijowem, czy Równem. Albo jesteśmy obiektywni albo nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 Re: ... 12.02.10, 19:24 Gość portalu: abc napisał(a): Ale zapytajmy co nasi przodkowie robili pod Kijowem, czy Równem. > Albo jesteśmy obiektywni albo nie. Zapytajmy też co Mykoła robi dziś na Podkarpaciu? Albo jesteśmy konsekwentni.....:) Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 Re: ... 12.02.10, 19:40 Gość portalu: abc napisał(a): Ale zapytajmy co nasi przodkowie robili pod Kijowem, czy Równem. > Albo jesteśmy obiektywni albo nie. Zapytajmy też co dziś robi Mykoła na Podkarpaciu? Bądźmy konsekwentni w obiektywiźmie.:) Odpowiedz Link Zgłoś
darino i wszystko dobrze się kończy ... 03.09.09, 20:47 Radni zdecydowali o wymianie budynków, a radny Majgier rozpoczął głodówkę protestacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: i wszystko dobrze się kończy ... IP: *.ptvk.pl 13.02.10, 00:35 Majgir (zaufany człowiek Chomy) rozpoczą głodówkę, która trwała 4 godziny (szybko zgłodniał lub jak oficjalnie stwierdzono miał objawy zmęczenia psycho - fizycznego). Trzeba tu zaznaczyć, że Prezydent pozytywnie zaopiniawał uchwałe o Narodnym Domu. Na kolejnej sesji ten sam Majgir protestował przeciwko podjęciu rezolucji aby pomóc Polakom we Lwowie?! Normalne to czy nie, sami osądźcie. Gratulujemy Panu Chomie koalicjanta. Kto z kim przystaje ten .... Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 Czy ktoś wie... 11.02.10, 19:48 Wie ktoś może czy lwowscy banderowcy pozytywnie zareagowali na apel swoich kolegów ze ZUwP i oddali lwowskim Polakom ich własność we Lwowie (w zamian za Narodnym Dim w Przemyślu)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dark Re: Czy ktoś wie... IP: 77.236.0.* 12.02.10, 08:49 Chyba nie jesteś z Przemyśla. Podpisano porozumienie o wymianie ND na budynki dawnego Klubu Garnizonowego, ale do przekazania ND Ukraińcom nie doszło ze względów proceduralnych, i nie dojdzie przynajmniej przez pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mat120 Re: Czy ktoś wie... 12.02.10, 19:15 Rzeczywiście nie jestem z Przemyśla. Sprawa przekazania ND jest jednak przesądzona i to tylko kwestia czasu kiedy Ukraińcy go przejmą. Stąd też moje pytanie czy lwowskie władze pozytywnie zareagowały na apel ZUwP o zwrot lwowskim Polakom ich własności we Lwowie. I czy w ogóle zareagowały? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: narodnyj dim IP: *.xdsl.centertel.pl 12.02.10, 08:03 Jak już to naridnij dim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: O! Re: narodnyj dim IP: 79.139.112.* 12.02.10, 13:26 I tak oddadzą i tak oddadzą - bo muszą czyli "Nie chcem ale muszem " ale najpierw chcą doprowadzić ten obiekt do totalnej ruiny -tak jak pod przemyskie cerkiwe.-O! Przemyślacy kresowiacy -potrafią -O ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemyśłak Re: narodnyj dim IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.10, 05:11 Chory człowieku gdyby nie to że w cerkiw było archiwum to dzisiajbyłby zagrzybiała zawalona ruina porośnieta krzakami nacjonalisto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Re: narodnyj dim IP: *.xdsl.centertel.pl 13.02.10, 05:03 Dla Ukrińców wszystko dal Polaków nic tak wygląda polityka pojednanie. Odpowiedz Link Zgłoś