Dodaj do ulubionych

forumowa biblioteka na stronie - polecamy książki

29.09.04, 12:37
o tematyce związanej ze śmiercią chorobą itp. Znacie jeszcze jakieś warte
przeczytania? piszcie!
www.choredziecko.republika.pl/ksiazki/ksiazki.htm
polecam też fragmenty pieknej książki Oskar i Pani Róza
www.choredziecko.republika.pl/ksiazki/oskar.htm
Obserwuj wątek
    • zorka7 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 29.09.04, 12:42
      Natko, wymieniłaś wszystkie mi znane, a nawet więcej. :)
      • natkaszczerbatka Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 29.09.04, 12:44
        to przecież nasza wspólna praca - zebrane z forum.
        • mharrison Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 29.09.04, 12:58
          Aga, wczoraj przyniosła mi jeszcze Dzieci Nieba, Jean Toulat.
          Jeszcze nie czyałam

Link:

kmt.pl/dux/pozycja.asp?ksid=5760
          • isma Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 29.09.04, 13:04
            Ja sobie bardzo cenie ksiazke Salvinio Leone pt. Smiertelnie chory, jezuickie
            wydawnictwo WAM, szczegolnie ostatni rozdzial pt. Towarzyszyc smierci.
            Bardzo udana polemika z doloryzmem, ktory w praktyce koscielnej ciagle
            pokutuje.

Mowiono mi tez dobrze o ksiazce - niestety nie dotarlam - N. O'Connor
            Pozegnanie milosci - jak przetrwac strate ukochanej osoby, wydanej przez
            Santorskiego.
            • j0204 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 29.09.04, 14:06
              jestem na etapie czytania książki pt"Skafander i motyl"
              narazie nie mogę napisać recenzji, ale zamieszczam linka

www.terytoria.com.pl/ksiazka.php?id=56
    • martagoryczka Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 30.09.04, 19:50
      Nie wiem, czy ta książka była polecana, a moim zdaniem jest to jedna z
      najpiękniejszych historii o śmierci i godzeniu sie z losem. Poleciła mi ją pani
      psycholog i musze powiedzieć, że wywarła na mnie niezapomniane wrażenie.

Wiliam Wharton - "Niezawinione śmierci"

Nie jestem zwolenniczka "streszczania" książek, więc tylko napiszę, że naprawdę
      warto. Nie jestem zagorzałą wielbicielką Whartona, ale to jest wyjątkowa
      książka godna uwagi. Naprawdę polecam
      • mharrison Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 30.09.04, 19:57

Też ją gorąco polecam.
        Czytałam ją kilka lat temu.
        W poniedziałek będąc w bibliotece zobaczyłam ją na półce. Wypożyczyłam. Czeka
        na ponowne przeczytanie. Na przeczytanie "po"...
        • agablues Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 30.09.04, 20:05
          Ja też ją czytałam kilka ładnych lat temu. Nie wyobrażałam sobie nawet, jak on
          cierpiał - stracił córkę i dwie wnuczki. W dodatku przez czyjąś bezmyślność.
          Jego determinacja mi zaimponowała.
          • maak3 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 01.10.04, 10:14
            to ja jeszcze dodam:
            Nancy O'Connor ,,Pożegnanie miłości. Jak przetrwać stratę ukochanej osoby"
            Gaarder ,,W zwierciadle niejasno"
            Bombeck ,,Nic mi nie jest po prostu miałem raka"
            Sebold A. ,,Nostalgia anioła"
            Sander ,,Słonce ma dziewieć promieni"
            Krzywicka ,,Wichura i trzciny"
            Saner ,,Dzieci wobec cierpienia"
            Słomianowski ,,Jak Misia umierała"
            Kushner ,,Kiedy złe rzeczy przytrafiają się dobrym ludziom"
            Sheepshanks ,,Kiedy odchodzą na zawsze ci, których kochamy"
            Ruth-Charlewska ,,Dziweczynka spoza szyby"
            Kowalewski ,,Dzieci ptaki ida dalej"
            Zeinter ,,Zaproszenie do nieba"
            Kubler- Ross ,,Rozmowy o śmierci i umieraniu"
            Lewis C.S. ,,Smutek"

• kasia.julka Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 01.10.04, 15:56
              Ksiażka "Spotkamy się kiedyś w moim raju" Zachert Christel & Isabell to
              opowieść słowami dziewczynki chorej na białaczkę i jej mamy.
            • maak3 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 01.10.04, 17:48
              jeszcze przypomniał mi się artykuł z ,,Przeglądu Psychologicznego" (1990)
              nr3 ,,Spojrzenie dziecka na zagadnienia umierania i śmierci"
              o tym dzieci w różnym wieku jak wyobrażają sobie śmierć
              • maak3 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 06.02.05, 14:28
                ,,Książka o smutku" Michaela Rosena
                bardzo poruszające opowiadanie taty bedącym w żałobie po śmierci syna
                opowiada co przeżywa, wspomina...

widziałam książkę w empiku, ale mozna ja tez znależć tutaj:

www.merlin.com.pl/frontend/towar/394486;jsessionid=B2DDB5E089663A69BD3B0E12C4B0715B
    • ulaj1 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 03.10.04, 23:40
      ja tak nieśmiało:
      Bernard Sesboue SJ "Zmartwychwstanie i Życie. Krótki traktat o rzeczach ostatecznych."
      B.Sesboue, prof. teologii, jezuita, związany duszpastersko ze wspolnota osob, ktore doswiadczyly smierci wlasnego dziecka.

pozdrawiam ula
    • solarska1 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 07.10.04, 20:43
      Mnie ogromnie swego czasu ogrzała serce ksiązka Doroty Terakowskiej "Tam gdzie
      spadają anioły"
      Tomik br. Leona Pokorskiego Anioły też płaczą nauczyły mnie płakać, oczyściły
      i jeszcze tomiki ks. Lucjana Szczepaniaka "Łzy Boga", "Bezbronny
      Ojciec", "Zmęczony anioł"
      • mharrison Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 08.10.04, 07:22
        "Tam, gdzie spadają anioły" czytałam.
        Jolcia przeczytaj, przez strony książki przejwija się motyw anielskiego pióra.

Polecam "Paulę" Isabel Allende.
        • j0204 Re: do Mharrison 08.10.04, 07:37
          Magduś, a masz może ją w swojej biblioteczce, chętnie przeczytam.
          • mharrison Re: do Mharrison 08.10.04, 08:19
            Wypożyczyłam ją z biblioteki koło mnie.
            Przejdę się dzisiaj i zobaczę czy ją mają.

Warsztatowo, moim zdaniem słabsza niż Ono, ale "tematycznie" nam po drodze.

Buźka
            • j0204 Re: do Mharrison 08.10.04, 08:35
              dzięki kochana.
    • 1megan Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 08.10.04, 13:23
      Ja równiez polecam "Paulę" Isabel Allende, po za tą tematyką również wszystkie
      jej inne książki, bo to moja ulubiona autorka
      Polecam tez pamiętnik Tamary Zwierzańskiej - Matzke i jej męza Svena
      Matzke"Czasami patrzę w niebo" (mam nadzieję ze nie pomyliłam czegoś w tytule)
      • mharrison Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 08.10.04, 17:42
        Paula - Isabel Allende

www.muza.com.pl/ksiazka.asp?idtytul=40201
        "Tam gdzie spadaja Anioły" - D. Terakowska

Anioły... mają tak wiele twarzy, choć zdaje się, że są niezmienne... popełniają
        błędy, mimo, że są nieomylne... tak mało wiedzą, a przecież są
        wszechwiedzące... To je wyróżnia...
        Przywykliśmy do tego, że to Anioły pomagają nam. A co jeśli my też musimy im
        pomagać? Przed takim pytaniem stawia nas Terakowska w książce „Tam gdzie
        spadają Anioły”. 6-letnia Ewa widzi na niebie walkę toczącą się między Aniołami
        i Czarnymi. Ani matka, rzeźbiarka, ani ojciec, zapalony naukowiec, nie chcą jej
        wierzyć, składając to na kark zbyt dużej wyobraźni dziecka. Dziewczynka sama
        biegnie na łąkę, w ślad za podniebną bitwą. Nagle jeden z Aniołów opada
        bezsilnie, pozbawiony piór z anielskich skrzydeł. W tym samym momencie Ewa
        wpada w dół i traci przytomność. Przegrany Anioł, był jej Aniołem Stróżem, jego
        śmierć oznaczałaby jej śmierć. Od tej pory dziewczynce przytrafiają się same
        nieszczęścia, aż w końcu dopada ją nieuleczalna śmiertelna choroba. Pół Anioł,
        pół człowiek, zaszywszy się pod postacią bezdomnego w opuszczonej ruderze,
        czuwa nad nią resztkami swoich anielskich sił, ale nie może zmienić jej losu.
        Do czasu kiedy rodzina Ewy zaczyna wierzyć istnienie czegoś, czego nie można
        racjonalnie wytłumaczyć i trafia na trop okaleczonego Anioła.
        Autorka fantastycznie opisuje Anioły, jako ucieleśnienie piękna, miłości i
        dobroci, burzy natomiast wpajany nam od dziecka obraz zła. Według niej zło
        tęskni do dobra, kocha je braterską miłością. Tak więc mówi, że to nie „złe”
        Anioły odłączyły się od dobrych, ale zostały zepchnięte w Mrok dla równowagi.
        Bo czy Dobro nie utraciło by na wartości, gdyby wszystko było idealne, czy nie
        pozostało by niezauważone?
        Prawda jest jedna ale ma wiele twarzy – zdaje się wołać do nas książka. Mnie
        pokazała klucz do nowych drzwi, was też z pewnością po przeczytaniu jej też
        czeka wiele drzwi, wiele nowych myśli. Przyznaję jednak, że jak wszystko,
        książka nie jest dziełem doskonałym. Motyw z Internetem jako łącznikiem ze
        zmarłym dziadkiem, czy Aniołem Stróżem ojca Ewy wydaje mi się już
        zbyt „przekombinowany” i wręcz zbędny w całej historii.
        „Tam gdzie spadają Anioły” jest opowieścią o walce i miłości między złem i
        dobrem, o ich nierozłączności i przynależności do siebie, na tle historii ludzi
        poznających nowe prawdy. Nie każdy autor poruszający wątki wiary potrafi
        wybrnąć z tego tak lekko i zwiewnie jak zrobiła to Terakowska. Jest to już
        piąta jej książka, którą przeczytałam i na pewno nie ostatnia. Mam nadzieję,
        że „Tam gdzie spadają Anioły” zajmie w waszej biblioteczce honorowe miejsce.

www.terakowska.art.pl/obce/angels.htm
    • anma Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 17.10.04, 20:08
      Witam. Nieczęsto zabieram głos na tym forum, ale czytam je regularnie i bardzo
      mu "kibicuję" jeśli tak mogę powiedzieć... Dlatego ośmielę się również
      zaproponować dwie książki moim zdaniem bardzo piękne.
      Pierwsza z nich to "Gwiezdna rzeka" Carey P.Reid. To piękna opowieść o tym, jak
      ojciec przeżywa nieueczanlą chorobę córki (pęcherzyca).

"Historia miłości ojca do córki Stelli, dotkniętej rzadką, lecz grożną dla
      życia chorobą stanowi główny wątek tej wzruszającej powieści o dużym ładunku
      emocjonalnym. Zmaganie się z chorobą, ułożenie na nowo życia w rodzinie,
      pokonywanie kolejnych konfliktów i zdobywanie nowych doświadczeń w obcowaniu z
      chorym dzieckiem - wszystko to wzbogaca ojca." To cytat ze strony wydawnictwa
      Zysk, gdzie odnalazłam te książkę i gdzie mozna ją zamówić. www.zysk.com.pl
      Ja przeczytałam te książkę dwa razy. Pierwszy raz około 7 lat temu, kiedy nie
      byłam jeszcze mamą a drugi raz jakieś 2 lata temu. Za każdym razem opowieść ta
      bardzo mocno na mnie oddziaływała, chociaz za drugim razem już nieco
      inaczej...mocniej.
      A druga książka to "Dwa światy Kate", nie pamiętam niestety autora, ale
      postaram się odnaleźć. To z kolei opowieść o radzeniu sobie ze stratą dwójki
      dzieci przez młoda matke. Dzieci (kilkulatki chłopiec i dziewczynka) zginęły w
      pozarze domu. Mąż i jego rodzina obwiniają ją za to co się stało chociaz nie ma
      w tym jej winy zupełnie. A ona sama poparzona w tym wypadku musi się jakoś
      odnaleźć w życiu. I w końcu jej się to udaje, chociaz droga do tej równowagi
      jest daleka i trudna.

No i na koniec dodam tylko ze polecane wcześniej "Niezawinione śmierci "
      Whartona i "Nostalgia Anioła" A. Sebold równiez należą do moich ulubionych
      książek.

Pozdrawiam
    • liliana22 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 18.10.04, 15:18
      Polecam jeszcze książkę:
      Christopher de Vinck "Siła bezsilnych"
      WAM Kraków 2003
      Wydawca o książce: Prosta, wyrazista opowieść o życiu czworga ludzi fizycznie
      lub psychicznie upośledzonych, którzy odegrali znaczącą rolę w życiu ich
      bliskich. Inspiracją tej książki była reakcja jaką napotkał autor po
      opublikowaniu, w jednej z czołowych gazet nowojorskich, felietonu o swoim
      upośledzonym bracie...
      Książka jest dostępna w Księgarni Mateusza pod adresem:
      www.kmt.pl/pozycja.asp?wyniki=1&KsID=6551&kstr=1
      (nie umiem wklejać linków - wybaczcie)
    • aniao3 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 18.10.04, 18:58
      Jesli nikt jeszcze nie proponowal to jest taka ksiazka:

Andrzej Wilowski
      Weź, pokochaj smoka. Rzecz o umieraniu dzieci
      czytelnia.onet.pl/0,5063,0,1,nowosci.html
      Autor porusza problem naszego stosunku do kruchości i przemijalności ludzkiego
      życia, szczególnie w odniesieniu do dzieci.

„Dla nieuleczalnie chorego dziecka i jego rodziców ważna jest obecność. Nawet
      milcząca, ale naturalna i swobodna. Czasem uśmiechnięta, czasem smutna. Nie
      gadatliwa i zażenowana, ale codzienna, ludzka, prosta” – pisze autor. Książka
      prezentuje wszystkie formy opieki hospicyjnej nad dziećmi w Polsce.

nie czytalam wiec nie wiem, ale ksieza marianie wydaja generalnie dobre
      rzeczy :) zreszta wstep do tej ksiazki jest obiecujacy:
      czytelnia.onet.pl/0,1160487,do_czytania.html
      buziaki dla wszystkich bibliofilow :)
      anka
      • natkaszczerbatka kolejna dawka ksiązek na stronie www 04.11.04, 22:26
        Nowe książki dopisane do forumowej biblioteki.
        www.choredziecko-stratadziecka.org/ksiazki/ksiazki1.htm
    • j0204 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 05.11.04, 11:15
      "I otrze Bóg wszelką łzę" Jerzy Armata
      O DZIECIACH CHORYCH NA BIAŁACZKĘ I INNE OPOWIADANIA.
      Fundacja przyjacioł dzieci z chorobą nowotworową"Wyspy Szczścia" działa już od
      kilku lat przy klinice Hermatologii Dziecięcej Instytutu Pediatrii Collegium
      Medicum Uniwersytety Jagirllońskiego.
      Najważniejszym zadaniem Fundacji jest zdobywanie funduszy wspomagających
      zaopatrzenie w leki i inne środki niezbędne w leczeniu dzieci z chorobą
      nowotworową.
      Dzięki postępom medycyny coraz więcej dzieci może uzyskać wyleczenie. Wiąże się
      to jednak ze stale rosnącymi kosztami, znacznie przekraczającymi fundusze
      uzyskiwane z budżetu. Rozpoczęcie leczenia byłoby niemożliwe bez pomocy ludzi
      dobrego serca - sponsorów.

Nie wiem czy ta książka jest gdzieś dostępna.(nie mogę jej znaleźć). Napisana
      jest na podstawie pamiętnika chorego na białaczkę chłopca. Pamiętnik Frania
      znaleziono po jego śmierci. Był w jego szafce, schowany pod ceratą. Franio,
      który nie doczekał się przyjazdu rodziców, zastrzegł, że jego zapiski są
      przeznaczone dla lekarzy. Znalazły się potem w pięknej książce prof. Jerzego
      Armaty "I otrze Bóg każdą łzę".

"Listy do umierającego przyjaciela" Anton Grosz
      NA PODSTAWIE "TYBETAŃSKIEJ KSIĘGI UMARŁYCH"
      Pytanie co czeka nas po drugiej stronie czasu od tysiącleci pobudza do
      poszukiwań religijnych i mistycznych. Jeden z najpełniejszych opisów
      zawdzięczamy buddyjskim mnichom. Niniejszy tekst stanowi objaśnienie
      skomplikowanego hermetycznego tekstu "Tybetańskiej księgi umarłych", w której
      przedstawione są kolejne etapy pośmiertnej podróży człowieka oraz wskazania,
      jak odczytywać znaki pojawiające sie na drodze i obrać właściwy kierunek
      poczynając już od życia na Ziemi.
      Oto swoisty przewodnik, który pozwoli ci podczas ziemskiego życia zrozumieć, co
      przeżyjesz kiedy umrze twoje ciało.
      "Obyśmy zatem przyjęli i życie, i śmierć lepiej przygotowani, z namysłem i
      odpowiedzialnością - i - dlaczego nie ? - z ochotą na wędrówkę po oczekujących
      nas innych światach." Joseph Chilton Pearce

osobiście zaczęłam ją czytać i jest godna polecenia.
      • j0204 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 22.12.04, 09:30
        jestem na etapie czytania książki "weź pkochaj smoka, czyli rzecz o umieraniu
        dzieci"
        długo na nią czekałam, ale myślę ze było warto.
        Jest to ksiażka pisana w formie pamiętnka, dotyka problemów odchodzenia małych
        pacjentów. Zawiera wypowiedzi osób pracujących w hospicjach, ksiezy, rodziców
        oraz samych pacjentów.
    • millka4 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 07.11.04, 13:30
      Gorąco polecam książkę Magdaleny Krzeptowskiej "Moja droga od rozpaczy do
      nadziei" wydaną przez Znak. Książka dostępna jest w internetowej księgarni
      Mateusza www.kmt.pl/pozycja.asp?KsID=5161 . NIe znam osobiście autorki,
      ale od czasu przeczytania książki, jest mi ona bardzo bliska.
      • mama38 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 14.11.04, 19:34
        Chciałabym polecić książkę, którą własnie czytam. Nie ma w niej bezpośrednio
        mowy o stracie dziecka, ale zawiera wiele cennych rad jak sobie radzić w
        codziennym życiu, nawet po stracie kogos bliskiego. Tytuł brzmi "Mówienie
        prawdy sobie samemu" Myślę, że przyda się szczególnie osobom wierzącym, mimo że
        wydawnictwo jest protestanckie. Książkę można kupić w ksiągarni internetowej
        sklep.pojednanie.org/product_info.php?
        cPath=21_30&products_id=60&osCsid=33b7a90dc61571b002d39e4ecd432029
        za jedyne 6 zł. Uważam, że naprawdę warto. Na książkę natknęłam się w
        bibliotece, ale pewnie i tak sobie ją kupię, bo jest z serii tych, które
        powinny byc pod ręką.
        Pozdrawiam
        Ania
        • mama38 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 14.11.04, 19:39
          str główna
          sklep.pojednanie.org/index.php?osCsid=33b7a90dc61571b002d39e4ecd432029
          potem kategorie książki->jak sobie radzić ->tytuł książki
    • agata_to_ja Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 15.11.04, 11:31
      Ukazała się właśnie książka, która może Was zainteresować
      pozdrawiam ciepło
      agata

www.merlin.com.pl/sklep/sklep/strona.towar?oferta=329826&ret=wys65936585
      • aqua696 Re: forumowa biblioteka na stronie - polecamy ksi 22.12.04, 08:32
        mysle ze warto podbic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka