Dodaj do ulubionych

klasa integracyjna

19.09.05, 23:38
Jakie są kryteria przyjmowania dzieci do klas integracyjnych?
Czy faktycznie, Waszym zdaniem Rodzice, te klasy spełniaja swoje zadania?
Obserwuj wątek
    • amelka99 Re: klasa integracyjna 20.09.05, 07:20
      Moje dzieci chodza do takiej klasy ( jeden do kl.6 a drugi do 2 gimnazjum ) ,osobiscie jestem bardzo zadowolona -mala ilosc dzieci w klasie ok.18 ,dwie nauczycielki .Kiedy zapisywalam chlopcow do tych klas ,,uczeszczali jako dzieci -"normalne" i bardzo dobrze umieli odnalezc sie w sytuacjach kiedy pomagali dzieciom mniej sprawnym .Niestety wypadek jakiemu ulegli ( przemoc w rodzinie-jeden syn zostal skatowany i nieprzytomny odwieziony do szpitala,drugi rowniez odniosl obrazenia ) sprawily iz po kilku latach nauki ich status sie zmienil i rowniez sa dziecmi integracyjnymi ( moze nie wymagaja pomocy w sensie fizycznym -bo sa samodzielni) ale moim zdaniem bez specjalnego orzeczenia ,pomocy nauczycieli i akceptacji dzieci byloby im trudniej :-))))
    • malenka37 Re: klasa integracyjna 20.09.05, 10:00
      U nas niestety takie klasy to tylko na papierku. Chore dziecko, jak jeszcze ma
      jakieś kłooty to najlepiej do specjalnej, cytuję słowa dyrektorki naszej
      szkoły. Jej pytanie , a raczej stwierdzenie gdy przyjmowała moje dziecko do
      pierwszej klasy brzmiało: Ale chyba pani nie powie że On nie ma problemów? i
      jest na poziomie? jak dziecko na wózku nie poruszające się samodzielnie może
      być dzieckiem bez problemów? ...doznałam tylko rozczarowania, nasze szkolnictwo
      to stoi na równi z NFZ
    • edycia11 Re: klasa integracyjna 20.09.05, 19:53
      Klasa inegracyjna dla dziecka niepełnosprawnego fizycznie to jak
      najbardziej.Natomiast jesli ma orzeczenie o uposledzeniu umysłowym to polecam
      jednak szkoły specjalne.Wiem co mówie,bo w takiej pracuje:))
      • malenka37 Re: klasa integracyjna 20.09.05, 20:59
        Moje dziecko jest po rozszczepie kręgosłupa, nie wiąże się to z upośledzeniem ,
        tylko nauczyciele nie chcą uczyć dzieci dla których muszą poświęcić więcej
        czasu i energii, bowiem dziecko z RiW robi wszystko wolniej, musi mieć dużo
        więcej czasu i to niestety powoduje niezadowolenie nauczycieli. Wciąż jeszcze u
        nas pokutuje archaiczne kojarzenie: jak na wózku to też upośledzony. I nikt mi
        nie powie że jest inaczej, mój syn ma już 16 lat i wiem przez co musieliśmy
        oboje przejść.....On cierpi dużo bardziej niż ja, bo to o NIM mówią.
    • mamusiaarusia Re: klasa integracyjna 20.09.05, 21:18
      w szkole mojego syna na 6-7 klas z każdego rocznika jest jedna integracyjna
      dzieci są głównie upośledzone bardziej lub mniej ruchowo i z zespołem downa.
      młodsze mają zajęcia na jednym pietrze, specjalnie dla nich dostosowano jedną z
      łazienek i podjazd do szkoły, dla starszych jest od roku winda na zewnątrz
      szkoły. Klasy liczą do 20 osób i dwoje wychowawców.
      • jaiza Re: klasa integracyjna 23.09.05, 21:05
        Dziękuję za odpowiedzi, czekam na jeszcze. Syn ma dopiero 4 lata,
        intelektualnie rozwija się prawidłowo, ale ma oczopląs. Właśnie zrezygnowaliśmy
        z przedszkola publicznego. Okazało się, że wymaga indywidualnej pomocy -
        nadmiar bodźców go przerażał, bał się sam tam zostać, nie docierały do niego
        polecenia pani kierowane do ogółu dzieci. Jest też mniej sprawny ruchowo niż
        dzieci w jego wieku i jak się okazało nadwrażliwy emocjonalnie. Ciekawa jestem,
        czy wada wzroku może być podstawą skierowania dziecka do takiej klasy.
        • kajka68 Re: klasa integracyjna 02.04.06, 21:40
          mja cóeczka za dwa tygodnie kończy trzy latka i też ma oczopląs myślę o
          przedszkolu-właśnie tegonadmiaru bodźców się obawiam...ja też poproszę o
          wiecej:-)pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka