hatchet01 25.07.08, 01:36 ot, taka kwestia mnie nurtuje: jakie są zasady wyboru recenzentów? czy jest to jakoś regulowane prawnie? czy wytypowany musi przyjąć rozprawę do recenzji,czy może odmówić i jakie są konsekwencje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
niewyspany77 Re: wybór recenzentów 25.07.08, 07:03 jeden z uczelni na ktorej bronisz, drugi z zewnatrz. raczej nie ma mowy by odmowili bo wiesz, dla nich to czysty zysk i w $ i w pozycji w cv. Odpowiedz Link
babazgaga Re: wybór recenzentów 25.07.08, 07:47 Dokladnie to jest tak, że przynajmniej jeden MUSI być spoza uczelni, w której robiony jest doktorat - może to oznaczać dwóch zewnętrznych, jak było w moim przypadku. Tak jak napisał niewyspany, raczej nie odmawiają, ale różnie to może być - bo jeśli ktoś właśnie złamał rękę, urodziło mu się dziecko itp to może po prostu nie mieć czasu, i bardziej fair jestodmówić niż babrać się z recenzją 4 miesiące Odpowiedz Link
elwinga Re: wybór recenzentów 25.07.08, 09:28 Musi być samodzielnym pracownikiem naukowym (ale to pewnie wiesz). U mnie w Instytucie nie może się wycofać, jeśli został już wyznaczony przez Radę Naukową, natomiast może się wycofać wcześniej, tzn. przed posiedzeniem Rady. Ja tak miałam - pan typowany na recenzenta, po ponad miesiącu trzymania pracy, doszedł do wniosku, że nie czuje się kompetentny do jej recenzowania - a tego przeświadczenia nabrał nagle na tydzień przed Radą. Szczęściem znaleźliśmy innego, i to chyba nawet lepszego, ale z tego, co mi się obiło o uszy, to owo zwlekanie z decyzją i rozmyślenie się w ostatniej chwili było bardzo źle przyjęte przez resztę pracowników. Odpowiedz Link
malgunia Re: wybór recenzentów 25.07.08, 14:52 elwinga napisała: > Musi być samodzielnym pracownikiem naukowym (ale to pewnie wiesz). > A to nie koniecznie, moze byc dr, ale uznanym specjalista z danej dziedziny, z duzym dorobkiem. Takie przypadki sa dopuszczane ale niezmiernie rzadko. Odpowiedz Link
elwinga Re: wybór recenzentów 25.07.08, 15:59 Cóż, u mnie w instytucie (PAN-owskim) to musi być samodzielny, przynajmniej taką wersję zawsze słyszałam. Czyli jak ze wszystkim - każda placówka ma własne przepisy i trzeba się informować na miejscu. :) Odpowiedz Link
malgunia Re: wybór recenzentów 26.07.08, 01:32 To wynika z ustawy, a ze PAN tak intepretuje, ze chce tylko samodzielnych, to inna sprawa:) Odpowiedz Link
hatchet01 Re: wybór recenzentów 25.07.08, 14:28 mój promotor chce zaproponować dwie osoby z zewnątrz. ale, czy to jest tak, że po uzyskaniu habilitacji mogę w każdej chwili zostać wytypowany przez którąkolwiek z uczelni do recenzowania? co się dzieje, jeśli wytypowana osoba odmawia? czekamy do kolejnego posiedzenia RW (kolejny miesiąc)? Odpowiedz Link
malgunia Re: wybór recenzentów 25.07.08, 14:49 Zazwyczaj pyta sie recenzenta przed wytypowaniem, czy sie zgadza, zeby sie taka sytuacja nie zdarzyla, ze ktos formalnie odmowi po posiedzieniu RW. Odpowiedz Link
dalatata Re: wybór recenzentów 27.07.08, 12:56 fajna ta dyskusja, ale pamietajmy jeszcze ze recenzetn nie moze byc wrogiem promotora, ani drugiego recenzenta. wiem ze to nieladnie takpisac, ale w polsce nie sa nieznane wypadki mszczenia sie na dokotrancie za promotora. co wiecej, recenzent nie moze byc wrogiem metodologii. nie ma sensu wybierac ilosciowca do dokotratu jakosciwoego itd itd. to sa wszystko wzgledy pozamerytoryczne, ale bardzo wazne. Odpowiedz Link