vino_tinto 02.05.04, 00:55 Nie wiem jak u Was ale tu u ,mnie (Hiszpnia) balety chyba lepsze niz w Polsce z tej okazji. Napiszcie czy swietujecie i czy Wasze zyciue sie w jakis sposob zmieni z powodu tego wydarzenia. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daisy123 Re: :(((( 02.05.04, 16:46 Pewnie, ze sie cieszymy. A co zmieni to nasze wejscie do Unii? Dla mnie wyjezdzajacej juz za dni kilka do Polski to to, ze na granicy nie bede musiala stac w kolejkach (mam tak cicha nadzieje) i ze wiozac kilka butelek wina (na uzytek wlasny) nie bede sie tlumaczyc, ze my do posilkòw pijemy wino i zanim sie zorientujemy jakie wino kupic w Polsce to bedziemy musieli juz wyjezdzac. Za kilka miesiecy musze wymienic paszport i przy tej tez okazji wymienic karte pobytu - ustawie sie w kolejce dla obywateli panstw unii. Kto zna wloska questure wie co to oznacza - klebia sie tam tlumy cudzoziemcòw z najròzniejszych zakatkòw swiata i do okienek cisnie sie to cale bractwo, a tu prosze ustawie sie do okienka obok. Odpowiedz Link
krolewna.sniezka Re: :(((( 07.05.04, 21:24 vino, ja mysle ze musimy poczekac i zobaczyc czy Polska a wlasciwie polski rzad wykorzysta te wejscie do unii jak to wykorzystala np. Hiszpania, czy Irlandia. Pewne bledy ktore rzad popelnia lub korupcja moze sie przyczynic ze wejscie do unii dla PL bedzie podobne do tego portugalskiego a nie hiszpanskiego Zobaczymy, a ja osobiscie jestem pelna skeptycyzmu jak to rozwinie: wiadomo ze Polak madry po szkodzie. Odpowiedz Link
dorrit Re: :(((( 11.05.04, 11:02 Dla nas, mieszkajacych za granica, zmieni to niewiele - dokumenty podrozy, furtki na lotnisku itp. Dla ludzi w Polsce stopniowo bedzie sie zmieniac bardzo duzo - najpierw na gorsze (wyzsze bezrobocie, wyzsze ceny), takie przynajmniej sa prognozy, po kilku (kilkunastu?) latach na lepsze. Moze to byc trudny okres i generujacy wiele niezadowolenia, no chyba, ze Polska (czytaj: decydenci i producenci) poradza sobie tak dobrze, jak Hiszpania. Wyjscia i tak nie bylo, bo jak nie do Unii - to gdzie? na dluzsza mete samemu nie mozna zostac, zostalaby Rosja... (?) Odpowiedz Link