Dodaj do ulubionych

Jak się dostać?

15.06.08, 14:11

Obserwuj wątek
    • dalatata Re: Jak się dostać? 15.06.08, 14:14
      powiem szczerze: nie wzialbym na dokotranta osoby z troja za prace mgr.
      aczkowliek zdziwilaby mnie taka prosba na tyle, ze chcialbym sie dowiedziec, jak
      troja na pracy mgr przeklada sie na pisanie dokotratu. bo mi sie to nie
      procesuje w tym z rownoleglych swiatow
      • alba.alba Re: Jak się dostać? 15.06.08, 20:38
        Jakiś czas temu toczyła się tutaj zacięta dyskusja, w której wiele osób reprezentowało stanowisko, że ocenia z pracy mgr w ogóle nie wpływa na szanse na doktorat, a dobitnym tego wyrazem miały być postulaty, by poszukiwać promotora i "zaklepać" sobie u niego doktorat jeszcze przed złożeniem pracy mgr.

Ja oczywiście uważam, że ocena z pracy mgr jest dobrym predyktorem wyników na studiach doktoranckich, ale szanowne grono formowiczów uważało co innego - że liczy się wyłącznie pomysł na doktorat itd.
        • dalatata Re: Jak się dostać? 15.06.08, 21:55
          ja bym powiedzial tak. ze to ze sie ma piatke na mgr nie znaczy ze sie napisze
          dobry doktorat. jak sie nie ma piatki, to ja raczej bylbym pewien ze sie nie
          napisze (z calym szacunkeim dla beni-5). natomiast mnie zupelnie nie
          interesowalaby reszta ocen w indeksie. natomiast jesli sie npaisalo slaba prace
          magisterska, to dla mnie znaczy ze sie nie ma ochoty na wlasne badania. a
          doktorat to jeszcze wieksze i jeszcze samodzielniejesze badania.....
    • benia-5 Re: Jak się dostać? 15.06.08, 15:00

Moja sytuacja jest lekko skomplikowana...Studia skończyłam w 2002, w
      międzyczasie zaczęłam studiować drugi kierunek na orientalistyce, na którym
      miałam dobre wyniki, byłam też na stypendium zagranicznym, gdzie uczyłam się
      języka. Wolałabym jednak robić ten doktorat na polonistyce. Przez te wszystkie
      lata dużo się nauczyłam, mam ciekawe pomysły, czuję, że mogłabym wiele wnieść.
      Jeśli chodzi o studia orientalistyczne to... nie skończyłam ich formalnie, ale
      mam teraz (tzn. w 2009) szansę na zakończenie ich pracą licencjacką z której
      postaram się o ocenę bdb. I potem chcę się ubiegać o możliwość tego doktoratu.
      Jak myślicie, jest jakaś szansa?

• razumkow Re: Jak się dostać? 15.06.08, 20:41
        Zadaj sobie pytanie "po co mi ten doktorat?" i zastanów się nad tym poważnie.
        Poza tym nie rozumiem jednego, skoro dobrze Ci szło na orientalistyce, a słabo
        na polonistyce (3 na dyplomie) to po co chcesz tam wracać? - pytanie bynajmniej
        retoryczne.
        • niewyspany77 Re: Jak się dostać? 15.06.08, 20:49
          Dokladnie. Jak przypuszczam, na studia dostaniesz sie bez wiekszych problemow,
          wystarczy ze bedziesz miec pomysl na doktorat i wizje swojej pracy naukowej,
          bardziej tej przed niz po dr. Jesli natopmiast studia dr sa po to by uniknac
          bezrobocia, lub z braku pomyslu na zycie, to jest duza szansa ze sie bedziesz
          meczyc i zmarnujesz pare lat zycia.
          Natomiast co do sedna to zdecydowanie zwiekszysz swoje szanse znajdujac
          profesora ktory zyczliwym okiem spojrzy na Ciebie przed rekrutacja i zobowiaze
          sie do opieki i pomocy na studiach. Ocena ze studiow to nie jest zadna
          wyrocznia, jednak warto wiedziec w co sie pakujesz.
          • malgunia Re: Jak się dostać? 15.06.08, 21:00
            Gdybym miala wybierac dranta, wolalabym pracowitego z 3 z pracy mgr,
            niz z 5 nieroba:)
            • dalatata Re: Jak się dostać? 15.06.08, 22:00
              kazdy ma swoje upodobania.

ja jednak mysle ze pracowity magistrant, ktory dostal trojke, osiagnal granice
              swoich mozliwosci intelektualnych (nie wiem jak jest w wywpadku beni i to nie
              jest o niej komentarz) i nie ma szans na napisanie dokotratu.
              • niewyspany77 Re: Jak się dostać? 15.06.08, 22:39
                Skoro nie jest to do beni to co zrobilbys z magistrem ktory ma 3 z pracy a
                przyjdzie do Ciebie z 3 porzadnymi publikacjami? Tez spadowa na drzewo? Dalej:
                jesli magistrant musial pisac prace ktora mu kompletnie nie lezy, i z jakiejs
                racji musial pisac u kogos z kim sie meczy to tez spadowa? Ba, jakby pisal u
                typa klasy abnormal czy innego kellerowatego to tez spadowa?
                • dalatata Re: Jak się dostać? 15.06.08, 22:54
                  w pierwszym poscie napisalem, ze chcialbym porozmawiac z osoba ktora ma troje na
                  mgr i chce napisac doktorat. i dokladnie to bym zrobil.

my sobie tu gadamy o typach sytuacji. natomiast zycie z reguly przerasta
                  kabaret. a po moim indeksie nikt by sie nie spodziewal ze ja kiedykolwiek
                  moglbym zostac profesorem. i tez dlatego w zyciu rozmawiam z ludzmi, kotrzy
                  przychodza do mnie po promotorstwo, a nie zagaldam w indeksy.
                  • niewyspany77 Re: Jak się dostać? 15.06.08, 23:03
                    O, teraz wszystko pieknie i jasno :) I taka postawa mi sie bardzo podoba :)
                    • dalatata Re: Jak się dostać? 15.06.08, 23:53
                      merci!
            • alba.alba Re: Jak się dostać? 16.06.08, 22:37
              malgunia napisała:

> Gdybym miala wybierac dranta, wolalabym pracowitego z 3 z pracy mgr,
              > niz z 5 nieroba:)

A po czym miałabyś poznać, że ten z 3 jest pracowity, a ten z 5 leniwy? Bo według mnie ocena jest jednym z najbardziej obiektywnych wskaźników czyjejś pracowitości. Wniosek jest jeden: albo ten z 3 jest inteligentny ale leniwy albo pracowity ale niezbyt inteligentny. A ten z 5 albo jest i pracowity i inteligenty albo leniwy ale za to geniusz (skoro przy niewielkim nakładzie czasu potrafi napisać niezłe dzieło).

Jak znasz lepszy wskaźnik oszacowania, czy ktoś jest pracowity, to się z nami podziel.
              • niewyspany77 Re: Jak się dostać? 16.06.08, 22:57
                alba.alba napisała:

> Jak znasz lepszy wskaźnik oszacowania, czy ktoś jest pracowity, to się z nami p
                > odziel.

Latanie do biblioteki z wywalonym ozorem.
              • szachrajkaaa Re: Jak się dostać? 17.06.08, 08:33
                W wielu placowka kandydaci na studia doktoranckie po prostu pisza egzamin kwalifikacyjny, ktory jest podstawowym krytetrium dostania sie do studium. Jesli juz jestsmy przy ocenach i uwazamy ze ta nota z pracy mgr jest taka wazna, to mzoe wezmiemy sie za liczenie sredniej z calych studiow. Bo kto wie, moze dany student dostal 3 z egzaminu bo np wdal sie w zbyt ostra wymianezdan z promotorem, ktoremu podpadl?
      • sanna-ho Re: Jak się dostać? 15.06.08, 21:07
        szansa jest zawsze, jeśli próbujesz;)

A masz konkretny pomysł na doktorat, czy tylko "chciałabyś o czymś napisać"?
        Masz publikacje?
        Wiesz, kogo byś chciała na promotora?

Ja nie słyszałam, żeby na studia dokt. dostał się ktoś z dostatecznym za pracę
        mgr. Ale nie sądzę, żeby to było niemożliwe. Nie dyskwalifikowałabym też
        doktoratu takiej osoby;)
        • autumna Re: Jak się dostać? 16.06.08, 08:20
          > szansa jest zawsze, jeśli próbujesz;)

...i jeśli reguły naboru na wybranej uczelni nie precyzują minimalnego progu średniej/oceny z pracy mgr. Bo jeśli jest powiedziane "powyżej 4", to nie wiem, czy jest o czym rozmawiac z promotorem.
          • benia-5 Re: Jak się dostać? 17.06.08, 08:04
            Precyzują, oczywiście. Ma to być średnia ze studiów nie mniej niż 4. I w związku
            z tym podobne pytanie: czy jak mam np. 3.9 to nie mam szans? Poza tym spróbujcie
            zrozumieć sytuację - obroniłam się 6 lat temu, zaczęłam inny wydział, zmieniły
            się moje zainteresowania, teraz będę pisać pracę licencjacką żeby ten drugi
            wydział skończyć, i nie zamierzam bynajmniej dostać z niej 3 - a potem chcę
            pisać dr - jeszcze nie wiem czy właśnie na polonistyce czy na tym moim wydziale
            orientalistycznym, w każdym razie mam pomysł na temat i na pewno nie chcę tego
            robić żeby chronić się przed bezrobociem :)Po prostu jak większość z Was mam
            pomysł, uważam że jest świetny i chcę go realizować. Poza tym, jak nadmieniałam
            wcześniej, ta słaba średnia to ze studiów, które zaczęłam w sumie 12 lat temu, a
            będzie się ona liczyć tylko dlatego, że ukończyłam je ze stopniem mgr, na
            drugich studiach wypadłam o wiele lepiej i to one są główną dziedziną moich
            zainteresowań i to w tym obszarze chcę pisać pracę. Jeśli będę robiła to na
            polonistyce, to u ludzi zajmujących się kulturoznawstwem, bo z tego zakresu jest
            temat. Czy myślicie, że oceny, średnia, ocena z pracy lic. uzyskane na studiach
            lic. z którego to obszaru będę pisać, nie będą w ogóle brane pod uwagę, bo nie
            są to studia magisterskie? Jak uważacie?
            • pr0fes0r Re: Jak się dostać? 17.06.08, 09:00
              Nasze uważanie nie ma tu nic do rzeczy - sprawdź w kryteriach rekrutacji.
            • dalatata Re: Jak się dostać? 17.06.08, 11:31
              szczerze: nie masz szans.
              i jedyna szansa to znalezienie sobie promotora indywiudalnie, kogos, kogo
              przekonasz ze masz swietny pomysl na dokotrat, a te zle oceny to sa przypadki i
              dowod twojego geniuszu.
              • doktorantkafr Re: Jak się dostać? 18.06.08, 21:48
                A ja myślę, że szanse masz. Ja bym spróbowała, najwyżej by nie
                wyszło. Rózne są przypadki, różni promotorzy itp., itd, nic nie jest
                jeszce z góry przekreślone. 3 z mgr, tak jak Ktoś wcześniej napisał,
                niekoniecznie pisze się mgr ze swojej dziedziny itd, naprawdę różnie
                to bywa (ja jestem tego przykładem, ale to dłuuuuga historia).
                najważniejsze, to to, abyś znalazła opiekuna naukowego z dziedziny,
                z której chcesz pisac dr, (ja wysyłałam podania i dostawałam
                odpowiedzi). Czasami trzeba będzie przedłożyć wstępny projekt
                badawczy, czasami wystarczy rozmowa z przyszłym opiekunem naukowym.
                Spróbuj, zależy to naprawdę czasami od wielu czynników i chyba nie
                zawsze jest czarno-białe. Powodzenia:-)
                • gryzikiszka Re: Jak się dostać? 24.06.08, 23:27
                  Polecam lekturę procedury rekrutacyjnej:) (www.polon.uw.edu.pl) Jak dla mnie jasno z niej wynika, że przyjęcie/nieprzyjęcie jest w dużej mierze uznaniowe. Niby są jakieś kryteria,ale nie podają ile punktów za co... Zresztą jasno jest powiedziane, że 60% punktów to rozmowa, a 40% - oceny, języki obce, publikacje itp.
                  • benia-5 Re: Jak się dostać? 25.06.08, 18:02
                    Dzięki, zajrzę tam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka